Šta je novo?

Mac OS X koristim na (2009):

Mac OS X koristim na:

• Ukupno glasača
    135
i to nisi radio na bilo kojem NeXTu vec na Tim. B. L.-ovom ! ! :) respect!

Takodje nije bas da je trziste cekalo sta ce MS da uradi - DR-ov GEM je bio mnogo mnogo popularniji od prvih verzija windowsa, windows do verzije 3 niko u stvari i nije uzimao iole ozbiljno; to je period o kome sam pricao i kad su stvari jos uvek mogle da se promene tj. da se napravi otklon od dos-a i windows-a ka nekom drugom OS-u na PC-jevima.

ja nikada na PCju nisam video GEM osim u Venturi. pa sam zato rekao to sto sam rekao; ni ne znam sta je uopste postojalo od programa za GEM na PCju...

Jos jedan primer kako je demand isforsirao MS je strahovito sirenje interneta posle pojave HTML-a; legende kazu da je Bil Gejts licno naredio da u MS-u niko ne sme da pomene Internet a kamoli da se bilo sta uradi sa popularnom i novom tehnologijom neverovatnih mogucnosti.

nije legenda vec postoji kao dokaz interni dopis Microsofta koji govori upravo o ovome. (koriscen je u sporu protiv microsofta, imam negde u bookmarks link pa ako nekog interesuje).

apsolutno se slazem sa tobom. to je ono sto se upravo dogadja Bill Gatesu i Windowsu - pored interneta windows prestaje da bude znacajan.

btw jednom prilikom je Bill Gates rekao za Linux: "Linux je samo operativni sistem." - da li je time mislio da je Windows vise od operativnog sistema ili je jednostavno bio svestan da operativni sistemi gube na znacaju zbog pojave interneta.

Jednostavno Bil nije mogao da shvati kako bilo kome moze da bude interesantno bilo sta sto nije na njegovom compu :)

kad je shvatio, vec je bilo kasno: ond aje ne sve moguce nacine pokusao da uspostavi kontrolu nad internetom kvareci kako HTML, tako i Javu. da bi na kraju u IE8 2009. ubacio - IE6 compatibility mod :D

Zaista mislis da Apple-ov OSX ne bi bio sposoban da zacepi 20-30% trzista operativnih sistema?

sigurno bi, mozda i vise, ali to ne znaci da bi Apple zaradio vise! mislim da bi izgubili dobar, dobar deo svojih kupaca koji su kopovali Mac-ove.
ovako, ko hoce proba hackintosh na PCju pa onda kupi pravi Mac. evo samo na forumu imas nekoliko takvih primera.
siguran sam da su se dobro proracunali sta ce im doneti najvise novca.
npr. moja tetka iz nemacke kaze da nikada nije cula za Apple, ali da sada (poslednje 2 godine) svi znaju za Mac-ove jer su culi/videli iPhone. to je izvanredna reklama za Mac masine. btw i tetka je kupila MacBook ;)

Apple bi i dalje mogao da prodaje svoj hardver, pa ko voli vrhunski dizajn kupice. Cene gvozdja iz Apple-a su strahovito pale u odnosu na doba powerpc-ja; ranije je u proseku jedan mac kostao kao 3-3.5 PC-ja identicnih mogucnosti, danas je to palo na 1.5x. Ne znam, ja sam prilicno siguran da bi u roku od par godina Apple zestoko nasekirao MS.

cene Macova su se stvarno prepolovile od kada su presli na x86 CPU. kad pogledas grafikon prodaje, tacno vidis da od tad (2006.) krece ubrzani rast prodaje Mac-ova. Mac-ovi nikada nisu bili jeftini kao sad. U sustini kad bacis na papir komponenete iMac-a, ekvivalent PC dodje na isto.

Mislite li da se Microsoft-u isplati da napravi rez i uradi ono što je Apple uradio prije 10 godina sa OS X-om?

Microsoft jeste napravio rez sa Vistom (novi kernel*, novi model drivera) i .net-om (novi, moderan framework) ali je to uradio na tako traljav nacin da sad sve to ispada lose i pogubno! na stranu sto je kasnio 5-6 godina sa ovim...

*vise ne moras da stavljas procesu koji je zauzeo 100% CPU priority na "low" da bi mogao da radis i dalje na masini :D

Wintel kombinacije je sačuvaj me Bože, ali nažalost drži monopol.

evo kad pogledas Atom - zasto uopste postoji taj chip? - da bi terao Windows.
inace ARM je u svakom pogledu superiorniji. u krajnjem slucaju, Atom nikada ne moze da dostigne performanse ARMa (isti proizvodni proces) jer mora da tegli silnu logiku koja se bavi x86 translacijom instrukcija u mikrokod/RISC alike kod. (steta sto je audio "otisao" sa foruma, sad bi sigurno imao sta da kaze na temu :))

Poslednja izmena:
Jeste napravio rez, ali nije uradio ništa novo. Da bi uradio nešto novo, MS treba da ispegla mnogo štošta, kao i da batali 16-bitne aplikacije i sredi interfejs (još uvijek se pojavljuju različiti elementi)... Mnooogo trebaju da se potrude oko ovoga što imaju, ali jednostavno nisu u stanju, jer su razbacani na 300 strana da održe monopol.

ja nikada na PCju nisam video GEM osim u Venturi. pa sam zato rekao to sto sam rekao; ni ne znam sta je uopste postojalo od programa za GEM na PCju...

Pazi, u pitanju je 86-87 godina. Koliko se windows programa secas iz tog doba? Ja bukvalno ne znam ni za jedan. U stvari windows 1 i windows 2 nikad nisam ni video; nekada davno sam downloadovao diskete windowsa 2 noseci se mislju da instaliram iz radoznalosti ali sam odustao (ni sam vise ne znam zbog cega).

Prakticno sve do '89 ventura je i jedini program na PC-ju vredan paznje a da je pisan za GUI okruzenje. Cini mi se da je te '89 izasao konacno Word na windowsu (pre toga je izasao na gotovo svim drugim OS-evima koji imaju GUI) i tu negde windows i krece da se nalazi na sve vise i vise racunara, ali sve do windowsa 95 jako malo programa uopste je pisano za MS-ov OS. Ako se uzme u obzir da je jedan Netscape bio zapazena win 3 aplikacija mislim da su dalja objasnjena nepotrebna.

To sve pokazuje koliko je MS malo verovao u bilo kakav uspeh windowsa, koji je bio potpuno marginalizovan proizvod sto na trzistu, sto u samom MS-u; oni su cak u pocetku zaista i mislili da ce IBM-ov OS/2 da bude taj GUI OS za PC i prilicno su ozbiljno krenuli u saradnju sa IBM-om, ali posto je kombinacija windows+world pocela da se prodaje jako dobro brzo su se predomislili i okrenuli iskljucivo razvoju i prodaji windowsa.

nije legenda vec postoji kao dokaz interni dopis Microsofta koji govori upravo o ovome. (koriscen je u sporu protiv microsofta, imam negde u bookmarks link pa ako nekog interesuje).

apsolutno se slazem sa tobom. to je ono sto se upravo dogadja Bill Gatesu i Windowsu - pored interneta windows prestaje da bude znacajan.

Postoje indicije da ce cloud aplikacije zaista da nanesu mnogo bola MS-u, mada mislim da ce da bude potrebno jos neko vreme za to. Infrastruktura je i dalje previse slaba za masovnu upotrebu cloud aplikacija i to ne samo kod nas vec i u velikom broju razvijenih zemalja (napr - radis sa nekim dokumentom, i sad to treba da se snimi na cloud disk a upload je 256-512kb).

btw jednom prilikom je Bill Gates rekao za Linux: "Linux je samo operativni sistem." - da li je time mislio da je Windows vise od operativnog sistema ili je jednostavno bio svestan da operativni sistemi gube na znacaju zbog pojave interneta.

Verovatno je mislio na aplikacije koje postoje na *nix OS-evima; namerno ne pisem samo linux, posto su i bsd i solaris i ostali komercijalni unixi u slicnoj situaciji. Konkretno za linux i bsd uvek ce da nedostaju aplikacije koje nemaju veze sa networkingom i programiranjem - jednostavno ljudi koji ucestvuju u open-source projektima programiraju ono sto ih najvise zanima, pa tako postoji zilion ftp/dns/mail servera i brdo programskih jezika a jako malo grafickih i sound programa.

kad je shvatio, vec je bilo kasno: ond aje ne sve moguce nacine pokusao da uspostavi kontrolu nad internetom kvareci kako HTML, tako i Javu. da bi na kraju u IE8 2009. ubacio - IE6 compatibility mod :D

Potpuno tacno. Najcrnje doba web-a je doba vladavine IE 6. Ne postoje dovoljno birane reci da se opise koliko djubre je ovaj browser, i to ne samo zbog ozloglasene security istorije vec zbog ovoga sto si pomenuo - ne znam da li postoji ijedan standard koji taj browser postuje od pocetka do kraja.
I kad je zaista izgledalo da je sve otislo do djavola srecom se pojavio Firefox pa su se zadnjih godina su prikljucili i Safari i Chrome; ponovo je uspostavljena 'liberalizacija' predstavljanja sadrzaja sa weba sto je neverovatno dostignuce ljudi koji su radili na firefoxu. Svaka im cast.

Postoje indicije da ce cloud aplikacije zaista da nanesu mnogo bola MS-u, mada mislim da ce da bude potrebno jos neko vreme za to. Infrastruktura je i dalje previse slaba za masovnu upotrebu cloud aplikacija i to ne samo kod nas vec i u velikom broju razvijenih zemalja (napr - radis sa nekim dokumentom, i sad to treba da se snimi na cloud disk a upload je 256-512kb).

mislim da ce cloud arhitektura da zazivi na nacin gde se dokumenti nikada nece ni nalaziti u posedu client racunara - vec ce sve vreme biti u oblaku - a klijent ce samo dobijati slike ekrana a slati input podatke. na ovaj nacin mreza se najmanje opterecuje - i to samo za striming video signala ka grafickoj kartici i striming inputa u kontra smeru. takodje uz dobro - tj pametno kodiranje, moguce je neke elemente guia (ili ceo gui) drzati u kesu klijent racunara - tako da se taj video striming svede na koordinate prozora, kao i na striming dela sadrzaja (npr ako je tekst strimuje se tekst pa se renderuje na klijentu... itd)

cloud je definitivno jedna jako lepa buducnost ove zezancije koja se zove computing :D

To sam i ja mislio u pocetku, a onda sam skapirao koliko svaki put kad pravim neki ozbiljniji tekst ubacim slika, grafikona, blok-sema i sta ti ja znam. I nije samo to u pitanju, svaki put kad bi bilo sta malo glomaznije moralo da se prebaci u cloud javio bi se osecaj nevidjenog smaranja; tu ne sme da bude mnogo zastajkivanja, par sekundi max, inace se pucanstvo vraca na klasicne aplikacije.

dada slazem se da je josh rano. nego mislim da ce cloud da se razvija tako da nista i nemas na svom kompu - tj nemas hdd uopste. imas nekakav solid state koj u stvari kesira stvari, a kad recimo rezes dvd ili snimas na usb - zapravo skidas sa clouda.... nije mi logicno da se fajlovi vozaju tamo vamo - nego da svi stalno stoje u oblaku... (ofkors - snimanje na fles bi trajalo beskonacno daklem daleko od toga da smo spremni... ali bice jaako lepo kad budemo :D)

pozd ;)

Pazi, u pitanju je 86-87 godina. Koliko se windows programa secas iz tog doba? Ja bukvalno ne znam ni za jedan. U stvari windows 1 i windows 2 nikad nisam ni video;...

u pravu si...

interesantno ti je i ono zapazanje za: "Linux je samo OS" ;)

@Lucas - jako interesantno razmisljanje o Cloudu ali mislim da danas ni jedan Cloud ne radi na taj nacin ?

Danas zaista ni jedan cloud ne radi tako kao sto Lucas kaze, mada sumnjam da ce biti tako lako da se dolazi do video i audio fajlova; garant sledi upotreba DRM-a u najsirem mogucem obliku.

Evo interesantnog koncepta koji pokazuje sta sve moze da se uradi na cloudu:
http://www.youtube.com/watch?v=KMuBOSAX5hc&feature=related

-> ako moze online gaming, moze i sve drugo :)

Samo ostaje problem brzine internet veze. Za ovo na videu potreban je jeziv link, min 100mbps.

Baš me zanima šta verni pobornici Linux-a i računarske slobode misle o ovom predviđanju budućeg cloud computing-a, jer je ovo u stvari najgori mogući vid ograničavanja korisnika i daje slobodu firmi koja drži cloud da radi sa korisnicima šta 'oće i da im stavlja svakakve uslove i ograničenja, pri tom uzimajući više para.

Tako da ja ne podržavam cloud computing čak i ako to znači da će se na slabim i jeftinim kompovima moći igrati sofisticirane igre samo sa dobrom internet vezom.

Ne znam sta ocekujes kao odgovor - svako normalan ce reci da je izricito protiv da mu neko zaviruje u mailove, gleda dokumente, svoju statistiku deli sa raznoraznim BIA/CIA/KGB agencijama itd.

Ali treba da se bude i pragmatican - posto svaki provajder cuva logove aktivnosti korisnika odredjeno vreme (zakonska obaveza), to znaci da bi drzanje tvrdokorne linije protiv bilo kakve prismotre trebalo da znaci i potpuno nekoriscenje interneta. Stvari se dalje komplikuju jer se mobilni operateri skupljaju statistiku poziva i po volji mogu da ih prisluskuju, dakle onda ne sme da se koristi ni mobilni. Ista stvar je i sa fiksnim telefonom, pa sa postom......mozda da svi uhvatimo toljage u ruke i zavucemo se duboko u pecine i resimo se svih nedoumica?

Salu na stranu privatnost podataka u cloudu sigurno ce da bude zasticena zakonom (ako vec i nije), kao kod fiksne/mobilne telefonije, kao kod zdravstvenih kartona itd. Kome je i to malo neka smesta enkriptovane fajlove na cloud diskove, za surf koristi proxy anonimajzere i salje mejlove iskljucivo koristeci pgp. Ko se i pored toga oseca nelagodno, neka ne koristi cloud.

Baš me zanima šta verni pobornici Linux-a i računarske slobode misle o ovom predviđanju budućeg cloud computing-a, jer je ovo u stvari najgori mogući vid ograničavanja korisnika i daje slobodu firmi koja drži cloud da radi sa korisnicima šta 'oće i da im stavlja svakakve uslove i ograničenja, pri tom uzimajući više para.

Tako da ja ne podržavam cloud computing čak i ako to znači da će se na slabim i jeftinim kompovima moći igrati sofisticirane igre samo sa dobrom internet vezom.

postojace/postoji vise firmi koje nude Cloud usluge - ukoliko neka napravi neku brlju (aferu) oko cuvanja privatnih podataka - izgubice poverenje korisnika. kraj. :)

ako neka Cloud firma ogranicava korisnike i ne daje dovoljno slobode, izgubice korisnike koji ce preci kod konkurencije. kraj. :)

...

A ja nisam ni pomislio na zaštitu privatnih informacija dok sam pisao gornji post, nego sam prvenstveno mislio na podatke koje korisnik drži u na oblak-serveru. Tako će vlasnici oblaka moći da imaju punu kontrolu nad multimedijalnim sadržajima koje korisnik poseduje na serveru (znate one sve "nabavljene" filmove i pro aplikacije) i tako bi mogli jednim udarcem da stopiraju pirateriju, a to je glavni generator saobraćaja na internetu i ono što privlači korisnike internetu, a i čini većinu podataka koje korisnici drže na svojim računarima. Ako to urade, provajedri interneta bi mogli da drastično smanje troškove zbog smanjenih zahteva korisnika dok bi zadržali iste cene i debelo se ovajdili, a verovatno tražili i reket od muzičke i filmske industrije da ostanu pri toj politici.

Ne vidim sto se ne bi nastavilo sa dosadasnjom praksom - 'crni' sadrzaj drzis u lokalu, 'beli' ti je u cloudu.

Vec postoje pokusaji ukidanja ili debelog ogranicavanja p2p saobracaja od strane provajdera i nisam primetio da to ima neke veze sa konceptom cloud-a; u Kanadi je vec prosao zakon koji provajderima omogucava da po volji ogranicavaju p2p sto je ozbiljan presedan i u doglednoj buducnosti ovo ce se prosiriti na sve razvijene zemlje a zatim ce doci i do nas.

Poslednja izmena:
A ja nisam ni pomislio na zaštitu privatnih informacija dok sam pisao gornji post, nego sam prvenstveno mislio na podatke koje korisnik drži u na oblak-serveru. Tako će vlasnici oblaka moći da imaju punu kontrolu nad multimedijalnim sadržajima koje korisnik poseduje na serveru (znate one sve "nabavljene" filmove i pro aplikacije) i tako bi mogli jednim udarcem da stopiraju pirateriju, a to je glavni generator saobraćaja na internetu i ono što privlači korisnike internetu, a i čini većinu podataka koje korisnici drže na svojim računarima. Ako to urade, provajedri interneta bi mogli da drastično smanje troškove zbog smanjenih zahteva korisnika dok bi zadržali iste cene i debelo se ovajdili, a verovatno tražili i reket od muzičke i filmske industrije da ostanu pri toj politici.

zamisljamk da u doba cloud computinga neces ni kupovati programe - nego ces se na njih pretplacivati - kao sto se pretplatis na kanal na kablovskoj televiziji. tako placas 10 dolara mesecno upotrebu fotosopa. ako uzmes i ilustrator da koristis onda imas popust na 15 za oba, a ako ti treba veci hard to doplacujes josh 5 dolara. naravno tu je i procesorska snaga - pa mozes da biras, opet shodno potrebama... nikad ne kupujes novi komp - vec kliknes na drugu uslugu. a tu je i postpaid - koristis - sve leti, a posle platis potroseno. imas u trenutku silne teraflopse na raspolaganju, a posle dok kuckas mail - trosis nista... pa onda onaj ko radi rendere znatno vise placa komp od nekoga ko surfuje netom.... ne mislis ni o cemu - samo na kraju platis racun.

i tako...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno