Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

AMD će izdržati do izlaska Bulldozer jezgra i važno je da ta arhitektura bude bolja od Sandy Bridge-a,po onome što sada kruži na netu oko Bulldozer jezgra(1 core-4 thread,128-bit,mogućnost ukljucivanja i iskljucivanja jezgara prema potrebi,novi memorijski kontroler sa nativnom podrskom ddr3 1600 itd...) deluje da AMD ipak nudi nešto novo a ne samo redizajn K8 arhitekture,ali videćemo šta će to konkretno biti sledeće jeseni kad se očekuju prve probne verzije...

Koliko sam ja nasao, o HT ili bilo kojoj slicnoj varijanti na Buldozer-u nema nista i nece ni biti nista bar koliko moze da kaze sam covek iz AMD-a

http://blogs.amd.com/work/author/jfruehe/

To je i ono sto Dirk kaze investitorima (osim ovog dela sa hibernacijom, pretpostavljam) da bi ih umirio.

Medjutim, ako pogledas rezultate ostalih kompanija iz sektora (pa i Intel-a) videces da se sa AMD-om desava nesto specificno... Problem je sto je Intel AMD sveo na toliko nizak prihod da ovi ne mogu nikako da pokriju fiksne troskove, a da se tzv. prelomna tacka stalno povecava, ali oni ne mogu da povecaju prihod toliko.

Uostalom - videcemo sta ce se desavati, ali dosta toga se vec i desilo.

Druze sacekaj samo jos par godina i videces da ce propast Intela biti fantastican spektakl nevidjen u istoriji svetske ekonomije.

Koliko sam ja nasao, o HT ili bilo kojoj slicnoj varijanti na Buldozer-u nema nista i nece ni biti nista bar koliko moze da kaze sam covek iz AMD-a

http://blogs.amd.com/work/author/jfruehe/

Nece, ali hoce nesto drugo:

http://www.brightsideofnews.com/new...bulldozer-is-a-128-bit-crunching-monster.aspx

Druze sacekaj samo jos par godina i videces da ce propast Intela biti fantastican spektakl nevidjen u istoriji svetske ekonomije.

Izvini, ali na osnovu kojih informacija tvrdis tako nesto:trust:

^^ I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju :)
Pre ces ti postati normalan clan foruma nego sto ce Intel propasti :D

Poslednja izmena:
Da,neće biti ništa slično Intelovom HT-u ali ima na netu govora o nekoj vrsti SMT-a koju bi trebali zajedno da razvijaju IBM i AMD.Moguće je da to bude jedna od novina novog Bulldozer jezgra.

Stormwatch radi na razvoju virusa koji ce sve uredjaje sa intel elektronikom da sprzi.

Nadam se da amd nece biti previse kompatibilan da i on ne nastrada.

According to our sources, Bulldozer architecture is actually a consequence of the failed tie-up between AMD and nVidia. Back in 2005, AMD felt that it had Intel by that certain part of male body [direct quote from an unnamed exec] and wanted to merge with nVidia. That fell through because Jen-Hsun Huang [rightfully?] wanted the CEO position, and the rest is history; AMD already borrowed money to buy nVidia and had no choice but to seal the deal with ATI Technologies.

WTF? :)

izvor je sigurno charlie/valich/fudo :)
Može, a i ne mora biti istina. OK, Bulldozer će imati integriran ATI gpu , a ne NV - nije baš neka razlika.

Eh kad bi Intel kupio nV...

izvor je sigurno charlie/valich/fudo :)
Može, a i ne mora biti istina. OK, Bulldozer će imati integriran ATI gpu , a ne NV - nije baš neka razlika.

Ovo drugo :p
***, trazio sam informacije o arhitekturi, pogotovu o HT-u pa rekoh da zanemarimo ovaj deo o nvidia-i i ati-u:S:

Ne verujem bas :)

The Worst-Run Companies of 2009

Advance Micro Devices(AMD Quote): AMD is the quintessential second banana to semiconductor monolith Intel(INTC Quote). Whether times are good or times are bad, one thing is certain: AMD will likely post an annual earnings loss. The company is also operating under the strain of a huge amount of net debt. Finally, it seems as if the entire smartphone boom has left AMD behind in the dust, and the company still resides in a desktop business model mentality.

http://www.thestreet.com/story/10614801/4/the-worst-run-companies-of-2009.html

Cenim ljude koji ne umeju da snesu jaje, ali su strucni da znaju sta je mucak. Klasican sindrom bihejviorizma koji piscu tih redova daje za pravo da izjavi takvu notornu glupost kao sto je "eto AMD je mogao da posluje mnogo bolje, ali im uprava nema pojma,...." jeeeeste, a onda je mrmot zalepio Core2Duo nalepnicu na 45nm proizvodni proces.

AMD lowers CPU prices and cuts several models
Since AMD has introduced new processors the company's portfolio has to be trimmed and prices of some Phenom II an Athlon II CPUs are adjusted.
AMD lowers CPU prices and cuts several models

Just recently AMD has announced and introduced new processors. Accordingly the current array of CPUs is adjusted. On the one hand AMD changed the prices of several former high-end chips and on the other hand several models were removed from the price list.

The changes also clear up the huge number of offered CPUs. Although some Athlon II versions are newly introduced a lot of Phenom IIs have nevertheless been cut out. Among the affected processors are the Phenom II X4 810, the Phenom II X3 720 BE and the Phenom II X2 550 BE.

The price adjustments are quite impressive: One can now save up to 70 USD. Furthermore the Phenom II X4 955 and 965 have been assigned with different prices, too, and the 945 isn't available as 125W TDP version anymore. All in all AMD focuses a little more on the Athlon CPUs and emphasizes the high quality position of the Phenom processors. While there are 13 Athlon IIs in diverse configurations, there are only 5 Phenom IIs.

http://www.pcgameshardware.com/aid,697850/AMD-lowers-CPU-prices-and-cuts-several-models/News/

The Worst-Run Companies of 2009

Advance Micro Devices(AMD Quote): AMD is the quintessential second banana to semiconductor monolith Intel(INTC Quote). Whether times are good or times are bad, one thing is certain: AMD will likely post an annual earnings loss. The company is also operating under the strain of a huge amount of net debt. Finally, it seems as if the entire smartphone boom has left AMD behind in the dust, and the company still resides in a desktop business model mentality.

http://www.thestreet.com/story/10614801/4/the-worst-run-companies-of-2009.html
kakve veze smartphone boom ima sa industrijom PC-a i AMD-om?

kakva fantomska analiza... skoro na granici fantomizma o pozadini razvoja Bulldozera!

*** ovi pixeli stvarno trpe svakakve baljezgarije!

Mozda aludiraju na to da se AMD i dalje drzi iskljucivo desktop biznis modela dok svi ostali njegovi konkurenti ulaze na trziste procesora za mobilne uredjaje koje je ogromno - Tegra, Snapdragon, Atom. Intel planira da ponudi Atom za smartphone devices ako se dobro secam vec sledece godine zajedno sa Nokijom (kojoj baj di vej bas i ne cvetaju ruze u poslednje vreme, ako je sudeci po ovoj debilnoj tuzbi protiv applea)

Ovo dobro ilusustruje AMDov problem...

Although some Athlon II versions are newly introduced a lot of Phenom IIs have nevertheless been cut out. Among the affected processors are the Phenom II X4 810, the Phenom II X3 720 BE and the Phenom II X2 550 BE.

Jednostavno ne uspevaju vise ni na koji nacin da se pozicioniraju ni u kom segmentu osim u najnizem. Trziste je pocelo da percipira AMD kao proizvodjaca najjeftinijih resenja. Ovaj Phenom II X2 je predstavljen nema ni 1-2 meseci a vec ga povlace sa trzista - da se prodaje dobro sigurno bi ga i dalje nudili. Sada su prmorani da prodaju kvad i triple core po cenama znacajno ispod 100$ i tako svesno kanibalizuju prodaju Phenoma II X2 i X4 - ali kada davljenik se hvata za svaku slamku.

Ovo dobro ilusustruje AMDov problem...

Jednostavno ne uspevaju vise ni na koji nacin da se pozicioniraju ni u kom segmentu osim u najnizem. Trziste je pocelo da percipira AMD kao proizvodjaca najjeftinijih resenja. Ovaj Phenom II X2 je predstavljen nema ni 1-2 meseci a vec ga povlace sa trzista - da se prodaje dobro sigurno bi ga i dalje nudili. Sada su prmorani da prodaju kvad i triple core po cenama znacajno ispod 100$ i tako svesno kanibalizuju prodaju Phenoma II X2 i X4 - ali kada davljenik se hvata za svaku slamku.

Phenom II X2 je vec "kanibalizovano" resenje, logicno je da se polako povlaci sa trzista kako prolazi vreme. Realno je ocekivati da se proces usavrsava i da je manje defektnih primeraka, pa da bude i manje pravih kandidata za dvojezgarne Phenome. Sa druge strane, veci broj ispravnih cipova nudi kompaniji upravo ovu mogucnost - da ih prodaje po nizoj ceni, jer svaki od njih manje kosta u proizvodnji.

Naravno, ovo je teorija ;). Sta je tacno istina, znaju samo neki u samoj kompaniji.

Aha, ako je Phenom II X2 ustvari quad-core sa iskljucena dva jezgra onda ima logike... Athlon II je native dual core (?), a sta su onda Athlon II X3 i X4 - Phenomi II sa neispravnim jezgrima i L3 keshom?

bilo bi dobro da ovaj forum ima opciju 'samobanovanje' posle nekih 'strucnih' analiza :)

Aha, ako je Phenom II X2 ustvari quad-core sa iskljucena dva jezgra onda ima logike... Athlon II je native dual core (?), a sta su onda Athlon II X3 i X4 - Phenomi II sa neispravnim jezgrima i L3 keshom?

Athlon II X4 je u principu novo jezgro kodnog imena Propus, iako ima i primeraka koji su Deneb jezgro sa iskljucenim L3 kesom. Ja sam imao jedan u masini, kome je L3 definitivno bio neispravan, iako se mogao otkljucati. Athlon II X3 je Rana, i derivat je Propusa kome je iskljuceno jedno jezgro, a Athlon II X2 je posebno jezgro, Regor, sa 2x1MB L2 kesa. Ovaj cip izgleda ide i u nove Semprone, koji se takodje mogu otkljucati.

Teoretski, AMD od Deneba moze dobiti sve ove procesore izuzev Regora, zbog veceg L2 kesa (pitanje je koliko im je to isplativo, naravno;)). Uzgred, ako nekom magijom pripoje L2 kes neispravnih jezgara ispravnim, onda mogu i njega :D

Realno gledano, AMD je u daleko boljoj situaciji nego pre godinu dana. Phenom II i ovi Athloni su mnogo konkurentniji u odnosu na Intel nego stoje je bio prvi Phenom (Agena), graficki deo je u ovom trenutku ispred NVidije, a i otarasili su se dela dugova prodajuci deo kompanije arapima.

Realno gledano, AMD je u daleko boljoj situaciji nego pre godinu dana. Phenom II i ovi Athloni su mnogo konkurentniji u odnosu na Intel nego stoje je bio prvi Phenom (Agena), graficki deo je u ovom trenutku ispred NVidije, a i otarasili su se dela dugova prodajuci deo kompanije arapima.

Konkurentan Intelu???
Pa oni nemaju uopste odgovor na i5/i7 a da ne pricamo da sta ce biti kad izadje i3, jos na sve to kad se doda celeron e3xx koji je jaftiniji od bilo kojeg AMD-a

Konkurentan Intelu???...

Nemoj da mi stavljas u usta nesto sto nisam rekao, lepo sam napisao "konkurentniji" ;)

Ako pogledas situaciju od pre godinu dana, kada je Intelov dvojezgarni u skoro svemu tukao AMD-ov cetvorojezgarni procesor, onda se situacija realno dosta popravila.

A sto se tice odgovora na Core i5/Core i7, tacno je da nema dobrog odgovora, ali je pitanje koliko im i treba. Mislim, Core i7 serija ima udeo u Intelovoj prodaji od koliko... 2 procenta? Vec smo diskutovali o ovome, po meni je mnogo veci problem AMD-a nekonkurentna mobilna platforma nego sto Intel ima apsolutnu dominaciju u segmentu racunara kome Core komponente (ploca + procesor + memorija) kostaju 450 i vise evra.

Konkurentan Intelu???
Pa oni nemaju uopste odgovor na i5/i7 a da ne pricamo da sta ce biti kad izadje i3, jos na sve to kad se doda celeron e3xx koji je jaftiniji od bilo kojeg AMD-a
Athlon II X2, Athlon II X3, Athlon II X4, Phenom II X2, Phenom II X4 su u svojim cenovnim kategorijima itekako konkurentni. Tacno, nemaju bolji procesor od i5/i7 zato i jesu jeftiniji, upravo zbog toga im i najbrzi procesor kosta kao najjeftiniji i7. Je l' to toliko tesko shvatiti? I je l' si ti probao neki od nabrojanih AMD procesora, je l' mozes za neki od njih da kazes da je spor, ono sednes za masinu sa tim procesorom i kazes "*** pa oseti se da je AMD unutra"? Konstantno pricas o njihovim procesorima kao da se prave u nekoj garazi u Zemunu...

Nazad
Vrh Dno