Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

Pa sigurno cemo imati jacu kartu sa svih 8 aktivnih klastera, samo je pitanje kada, i to ce verovatno biti GTX475. A da je GTX460 bas za svaku pohvalu i da je ispunio sva ocekivanja... bas i nije. ;) Karta je odlicna, ali nije savrsena :)

Sto se GF102 tice, mislim da taj cip nikada nije ni najavljen... moguce da je to trebao da bude GF100 u 32nm, procesu koji je otkazan u medjuvremenu.

Pa pitanje je sta je za koga savrsenstvo:p
Nista nije savrseno ali ne treba biti prek u ocenjivanju ,za segment gde je plasirana mislim da je ispunila i vise od ocekivanja sto i govori sama popularnost ovih kartica u svetu pa i njihova prodaja.
Trenutno imam jedan primerak kod sebe pa cu da vidim koliko zaista zasluzuju paznju ove karte ali za onoliko koliko sam do sad video mislim da me nece razocarati ni na testu.
Pa u tom slucaju ako se GF102 ne pojavi mada ima spekulacija na netu,nvidia nece imati dovoljno karti da parira ATI 6xxx i po svemu sudeci opet ce biti u zaostatku pocev od serije 5xxx.
Nadam se da imaju neku strategiju posto su svesni da se na nacin koji su do sad poslovali vise ne moze egzistirati.

Pa pitanje je sta je za koga savrsenstvo

Za mene, na primer, Rhona Mitra, iako je to stvarno potpuno irelevantno za ovaj topic :p

Nista nije savrseno ali ne treba biti prek u ocenjivanju ,za segment gde je plasirana mislim da je ispunila i vise od ocekivanja sto i govori sama popularnost ovih kartica u svetu pa i njihova prodaja.

Uopste nisam prek, poenta je na recima... gde je plasirana. Samo ta cena je cini odlicnom kartom :)

Pa u tom slucaju ako se GF102 ne pojavi mada ima spekulacija na netu,nvidia nece imati dovoljno karti da parira ATI 6xxx i po svemu sudeci opet ce biti u zaostatku pocev od serije 5xxx.

Ne shvatam sta si ovim hteo da kazes... imace dovoljno karti koje ce imati solidan odnos cene i performansi, u to uopste ne sumnjam. Da ce biti u zaostatku, to je prakticno izvesno. Uzgred, sta uopste mislis da bi GF102 mogao da bude, imajuci u vidu kvalitet TSMC 40nm procesa?

Nadam se da imaju neku strategiju posto su svesni da se na nacin koji su do sad poslovali vise ne moze egzistirati.

Mislis da su svesni ;) Pa zar nije sam JHH rekao da nemaju "Plan B".

Jel mislis da ce GTX 460 kostati tad isto kao i sad?:p
Siguran sam da nVidia vec sad priprema neke revizije kartica a da pri tom ne mislim na nadolazece serije GTS 440/450,GTX 475/485/495 ..Bice ovo na kraju jako zanimljivo.

Iskreno se nadam da neće isto koštati kao i sad, zamislite samo, GTX460 768MB za 150e, a GTX460 1GB za 180e :p
Po svemu sudeći, novembar će biti prilično zanimljiv!

Iskreno se nadam da neće isto koštati kao i sad, zamislite samo, GTX460 768MB za 150e, a GTX460 1GB za 180e :p
Po svemu sudeći, novembar će biti prilično zanimljiv!

Pa te cene vec sad i jesu ali ne kod nas;)
@Dule
Na deo u zaostatku sam najvise tipovao na ponudu (modele) karti u odnosu na performanse,cenu cak nisam ni ukljucivao u sve to.Kapiram da ovaj 40nm dosta koci pa je daljnji razvoj ka nekom vecem boost-u performansama sprecen.Iz toga proizilazi da ce biti oskudni u segmentima da bi parirali ATI 6xxx.
To je samo moje zapazanje.
GF102 nemam pojma sta bi bio jer fizicki nema mesta za takvu kartu ili ima?Mozda sam nesto propustio>?Ono sto za sada stoji jeste GF100 ali mi nije jasna stvar zasto ga onda povlace tj tacnije povlace se GTX470 i GTX 480 da bi na njihova mesta dosli GTX475 i GTX485?Sta je sad tu GF100 i GF104 ili su oba i GTX475 i GTX485 GF100 ?:zgran:

Da li da razmisljam o SLI na P5Q-PRO (P45) ploci?
Ne daju mi se brdo para da bih presao za iX + iX plocu + DDR3 memoriju da bih mogao da imam SLI.
Kako radi onaj softverski patch za nonSLI (i non X58) ploce sa 2 PCIe kanala, probao neko na benchu uopste?

Pa te cene vec sad i jesu ali ne kod nas;)
@Dule
Na deo u zaostatku sam najvise tipovao na ponudu (modele) karti u odnosu na performanse,cenu cak nisam ni ukljucivao u sve to.Kapiram da ovaj 40nm dosta koci pa je daljnji razvoj ka nekom vecem boost-u performansama sprecen.Iz toga proizilazi da ce biti oskudni u segmentima da bi parirali ATI 6xxx.
To je samo moje zapazanje.
GF102 nemam pojma sta bi bio jer fizicki nema mesta za takvu kartu ili ima?Mozda sam nesto propustio>?Ono sto za sada stoji jeste GF100 ali mi nije jasna stvar zasto ga onda povlace tj tacnije povlace se GTX470 i GTX 480 da bi na njihova mesta dosli GTX475 i GTX485?Sta je sad tu GF100 i GF104 ili su oba i GTX475 i GTX485 GF100 ?:zgran:

Mene interesuje zasto se, na temelju cega se, konkretno-od ATI 6xxx serije ocekuje nekakav osetniji boost performansi? Pa i oni takodje ostaju na 40nm, dakle ako je to smetnja nVidia-i da napravi veci pomak u npr Fermi arhitekturi, nije li najlogicnije da to jednako vazi i za ATI??
Koliko ja vidim iz najava koje se mogu izguglati-ta 6xxx serija ce u principu biti nista drugo do puko osvezenje postojece 5xxx serije, dakle bez nekog jaceg boosta. Cak ima dosta razmisljanja kako realno nema ni osnova da se ta serija nazove novom buduci je ona upravo to-refresh vec postojece, uz ostanak na istoj arhitekturi i 40nm procesu.
Zar to ne znaci da ce top modeli 6xxx serije biti apsolutno dohvatljivi za neki takodje osvezeni cip iz Fermi serije? Ako se zna da jedan 480GTX bezi 5870 za nekih 15-20%, ja stvarno ne vidim da ce 6870 odmaci znacajnije u odnosu na 480GTX, a to nas opet dovodi do toga da ce neka fina nova revizija Fermija-ici iznad 6870.

Ta pitanja definitivno nisu za ovaj topic ;) Ukratko, razliku prave povrsina cipova i potrosnja. Ukoliko hoces detaljnija razmisljanja, postavi pitanje u sobi u kojoj raspravljamo o trendovima ;)

Uopste nisam prek, poenta je na recima... gde je plasirana. Samo ta cena je cini odlicnom kartom
A sta bi to drugo trebalo da cini neki proizvod odlicnom kupovinom osim cene?

Iz ugla potrosaca samo cena, ali iz ugla proizvodjaca sve ostalo, u cemu 460 po meni uopste nije los, samo da se pre pojavio.

Nista ne fali ovoj kartici, nego 99% ljudi bi htelo da povuce slajdere u igrama do kraja, a sve to za 150 eura ako je moguce. Platis, pa se klatis...

5850 koša 260 eura ;)

EDIT: Preteče me Fantom sa njegovim postom

A sta bi to drugo trebalo da cini neki proizvod odlicnom kupovinom osim cene?

Nadam se da se salis :) Doduse, za ovu zemlju si apsolutno u pravu, cena je na prvom, nakon toga deset praznih mesta, a dalje sve ostalo :)

Ukoliko uporedis ostale karakteristike 5850 i GTX460 (potrosnja i performanse na defaultu, na kraju i die size cipa koji je prakticno nevazan za ovu pricu), nisu cak ni blizu. GTX460 na defaultu (675MHz) trosi vise od 5850 (nesto malo, cinjenica), ali istovremeno zaostaje u performansama. Kada je overklokujes da su performanse tu negde sa 5850, sa potrosnjom (prilicno?) prestize 5870. Cena se menja za 1 sekund, ove ostale stvari bas i ne ;) Ne kazem da je ovo presudno za svakoga, ali daleko od toga da je nevazno. Nije mali broj ljudi koji maltene jednako cene perf/watt kao i perf/$/EUR/whatever.

