Šta je novo?

Mac OS X koristim na (2009):

Mac OS X koristim na:

• Ukupno glasača
    135
kada to ukapiras, bice sve ok i neces se lomiti vise pokusavajuci da sebi i drugima objasnis zasto OSX nece nikad biti kao Win i obrnuto.

dragi moj, odavno sam ja to "ukapirao". meni recimo za to nije trebalo da pogledam film "koj ce mi pokazati sustinske razlike" :d

btw jasno ti je valjda da sam gore ironican? oni silni smajliji bi trebali to da kazu.

btw opusteno bre - ne napadam te - nego mi smesan bio koment. onako prijateljski smesan.... e cudo je ovaj forum - da sam se uzivo nasalio ovako - nikom ne bi smetalo... a ljudi se uvek uvrede oko tih stvari... valjda jer ne vidis reakciju koja stoji iza toga...
:wave:

Ucinilo mi se da je reply bio podrugljiv, nema frke, no hard fillings. :)

btw opusteno bre - ne napadam te - nego mi smesan bio koment. onako prijateljski smesan.... e cudo je ovaj forum - da sam se uzivo nasalio ovako - nikom ne bi smetalo... a ljudi se uvek uvrede oko tih stvari... valjda jer ne vidis reakciju koja stoji iza toga...

To i jest glavni problem, ne vidis sagovornika uzivo, pa ne shvatis uvek komentar na nacin na koji je on u stvari zeleo.

@rushko jel ti je to avatar iz ManicMiner-a ? :)

Jest Set Willy, mada je sprite isti:)

evo za one koji se pitaju zasto Apple ne licencira svoj OS drugima:

Jean-Louis Gassee Debunks Apple Licensing Myth link

"You can't be in both the hardware and the licensing businesses at the same time,"... - vredi procitati, iz prve ruke ;)

evo za one koji se pitaju zasto Apple ne licencira svoj OS drugima:

Jean-Louis Gassee Debunks Apple Licensing Myth link

"You can't be in both the hardware and the licensing businesses at the same time,"... - vredi procitati, iz prve ruke ;)

Evo ja sam procitao i waste-ovao 2 minuta zivota na totalno glup clanak. Kao, izgubili bi hardverski monopol da su otvorili OS za druge proizvodjace hardvera. Kakvo ostroumno zapazanje......

E pa zato sto je OS zatvoren za druge Apple ce zauvek da ostane na tih 5% i vo vjeki vjekova 20x manja kompanija od MS-a.

Da sam ja deonicar Apple-a i u poziciji da odlucujem, isamarao bih Dzobsa i naredio da se OSX distribuira isto kao i Windows. I samim tim potezom zaradio mnogo vise para nego 'vizionar' Dzobs.

A da je ovo uradjeno pre 20 i kusur godina mozda windows danas ne bi ni postojao. Sada je, bojim se, kasno.

Hteli vi to da priznate ili ne, voleli to ili ne, PC je de fakto standard. Kao TCP/IP, kao 220 V napona. Gotovo. Zacementirano. I to nece moci da promeni ni 25 Stiv Dzobsova pa zajedno izbacili jos x mobilnih telefona i y mp3 plejera.

Poslednja izmena:
btw, ako se neko pita :) Jean-Louis Gassee je radio u Apple-u, kasnije je napravio BeOS (ako se neko pita: šta je BeOS... :)).

Propala platforma? :D

bravo kutija, bravo :wave: :cigar:

Tacnije, Haiku je sad produzetak (iliti BeOs u novom ruhu). Jesi ti koristio BeOs nekad duze od vremena potrebnog za gledanje 10 screenshotova? :D

ne, a ti? ja sam samo citao i pratio po novinama sta se pisalo za BeOS onomad; a napisao sam ko je Jean-Louis Gassee cisto da se zna da nije samo neki random bloger... :D

Ja sam ga imao instaliranog i koristio sam ga mozda sve skupa 3 ili 4 meseca. To je bilo u vreme kada sam jos uvek imao modem koji, na zalost, nije radio pod njim tako da nisam uspeo da isprobam sve njegove mogucnosti.

Da sam ja deonicar Apple-a i u poziciji da odlucujem, isamarao bih Dzobsa i naredio da se OSX distribuira isto kao i Windows. I samim tim potezom zaradio mnogo vise para nego 'vizionar' Dzobs.
.

srecom pa nisi :d

hm pitam se kako ce hackintosh zajednica uticati na ovo?

Sto srecom pa nisam?

Po tebi je bolje da Apple racunar vidjas 'na slobodi' jednom u 6 meseci pukim sticajem okolnosti, umesto da Apple danas ima 90% trzista kao ocito superiorniji OS od windowsa? Da ne pricamo da je osim OS-a prevagu odneo i losiji (Intelov) CPU.

Steta, velika steta....

Tesko da bi bio gori od danas najrasprostranjenijeg OS-a. Vrlo vrlo tesko.

Pa nije OSX bolji od Windowsa zato shto ima konkurenciju, Windows njemu nije konkurencija, ti na jeftinoj i svakom dostupnoj mashini zvanichno ne mozesh da instalirash oba OSa. Kada bi postojao neki Mac za 400e, Windows bi prso za dve godine :)

Poslednja izmena:
Pa nije OSX bolji od Windowsa zato shto ima konkurenciju, Windows njemu nije konkurencija, ti na jeftinoj i svakom dostupnoj mashini zvanichno ne mozesh da instalirash oba OSa. Kada bi postojao neki Mac za 400e, Windows bi prso za dve godine :)

Gledam hardversku platformu i OS na njima, a OSX se, kao i windows, vrti na PC hardveru -> samim tim OSX jeste konkurent windowsu.

Nije problem Mac-a cena vec potpuni vendor lock-in, i hardverski i softverski. Ja napr nijednoj firmi sa kojom radim (a radim sa dosta njih) ne bih mogao da preporucim da u potpunosti zavise od samo jednog proizvodjaca, pa makar za iste pare dobili znacajnije bolji proizvod.

ja samo da ponovim: sve kompjuterske firme su oduvek tezile da imaju zaokruzen proizvod sto podrazumeva hardware+software. Microsoft i IBM (PC biznis) su jedini izuzetak.

btw ne vidim zasto bi to bio lock-in (Mac) - ako se ne koriste Cocoa aplikacije ne postoji nikakav lock-in. Mac stavise koristi gotovo sve stvari iz unix/linux sveta tako da, ako nemas neku aplikaciju koja je Cocoa, relativno lako i bez nekih prepreka mozes preci sa Mac-a na Linux ili Windows (ostaje problem privikavanja korisnika na drugaciji GUI :D).

Po meni Windows stvara daleko veci softwerski lock-in (sto je i normalno, ipak je M$ softwerska kompanija) gde imas gotovo sve servise/protokole/standarde* koji postoje i u "open" varijanti samo ovog puta su u Microsoft-property izvedbi; otuda mislim da Windows stvara daleko veci lock-in sa te softwerske strane (sa druge strane, mozes lako da kupis hardware od pere/mike/zike ali zato ostaje problem M$ software-ske platforme koju moras da kupis od M$-a tako da opet zavrsis sa "zavise od samo jednog proizvodjaca" ako se spetljas sa M$om ;)).

*Active Directory, Exchange (MAPI), NTLM (vidim da su presli na Kerberos i "malo" ga izmenili), WMA, WMV... uostalom: http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish da ne nabrajam.

Poslednja izmena:
ja samo da ponovim: sve kompjuterske firme su oduvek tezile da imaju zaokruzen proizvod sto podrazumeva hardware+software. Microsoft i IBM (PC biznis) su jedini izuzetak.

btw ne vidim zasto bi to bio lock-in (Mac) - ako se ne koriste Cocoa aplikacije ne postoji nikakav lock-in. Mac stavise koristi gotovo sve stvari iz unix/linux sveta tako da, ako nemas neku aplikaciju koja je Cocoa, relativno lako i bez nekih prepreka mozes preci sa Mac-a na Linux ili Windows (ostaje problem privikavanja korisnika na drugaciji GUI :D).

Po meni Windows stvara daleko veci softwerski lock-in (sto je i normalno, ipak je M$ softwerska kompanija) gde imas gotovo sve servise/protokole/standarde* koji postoje i u "open" varijanti samo ovog puta su u Microsoft-property izvedbi; otuda mislim da Windows stvara daleko veci lock-in sa te softwerske strane (sa druge strane, mozes lako da kupis hardware od pere/mike/zike ali zato ostaje problem M$ software-ske platforme koju moras da kupis od M$-a tako da opet zavrsis sa "zavise od samo jednog proizvodjaca" ako se spetljas sa M$om ;)).

*Active Directory, Exchange (MAPI), NTLM (vidim da su presli na Kerberos i "malo" ga izmenili), WMA, WMV... uostalom: http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish da ne nabrajam.

Netacno, Apple je napravio totalni lock-in - prvo, njihov OS, zatim njihov hardver (ne postoji legalan nacin da njihov OS koristis na bilo cemu sto nije Apple hardver) pa im cak ni to nije dosta - evo ovaj tablet sto prave, izgleda da ce moci da se instalira softver iskljucivo pokupljen sa njihovog sajta. Da mogu oni bi istu stvar uradili i sa OSX-om, samo imaju problem sto ne mogu u potpunosti da naprave sve aplikacije koje ljudi koriste na Macovima (napr Adobe, MS Office itd). Da li je tebi zaista logicno da kad uzmes napr iphone ili novi ipad nema sanse da na bilo koji nacin koji ne znaci hakovanje instaliras aplikaciju koja se ne nalazi na applestoru (ili kako se to vec zove). Meni, iskreno, ne.

Kad vec pricas o mreznim protokolima naravno da je Apple probao da i tu uspostavi potpunu kontrolu preko Appletalk-a, ali slicno kao sto je otvorena PC arhitektura pregazila motorolu/powerpc koju je forsirao Apple, tako je i TCP/IP devastirao Appletalk. Isto je naravno probao da uradi i MS a velikim trudom entuzijasta i reverznim inzenjeringom ovo je spreceno, pa tako postoji samba koja sasvim lepo radi sa AD-om (koliko ja znam samba je inace i deo OSX-a zaduzena za pristup windows mreznim resursima), napisani su razni konektori za Exchange itd. Btw. nisam siguran koliko ljudi ovo zna, ali pod pritiskom musterija MS je otvorio dokumentaciju za AD samba programerima; korak u pravom smeru i samo je pitanje vremena kada ce sve mogucnosti aktivnog direktorijuma biti dostupne i van MS kampa (ukljucujuci tu i Apple).

Dakle da zaokruzim - MS je grozan monopolista, ali stepen kontrole korisnika kod MS-a je za dva reda velicine manji nego kod Apple-a - ne petljaju se u hardver i nemaju sulude ideje o svetskoj dominaciji gde ce samo programi sa www.microsoft.com moci da se instaliraju na windows; ovo potonje srecom nije moguce sprovesti u delo za OSX.

Shodno ovome, da li deluje logicno da se nekome preporuci da svoj biznis i kriticne aplikacije bazira na prakticno hermeticki zatvorenom Apple ekosistemu? Prepustiti se u ruke kompaniji koja, umesto da kako vreme ide razlabavljuje stege, nastavlja da forsira svoju nepopularnu praksu? Tnx, but no tnx.

Ovo naravno ne dotice u tolikoj meri kucne korisnike jer po kuci vaze neka druga pravila nego u biznis okruzenju.

Pa sad, pitanje je koliko je to nepopularna praksa.
Meni odgovara da znam da su sve aplikacije koje se naprave za neki istem na jednom mestu (AppStore), kao i to da ako tražim krekovane, idem na konkretno jedan sajt, a ne da ih lovim po celom internetu :)

Zatim, i te neke druge, koje se zbog ovog ili onog nisu našle u AppStoreu, opet su u Cydiji, a to je opet centralizovan katalog repozitorijuma.

Nije problem u stepenu kontrole, ako to nešto što se kontroliše u startu valja. Pa se napravi naknadno rupa, dve i svi zadovoljni, kao što je slučaj kod pomenutog iPhone OS-a i njegovog jailbreaka. Problem je kad postoji nešto puno rupa, što svako kasapi kako mu odgovara, a u osnovi je sam materijal porozan i bušan.
Čuvar zatvora ili čuvar parka. Više iritira ovaj drugi.

Takođe, nemoj da govoriš da su to sve programi sa apple.com, figurativno rečeno, jer od 140.000 aplikacija ima barem 100.000 različitih developera/firmi.
Jedina sličnost je ta što se svi oni vode smernicama koje je zacrtao Apple, a to očigledno ne smeta ni većini njih ni većini korisnika.

Pa sad, pitanje je koliko je to nepopularna praksa.
Meni odgovara da znam da su sve aplikacije koje se naprave za neki istem na jednom mestu (AppStore), kao i to da ako tražim krekovane, idem na konkretno jedan sajt, a ne da ih lovim po celom internetu :)

Zatim, i te neke druge, koje se zbog ovog ili onog nisu našle u AppStoreu, opet su u Cydiji, a to je opet centralizovan katalog repozitorijuma.

Nije problem u stepenu kontrole, ako to nešto što se kontroliše u startu valja. Pa se napravi naknadno rupa, dve i svi zadovoljni, kao što je slučaj kod pomenutog iPhone OS-a i njegovog jailbreaka. Problem je kad postoji nešto puno rupa, što svako kasapi kako mu odgovara, a u osnovi je sam materijal porozan i bušan.
Čuvar zatvora ili čuvar parka. Više iritira ovaj drugi.

Sa tvojim stavovima nikako ne mogu da se slozim. Sto bas mora da se instalira sa tog jednog, odnosno 2 sajta? Po cemu je to tacno dobro? Da li ti kapiras koliki stepen manipulacije to njima ostavlja? Napr. mogu ako im se svidi da blokiraju celu Srbiju i da ne mozes da instaliras nista? Ovo je malo verovatno ali je tehnicki izvodljivo.

Btw koja je tacno svrha tog appstore-a? Ima na hiljade aplikacija, a koliko ja znam ima ih svakakvih, cak i onih koji zakucavaju uredjaj, prepune su bagova i sl. Da cujem po cemu se to tacno razlikuje od slobodne instalacije softvera? Bilo bi ok da se tamo nalaze aplikacije koje su istestirane i imaju neki sertifikat a da opet slobodno mozes da stavljas i sa strane sta god zelis, ali ofc Apple to nece.

I kako moze hakovanje uredjaja, radnja kojoj se Apple inace izricito protivi, da bude odgovor? Sta ako promene nesto u svojim firmverima/hardveru i blokiraju ustaljene postupke crackovanja?

Mislim ok je, svako ima prava na svoje misljenje, a ja ostajem pri svome - ovoliki stepen kontrole je bolestan i nikome ne mogu da preporucim da svoj biznis u potpunosti preda samo jednoj kompaniji na milost i nemilost.

Ti to gledaš iz neke biznis perspektive, a ja ne. Na stranu to, ali nije ti argument šbbkbb. Šta bi bilo kad bi nestalo struje na celom internetu, osim na appStoreu, e takav bi bio moj "kontra argument". Od 2007 Apple stavlja zabrane i pokušava sprečiti jailbreak, ali im to ne uspeva. Ne vidim zašto bi to uspevalo i ubuduće. Ja prvi ne bih imao iPhone kad ne bi mogao da ga jailbreakujem.

Možeš ti držati svoje aplikacije i van AppStorea, ali ti je cilj kao programeru da je prodaš u što više primeraka. Tebi je kao prodavcu cilj da budeš na nekom marketu, a ne da prodaješ svoj proizvod ispod svog prozora. Meni je kao kupcu cilj da kad u AppStore ukucam HDR dobijem sve aplikacije koje imaju veze sa HDR-om. Da na Googleu ukucam isto to, pa još moram da dodam iPhone App, pa da izbegavam recenzije aplikacija, komentare, pa da lovim sajt na kome se ona nalazi, pa lovim download link, pa onda vidim da moram prvo da je kupim, pa idem na buy, pa ukucavaj svoje podatke (eto ti i sigurnosnog rizika), pa onda skidaj aplikaciju, pa se prebacuj na Downloads folder pod pretpostavkom da se ne buniš i protiv ideje da je iTunes zadušen za tvoje programe, dvoklineš na aplikaciju, da bi se ista ubacila u iTunes i pri sledećem sinku na tvoj mobilni uređaj :)

E sad ti meni reci da nije prktičnije da ukucam HDR u AppStoreu, odaberem aplikaciju, na jednom prozoru vidim i screenshotove i cenu, kliknem na download, ukucam svoju šifru i eto je aplikacija u iPhoneu ili iPadu prilikom sledećeg sinka.

Mislim da Apple testira svaku novu aplikaciju. Ako sam dobro zapamtio šta mi je kolega koji prodaje aplikacije u AppStoreu rekao, prestali su da oštro gledaju na apdejte, pa se apdejti brzo pojave na Storeu, ali nove app i dalje prolaze kroz kontrolu.

Koja to tačno aplikacija zakucava uređaj? :) Ima ih sigurno, ali sam čuo da ima i operativnih sistema koji zakucaju kompjuter, a da korisnik ništa nije uradio ;) Normalno je da program ima bugove, a normalno je i da se isti ispravljaju. Ipak su ljudi programirali.

Ti to gledaš iz neke biznis perspektive, a ja ne. Na stranu to, ali nije ti argument šbbkbb. Šta bi bilo kad bi nestalo struje na celom internetu, osim na appStoreu, e takav bi bio moj "kontra argument". Od 2007 Apple stavlja zabrane i pokušava sprečiti jailbreak, ali im to ne uspeva. Ne vidim zašto bi to uspevalo i ubuduće. Ja prvi ne bih imao iPhone kad ne bi mogao da ga jailbreakujem.

Možeš ti držati svoje aplikacije i van AppStorea, ali ti je cilj kao programeru da je prodaš u što više primeraka. Tebi je kao prodavcu cilj da budeš na nekom marketu, a ne da prodaješ svoj proizvod ispod svog prozora. Meni je kao kupcu cilj da kad u AppStore ukucam HDR dobijem sve aplikacije koje imaju veze sa HDR-om. Da na Googleu ukucam isto to, pa još moram da dodam iPhone App, pa da izbegavam recenzije aplikacija, komentare, pa da lovim sajt na kome se ona nalazi, pa lovim download link, pa onda vidim da moram prvo da je kupim, pa idem na buy, pa ukucavaj svoje podatke (eto ti i sigurnosnog rizika), pa onda skidaj aplikaciju, pa se prebacuj na Downloads folder pod pretpostavkom da se ne buniš i protiv ideje da je iTunes zadušen za tvoje programe, dvoklineš na aplikaciju, da bi se ista ubacila u iTunes i pri sledećem sinku na tvoj mobilni uređaj :)

E sad ti meni reci da nije prktičnije da ukucam HDR u AppStoreu, odaberem aplikaciju, na jednom prozoru vidim i screenshotove i cenu, kliknem na download, ukucam svoju šifru i eto je aplikacija u iPhoneu ili iPadu prilikom sledećeg sinka.

Ama jel mozes ti to da instaliras tako sto ces da odes na xyz sajt, skines fajl, kliknes i instaliras, bez prethodnih intervencija na fonu? Samo toliko, nista vise. Ne? I to kao treba da bude normalno?
A da, jel iTunes obavezan za sinhronizaciju sa racunarom? Ako jeste, eto jos jedne potvrde o kakvom stepenu zatvorenosti pricam.

Stvarno ponekad ne kapiram odakle taj poriv da se objasnjava kako sve sto Apple radi mora po defaultu da bude ok i jedino ispravno. Prave izuzetan OSX, tu nema sta da se prica.O telefonu, mp3 plejeru i sl ne bih da pricam, posto ih nisam koristio, ali znam da su kvalitetni proizvodi. Ali odobravanje poslovne politike koja je na neki nacin okrenuta protiv nas kupaca (citati - lock-in gde god se moze), to ne razumem.

***, mozda zato sto dolazim iz pogresnog sveta (networking) gde se na svaki zatvoreni standard gleda kao na 'smrtnog neprijatelja' jeste razlog sto mi ovo sto radi Apple nikako ne lezi :)

Mislim da Apple testira svaku novu aplikaciju. Ako sam dobro zapamtio šta mi je kolega koji prodaje aplikacije u AppStoreu rekao, prestali su da oštro gledaju na apdejte, pa se apdejti brzo pojave na Storeu, ali nove app i dalje prolaze kroz kontrolu.

Koja to tačno aplikacija zakucava uređaj? :) Ima ih sigurno, ali sam čuo da ima i operativnih sistema koji zakucaju kompjuter, a da korisnik ništa nije uradio ;) Normalno je da program ima bugove, a normalno je i da se isti ispravljaju. Ipak su ljudi programirali.

Malo guglanja i videces sta zakucava fon :)

Tvoj problem i jeste u tome što dolaziš iz nekog drugog sveta :) Na ovom svetu je ipak znatno više mama, nego ljudi iz sveta networkinga :) Ne nazivam se mamom, ali sam se vrlo brzo prilagodio njihovoj priči.
Nisam ništa izgubio od kako sam odlučio da muziku i fotografije poverim Appleu, tj. iTunesu i Apertureu. Realno, nema mi razlike da li će mi fotografije biti u folderu 20100129 - Bench ili u nekom "projectu" sa istim imenom, a da su originali "zakopani" u Aperture bazu, u Home/Pictures folderu. Onaj ko ne želi da zna da mu je muzika u /Home/Music/iTunes/... ne zna da je tamo, ali zna da je tu kad upali iTunes. Ja znam da mi je tu i kad upalim iTunes i da mi je na gornjoj putanji. Znao bi i ti.

Nemam poriv da vas ubeđujem da to što Apple radi tako kako radi predstavlja jedini ispravan način rada. Imam poriv da vas ubedim da ne mora sve da bude onako kako ste navikli, odnosno, da pored vašeg mentalnog sklopa, koji odbija da prihvati neke stvari, postoje neki drugi mentalni sklopovi, kojima je ta neka Apple, MS, you-name-it logika sasvim prihvatljiva, i oni sklopovi koji će se bez problema prešaltati na neki drugi workflow, ako imaju potrebu ili jednostavno želju da probaju nešto novo.

Recimo da iTunes jeste obavezan za sinhronizaciju sa računarom. Postoje alternativni programi, ali je iTunes daleko najjednostavniji. O tome ja tebi pričam :d Ne moram da znam koji program će mi ubacivati muziku, koji slike, koji bookmarke, koji mailove sinhronizovati...imam jedan i takav je kakav je. Da želim nešto prilagođenije nekim svojim potrebama (a realno mi iTunes stvarno radi sve savršeno), izgubio bih znatno više vremena i resursa da sve pohvatam, pa čak i kupim, ako nije besplatno, kao što je to slulaj sad sa onim Missing Sync programima za Android.

Tebi nije normalno da ne možeš da odeš na neki tamo sajt, skineš nešto, dvoklikneš i instaliraš, a meni jeste.
Meni jeste zato što sam sve svoje potrebe zadovoljio na AppStoreu, a da sam prodavac ili samo autor softvera, opet bi mi više odgovaralo da mi se aplikacija nalazi u šoping centru, nego da mi radnja bude zabačena negde gde ću biti na milosti ili nemilosti slučajnih prolaznika i veština optimizacije sajta za Google :)

Takođe, tebi nije normalno da odeš na AppStore i nađeš šta ti treba, ali ti jeste normlano da odeš u samoposlugu i kupiš sve na jednom mestu ;) Stvari nam nisu normalne samo zato što nismo navikli na njih, a gledanje u budućnost brinući se šta će biti ako odjednom svi vlasnici supermarketa zabrane ulazak i kupovinu svim ljudima koji na Benchu imaju nick koji počinje na S je malo paranoidno i ne pomaže uopšte da duže živiš i budeš zdrav i lep :) Umesto toga, idi na AppStore, ukucaj ime svoje omiljene igre i prepusti se relaksaciji :D

Ako mislis da su mi nepoznate instalacije 'seek,click,install' grdno se varas. Koristim to ko zna koliko godina unazad, mnogo pre nego sto se pojavio iphone, jednostavno zato sto koristim i linux; prakticno koristim sva 3 najpopularnija OS-a sto na poslu, sto kod kuce (windows, OSX, linux).
Zbog toga meni nalazenje softvera iz repozitorijuma i click-to-install metoda uoste nije strana, daleko bilo da mi to predstavlja problem.

Moj problem je nedostatak izbora - kako je Apple zamislio tako mora da bude.

Tebi je to super resenje, ja sam alergican od toga da mi neko namece silom kako cu da koristim hardver koji sam kupio, i to je to :) Nikad se necemo sloziti.

I ponavljam jos jednom - ovo nema veze sa OSX-om koji je zaista sjajan, ovo je (recimo) prica o Apple-ovoj poslovnoj filozofiji.

Vrh Dno