Šta je novo?

Mac OS X koristim na (2009):

Mac OS X koristim na:

• Ukupno glasača
    135
Meni je trebalo jednom nepunih 13s, a drugi put malo jače od 14s.

Imaš i na Dizajn Zoni dobar test za renderovanje u AE. http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=16548

Tu sam imao 1:06 vreme. Jedan i7 je imao 1:05, a drugi i7 @4GHz neverovatnih 45s :) Doduše, niko ko ima Mac Pro sa Nehalemom se nije pojavio, tako da svakako novi procesori vode bitku :D

Je li Voyager, a sto ti malo ne kloknes tu makinu?! ;) Pa on spava na 2.8 :-devil-:

Haha, palio sam se da ću da je klokujem na 3.0 kad je uzmem, ali kad sam je uzeo zaboravio..sve leti :D :p

E, pa onaj core i7 Hack je nasviran na 4.3Ghz da bi izbacio 14000, a octocore na 2.8Ghz ima 11000. Cool:-devil-: Na koliko bi mogao da ide i koliko bi mogao da izbaci geek, zanima me? Btw, stogo i5 al radi na 3.2Ghz zbog stock coolera. Javljam rezultate cim se install snow ;)

Poslednja izmena:
http://www.sendspace.com/file/iuk71b

fajl od 30 minuta 720p, premiere cs4 je prebacio u onaj ntsc web large za 1min i 17s

corel VS ga je prbacio u FLV za 62sec

josh samo ilive...

@vger - 13 sec, za oko trecinu brzi - nije losa moja kanta :D
hehe, napokon su se pomirili mek i PC - lepo je imati 2 OSa na kompu - long live america...and china :D:d

sada sam kupio novo kuciste, da sam slikao leoparda i moje 8 god staro kuciste , koje je i novo bilo extra ruzno, mekovci bi :vomit:

pa za mog malisana koji sada kosta recimo 200 evra ceo, nije loshe :)

pogledacu onaj test na DZ,

Poslednja izmena:
sada sam ga kloknuo na 2.50ghz i onaj film od 10 sekindi je iMovie je prebacivao skoro 30sec.
a film od 30sec je prebacivao oko 65sec
doduse, sada mi je iMovie pun clipova, jel sam montirao nesto - mozda zato.

nema ni veze, to radi sasvim OK

Ne bi trebalo da ti broj filmova utiče na brzinu rada, jer se oni indexiraju u nekom xml fajlu, kao i iTunes što radi. Ne moraš se zamarati sređivanjem. Jedino restart mašine, pa onda test.

eh, pa tada je bilo i ZoNi-ja :)

davno to bejashe - provrti onaj filmic u ilife, to je sada.

citat filipenka u tom tredu

Može i da se postavi obrnuto pitanje - ako je Mac OS X toliko superioran, zašto nam Apple ne omogući da svi možemo da ga instaliramo i koristimo bez problema, a samim tim se i ubije od para?

Sve u svemu smorili ste sa Win vs MacOS X diskusijama. Ovo je trebao biti podforum za ćaskanje i savete o potonjem - slažem se, uz pokoju diskusiju o prednostima jednog ili drugog, ali ceo podforum je postao tupava prepirka oko toga koja je platforma bolja (ko ima para neka izvoli i bira), pri čemu sve posmatrate isključivo iz sopstvenog ugla, gomila želja kako-bi-Perica-voleo-da-ima-Mac, pitanja kako hakovati Mac, naterati ga da radi na nekom AMDu ili zvučnoj ko zna kojoj ili kako nešto rastaviti~dobudžiti, uz poneki, ali samo poneki korisni savet.
Isaac Asimov: Individual Science Fiction stories may seem as trivial as ever to the blinder critics and philosophers od today, but the core of the Science Fiction, its essence has become crucial to our salvation, if we are to be saved at all.

te 2007 nije bas moglo na PC da se tera software, 2009 nam je moguce i ovih dana za mog druga sklapam middle end mak od ~100e - sa chieftec kucistem koje ima :D

ili ko je kupio mek do sada je OK, ali od sada stvarno treba da se stavi prst na chelo. a mislim da treba i apple - tj. da oslobodi software i prepravi ga za PC da bude legalan.

