Šta je novo?

PES 2010

O cemu ti pricas?! Ni ovaj put? Pa zadnja 2 puta nas je izneverio.

sa pes 2008 su pokusali nesto novo i nisu uspeli...

2009 je odlican fudbal, znam mu sve mane i vrline, ljudi samo ne mogu shvatiti tok razvoja engina jedne fudbalske simulacije koja nepekidno napreduje...

Prva stvar, pes3, pes4, pes5 su relativno bile smesne igre...tad su svi jos peglali sony1/2, to su prve igre KONAMI-a za PC i videlo se da su tad daleko od slave koju imaju na PS konzoli...polako su kapirali i kulminirali su sa pes6, posle sjajnog uspeha su se digli u nebo i pokushali sa skoro totalno novim konceptom koji se isposatvilo nije svideo nikome i sa pes 2009 su u mnogome taj novi engine doterali ali ima jos boljki...
a to sto vi "ljubtelji" pes-a ne pratite deshavanja van svoje sobe i kompa na kom igrate pomenute igre ne znaci da ste poznavaoci igre, ako je igrate...

Druga stvar: pes igram, pes pratim, pes-om se donekle i bavim(hobi)...ucestvovao sam na mnogo LIVE turnira, a najvece u nasoj zemlji sam i organizovao, "poznajem nashe igrace" kao i najbolje igrace u Srbiji...za sebe mogu reci da poznajem igru iz vishe uglova, igrackog, organizaoriskog, razvojnog itd...
Dugododisnji sam clan, moderator, (bio sam i u upravi ) najveceg portala na balkanu posvecenog pes-u www.pes-serbia.com tj PESOHOLICHARA

P.S. Bice 10ka odlican fudbal, ;)

Poslednja izmena:
Ja sto vise igram PES6(online) vidim koliko je retardiran AI, ponasanje golmana i odbramenih igraca u nekim trenucima je katastrofalno, jedino sto valja je spori gameplay. Te mane su delimicno ispravljene u PES2009 ali tu se javljaju drugi bagovi, e sad bice lepo da sve to u PES2010 bude na mestu!

PES6 je popularan samo zato sto je i najvise editovan, neogranicen broj stadiona, kopacki, lopti i td..., isilovali smo ga do maximuma i red je da predjemo na pravi next gen tj. PES2010.

PES6 je popularan samo zato što kasniji PESovi imaju neke bugove i gafove koji se nisu dešavali ni na prvom PESu. I zbog toga što je to poslednji PES koji je mogao da se iole normalno igra i onda su oni koji su bili okrenuti multiplayeru hteli ne hteli 2 godine igrali PES6 i logično je da im ta igra bude bliža od drugih.

A PES5 je najviše hvaljen upravo zbog brzine gameplaya koja je znatno sporija u odnosu na PES6.

Sve ostalo je stvar ukusa i sećanja. Onaj ko je silovao cutbackove iz utakmice u utakmicu sigurno mu PES6 neće ostati u glavi kao fina simulacija. Onaj ko je imao prilike da igra sa ljudima koji su se trudili da pobede jedan drugog na znanje a ne na šablone, itekako će se rado sećati šestice.

NG PES ima velikog potencijala ali, dosta se radilo na vizuelnom performansu - KONAMI mora poraditi na gameplayu ukoliko želi da bude zaista dominantan kao nekad a ne da živi od navika i stare slave. Prezentacija je na jako visokom nivou, close-up kadrovi savršeni, atmosfera tu, igrivost sjajna, baza zagriženih igrača ogromna.

Ali, moraju već jednom da:

spreče "crvenog Drogbu da frontalno prolazi kroz Vidića kao i da ne postoji" (po želji ubaciti druga imena tipa Ibrahimović - Terry i slično),
smanje kontrolu lopte, pogotovu kod nagle promene pravca,
bekovi ne crkavaju u 60tom minutu,
štoperi ne izlaze bezveze na bokove ako im to nisi dodelio,
ti igrač ne uklizava kad protivnik uradi fintu šuta a ti pritom ne držiš nijedno dugme,
srede da golmani ne reaguju ko da su trenirali celog života sa Randjelovićem,
spreče slobodnjake po zemlji sa 20-25m tako što naciljaš izmedju dva igrača i napuniš krug do kraja i znaš da će 9/10 pokušaja ući osim ako protivnik ne stigne da namesti nekoga na gol liniju a i tada to nije garant da će odbraniti

i još sijaset drugih mana koje jesu sitne ali kada se nagomilaju doprinose utisku kao da oni namerno žele da im se fudbal razvija u pravcu koji je po meni sve samo ne simulacija.

Ironije radi, ne znam kakav je PES2009 na PS2, ali se sećam da je 2008 bio čak i jako pristojno odradjen u odnosu na NG verziju. Kamo sreće da KONAMI reši da i za PC radi CG verziju igre :D

Poslednja izmena:
PES6 je popularan samo zato što kasniji PESovi imaju neke bugove i gafove koji se nisu dešavali ni na prvom PESu. I zbog toga što je to poslednji PES koji je mogao da se iole normalno igra i onda su oni koji su bili okrenuti multiplayeru hteli ne hteli 2 godine igrali PES6 i logično je da im ta igra bude bliža od drugih.

A PES5 je najviše hvaljen upravo zbog brzine gameplaya koja je znatno sporija u odnosu na PES6.

Sve ostalo je stvar ukusa i sećanja. Onaj ko je silovao cutbackove iz utakmice u utakmicu sigurno mu PES6 neće ostati u glavi kao fina simulacija. Onaj ko je imao prilike da igra sa ljudima koji su se trudili da pobede jedan drugog na znanje a ne na šablone, itekako će se rado sećati šestice.

NG PES ima velikog potencijala ali, dosta se radilo na vizuelnom performansu - KONAMI mora poraditi na gameplayu ukoliko želi da bude zaista dominantan kao nekad a ne da živi od navika i stare slave. Prezentacija je na jako visokom nivou, close-up kadrovi savršeni, atmosfera tu, igrivost sjajna, baza zagriženih igrača ogromna.

Ali, moraju već jednom da:

spreče "crvenog Drogbu da frontalno prolazi kroz Vidića kao i da ne postoji" (po želji ubaciti druga imena tipa Ibrahimović - Terry i slično),
smanje kontrolu lopte, pogotovu kod nagle promene pravca,
bekovi ne crkavaju u 60tom minutu,
štoperi ne izlaze bezveze na bokove ako im to nisi dodelio,
ti igrač ne uklizava kad protivnik uradi fintu šuta a ti pritom ne držiš nijedno dugme,
srede da golmani ne reaguju ko da su trenirali celog života sa Randjelovićem,
spreče slobodnjake po zemlji sa 20-25m tako što naciljaš izmedju dva igrača i napuniš krug do kraja i znaš da će 9/10 pokušaja ući osim ako protivnik ne stigne da namesti nekoga na gol liniju a i tada to nije garant da će odbraniti

i još sijaset drugih mana koje jesu sitne ali kada se nagomilaju doprinose utisku kao da oni namerno žele da im se fudbal razvija u pravcu koji je po meni sve samo ne simulacija.

Ironije radi, ne znam kakav je PES2009 na PS2, ali se sećam da je 2008 bio čak i jako pristojno odradjen u odnosu na NG verziju. Kamo sreće da KONAMI reši da i za PC radi CG verziju igre :D

Neverovatno , ali uzeo si mi sve iz usta (texta).
Sve nedostatke koje si nabrojao mogu sredit u 5 minuta i to bi znacilo realniju igru.

Evo sto ja samo kazem:

Oni naprave PES 2009 takav da za utakmicu od 5 min. imas 10 sansi i te sanse su prilicno dobre za postizanje gola , ali ako bi zabio pola od toga sto bi bilo realno onda bi se dobio PES 2008 gde je prosek 3-4 gola po mecu.I umesto da malo otezaju stvaranje sansi kao npr. teza kontrola lopte , tezi pasovi (narocito dupli) i bolji AI odbrane (to je malo teze napraviti , ali sta mislite da je odbrambeni igrac dovoljno pametan da stane u blok onome igracu koji utrcava pri duplom pasu ili da ga barem pokrije kako treba) , ali neki um u Konamiju se setio kako ce sve rijesiti nece napraviti golmana na golu nego ce staviti Chuck Norrisa i sve rijeseno.
Nema neba da zabijes go Julio Cezaru ili Cechu ili Van der saru 1 na 1 , tj. zabijes iz 5 pokusaja , a u stvarnosti je obrnuto odbrane iz 5 pokusaja.O golovima sa nekih 25 m necu ni da pricam tu prolaze samo oni udarci koje ni CPU nemoze dovoljno brzo izracunati kako da zaustavi.
To je moje vidjenje PES-a 2009 i greski u njemu.

I za ime boga, nek nam daju punu kontrolu šuta, kao u FIFA 09. Usmeravanje lopte se u PES-u radi poluautomatski, zato i dolazi do neshvatljivih promašaja čak i kada je igrač sam...i zato u PES-u skill igrača dolazi manje do izražaja.

Mislis na ono kada vuces u desno, a on zabije gol u levi ugao ;)?

Vidim, Messi i dalje sparta k'o da mu je Bolt neki rod :d Koji smor, Alonso u Liverpoolu, znaci da nisu odradili sve tranfere, pa cu ja morati rucno...

Poslednja izmena:
^^ Bice uradjeni svi transferi! To se radi poslednje u razvijanju pesa!

Vidim, Messi i dalje sparta k'o da mu je Bolt neki rod :d Koji smor, Alonso u Liverpoolu, znaci da nisu odradili sve tranfere, pa cu ja morati rucno...

Uzmi ti sine lepo sad kad pocne sezona ukljuci svoj TV pogledaj neku tekmu Barselone pa mi reci da messi ne moze SVE!ali apsoluno SVE! MOZE 2 JAKA STOPERA DA NOSI NA LEDJIMA I DRIBLA, MOZE DA IZURA KOGA OCES, A KONROLA LOPTE MU JE BOLESNA...SUT JE KO DA JE NACELNIK VMA ZA HIRURGIJU...

Ne znam da li je neko gledao prvu prvenstvenu utakmicu Chelsea i Drogbin show?

Mnogi od vas kukaju na neke situacije?

Vidic? sta on ima da trazi protiv napadaca top klase? Torres ga ponizio, Eto mu zabio gol u finalu i sto ga ne di Drogba gurao?

Zamerke za uklizavanja, AI i ostale stvri uvazavam...al ova shamaranja su teske gluposti

Poslednja izmena:
Slazem se za Messi -ja stvarno je brz i moze sve sa loptom ali u pesu svaki napadac prolazi kroz stopera ko kroz sir. PLAYBoY nemoj vikati, ruzno je, nekom ovde nije toliko bitno sta ti uvazavas :)

Nisam vikao samo sam loma povisio glas ;)

Svaki napadac stopera? *** ne igramo ja i ti istu igru...

Nije ni meni bitno da li mene neko ovde uvazava..ovo je forum...

Al kad neko lupeta a poima nema, moras nesto reci

Poslednja izmena:
Nisam vikao samo sam loma povisio glas ;)

Svaki napadac stopera? *** ne igramo ja i ti istu igru...

Nije ni meni bitno da li mene neko ovde uvazava..ovo je forum...

Al kad neko lupeta a poima nema, moras nesto reci

Onda ti ne znaš da igraš ovu igru :p

a sta ja da ti kazem, ne znam protiv koga igras pa da ti odgvorim...

Moja ekipa sa kojom igram pes je svesna Ibrakadabre, Drogbe, Kolera itd...al nisam ja taj koji ne znam da igram ako su oni vama "bag"...treba znati igrati odbranu na njima...nama je jedini smor pes09 reakcije golmana i automatsko uklizavanje...

Ste vi videli koliki je Ibra covek, gromada?drogba isto, a dosta su brzi za svoju konstituciju...

Neces se sa njima replovati to je normalno, al ako oni kroz vasu odbranu idu ko kroz puter onda vi nemate veze s pes-om

Daj uzmi Ibrahimovica i mozes proci svaki put na snagu bez ikakvih problema bilo kojeg igraca , loptu mu mozes uzeti samo ako mu udjes u putanju i nikako drugo iako bi po pravilu stoperi trebali biti vece mrcine od napadaca , ali eto sve i da imaju neki koji su jos snazniji i visi opet ne moze dvojicu vuci na ledjima i driblati jos dvojicu na snagu , i onda zabiti go u raslje.
Koliko sam vidio malo na onom Gameplayu sada je kontrola lopte puno teza pa se nadam da zbog toga ovoga nece biti , sto se tice Lea Messija on moze ono da uradi u stvarnosti , ali ne na onaj nacin , jer kazem driblinzi i dalje na PES-u izgledaju nerealno.

Uostalom, jedno je kada samo Messi to može da uradi, a drugo je kad pored Messija to isto mogu da urade još 50 napadača sa istom ili makar približno istom lakoćom. Ali opet nešto sumnjam da Messi može da vrti igrača u krug a da mu lopta pritom sve vreme bude uz nogu. Isto tako nekako sumnjam da Drogba može da nosi 2 igrača na ledjima 10 sekundi a da to nijednog trenutka ne utiče na njegovo kreranje pa makar igrao i u životnoj formi.

Barem je tako u ovom fudbalu koji ja gledam na TVu, nemam HD, možda zbog toga vidim drugačije :)

Poslednja izmena:
Mene odusevljava kako prima i kontrolise i najnezgodnije lopte u punom trku, prosto mu se lepe za noge. Bez konkurencije najkvalitetniji igrac danasnjice!!! Na stranu sto nije Mesi problem u pes-u vec nesposobnost stopera da zaustave napadace iako sam ih predhodno savrseno postavio. Jednostavno ubija volju za igranjem, nema odbrane, nema ni malo taktiziranja, samo napad, cista arkada...

Koliko vidim njegovi najbolji potezi su protiv Recreativa Huelve i Reala Numancie a čak i tada uglavnom imamo dve ili maksimalno tri nagle promene pravca u kratkom periodu (ponekad čak izgubi i balans). Verovatno postoji ali nisam video nijedan njegov trademark potez protiv ekipe van Pirineja. Uz to ne vidim nikakvu klasičnu PES šetnju sa raširenim rukama već ono u čemu je Messi zaista i dobar: brzina + dribling + eskiviranje protivnika - retko kad on ide u duel. Kao i Robben uostalom.

A evo kako to izgleda kad se prevede na PES: http://www.youtube.com/watch?v=fYOgPD2zUK8&feature=related (1:18, 1:27, 1:38, 2:48, 4:54, 5:34) - poprilično prenaglašeno zar ne? Sa unutrašnjom nogom promeni pravac lopte i to preko noge igrača i to ga nimalo ne poremeti u daljem sprintu? O konstantnoj brzini sprinta preko pola terena i da ne govorim - igrač trči rame uz rame sa Boltom i pritom kontroliše loptu i ne samo što se ne umori, nego već sledeći napad možeš ponoviti istu stvar i on će trčati istom brzinom.

I još ajde da samo Messi to sve može, nego uzmeš Eto'a i ponoviš sve poteze. Ili prebaciš na Ibru i sprint ti uopšte i ne treba :D

Ne smetaju meni dribleri, ali je kontrola lopte i lakoća promene smera u NG PESu isuviše "slobodna" za moj ukus i umesto što rade na prezentaciji mislim da bi mnogo lakše svima zapušili usta kada bi ubacili da prilikom finte kocka+x igrač može i da izgubi ravnotežu ili u slučaju konstantnih naglih promena kretanja. Ili ne mora da izgubi balans, samo da mu lopta ne ostaje kao magnet uz njega. Neka daju Messiju zvezdicu za tako nešto jer on to zaslužuje ali neka ostale smrtnike poštede takve fizike.

Poslednja izmena:
Ne smetaju meni dribleri, ali je kontrola lopte i lakoća promene smera u NG PESu isuviše "slobodna" za moj ukus i umesto što rade na prezentaciji mislim da bi mnogo lakše svima zapušili usta kada bi ubacili da prilikom finte kocka+x igrač može i da izgubi ravnotežu ili u slučaju konstantnih naglih promena kretanja. Ili ne mora da izgubi balans, samo da mu lopta ne ostaje kao magnet uz njega. Neka daju Messiju zvezdicu za tako nešto jer on to zaslužuje ali neka ostale smrtnike poštede takve fizike.

Tako je.Sad hoceli to promeniti ne znam , ali cini mi se da je kontrola lopte puno teze na ovom PES-u barem na onom predhodnom Gameplayu Barcelona-Liverpol vidi se da Ibrahimovicu lopta pobjegne u aut pri nagloj promeni pravca.

Uzmi ti sine lepo sad kad pocne sezona ukljuci svoj TV pogledaj neku tekmu Barselone pa mi reci da messi ne moze SVE!ali apsoluno SVE! MOZE 2 JAKA STOPERA DA NOSI NA LEDJIMA I DRIBLA, MOZE DA IZURA KOGA OCES, A KONROLA LOPTE MU JE BOLESNA...SUT JE KO DA JE NACELNIK VMA ZA HIRURGIJU...

Da...Videli smo ga protiv Chelsea u polufinalu kako je blistao :S: A za ovo boldovano si ga lupio samo tako :d

Elem, to sto je i on i nekolicina igraca svemoguce je dokaz na sta je spao PES...Uzmes Barsu, Real, Inter ili sta vec i udri, uzmi Messia/Cronalda/Etoa/koga vec i driblaj sve zivo...Uostalom i fudbal je spao na to, dodje neki tamo sabanski Man City potrosi 200 miliona i sad su kao oni neka timcina, ma da...

Poslednja izmena:
Da...Videli smo ga protiv Chelsea u polufinalu kako je blistao :S: A za ovo boldovano si ga lupio samo tako :d

Elem, to sto je i on i nekolicina igraca svemoguce je dokaz na sta je spao PES...Uzmes Barsu, Real, Inter ili sta vec i udri, uzmi Messia/Cronalda/Etoa/koga vec i driblaj sve zivo...Uostalom i fudbal je spao na to, dodje neki tamo sabanski Man City potrosi 200 miliona i sad su kao oni neka timcina, ma da...

Ma nije istina.
Postoje igraci koji su jako dobri , ali Eto svoje golove ne daje tako sto prodje 2 igraca treceg odgura i zabije svom snagom u raslje sto radi na PES-u , nego bas suprotno svojom brzinom i sposobnoscu da uvjek posalje loptu gdje igrac najmanje ocekuje , dok je Drogba recimo stvarno bokser na terenu , ali ono sto radi u PES-u je preko svake mjere , moze on da odgura jednog igraca , ali nikako 3 ili 4 sto redovno radiu PES-u.
Driblinzi su katastrofa narocito protiv ljudskog protivnika jer je tesko dovoljno brzo kontrolisati odbrambenog igraca kada napadac koristi tipicne pokrete levo-desno.
Ipak iako ima puno stvari koje mi se cine lose u ovom PES-u , ono sto mi uljeva nadu je teza kontrola lopte i sto ipak kretanje ima vise smjerova i dalje je digitalno , ali cini mi se da je barem malo vise smjerova nego ranije.
Demo ce sve reci , a ono sto je meni jos nekako cudno je da mi na posljednjem Gameplayu na Anfildu Liv-Barca stadio mi se cini prilicno malim , dok u predhodnim Trailerima opet puno vecim , mozda se razlikuju stvarno ili se meni pogresno cini zbog kamere.

Grafika je dozivjela najveci skok i trava mi izgleda FENOMENALNO kao i golovi i mreze , jedino igraci izgledaju malo plasticno , ali iz Gameplay perspektive opet dovoljno OK.

a sta ja da ti kazem, ne znam protiv koga igras pa da ti odgvorim...

Moja ekipa sa kojom igram pes je svesna Ibrakadabre, Drogbe, Kolera itd...al nisam ja taj koji ne znam da igram ako su oni vama "bag"...treba znati igrati odbranu na njima...nama je jedini smor pes09 reakcije golmana i automatsko uklizavanje...

Ste vi videli koliki je Ibra covek, gromada?drogba isto, a dosta su brzi za svoju konstituciju...

Neces se sa njima replovati to je normalno, al ako oni kroz vasu odbranu idu ko kroz puter onda vi nemate veze s pes-om
Kao sto mi nemamo veze sa pes-om zato sto nam Ibro prolazi kroz odbranu kao puter tako ni ti nemas veze sa pes-om zato sto ti igraci automatski uklizavaju.

^Takodje, i opet siledzijski napad prolazi, obratite paznju kako Balak na 00:52 carobno zadrzava loptu izdrzavsi duele sa 2 odbrambena igraca, ili kako Svajnstajger baguje na 3:44 i stvara gol sansu Englezima. Sve sam to doziveo i ranije.

Poslednja izmena:
Kao sto mi nemamo veze sa pes-om zato sto nam Ibro prolazi kroz odbranu kao puter tako ni ti nemas veze sa pes-om zato sto ti igraci automatski uklizavaju.
To je bag u igri, svima uklizavaju :wall:

Nazad
Vrh Dno