Karta jeste dobra, ima veoma dobar odnos cene i performansi, ali ipak nije bas savrsen proizvod kako bi se cinilo na osnovu hype-a sto je NV posle duzeg vremena predstavila nesto konkurentno.

Pa, njegova 5850 iz onostranog bi trebalo da kosta minimum 600 evra:)

Pa to je bila fora valjda... Ne radi se o tome, nego što Gdin_M stavlja 460 i 5850 u istu cenovnu klasu, 5850 je skuplja.

. . .
Karta jeste dobra, ima veoma dobar odnos cene i performansi, ali ipak nije bas savrsen proizvod kako bi se cinilo na osnovu hype-a sto je NV posle duzeg vremena predstavila nesto konkurentno.

Slazem se sa tobom da je GTX460 daleko od savrsenog proizvoda. Samo cu dodati da ni ATI nije savrsen proizvod iako je daleko blizi toj etiketi :)

Samo cu dodati da ni ATI nije savrsen proizvod...

Pa to se podrazumeva, i AMD ima mnogo prilicno ozbiljnih problema. A ko je blizi savrsenstvu mnogo zavisi i od toga sta covek radi na racunaru ;) Za neke primene nikada ne bih uzeo/preporucio nekog Radeona.

Poslednja izmena:
Nista ja nisam ni rekao konkretno u vezi karte, nego objektivno sta je kome bitno, a sama karta je odlicna! sad sto je "malo" kasnije izbacena je jedina mana...
Pa dobro, ko sad planira kupovinu njega briga kada je izasao 460, ko je pre kupio 5850 za 200ak evra i njega briga.:)

Nista ja nisam ni rekao konkretno u vezi karte, nego objektivno sta je kome bitno, a sama karta je odlicna! sad sto je "malo" kasnije izbacena je jedina mana...

To malo kaslnjenje kosta firmu poodosta.

Cifre za poslednji kvartal govore za sebe
AMD drzi 24,5% trzista (prodatih kartica) a Nvidia 19,8 %.

Prosle godine u istom kvartalu Nvidia - 29,6 %
AMD - 18,2 %

Izvor http://www.mercuryresearch.com/

Poslednja izmena:
Pa to se podrazumeva, i AMD ima mnogo prilicno ozbiljnih problema. A ko je blizi savrsenstvu mnogo zavisi i od toga sta covek radi na racunaru ;) Za neke primene nikada ne bih uzeo/preporucio nekog Radeona.

Dule ne znam zasto se savrsenstvo pominje kada je u pitanju bilo kakav hardver.Takva terminologija nije na mestu jer jednostavno tehnologija nikad nece biti savrsena a kamo li graficke karte.Ako se na savrsentvo misli iz ugla pojedinca,licnog dozivljaja i gledista onda bi i mogao da shvatim.

Kada se proizvodi porede razlicita gledista postoje.Obicni useri,njih najvise ima gledaju da kupe za sto manje para brzu graficku kartu (onu koja ce kao takva biti predstavljena na netu kroz odredjene testove) .Power useri ,oni koji u materiju ulaze malo dublje to gledaju sasvim drugacije.Meni je razlika izmedju ATI i nVidia-e ko dupe i oko.(Ne zelim da se neko uvredi i ovo shvati licno)
Kad dobijem karte na test prvo sto primetim kakav je nacin izrade,koje su komponente i kvalitet komponenti tj celokupan referentni dizajn a to smo se vec odavno slozili da je kod nv uvek bio bolji i kvalitetniji.Znaci postoje fizicke razlike koje su primetne i meni licno nisu zanemarljive!
Onda krenes sa radom i uocis gomilu razlika u toku rendera u raznim scenama i sve ti bude jasno..
Posle svega toga poznavajuci tehnologiju koja pruza nv /CUDA/PhysX/SLI odlicnu software-sku podrsku bolje skaliranje,OC potencijal i jos dosta drugih stvari hteo nehteo moras biti naklonjeniji nekom malo vise kada sam imas toliko iskustvo vezano sa tim.
Daleko je meni GTX4xx od savrsenstva,meni se cak ni najmanje ne svidja GTX470/GTX480 u svrsi licnog koriscenja zbog svojih karakteristika koje cine te karte ali opet generalno ATI mi je jos dalji od savrsenstva iz istog ugla i ako poredeci GTX470/GTX480 sa ATI 5850/5870 ATI je kvalitetniji proizvod,ne u fizickom smislu vec kao finalni proizvod spreman za trziste.Sreca sto nisam bio u poziciji pred svrsen cin da moram da se odlucim za jedno od ta dva:D

Jedina karta koja mi je privukla paznju jeste upravo GTX460 i smatram to jako dobrim potezom od nVidia-e i ako je za trziste prevashodna cena koja i plasira proizvod u odredjeni segment ja ne gledam tako povrsno,ne funkcionisem po tim pravilima vec me interesuje sta taj proizvod nudi i kako se pokazao.
GTX 460 trosi manje od ATI 5830 a neznatno vise od 5850.Ne disipira previse i temperatura je itekako fenomenalna.Ovo je bitna cinjenica jer ovakve karateristike nismo imali jos od G71/G92 a ipak je dosta vremena proslo.Nije savrseno?Nije ali treba posmatrati iz vise uglova pa ce slika biti ipak malo drugacija.
Ta karta je jednostavno u prvi mah zapala za oko zasto?Pa upravo zbog toga kako se pokazala za novce za koje je mozes kupiti.Dosta detalja vezano za takav finalni proizvod cine je i vise nego odlicnom za segment u kom je pozicionirana.Ipak nije to karta iz Hi End klase a opet daje mnogo mogucnosti svakom korisniku da bude zadovoljan maximalno.
Gde sam propustio deo da GTX 460 nesto fali?

Poslednja izmena:
Nadam se da se salis Doduse, za ovu zemlju si apsolutno u pravu, cena je na prvom, nakon toga deset praznih mesta, a dalje sve ostalo
Naravno da se ne salim. Nisam rekao da je ovo odlican proizvod, vec da je ovaj proizvod odlicna kupovina, i tu je na prvom mestu cena. Jer i kad bi gtx460 bio sporiji od hd5830 a jeftiniji od 5770 opet bi bio odlicna kupovina. Cena je ono sto definise odlicnu kupovinu, a neki drugi faktori definisu odlican proizvod. E sad sto se tice samog proizvoda - gtx460 jeste odlican proizvod. Za 180 evra dobija se najbolje za te pare, i generalno dobijaju se sasvim ok performanse bez obzira na to koliko kosta. Po meni ono sto ovaj proizvod stavlja iznad konkurencije je "upgrade". Bilo kada moci ce da se kupi jos jedna , i da se za 360e (ukupno) dobiju performanse koje su bolje od bilo koje high-end single gpu kartice koje kostaju od 350-500e, i koje ce kad su single gpu resenja u pitanju biti prevazidjene tek sa 7870 i gtx580.

Gledano iskljucivo kroz prizmu grafickih karti za igranje, nVidia karte su barem malo savrsenije (kompletnije) od Ati-jevih iz prostog razloga jer podrzavaju jedan feature vise(Physx) koji se ,iako slabo koristi, ipak se koristi.
A to sto kartica trosi 10-20W vise, ne interesuje ama bas nikoga.

Cena je ono sto definise odlicnu kupovinu, a neki drugi faktori definisu odlican proizvod. E sad sto se tice samog proizvoda - gtx460 jeste odlican proizvod.

Ja nikada nisam ni tvrdio da GTX460 nije odlicna kupovina, sta vise. Naravno, nikako se ne slazem da je odlican proizvod, jer zaostaje za direktnom konkurencijom u bukvalno svakom segmentu sem perf/$.

Da li ces i ukoliko u teoriji sutra AMD odluci da prodaje 5850 za u cent isto koliko kosta GTX460 reci da je odlican proizvod?

Da li je neko upoznat sa problemim koji se mogu javiti u kombinaciji sa Win7 64 i GTX460 grafičkom.
Danas sam dobio Asus-a i posle uspešne instalacije na Win7 pokrenem neku igru. Međutim ono što me je dočekalo je neverovatno štucanje. Najbolje bi se to moglio opisati kao da se nešto konstantno učitava. Probao sam sve što je mi je palo na pamet čista reinstalacija drivera od nule, probao sam i beta 259.32 driver-e ali bezuspešno. Ovo se dešava nezavisno od igre.
A onda probam grafičku na XP i iznenadjenje. Sve radi bez ijednog problema. Npr. Mafia 2 average 45fps sve na max sem fizike.
Da li postoji neki način da utvrdim šta pravi problem? Jedino mi ostaje da eventualno reinstaliram Win7 mada sumnjam da će to pomoći.

Podesi Windows :p

Neko pomenu PhysX kao prednost.Iz jednog ugla jeste a iz drugog i nije jer je SW za fiziku tj sam PhysX je totalno neoptimizovan pa onima koji zele stabilan fps ne ide na ruku pa ce se lisiti tih efekata zarad boljeg gaming-a.
Evo danas sam se malo igrao sa MafiaII benchmark.Sekundarna karta GTX460 odredjena za PhysX.
Maximalni FPS AVERAGE je 66fps dok lik sa overclock.net sa GTX480 i GT240 ima 68FPS.Zasto ovo pominjem.Ja cija je karta jaca od njegove za PhysX nisam nikako dobio vise frejmova.E sad,lik je za sigurno malo optimizovao sistem i dobio stabilniji fps.U toku drndanja sa ovim benchmarkom pratio sam svaku scenu i detalj.Jednom cete dobiti 60 FPS drugi put ima da podbaci na 45 dok treci ili cetvrti put odradi kako treba.Zanimljiva stvar je da nikad na istoj sceni nema isti fps i uvek je razlicit.Jos zanimljivija stvar jeste da sama zahtevnost u toku rendera nije uopste realna i da nivo efekata ne opravdava pad fps-a u odredjenoj sceni..PhysX jesteo dobar,meni je odlican za vizuelni dozivljaj i samtram ga kao prednost ali je sw definitino neoptimizovan mada mislim da ste to vec i sami znali.PhysX-u fali jedan korak na unapredjenju i definitivno ce da pomeri sve granice..

Poslednja izmena:
Mozda nije uvek isti fps zato sto pri simulaciji fizike nikad ne bi trebalo da se neki efekat ponovi dva puta na identican nacin

Pa ovde u sintetickom testu simulacija je uglavnom 99% ista.Nisam zapazio neke vizuelne promene zato sto je ovo benchmark a ne live gaming.Scene su identicne svaki put.

Ne mozes porediti bench sa physx na nacin kao sto se radi 3d mark i sl. Naravno da svaki prolaz daje drugaciji FPS, zato sto su stvari na sceni random, nisu skriptovane i nikad se ne prikazuju isto.
Iz istog razloga se ni na osnovu izgleda ne moze reci "e to opravdava fps ili ne", scena je skoro ista, i sl. zato sto se sve te kalkulacije ne mogu, jelte, videti golim okom...
I sve to naravno nema nikakve veze sa optimizacijom, jer je simulacija fizike, to sto jeste - simulacija. Procitaj sta se sve proracunava, od geometrije, kolizije do uticaja vetra...Otuda i takvi rezultati koji nikada i ne mogu da budu konzistentni, tj "optimizovani" kako ljudi vole da kazu.

I ta opsednutost poredjenjima i benchmarcima...ako bas zelis da se takmicis sa tim likom, dogovorite se pa poterajte recimo taj bench jedno 10 puta, pa uporedite prosecan fps. Jedino tako...
I jos jedna stvar (ako izuzmemo to sto on fura GTX480)- to sto u ovom slucaju dobijate slican rez- moze da znaci samo jedno - GT240 je sasvim dovoljna za PhysX u ovoj igri, a sve jace od toga je overkill.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno