Šta je novo?

AMD Unveils Bulldozer & Bobcat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da je ovaj deo sa am3 mnogo interesantniji jer bi ovo značilo da bi postojeće ploče bile kompatibilne pa čak i da bi Quad Channel memory radio na njima , naravno neka me neko ispravi ako grešim jer je ovo samo predpostavka .

Bit će kompatibilne samo s Buldozerom ... ako budu, za Llano ne piše ništa na slajdovima. Bile su priče da fusion proizvodi iziskuju oko 10% više pinova.

AMD sutra na Computexu predstavlja nešto:
AMD (NYSE: AMD) will hold a live webcast from Computex 2010 in Taipei, Taiwan on June 1 at 10:00 p.m. ET (10:00 a.m. UTC in Taiwan on June 2). During the press conference AMD plans to preview PC technology that delivers cutting-edge processing and video power, and allows users to experience vivid web and video content, sharp photos and crystal-clear music.

The 90 minute press conference will also feature strategic partners, exciting videos and cutting-edge technology demonstrations, as well as top AMD executives, including:

* Rick Bergman, senior vice president and general manager, Products Group, AMD
* Leslie Sobon, corporate vice president, Product Marketing, AMD
* Billy Wang, corporate vice president of greater China sales, AMD
Izvor:
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/web_press_conference_2010may27.aspx

"AMD plans to preview PC technology that delivers cutting-edge processing and video power, and allows users to experience vivid web and video content, sharp photos and crystal-clear music"

mmm... sounds like Fusion ;-)

Jedva cekam sutra (ne, ni ja ne znam sta ce biti pokazano!) ;-)

Iskreno se nadam da ce biti nesto vezano za Fusion, ali bi ovakvu najavu mogli bez problema da napisu i za Vision tehnologiju :D

The Llano part will be the notebook-market APU (accelerated processing unit) that combines four x86 processor cores with a Redwood-class (~400 stream processors) DirectX 11 capable performance GPU, all on the same monolithic die. Both functional units will access the same DDR3 memory controller (nothing specific on number of channels) and each of the four cores will have a 1MB L2 cache to itself but these APUs will not have any L3 cache. Clock speeds are expected to reach the 3.0+ GHz mark. AMD claims Llano will have a maximum TDP of 25-50W (remember this is a mobility processor) and will operate at voltages ranging from 0.8v to 1.3v. AMD says that the entire chip will have drastically improved power management features and clock gating to improve power efficiency.

Ineteresantan podatak, doduse deluje mi suvise dobro da bi bilo istina ali ako jeste svaka cast.
http://pcper.com/comments.php?nid=8826

Ne previše impresivno, čak i dosadno.
Objašnjen je Vision, dosta priče o DX11. Što se tiče budućih proizvoda, prikazali su AvP renderiran na fusion procesoru (nepoznata rezolucija i postavke) i wafer.
Sve u svemu, high level prezentacija, ništa nova nisu rekli, Llano dostupan partnerima "behind closed doors".

Poslednja izmena:
Covek je pominjao netbook-ove, a to onda ne bi trebalo da bude Llano, vec Ontario, tj Bobcat jezgro. Ukoliko se nije zbunio i ovo je stvarno najslabiji Fusion, to onda i nije toliko lose.

Sad više nema dvojbe da je bio predstavljen Ontario.
Toliko o Tajvancima i "problematičnom" 40nm procesu ... Ontario će uraniti :)

While Llano is being pushed out, AMD's entry Fusion APU, called "Ontario" and based on the forthcoming "Bobcat" core, is being pulled forward by many months. The Ontario APU, which Meyer called "a game changer," is aimed at netbooks and entry notebooks where low power consumption but fast performance are both enviable (if contradictory) goals.

Meyer did not give out the feeds and speeds of the Ontario APU, but said it was being manufactured by AMD's GPU foundry partner, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp using its bulk 40 nanometer processes. The Ontario chip will ship for revenue in the fourth quarter and will be in products early in 2011.

Izvor:
http://www.theregister.co.uk/2010/07/15/amd_q2_2010_numbers/page2.html

Poslednja izmena:
Da, ovo bi onda stvarno mogao da bude game changer ne samo za AMD, vec i za celokupno trziste.

Fusion to have Redwood graphics

Ovako nesto se odavno spekulisalo, jos od trenutka kada je objavljen broj tranzistora u cipu. Bice interesantno videti kako su resili pitanje memorijske propusnosti, koja ce svakako biti manja, i koliko ce ona biti ogranicavajuci faktor - ipak je u pitanju 400SP.

Ovo naravno vazi za Llano, nemam predstavu sta je u Ontariu (Cedar je 59mm2 u 40nm, a ceo Ontario cip bi morao biti tek nesto malo veci u odnosu na njega).

Fuad reciklira novosti od pred pola godine ;)

;)

Malopre pronadjoh neke preliminarne rezultate, prema kojima je Ontario 2-3 puta brzi od najnovijeg Atoma (Pineview) u zavisnosti od vrste testa, uz svakako daleko bolju grafiku i slicnu potrosnju. Naravno, sve i da je tacno, da bi se to prenelo i u pozitivne brojke potrebne su i neke druge stvari, Intel je ogromna masinerija.

A evo i jedne prilicno interesantne vesti... Orders for AMD Fusion to buoy TSMC revenues in 2H10.

Orders for AMD's Ontario chips, which will be the first Fusion APU the vendor brings to market, are expected to play a key contributor for Taiwan Semiconductor Manufacturing Company's (TSMC's) revenue growth during the second half of 2010

Poslednja izmena:
Proizvodnja x86 čipova je bio TSMC-ov "wet dream" ;) i vjerojatno ima veliki interni prioritet.
S obzirom da su požurili Ontario skoro za kvartal (jerbo će Llano kasniti isto toliko), pitanje je čega se AMD odrekao u smislu ograničenih TSMC-ovih kapaciteta.

Poslednja izmena:
ja da pitam, ne razumem se, izvinjavam sena laichnosti koju cu sad da ispoljim:

ako ce buldozer da ima GPU, koji po trenutnim standardima stoji na grafichkoj karti, onda pretpostavljamo da ce chipset da u sluchaju buldozera "glumi" ostatak grafichke karte, bez GPU-a koji tu sluzi samo da rachuna floating point ?

ja da pitam, ne razumem se...

Bojim se da ne razumem u potpunosti tvoje pitanje :(

Plan je svakako da se u buducnosti FP racunanje prebaci na GPU koji ce biti integrisan u sam cip. Kako ce to funkcionisati (posebno u ovim prvim generacijama), ostaje da se vidi.

da li ce novi AMD biti "mocniji" od i7-980x?

Ne zna se ... možda Bulldozer u nekoj varijanti. Fusion čipovi sigurno neće, ali to nije bio ni cilj.

Možda Fusion u početku i neće biti brži , cilj ovih verzija koje sada izađu je da imaju što manju potrošnju i što jače perfomanse i kao takav će biti idealan za prenosne računare i office konfiguracije . Kasnije kada programeri to malo bolje podrže i uposle gpu deo čipa mislim da će priča iz korena da se promeni jer tu ima jako puno sirove snage da se iskoristi u svakodnevnim aplikacijam što je uostalom i cilj Fusiona .

pa kad programeri usposle GPU, samostalne graficke ima da oderu taj Fusion, nevidim poentu tog koncepta i dalje osim u prenopsnom segmentu......

Možda Fusion u početku i neće biti brži , cilj ovih verzija koje sada izađu je da imaju što manju potrošnju i što jače perfomanse i kao takav će biti idealan za prenosne računare i office konfiguracije . Kasnije kada programeri to malo bolje podrže i uposle gpu deo čipa mislim da će priča iz korena da se promeni jer tu ima jako puno sirove snage da se iskoristi u svakodnevnim aplikacijam što je uostalom i cilj Fusiona .

U svakodnevnim aplikacijama procenat koda koji se može ubrzati paralelizacijom je prilično mali, tako da tu ne očekujte neke značajne dobitke na performansama.

moze ako su u pitanju multimedije i ostale dzidza bidze savremenog sveta

pa kad programeri usposle GPU, samostalne graficke ima da oderu taj Fusion, nevidim poentu tog koncepta i dalje osim u prenopsnom segmentu......

Cilj je da sam procesor moze da koristi gpu za vektorske operacije (ne verujem da ce u pocetku tako nesto biti, ali ko zna).
A samostalne graficke ce sigurno biti i dalje brze, ali vec danas integrisanih ima dosta vise (intel je najveci proizvodjac grafickih kartica zbog toga). Kad se na to doda da se laptopovi u svim varijantama trziste koje je danas najpopularnije, ocigledno je da tamo integrisane grafike imaju veliki primat i da na to ciljaju...

Ovo i jeste glavna prednost Fusiona... klasican desktop ce polako izumirati kada je vecina primena u pitanju, samo je pitanje kojim tempom ce se to desavati.

Verujem da 90% danas prodatih laptop racunara ima graficku kartu slabiju od one koja ce biti integrisana u Llano... ne zaboravi, to je 400SP, ekvivalent 5670 na desktopu, minus bandwidth. Sve optimizacije softvera ce se itekako osetiti i na njemu. ;)

Sa druge strane, ne treba se nadati prevelikom broju optimizacija za izvrsavanje na GPU dok Intel ne bude bio konkurentan u tom segmentu ;)

Daleko ce to biti od 5670, ali budemo videli :)
Nemoguce da CPU koji malo trosi ima u sebi GPU snage 5670 ili AMD meri potrosnju kad je GPU idle, ne bi me cudilo vole oni da preterano hajpuju...

Daleko ce to biti od 5670, ali budemo videli :)

Ovo je izvesno kada su performanse u igrama u pitanju jer ce nedostajati bandwidth, ali ce sirova snaga biti tu (zavisno od klokova, naravno). U svakom slucaju, napredak u odnosu na bilo koje aktuelno integrisano resenje ce biti veoma znacajan.

Nemoguce da CPU koji malo trosi ima u sebi GPU snage 5670 ili AMD meri potrosnju kad je GPU idle, ne bi me cudilo vole oni da preterano hajpuju...

32nm? Uz to, Llano nece malo trositi, to je desktop cip (i high end notebook), Ontario je za slabije segmente. Ceo cip svakako nece preci granicu koju i Intel i AMD odrzavaju vec duze vreme. A ovo poslednje mi nije jasno otkuda ti, u principu navode OK brojke. Ima firmi koje mnogo kreativnije osmisljavaju te vrednosti (tipa GTX480 i 250W :)).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno