Šta je novo?

Mac OS X koristim na (2009):

Mac OS X koristim na:

• Ukupno glasača
    135
Milan verovatno misli na logiku i preglednost OS X-ovog Sys Prefs u odnosu na CP na Winu.
jeste, mada nije to samo ni pitanje preglednosti već...

evo ga post na koji sam mislio, tamo su i screenshotovi control panela...

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1935305&postcount=51

(još jedna u nizu stvari koja pokazuje koliko je Windows GUI loše rešen - ponekad pomislim da Microsoft namerno loše iskopira neki deo Mac GUI-a samo da se na kraju ne bi moglo reći da je to plagijat ;) (pri tome naravno sroza funkcionalnost))

hm, pa jeste razlika.
ja sam platio 2004 oko 650 evra komp, super komp. nek je OS 100 evra, znaci 750evra. slazem se da se razlika smanjivala, i da je sada oko minimum 400 dolara. ali 2000 je bila 3500$

high end PC je uvek bio oko 700 necega - mek oko 2500$. bas cu da odem na neki konfigurator, i na apple sajt da ubacim isto.
kovac je vec negde pisao, ali je bio pristrasan - sto ja nisam :D:d

# One 2.93GHz Quad-Core Intel Xeon
# 3GB (3x1GB)
# None
# 640GB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s
# 1TB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s
# None
# None
# ATI Radeon HD 4870 512MB
# One 18x SuperDrive
# None
# None
# Apple Mouse
# Apple Keyboard with Numeric Keypad (English) and User's Guide

$3,399.00

bez monitora

takav komp kod nas kosta oko 1000eevra sa OS, znaci u USA oko 1100$

evo npr

http://www.bhphotovideo.com/c/produ...lion_Elite_e9290f_Desktop.html#specifications

1150$

+ ovo 550$ ips panel
http://www.bhphotovideo.com/c/produ...kard_KD911A8_ABA_LP2475w_24_LCD_Computer.html

1600$ i to je mashina sa odlicnim monitorom na kome radish sve sto pozelish...+ vozish snow, ako vec toliko ste navikli :):D

apple cinema 24`kosta oko 800$ led

Poslednja izmena:
Ma nije, kod Applea je iMac počeo sa cifrom od $1299 1998. godine, da bi padao na 1199, 999 i 799. Kad su sa CRT-a prešli na TFT 2002. cena je opet bila $1299.

PowerMac G3 je išao od $1599 do $2999 1999. To pričam o periodu lepih kompjutera :D

A pre toga, bilo je 1994. godine Powera za $4250, na 100MHz. A sećam se perioda 1996. kad sam išao na Radnički na neki kurs računara. Da li smo tada radili na 133MHz ili na još slabijima..ne mogu se setiti.

PC je u to vreme bio kućni računar, bemliga, samo ime mu to kaže :D a zna se ko je uzimao Maca...štamparije :) Tada je Apple potpuno zaboravio na entuzijaste i sva sreća pa su se urazumili, jer bi ga onako ugasili. Naravno, ako pričaš o tom periodu razlike u ceni, jeste, opravdano je bilo kupovati PC, a ne davati 4-5x više za Maca. Ali posle kad su se cene približile onoj granici od $1000, vraćamo se na onu priču čiji je duži :d

Ajde napiš šta taj PC ima :)

Pro ima kilovatno napajanje. Koliko sam video samo tako jako napajanje za PC ide za 200€ :) Ne kažem da ću te naterati da napraviš onda PC od $3000, ali neće biti ni $1000. A i nemoj ti da sklapaš PC. Kupi brandname :) Ja to vidim kao poentu, da prikažeš da i PC, vrlo sličan, košta papreno, a to podrazumeva da se i neki drugi brend ugradi na konto svog imena.

Pro ima kilovatno napajanje. Koliko sam video samo tako jako napajanje za PC ide za 200€ :) Ne kažem da ću te naterati da napraviš onda PC od $3000, ali neće biti ni $1000. A i nemoj ti da sklapaš PC. Kupi brandname :) Ja to vidim kao poentu, da prikažeš da i PC, vrlo sličan, košta papreno, a to podrazumeva da se i neki drugi brend ugradi na konto svog imena.

menjao sam svoj post ne znam, pa ne znam na koji si mislio PC. sorry

stavio sam ovaj na BH photo - a pandam bi bio oko 1600$ sa monitorom i OS

evo:) 1150$

Processor
2.66GHz Intel Core i7-920 Processor

Cache
L2: 1MB
L3: 8MB

System Bus
Not Specified by Manufacturer

Memory
Slots: 6x
Type: PC3-8500 DDR3 DIMM SDRAM
Installed: 9GB (3x2GB, 3x1GB)
Capacity: 24GB

Graphics Display
nVIDIA GeForce GTX 260 with 1.8GB dedicated graphics memory

Storage and Expansion

Hard Drive
Fixed Bays: 2x 3.5"
Hot-Swappable Bays: 1x HP Personal Media Drive Bay
Installed: 1TB 7200rpm SATA
Supported: 2x Fixed Drives
Type: SATA

Optical Drive
1x SuperMulti DVD burner with LightScribe

Bay Expansion
2x External 5.25" (1x Available)
1x External 3.5" (1x Available)
2x Internal 3.5" (1x Available)

PCI Expansion
2x PCI Express x16 (1x Available)
1x PCI Express x1 (Occupied)
1x PCI Express x4 (1x Available)

Input/Output

Ports
9x USB 2.0 (3x Front, 6x Back)
1x FireWire-400 (Back)

Display
2x DVI

Storage
2x eSATA

Audio
Speakers not included
2x 1/8" (3.5mm) Headphone/Line Output (1x Front, 1x Rear)
2x 1/8" (3.5mm) Microphone Input (1x Front, 1x Rear)
1x 1/8" (3.5mm) Line input (Rear)
1x 1/8" (3.5mm) Rear Speaker Output (Rear)
1x 1/8" (3.5mm) Side Speaker Output (Rear)
1x 1/8" (3.5mm) Center Speaker Output (Rear)
1x Digital Optical Output

Video
1x HDMI

Flash Media Slot
15-in-1 Memory Card Reader with support for SmartMedia, xD, MultiMedia Card, Secure Digital (SD), Compact Flash I, Compact Flash II, Memory Stick, Memory Stick Pro, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, RSMMC, MMC Mobile MMC+, Mini Secure Digital, IBM Microdrive

Communications

Wired
Network: 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet Connector (RJ-45)
Modem: None

Wireless
Wi-Fi: 802.11a/b/g/n
Bluetooth: None

General

Operating System
Windows 7 Home Premium (64-bit)

Electrical Requirements
AC: 120VAC

Environmental Requirements
None

Dimensions (WxHxD)
7.1 x 15.8 x 16.9" (17.9 x 40.1 x 42.8cm)

Weight
13 lb (5.9kg)

Poslednja izmena:

Kupi brandname :) Ja to vidim kao poentu, da prikažeš da i PC, vrlo sličan, košta papreno, a to podrazumeva da se i neki drugi brend ugradi na konto svog imena.

slazem se, ali ne i dalje za cenu - ustedish dosta na ekvivalentnom PC

sutra cu probati da naprvim sto priblizniju konfu...

Ta sa BH koju si ostavio je između i7 iMaca sa 27" monitorom i Mac Proa. Jači je od iMaca zato što prima više RAM-a (mada mu je i tih 9GB savršeno dovoljno za većinu korisnika), a opet, slabiji je od Mac Proa. iMac je $1999. Neka je ta razlika za monitor. Jesi došao na skoro isto po ceni? :)

A na drugoj strani, pogledaj koliko košta Xeon iz novog Mac Proa http://www.reghardware.co.uk/2009/04/01/review_cpu_intel_xeon_5500/

Pa 32GB RAM-a, pa 4 mesta za diskove, odmah u RAID 10 da ih povežeš, pa 3x lepši izgledom.. sve se to računa :d

Još jednom bih podvukao.. Ne kažem ja da se za upola manje novca ne može sastaviti PC koji će biti nasviran i koji će pod Windowsom, hardware-wise, raiditi sve što treba. Može. Ali nemojte mi govoriti da je to ista mašina kao i Mac Pro. Ne kažem ni da je Mac Pro mašina koju svako treće domaćinstvo u Srbiji ili u USA treba da ima. Ne treba. Bio bi to čist overkill. Ali onima kojima treba sirova snaga, a na pola puta do klaster servera Mac Pro je savršen izbor. Moguće je da se može sastaviti i dual-processor PC, ali će da košta ko i Pro.

A ima stvari koje ne treba naručivati u gotovoj konfiguraciji na Appleovom sajtu. Dodatni RAM i dodatne diskove. Znatno su skuplji, nego da ih kupuješ negde drugde.

Alienware je brandname koji sam spomenuo u 10 posta i linkovao poredjenja laptopova. Cene vs performanse gospodo uporedite. Zavrsna obrada je Btw kod Alienware bolja takodje....
http://www.alienware.com/ oni kojima treba sirova snaga naci ce je recimo ovde, ili u nekom x jezgralnom Pc-u, ne u Mac-u. Imam prijatelje koji su arhitekte i koji rade profi i komplikovane stvari i kojima treba raw Cpu i Gpu power. Oni ne koriste Mac. Zasto? Pa zato sto su birali i7 nasparm e7200, i 4870 naspram 9400m. Vi cenu totalno nipodastavate kao faktor. To sto vi imate para da kupujete parcele na mesecu vas cini vrlo subjektivnim. O cemu vi pricate, zaboga.... E platio sam 2500e masinu pre 6 meseci i sad je prodajem za 1500e da bi kupio octocore nahalem za 3000e. Zemlja zove mars....
Tvog Maca je dobio Hackintosh i7 sa 14700 ;)

Kad je Mac pro u pitanju, Windows (i/ili Hackintosh) user moze za manje novaca napraviti isto jaku, opusteno i jaci workstation... Glavni nedostatak Mac pro-s je ovo:

"The problem with the Mac Pro in particular is that it’s base hardware configuration is imbalanced. Massive processing power, but limp graphics and hard drive offerings. "

P.S Zapamtite da je Microsoft pomogao SPASITI Apple OD PROPASTI!!!! I da se sada Made for Pc DIRECTX Gpu-i koji rade sa 30% svojih kapaciteta ugradjuju u Macove - savrsene makove. ROFl

Poslednja izmena:
Nemamo klipove za Ladu, al uzmi ove od Yuga....Pasuju :)
Snow Leo rocks, ali samo na Hackintosh.... ;)

Poslednja izmena:
P.S Zapamtite da je Microsoft pomogao SPASITI Apple OD PROPASTI!!!!

ovo je notorna glupost!

čime je to Microsoft "spasao" Apple ? sa 150$ miliona dolara u akcijama ?? :D

150$ miliona dolara tada nije bilo nista za Apple jer je u prethodnoj godini izgubio 800$ milona (1996.) i preko milijardu dolara 1997. - tako da tih 150$ miliona sigurno nije moglo da ga spase ;)

sa druge strane u to vreme se vodi antimonoposli spor USA protiv Microsofta.

tih godina se M$ naplacao milijarde dolara odstete:

- $775 million IBM-u na ime OS/2 i Lotusa
- $539 million Novelu za NetWare
- $900 million Sun-u zbog Jave
- $750 milliona AOL-u zbog Netscape-a

i mislim da Microsoftu stvarno nije trebalo da ga jos i Apple tuzi dok se protiv njega vodi antimonopolski spor (a lista za tuzbu bi bila sigurno poduža :D od krađe dela QuickTime koda za Windows Video playback (tada ActiveX) (Canyon Compani.) pa do ko zna čega... - ovako je bilo daleko bolje za sve: deo tog dila između M$ i Apple-a (osim 150$ miliona) je i da Microsoft ponovo počne da pravi Office za Mac (kako bi Mac imao šanse da uspeo i u poslovnom okruženju) i da M$ napravi Internet Explorer za Mac (taman da M$ pokaze kako nije "bad guy" :D).

pomogao, ne spasio, mada na netu svuda ima da je spasio :) ... A crkavicu su uzeli, jel da?!
I look around you people! Sve se pravi za PC, 99% entuziasta su na PC, svi forumi (ukljucujuci i ovaj je PC forum) ogromna vecina casopisa stranih/domacih su about PC. Internet vrvi samo o PC. Google samo "Intel i7" i gledacete benchmarke i koliko to dobro radi na PC ( i to i na samom Intelovom oficijalnom sajtu) Otkucaj Ati/nvidia i opet gledaj, slusaj improvements ZA Pc....99% je u znaku Pc-a i windows-a Vi ste sada spali na to da koristite PC hardware u vasim racunarima gospodo - napravljeno ZA PC pa iznabudzeno drugim EFI, biosima i glupostima da bi moglo da radi kao nesto "special" i da bi Apple mogao da laze neuki narod.... PC je The King of The Hill, Unbeatable King of The Hill!!!!!!!!!
``

Poslednja izmena:
hehe... iwcham - ti si izgleda propustio zlatne 80te, pre nego sto je svet poceo da vrvi od "PC"-ja ;) (btw šta je tu čudno kad Windows drži 90% tržišta? i šta je onda čudno što svuda na netu piše kako je "Microsoft spasao Apple"? ;))

a koliko ne poznajes materiju vidi se iz toga kako pišeš o EFI-ju.
prijateljski savet: proguglaj, ali ne o ATI i nVidia karticama, već o EFIju ;) - uostalom EFI će se naći i o svakom PCju kad/tad...

Poslednja izmena:
Ne pisem lose o EFI. EFI je extra...Ali pisem o PC hardware koji se prepravlja da bi "radio" na Mac....Au kad pomislim samo kako bi ste pljuvali PC vi Mac-ovci da je situacija malo obrnuta - Da Mac ima svoj proprietary Api i da se proizvode Gpu-i dizajnirani da rade na njemu, a da se na drugu stranu budze u PC da bi na njemu radili onako kako moraju, i negirajuci tako samu svrhu svog postojanja (koja je svrhadx11 karte u Mac-u?! Ali ne smem da pomislim :)

Ja opet podvlacim da na stvari gledam objektivno. Da mi se ne svidja Mac ili da mislim da je los ne bi se trenutno dvoumio da li da uzimam Macbook ili Macmini :) Ali isto tako nemam avatare sa karikaturicom koja piski na Microsoft :p (Uzgred, pitam se koliko bi usera Mac izgubio da nije Microsoft Office, i sada Exchange)
Dobro je i jedno i drugo....s tim sto je Windows PC ipak, po meni bolji.... Bajke na stranu, Win je sada stabilniji i jaci nego ikada, ima enormnu kolicinu software, koristi se u profesionalnoj upotrebi u svim oblastima, ili i za Zabavu ,Gaming... To je jedan odlican all round product...

I dok Apple ovako jadno promovise svoj imac, sa benchmarcima igara koje sam ja igrao nekada davno (NFs Carbon, bolje performanse u Doom3)

http://www.apple.com/imac/performance.html

samo kliknite na 320 strana dugu sekciju na ovom forumu pod nazivom "igre za PC"

/over and out u ovoj temi... Odo smo malo u off :)

Poslednja izmena:
Ne pisem lose o EFI. Ali pisem o PC hardware koji se prepravlja za Mac....

jel ti mozes da shvatis da je pre 15 godina postojao NuBus kao standard i ISA?
PC je koristio ovaj drugi, losiji. Mac ovaj prvi, bolji.

Da li mozes da shvatis da je pre 15 godina postojao OpenFirmware i BIOS?
pogađaš? PC je koristio (i dalje koristi :)) BIOS dok je Apple koristio FirmWare.

pa je posle xyz godina i PC počeo da koristi vrhunsku tehnologiju, samim tim i Mac.

jasno?

Kad pomislim samo kako bi ste pljuvali PC da je situacija malo obrnuta - Da Mac ima svoj proprietary Api

:D pa Mac i koristi proprietary API - zove se Cocoa ;)

i da se proizvode Gpu-i dizajnirani da rade na njemu, a da se na drugu stranu budze u PC. Ali ne smem da pomislim :)

kad si već kod GPU-a proguglaj malo kako se priča da je Apple spasao ATI od propasti (pre Radeon serije...) - ni ja nisam znao za ovo dok mi neko sa foruma nije skrenuo pažnju ;)

Poslednja izmena:
Nisam bio precizan. Mac cini mi se ne koristi cocoa za Gaming, nego openGl?! Gaming api

P>S Odoh da update svoj Snow Leopard da ispravimo jos neki bug, tacnije.

• Inability to turn AirPort on or off in some cases after upgrading from Mac OS X Leopard
• An occasional loss of network connection when using Wake on Demand
• Inability to create a computer-to-computer network, or share the Internet connection on some MacBook, MacBook Pro, and Mac mini computers

Poslednja izmena:
heheh, mek prozivljava compatibility issue, bejashe li to `98ica

ima i skupih PC racunara, a i mek je skup po defaultu , dosta suplji od ekvivalenta.

http://www.gateway.com/programs/fxseries/index.php?cmpid=topnav_computers

gateway je ja mislim ugledan mek, vanilla ice i ima da leti - nazalost sto ovde pricamo o khmPirateriji. ali samo bogata drustva zaradjuju da ne moraju da imaju khm :D
kao power to the people opcija , zasto nemati dva OSa na jednom sistemu - koga razlikuje kuciste - i razvojni tim Meka :)

modeli
http://www.gateway.com/systems/series/529598057.php?cmpid=sectnav_fxseries

Poslednja izmena:
treba stvarno da napravimo bench test nekih programa macOS/pc, bilo je sa amd VS intel :)

:-devil-:

Prilozi

• razlika.jpg
    razlika.jpg
    144.7 KB · Pregleda: 48
http://www.alienware.com/ oni kojima treba sirova snaga naci ce je recimo ovde, ili u nekom x jezgralnom Pc-u, ne u Mac-u. Imam prijatelje koji su arhitekte i koji rade profi i komplikovane stvari i kojima treba raw Cpu i Gpu power. Oni ne koriste Mac. Zasto? Pa zato sto su birali i7 nasparm e7200, i 4870 naspram 9400m. Vi cenu totalno nipodastavate kao faktor. To sto vi imate para da kupujete parcele na mesecu vas cini vrlo subjektivnim. O cemu vi pricate, zaboga.... E platio sam 2500e masinu pre 6 meseci i sad je prodajem za 1500e da bi kupio octocore nahalem za 3000e. Zemlja zove mars....
Tvog Maca je dobio Hackintosh i7 sa 14700 ;)

Kad je Mac pro u pitanju, Windows (i/ili Hackintosh) user moze za manje novaca napraviti isto jaku, opusteno i jaci workstation... Glavni nedostatak Mac pro-s je ovo:

"The problem with the Mac Pro in particular is that it’s base hardware configuration is imbalanced. Massive processing power, but limp graphics and hard drive offerings. "

NE, arhitekte biraju PC isključivo zato što ne radi AutoCAD na Macu :D A iz nekog razloga, većina ne koristi ArchiCAD :)
Prodao sam dva Proa čoveku u Vršcu koji ima arhitektonski biro. Mislim, mislim, da kod arhitekata snaga grafičkog čipa nije od presudne važnosti. Rendering i te stvari se u tim programima sigurno oslanjaju još uvek na sam procesor. A vidim da vi na tome insistirate..jaka grafička, jak kompjuter. ***, nisu svi gameri.

Moj Mac je stariji od i7 procesora, normalno da će ga noviji procesor dobiti :) Evo ti generacijski istog Mac Proa kog trebaš porediti sa i7 http://browse.geekbench.ca/geekbench2/view/190610 skoro 17.986 ;)

Što znači da još još uvek nisam video dokaz da se za manje novca, napravio jači sistem :)

A evo, u mom Prou je HD4870, CoD4 u punoj rezoluciji leti. Kartica me je koštala 110€. Kupio je od PC korisnika. Super! :) Što da platim Appleu $400 za Mac verziju, kad mogu i ovako. Razumem ja, jeftino, pa jeftino. Ali ne razumem ono "pa to je isto", kad nije :)

Na šta se odnosilo ono "hard drive offerings" kao mana?

Jesam ja dobro sabrao ili je rezultat ankete 56:55 u korist hackintosha? :) Cool.

filmic 10sec/720p

http://www.sendspace.com/file/5otbna

za 33 sekundi prebacen u flv web large NTSC

znaci oko 1:3 na win xp i mojoj konfi premiere cs4.

sam timline nije bas zivahan kada probash da montirash 720p.

Prilozi

• weblarge.jpg
    weblarge.jpg
    145.2 KB · Pregleda: 48
ps. uvozi se kao HDV -720p30

isto ps4 na hackintoshu 10.5.8 = 60 sec, ali mac mi je na 5400 rpm hddu.

Poslednja izmena:
imovie u m4v za 18 sec, lepo

Ajd budi malo detaljniji, šta se radi sa filmićem, u šta ga uvoziš..

Filmovi nisu moj fah.

U iPhoto vidim import bez nekih dodatnih opcija.

Ne znam koliko se workstation moze napraviti jeftinije Pc varijanta. I ako moze, za jeftinije verovatno nije bolji.... Bottom line... Kome sta treba....Sve se svodi na to.
Meni i mnogima jednostavno je unacceptable da mi neko prodaje imac sa zastarelim c2d procesorom, zastarelom grafikom aka 4670 recimo, i jos kad vidimo drevni Doom3 i Nfs Carbon na reklami... za 200000din.
I'll pass!!!
Thank you

Slažem se sa gore rečenim. Ako znaš šta tražiš, našao si već pola toga šta tražiš. iMac u startu nije bio zamišljen kao gejmerska mašina (nije ni jedan Mac ustvari), samim tim im nije gurana neka jača grafika. Doplata za Mac Pro je bilo, neke Quadre, ali koštale ko Sv. Petra kajgana.
Inače, 27" iMac se sad može kupiti i sa i5 i i7 procesorima.

isto ps4 na hackintoshu 10.5.8 = 60 sec, ali mac mi je na 5400 rpm hddu.
lapsus, nije ps4 nego premiere cs4 :d

Ajd budi malo detaljniji, šta se radi sa filmićem, u šta ga uvoziš..

Filmovi nisu moj fah.

U iPhoto vidim import bez nekih dodatnih opcija.

nemam sada mek, tako da je napamet - ali uvezesh film u imovie (drag u event library pa u ime projekta) onda share>pa export movie. pa najbolji kavlitet. steta sto nije duzi film da bude preciznije - upload mi je slab od kuce 128mb/s.
sve u svemu imovie radi super sa ovim 720p fajlovima.
izmontirao sam kratki film od jedno 1 min/od jedno 15ak filmica, udoban je rad i brzo ga je izrenderovao u razne kompresije
u premieru mi je bolje na PCu, time line nece ni da pusti film - ali to i jeste win program, verovatno nije optimizovan dobro.

Poslednja izmena:
Vrh Dno