Ne bi trebalo da ti broj filmova utiče na brzinu rada, jer se oni indexiraju u nekom xml fajlu, kao i iTunes što radi. Ne moraš se zamarati sređivanjem. Jedino restart mašine, pa onda test.

mislim da pravi duplikate, dosta mi je sporiji nego kada sam imao samo jedan fajl u njemu. a i citao sam negde da valjda on pravi duplikate - sa mojim 5400rpm diskom i ima logike.

@ ima li koga tu - po pitanju mek osa.

kad bi ucinili da bude wide dostupan morali bi da se bore sa OGROMNOM driver databazom, samim tim bi sistem bio tromiji i manje pouzdan. takodje izgubili bi OGROMAN cut od prodaje njihovih racunara, jer ipak, ruku na srce mek os, je veliki udeo i razlog kupovine mek racunara. (jesu oni kvalitetniji mnogo... al da nije mek osa, ipak ne bih razmisljao da toliko para dam preko obicnog pcja..)

slazes se?

sem toga, ima josh jedna stvar - koja je verovatno i najbitnija. epl voli da sve drzi pod kontrolom - zato i jesu tako pouzdani i fino zaokruzeni. kad bi pustili da im os bude wide spred, izgubili bi kontrolu nad njim, a samim tim i ono sto je u njemu toliko bolje od wina on the first place.

ne slazem se :D

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2015751&postcount=36

prvo koja ogromna baza? pa neki tamo ljudi su napravili bez njih gotovo celu bazu, radi i na AMD.
oni to ne bi trebali, samo da naprave dil sa par prizvodjaca i kraj. nista komplikovano.
pa mislim XP je plug and play bre bio i sa onim modemima 1000000001 vrste, pa na dalje i sve je to radilo i radi kao sat i dalje radi...
ruku na srce mek kupuju samo ameri u nekom bitnom procentu (nisam guglao napamet pricam, nek me neko demantuje), a ovako otvarash milonsko trziste za svoje programe, za koje mekovci stavljaju ruku u vatru + kao sto ostali prodaju svoje brendirane mashine, tako bi i apple mogao nastaviti da radi - ima tu hiljadu kombinacija. no nije ni bitno, oni posluju i ovako i to je to...svakako da nisam ja pametniji od njih tamo koji posluju vec vise od ~2 decenije, ali ima tu nesto cudno...jel su se stvari promenili od kad je ista arhitektura...
a sta je toliko bolje od wina on the first place? daj konkretno...tj. postuj u onoj tvoj temi. bolje mi je to i to! ti si pokrenuo temu a nista nisi rekao...

Poslednja izmena:
pa zato sam i pokrenuo temu... ajd tamo da nastavimo... :D

Čisto da kažem nešto u duhu naslova teme, Mac OS X koristim na PC-u od negde januara-februara 2009., ali neću da glasam jer sam se namerio da kupim jedan MacBook Pro kako znam i umem i izgleda da bi to moglo da bude na proleće. (glasaću ako će biti nova anketa za 2010.)

Prosto ne znam da li da se smejem ili da plačem kad pročitam ovoliko strana prepucavanja, a iskreno nisam uspeo da zaključim ko je od učesnika Apple-ovac, a ko Applomrzac. Ali to je valjda dobro, treba biti otvoren za sve mogućnosti. Ali ne treba totalno opovrgavati neistomišljenike.

Što se tiče cena Apple proizvoda, ja na cene računara gledam iz potpuno drugog ugla. Od pre dva meseca sam prestao da gledam na Apple računare kao na nešto na šta se baca nepotreban trošak. Na cenu računarske opreme treba gleadti na dug period pošto je s vremena na vreme potrebno da se postojeći računarski hardware zameni novim i savremenim. Normalno, to se radi prodajom, dodavanjem novca i kupovinom novog hardware-a.

Prema tome kod Apple-a je relativno veliki trošak ulaska u Apple platformu, ali trošak ostajanja u njoj je skoro isti kako i u slučaju PC-a. Polovni Mac-ovi se, je li, prodaju po veoma dobrim cenama, ne kao polovni PC-evi. Što znači da se za slične troškove upgrade-a dobija pouzdanija oprema (za koliku se beše cenu prodaju PowerBook-ovi G4; iz tog perioda više nema polovnih PC laptopova), ako se upgraduje u pravo vreme (kad Apple izbacuje) dobija se i najnovija tehnologija.

Meni je ta računica dovoljan argument da želim da uđem u Apple svet, a i takođe mislim da Apple računari stvarno i vrede koliko koštaju, jer Apple troši velika sredstva na razvoj i istraživanja, više nego bilo koji drugi OEM, a tu je i cena OS X-a, kao i iLife-a i Xcode-a koja je ugrađena u cenu računara. (zamislite koliko bi neka softwerska kompanija naplaćivala za tri pomenute stvari).

Nemojte pogrešno shvatiti, nisam ja nikakav PC mrzac (ili neki zilot šta god to bilo), obožavam mogućnost sklapanja sopstvenog računara (što sam i uradio), ali prethodno pomenuta računica me je naterala da se zamislim, a tu je i cool faktor Apple proizvoda (šta ćete, nisam imun).

Ja jesam PC mrzac jer PC+Windows monopol je glavni krivac shto ta kompletna industrija kaska u mestu, a od 1993. godine pa do pre par godina nije postojao OS koji je dovoljno upotrebljiv da potpuno zameni Windows...

Cekaj... Pa to nije do pcja nego do monopola. A dalje ne razumem kako pc ima monopol - kad je u potpunosti otvorena platforma - za razliku od applea koj je potpuno zatvorena. Ono sto ubrzava napredak je konkurencija - a da s apple pita ukupno bi se tri kompanije bavile proizvodnjom pcja, tj ppcja... Ne vidim kako to stimulise napredak.

cekaj pa jel pricamo o hardveru ili softveru? ne vidim kako neko moze da ima nesto protiv pc-a kao hardvera? znatno je zdravije trziste od former apple ppc trzista... tj da nije bilo pcja apple hardver ne bi ni blizu napredovao tako kako jeste (ulenjili bi se jelte...)

takodje - obrnuto ne vazi. pc bi bio ovde gde jeste i bez applea (pc je zdravo trziste sa velikom konkurencijom raznih firmi - tako da ne moze da se uspava)

ako pricamo o windowsu kao OSu - pre svega niko nikoga nije dizao u nebesa. koliko se ja secam windows je oduvek bio hejtovan kao nestabilan, dok su apple useri ti koji svoje dizu u nebesa (cisto da budemo cisto oko terminologije)

e sad. mislim da je na OS trzistu ms apple konkruencija VRLO produktivna u oba smera. generalno konkurencija je ono sto cini progres - i odlicno je sto je apple presao na pc platformu - jer to znaci puno dobrih stvari tj bitaka izmedju rivalskih kompanija. (hw / sw)

windows i mac os se ocigledno bore - kopirajuci medjusobno bolje i gledajuci da prevazidju losije. i to je zdrava konkurencija koja podstice uspeh.

ipak - kao sto vec napisah mislim da apple i ms nisu direktni konkurenti, te da uopste nisu pravi rivali. google mi se cini kao ozbiljniji rival appleu od msa. zasto? zato sto je windows wide spread i bussiness related - a mac os kontra. tj kako appleu ne bi palo na pamet da ulazi u ms wind trziste, tako i obrnuto (ok.. mozda bas i ne obrnuto :p :p)

Cekaj... Pa to nije do pcja nego do monopola. A dalje ne razumem kako pc ima monopol - kad je u potpunosti otvorena platforma - za razliku od applea koj je potpuno zatvorena. Ono sto ubrzava napredak je konkurencija - a da s apple pita ukupno bi se tri kompanije bavile proizvodnjom pcja, tj ppcja... Ne vidim kako to stimulise napredak.

Pa mi koristimo jednu te istu arhitekturu od pre 30 godina, samo sa vishe tranzistora, i to samo zbog odrzanja monopola, i zbog toga je PC najneefikasniji hardver ikada napravljen.

I kakva konkurencija, to bi znachilo da neko napravi za sadashnji softver nekompatibilan i bolji hardver a takodje i razvojne alate za softver koji se vishe oslanjaju na znanje a ne na shtancovanje, ali kako to moze da opstane kada bi bilo skuplje i ne bi bilo nikakvog softvera u startu. Jedini koji to moze da izgura bi bio Intel + Microsoft, i sav napredak, da ne kazem "nazadak" je potekao od njih. Naravno oni to nece da urade, lakshe je gurnuti milion novih tranzistora na svakih 6 meseci i napraviti "novu" verziju sistema koja troshi duplo vishe rama, i ima iste sushtinske mane kao i pre 25 godina, a svi fazoni na pola iskopirani od OSXa :d Konkurencija u PC svetu se svodi na to ko ce da napravi hardver za manje para, i to donosi josh jedan problem, a to je spushtanje kvaliteta i standarda, shto oni nadoknade dobrim marketingom. Kod Applea je to potpuno druga stvar, ali posto PC moze da ti radi istom brzinom kao i Mac, puno njih nece da da vishe para i chudi se kako je Mac toliko skup, kao shto smo i prichali u nekom threadu o tome. Niko to ne gleda iz ugla da je Mac mozda dosta kvalitetniji, da ima bolju proveru kvaliteta, da ugradjuju samo kvalitetne LCD panele, itd. Pogledajte novu Mac tastaturu recimo, ona je za dve klase kvalitetnija od bilo chega od 50e iz PC sveta, u stvari ja nikada nisam ni video tastaturu za PC koja nije obichan plastikaner, samo ima 100 lampica i metar je shiroka jer vishe=skuplje. Ako pratish konzole, potpuno istu stvar je Microsoft uradio sa X360. PS3 koji je kvalitetniji i sa vishe mogucnosti je bio skuplji u startu, ali se borio sa prodajom jer su ljudi kupovali jeftiniju stvar, a Microsoft je lepo servirao prichu da je to sve isto i bukvalno prvih godinu dana se bavio lazima i izmishljotinama protiv PS3, o svojoj konzoli nisu ni prichali. Na istom principu je Windows pocheo i do danas vlada. Srecom pa Sony nije neka pacerska kompanija koja ce to da dopusti...

OSX jeste konkurencija Windowsu, ali u smislu da se koprca i batrga jer nije izjednachen shto se tiche softverske podrshke koja je srz svakog sistema. Koliko bi Windows preziveo da PC koshta isto (ili da Mac koshta kao PC), a da Leopard ima isti softver kao i Windows, jer to bi bila direktna i zdrava konkurencija ? Nedelju dana ? :d

Poslednja izmena:
cekaj pa jel pricamo o hardveru ili softveru? ne vidim kako neko moze da ima nesto protiv pc-a kao hardvera?

jok, od kada se pojavio PC (pričam kao hardware) koristio je inferiornu tehnologiju (CPU: intel x86 vs Motorola 68K), grafika CGA u vreme C64, da ne spominjemo biper vs SID :D dalje, PC je koristio ISA slotove u vreme NuBUS slotova, intelovi procesori su dobili podršku za SIMD 2 godine nakon Motorolinih PPC procesora, PC je koristio segmentnu memoriju do pojave i386 pa se onda cekalo jos 5 godina na Microsoft odnosno Dave Cutlera i nejgov WindowsNT da bi se ista iskoristila... na miš i ikone se čekalo 10 godina.

i tako može do sutra.

e da, PC koristi BIOS i dan danas, kada nema nikakve prepreke da se koristi npr. EFI. da ne spominjem da OpenFirmware postoji decenijama pre EFIja...

dakle kad kažem da je PC smetlište kompjuterske industrije -- to i mislim jer je koristio sve najgore moguće standarde. uostalom PC je tako i počeo svoj život u IBMu (sklepan od ne-IBM tehnologije). ali na kraju je ipak bilo dovoljno to što je IBM stajao iza njega.

a kad je postao dobar? kad je x86 svet uništio svu konkurenciju* hiper-produkcijom i sad naravno da sve izgleda super i napredno jer ni nema sa čime da se uporedi ;)

*intel je sa Itaniumom ugasio MIPS, HP-RISC, Alphu... srećom pa su ostali UltraSPARC i IBM Power procesori pa danas možemo videti šta će intel to implementirati za par godina i ponuditi x86 svetu... (btw vidim da ni Larabija nisu uspeli da naprave, iako je nešto slično IBM uradio sa Cellom pre par godina)

znatno je zdravije trziste od former apple ppc trzista... tj da nije bilo pcja apple hardver ne bi ni blizu napredovao tako kako jeste (ulenjili bi se jelte...)
pročitaj gore - Apple je oduvek koristio napredniji hardware od PCja.

Apple se "ulenjio" sredinom 90tih i da se Steve Jobs nije vratio sigurno bi propali (Microsoft je uspeo da ih stigne sa Windowsom95, tad ste imali situaciju da duplo jeftiniji PC radi ~isto što i skupi Mac)!

U svakom slučaju je dobro što postoji konkurencija samo šteta što nema više "zatvorenih" firmi (sa svojim kompletnim ekosistemima) kao što je Apple. Kod PCja je problem razdvojenosti OS od hardwarea, zato ni ne može da dostigne Mac nivo user-experience-a :D

ako pricamo o windowsu kao OSu - pre svega niko nikoga nije dizao u nebesa. koliko se ja secam windows je oduvek bio hejtovan kao nestabilan, dok su apple useri ti koji svoje dizu u nebesa (cisto da budemo cisto oko terminologije)

ti si izgleda prespavao početak 90tih :) tada je postojao npr. SunOS, NextSTEP, OS/2 dok je WindowsNT bio samo u najavi. Pa je cela kompjuterska štampa hajpovala Microsoft i dolazeći NT kao 8 svetsko čudo (svi ostali sistemi su bili završeni osim NT-a).

uostalom imaš u Retro sobi onaj thread OS/2 vs WinNT shoutout pa pogledaj kako je to izgledalo tih 90tih...

e sad. mislim da je na OS trzistu ms apple konkruencija VRLO produktivna u oba smera. generalno konkurencija je ono sto cini progres - i odlicno je sto je apple presao na pc platformu - jer to znaci puno dobrih stvari tj bitaka izmedju rivalskih kompanija. (hw / sw)

što se Apple tiče, jeste bio problem cene "zatvorene platforme" dok nisu počeli da koriste PC komponente; ali onda opet - da je Apple bio pravljan u tako velikim količinama kao i PC - cena tehnologija koje je Apple koristio bi brže išla dole (a ta tehnologija je bila ispred PC tehnologije i PC standarda ;)).

windows i mac os se ocigledno bore - kopirajuci medjusobno bolje i gledajuci da prevazidju losije. i to je zdrava konkurencija koja podstice uspeh.
tužno je samo što Apple nema šta da kopira od Microsofta. Tu jedino Microsoft ima problem da ne pretera u očiglenom kopiranju pa sve radi u par faza (uključujući i poslednje promene na TaskBaru)... drugi problem je što Microsoft ne koristi OpenSource kao Apple pa i tu M$ ima sve više problema da održi kakav-takav korak.

ipak - kao sto vec napisah mislim da apple i ms nisu direktni konkurenti, te da uopste nisu pravi rivali. google mi se cini kao ozbiljniji rival appleu od msa. zasto? zato sto je windows wide spread i bussiness related - a mac os kontra. tj kako appleu ne bi palo na pamet da ulazi u ms wind trziste, tako i obrnuto (ok.. mozda bas i ne obrnuto :p :p)
da, o ovome sada svi pišu: "Apple i Microsoft protiv Googla" (najnoviji Mikro, reč urednika) - i kad pročitaš seo tekst vidiš da je jedina veza između Apple i Microsofta neka M$ aplikacija za Bing na iPhoneu :D

cekaj drajver * treca poruka koja pocinje sa cekaj :p lol

pa mek je bio ppc? zasto je onda ta platforma propala i zasto se mek preselio na pc - ako je ona arhitektura bila bolja efikasnija kvalitetnija...?

u tvojoj prici je lose sto se intel drzi arhitekture od pre 30 godina i ne inovira nista na tom polju, jer stoji u mestu? ok - jeste lose - ocigledno je. ALI apple je imao snagu da inovira. i jeste- u saranji sa motorolom. i sta se desilo? nije bio rentabilan. intel je isto pravio za manje kesa. manje kesa + iste performanse = bolji dizajn. (...tako se meri uspesnost proizvoda..)

dakle - ne zauzimam cvrsto ovaj stav - ali to je ono sto je meni trenutno logicno. turn my logic upside down ;)

@driver ako mislis da osx nije kopirao od wina - gresis. proguglaj temu.

Niko to ne gleda iz ugla da je Mac mozda dosta kvalitetniji, da ima bolju proveru kvaliteta, da ugradjuju samo kvalitetne LCD panele, itd.

lol pa ko onda kupuje mek, ako niko ne gleda iz tog ugla... :p ;)

Koliko bi Windows preziveo da PC koshta isto (ili da Mac koshta kao PC), a da Leopard ima isti softver kao i Windows, jer to bi bila direktna i zdrava konkurencija ? Nedelju dana ?

pa nista se ne bi promenilo - jer da mek kosta isto kao pc - on bi bio isto sto i pc ;) u tome je i poenta kad kazem da apple i ms nisu direktni konkurenti

Poslednja izmena:
Jedini koji to moze da izgura bi bio Intel + Microsoft, i sav napredak, da ne kazem "nazadak" je potekao od njih. Naravno oni to nece da urade, lakshe je gurnuti milion novih tranzistora na svakih 6 meseci i napraviti "novu" verziju sistema koja troshi duplo vishe rama

samo da se nadovežem na ovo:

- za kompozitni desktop na Mac OS X-u je potreban GeForce2 MX sa 16MB VRAMa

- ]za kompozitni desktop na Windowsu je potreban minimum DirectX 9 grafička (GeForceFX aka 5) i 128MB VRAMa.

da ugradjuju samo kvalitetne LCD panele
imali su onu blamažu kad su spustili cenu 20" iMac-ova, prvi aluminijumski modeli, za koje su rekli da imaju milione boje a stavili TN panel pa je tu ispala neka frka; sada su u svim iMac-ovim IPS paneli.

pa mek je bio ppc? zasto je onda ta platforma propala i zasto se mek preselio na pc - ako je ona arhitektura bila bolja efikasnija kvalitetnija...?

hiperprodukcija PCja.

i nije propala, PPC se koristi u elektronici koja nije PC (od veš mašina, preko kola, do vojnih uređaja). i još uvek se razvija ali je PPC propao na PC tržištu jer ga je x86 sahranio cenom koja je opet proizvod hiperprodukcije.

@driver ako mislis da osx nije kopirao od wina - gresis. proguglaj temu.

mrzi me da Googlam, baci link.

ti si izgleda prespavao početak 90tih

pa u sustini i jesam :p lol

na miš i ikone se čekalo 10 godina.

windows se pojavio godinu dana posle mac os-a.

1984 - 1988 (OS 1 - January 24, 1984)
1985 - 1987 (Windows 1.0 - 20 November 1985)

uostalom PC je tako i počeo svoj život u IBMu (sklepan od ne-IBM tehnologije)

hajd malo vise o ovome - zvuci zanimljivo?

ok onda nekako povlacim ovo sto sam rekao za pc - kao zdravo trziste... deluje kao da nije. ipak danas ratuju kompanije oko toga koja ce pre brze... meni deluje da se ipak dosta toga desava...??

Apple se "ulenjio" sredinom 90tih i da se Steve Jobs nije vratio sigurno bi propali (Microsoft je uspeo da ih stigne sa Windowsom95, tad ste imali situaciju da duplo jeftiniji PC radi ~isto što i skupi Mac)!

upravo. dakle pc je to sto cini progresiju meka. lol. i kontra ofkors - ali u manjoj meri (jer je manje trziste..) zapravo cak mi se cini da mek dobija na popularnosti - a mozda gresim? ima li neko brojke?

U svakom slučaju je dobro što postoji konkurencija samo šteta što nema više "zatvorenih" firmi (sa svojim kompletnim ekosistemima) kao što je Apple. Kod PCja je problem razdvojenosti OS od hardwarea, zato ni ne može da dostigne Mac nivo user-experience-a

slazem se.

da, o ovome sada svi pišu: "Apple i Microsoft protiv Googla" (najnoviji Mikro, reč urednika) - i kad pročitaš seo tekst vidiš da je jedina veza između Apple i Microsofta neka M$ aplikacija za Bing na iPhon
eu

ma znam - to je glupost - ali da ms nije direktna konkurencija appleu - nije.

mrzi me da Googlam, baci link.

ne mogu da nadjem... al bio je neki sajt sa renomeom tipa pc world engagement gizmondo ilifehacker.... zapravo mislim da je bas ilifehacker

windows se pojavio godinu dana posle mac os-a.

1984 - 1988 (OS 1 - January 24, 1984)
1985 - 1987 (Windows 1.0 - 20 November 1985)

OMG! pa jesi li ti video nekad uživo Windows pre 1992. i verzije 3.0?

dakle Windows jeste postojao 1984. ali je bio totalno NEUPOTREBLJIV za razliku od Mac-a 1984! niti je imao aplikacije, niti ga je iko koristio (postojao je eto, da se zamažu oči i da Microsoft pokaže kako radi GUI, trebala mu je cela decenija da isporuči GUI koji je bio opšte prihvaćen u PC svetu (Windows 3.0 1992.))...

hajd malo vise o ovome - zvuci zanimljivo

negde sam kačio linkove ali ajde ukratko...

IBM je tek sa pojavom Apple II i recimo Commodore PET-a video da stvarno postoji ogromno novo tržište koje je pre svega Apple II pokrenuo. Evo i reklama u kojoj Apple želi dobrodošlicu na tržište PC računara:

198041571_a3de39a737.jpg

u svakom slučaju, za početak možeš pogledati: Commodore 64 - 25th Anniversary Celebration (premotaj uvod, na 14 minut), tu ćeš videti i William C. Lowe, jednog od čelnih ljudi IBMa koji je bio zadužen za PC. Mislim da je najbolje da iz prve ruke čuješ šta kaže čovek koji je radio na pravljenu PCja o PCju i IBMu ;)

upravo. dakle pc je to sto cini progresiju meka. lol. i kontra ofkors - ali u manjoj meri (jer je manje trziste..) zapravo cak mi se cini da mek dobija na popularnosti - a mozda gresim? ima li neko brojke?
naravno da je konkurencija dobra, ja samo kažem da je šteta što je nema više.
Brojke postoje, Mac prodaja je ne-znam-koliko % iznad ostatka PC industrije još od 2006. ako se ne varam. Još bolje od toga je što npr. moja tetka iz nemačke kaže da nije ni čula za Apple i Mac dok se iPhone nije pojavio ;)! tako da Mac tek uzima zamah.

ma znam - to je glupost - ali da ms nije direktna konkurencija appleu - nije.
nije. da Microsoft nestane Apple ne bi dobio nista od toga: već mu je preuzeo SmartPhone tržište, Microsoft se nikada nije probio u content-providing tržište aka iTunes/Zune, a da nestane Windows, Apple ne bi imao puno toga jer ionako ne prodaje Mac OS X za PC...

ne mogu da nadjem... al bio je neki sajt sa renomeom tipa pc world engagement gizmondo ilifehacker.... zapravo mislim da je bas ilifehacker

ako nađeš link, postuj ga ;)

ipod je u stvari ono sto je bio pravi potez. to im je omogucilo sve ovo danas.

ipod > iphone > mac

a da nestane Windows, Apple ne bi imao puno toga jer ionako ne prodaje Mac OS X za PC...

paaa ne znam bas. da nestane windows ko bi koristio pc? tj ko ne bi koristio mek? samo mislim da apple shvata da nije realno da win padne - do god apple drzi zatvoren ekosistem. a apple ga nece otvoriti.

dakle nisu konkurencija zato sto imaju ciljeve koji im ne dozvoljavaju da postanu - direktna. apple moze da raste do neke mere, a to je broj bogatijih koji za apple imaju para. a tih je malo. unbranded pc ce uvek biti jeftiniji od apple pcja te apple nikad nece biti mainstream. nije da steve ne bi voleleo :p
mislim da je ms onaj koj nema koristi od nestanka apple-a. kontra ne vazi.

ako nađeš link, postuj ga

hocu :wave:

Poslednja izmena:
@Lucas

Pogledaj film "Pirates of Sillicon Valley", bice ti dosta toga jasnije, uvideces sustinske razlike izmedju dve kompanije i sto je najvaznije, upoznaces se sa samim pocecima razvoja kompjuterske industrije.

Poslednja izmena:
salis se?

..upravo si mi rekao da se "sustinske razlike" nalaze u holivudskom filmu?

ha..ha ha..

vidis meni ne deluje kao da se tu nalaze nikakve sustinske ralzike - pre mi deluje kao zesca propaganda zlog cika stiva prema naivnom i nevinom bilu gejtsu. zli cika stiv zeli da ceo svet zamrzi cika gejtsa jer je ljubomoran na njegov uspeh - i onda je naredio rezirserima da snime film koj ce da ishejtuje cika gejtsa! :p :p :p :d :D lol :p

ne realno, jeste propaganda, jel da? malkice? mm? kao malo ono? nisi primetio?

inace gledao sam film.

vidis meni ne deluje kao da se tu nalaze nikakve sustinske ralzike - pre mi deluje kao zesca propaganda zlog cika stiva prema naivnom i nevinom bilu gejtsu. zli cika stiv zeli da ceo svet zamrzi cika gejtsa jer je ljubomoran na njegov uspeh - i onda je naredio rezirserima da snime film koj ce da ishejtuje cika gejtsa! :p :p :p :d :D lol :p

ne realno, jeste propaganda, jel da? malkice? mm? kao malo ono? nisi primetio?

Tako govori pravi MS fanboy? Malo verovatno da bi neko platio da mu snime film o tome kako tretira svoje radnike kao stoku kako ne daje pet para za zenu koja nosi njegovo dete i kako je ideju za koncept OS-a za svoje racunare u stvari "pozajmio" od konkurentske firme, prava reklama za biznismena i njegovu firmu, zar ne?

U vecini tvojih postova, vidi se da ne baratas cinjenicama vec o dosta stvari samo nagadjas i iznosis svoje misljenje bazirano na povrsnom znanju i stecenim navikama. Ne krivim te, verovatno si skoro otkrio da MS Win nije jedini OS na planeti.

Film nije 100% accurate niti je obican dokumentarac koji ce ti otkriti veliku istinu, celovecernja razbribriga za geeks, ali jasno stavlja do znanja da iza Apple i MS-a stoje dve totalno razlicite filozofije i dva razlicita pristupa, zato se i sami sistemi razlikuju, kada to ukapiras, bice sve ok i neces se lomiti vise pokusavajuci da sebi i drugima objasnis zasto OSX nece nikad biti kao Win i obrnuto.

In the end, imas dosta info-a o svemu na netu, procesljaj wikipedia, sem ako i njima zli Steve Mobs nije zapretio? :p

P.S. Ne shvati me pogresno, nije mi cilj da se prepucavam sa tobom, ali ako zelis o necemu da razglabas uzduz i popreko, potkuj se znanjem i informacijama o istom.

Nazad
Vrh Dno