Šta je novo?

Događaj u senci

Po retorici člana Crna Mamba ne bi me iznenadilo da se iza tog korisničkog imena krije onaj elegantno popunjeni čikica koji preko tv-a vara slabije obrazovane široke narodne mase sa ekstra ponudama od 1 din. za "tanki" monitor...

A ne shvata da ne postoji način da nama članovima objansni da su oni ekstra ozbiljna, uslužna, povoljna firma. Ne shvata da njima nije mesto na forumima na kojima se druže - razmenjuju iskustva ljudi koji se razumeju više ili manje u IT. Za njih su forumi tipa Grand, Svet, Skandal... Ili što bi rekli: ne vidimo ih ko malu ljutu rakiju u velikoj kafani.

gde ti zivis, osvrni se malo oko sebe, ljudi ne da pristaju da rade za ~20 000 vec mole... a poslodavci jos smanjuju i te ,izerne plate... dok radne snage ima koliko oces, kvalifikovane malo manje ali sa fakultetima vecine smerova da biras.... (druga je prica zasto ljudi sa diplomama nemaju bele veze...)

Samo ličnim stavom može da se dođe do toga da se za te plate ne radi, jer kopanjem u njivi u ova 4 sezonska meseca zaradićeš svih 12 godišnjih plata pa se odmaraj 8 meseci ako je ta plata za koju je neko molio vredna pomena. Ne bi ovo da komentarišem jer je to tema za forume koji se bave politikom.

Što se tiče forum računara, nek se izvlače koliko hoće, ali njima je i pošta blokirala račune. Nije u redu da se skače sa posla na posao, treba da se odluče - računardžije ili dunđeri.

CT je naša najveća i najozbiljnija firma. Prilagođavaju se situaciji, mada im malo unutrašnje kontrole ne bi smetalo, kukolj se odstranjuje na vreme.

pa ja sam dete sa sela tako da znam da se poslednjih 10 godine ne ispati kopati :p

Koga bre vishe zabole i za "Forum" rachunare?Ne verujem da na ovom forumu postoje vishe od dva chlana koja su kupili rachunare u ovoj eminentnoj firmi,tako da je svaka dalja pricha apsolutno gubljenje vremena i prostora.Ovo je forum za entuzijaste,ljude shirokih shvatanja :party: koji sami sklapaju svoje rachunare...bez poklonjenih "tankih monitora" i shtampacha od 20 eura,i to na 257 rata.

Iskreno, nikada nisam kupio nista iz 4uma, kao ni ljudi iz moje okoline (jednostavno su preskupi), ali ne smatram da je ono sto oni rade prevara. Ono sto reklamiraju za odredjene pare, to i isporuce. To sto je cena visoka, to je potpuno druga stvar.

Nacin reklamiranja svako bira, nekome odgovara Grand (i milioni potencijalnih kupaca koji nemaju pojma o racunarima), nekome usmena preporuka zadovoljnih kupaca koji poznaju hadrver. Ni jedno nije pogresno, jednostavno su drugaciji pristupi.

A sto se tice poslovnosti i usluznosti, bio sam stvarno iznenadjen kada sam cuo par prica kako su resavali reklamacije (serviser koji je po isporucivanju serije racunara sa neispravnom jednom komponentom imao zaduzenje samo da se time bavi, obicno na lokaciji korisnika). Potpuno drugacije (licno) iskustvo sam imao sa nasom najvecom IT kompanijom, gde je prijatelj cekao 2 dana na zamenu modema koji nije radio (cela serija je bila neispravna, isporucena u racunarima koji su se prodavali u Maxi-ju), jer nisu imali ispravan modem u servisu. Takodje sam nacuo da nakon odredjenog vremena iz 4um-a pozovu kupce i provere kako su zadovoljni kupljenim racunarom, ponude upgrade ako je potreban (graficka karta za igrice, na primer) i slicno. Ne znam ni za jednu drugu nasu firmu koja tako posluje, a licno mislim da je pristup odlican.

Da li ce uspeti da se izvuku nemam pojma, a realno me ni ne dotice uopste. A to sto prodaju racunare sa marzom vecom od one koje imaju uvoznici i distributeri (zajedno?), takodje me nije briga - ovce su za sisanje. Jos ako su zadovoljne zbog toga...

Kao sto neko primeti gore, ocigledno je user Crna Mamba ovde u funkciji portparola Forum Racunara. Smesno je na ovom forumu prodavati takvu pricu.

Prolazno vreme:

Ukupan iznos blokade 85.891.179,35 dinara (koliko li je to monitora od po dinar ;)

Epilog: neizvestan

Važno je da svi ovde popljuvaše po forum računarima, a pravi ršum je napravio "genijalac" koji im je pustio menice.

Ima ovde dosta ljudi koji se bave računarima pa da ih pitam:
"Vama da puste menice ko bi se iskopao ?"

U Srbiji nema 3 firme koje bi u ovom momnetu mogle da "istresu" blizu milion evra. Ja ne znam koja je konkretna postavka stvari, ali ovako se ne radi ako hoćeš da naplatiš pare od nekoga - ovako se radi ako hoćeš da ga ugasiš.

Evo objasniću i zašto je "genijalac" onaj koji je pustio menice - njega je neko pritisao za naplatu potraživanja, pa je on lepo "uradio svoj posao" i pustio menice Foruma koji je sigurno od "debljih" dužnika - naplatio je neku siću koja se našla u trenutku na računima Forum-a , ali je momentalno napravio "domino" efekat svih poverilaca koji su brže popuštali svoje menie da bi "zauzeli red" u prinudnoj naplati i sad će da im "kaplje" po hiljadu dve - tri -pet kako budu stizale rate ili neke druge uplate na te račune.

Pare se naplaćuju na finjaka i uz dogovor (reprogramiranje duga što bi rekli političari), a ne partizanski: "RAZVALJUJ !"

Ko misli da pričam gluposti neka se raspita kod poverilaca u kom procentu su naplatili svoja potraživanja.

Ne branim ja Forum računare, ali oni verovatno nisu budale - pare su sklonili na vreme i sad će svoje poslovanje da preusmere na drugo mesto.

A još jedno da dodam - ovde treba da se zamisle svi pošteni, korektni i kvalitetni prodavci računara (firme), pošto ako njima neko pusti menice - neće mnogo bolje proći.

Svaka prodaja je u debeloj krizi - firme se ga se opasnim tempom - para ima jako malo i ovako se ne naplaćuju.

Nemam bas nikakve veze sa bilo kojom prodajom racunara ali itekako imam veze sa naplatom u svom poslu pa bih da te pitam: sta se radi kad reprogram ne uspe, kad na finjaka ne ide, kad je duznik svestan da poverilac iako ima menicu, u sustini nema nista..... ukratko kad je duznik "partizan".
Tvoje pare su kod njega i na "finjaka" ih neces dobiti. Ostaje ti da "udaris nogom" pa na sta ispadne. Naplatices bar deo odmah a ostatak mozda nekada. Ali i "mozda" je bolje nego nikada.

I ne slazem se da je "genijalac" onaj ko je pustio menice. "Genijalac" je onaj ko je dozvolio da se dug popne do tih razmera da postane prakticno nenaplativ (a to sigurno nije komercijalista).

Nisam uopste cinican. Ako znas nesto sto ja ne znam a pomoci ce bio bih ti zahvalan ($$$) da podelis svoje iskustvo.

I ne slazem se da je "genijalac" onaj ko je pustio menice. "Genijalac" je onaj ko je dozvolio da se dug popne do tih razmera da postane prakticno nenaplativ (a to sigurno nije komercijalista).

E, pa "kolega" 100% se slažem sa ovim, a i sa ostalim što si rekao, ali ključni problem je što neko ko radi možda vrati pare, a onaj ko ne radi baš i ne.

Svaka čast onom ko je probao sve ali je udario u zid pa popuštao menice - al´ malo ko jeste.

A o problematici "narastanja" duga treba da mozgaju menadžeri prodaje koji su u fazonu "prodaj, prodaj ,prodaj ...." nema veze kome i kako, al´ važno da se pokupe bonusi.

PS: što se tiče saveta - pitaj ;)

Slažem se sa prethodnim postom, nisam u IT firmi, ali kako naplatiti kad je kupac partizan? Verovatno sam već pisao negde ranije, nama kupac kasni, prošlo mu XY dana odloženog, reprogram ne poštuje, kad mu kažeš 'menica', on kaže plaćam sutra, nemam para... Na kraju mu pustiš menicu i SVE do poslednjeg dinara se naplati u cugu - šta to znači osim da IMA para i da NEĆE da ti plati? Ako to nije partizanština, ja ne znam šta je...

Slažem se da ne treba baš đonom sa svima, ali je danas u Srbiji poslovanje postalo gore nego na divljem zapadu...

edit. ulete vlawyer pre mene, ali poenta je jasna - menice su danas ko dobar dan u Srbiji za naplatu i treba paziti kome se i koliko daje roba. Naravno, ovo se drastično odrazi na realizaciju prodaje kod dobavljača, ali i o tome treba neki menadžment da vodi računa... Sve u svemu, stanje je daleko od ružičastog.

Poslednja izmena:
@ mickeyrs

Drugari sve ste u pravu ja se rvem sa kojekakvim vrstama dužnika i jako puno je hohštaplera koje treba đonom, ali nije isto uopšte - dug od 100.000,00, 1.000.000,00 i 85.891.179,35 koliko tačno napisa neko gore.

Menica je bila i ostala "ko dobar dan za naplatu" kako ti reče - i naplata traje koliko treba teti u Kragujevcu na Prinudnoj naplati da je ukuca u sistem, ali ako ima para na računu, a ovaj poslednji iznos čik pogodi koliko firmi može da podnese?

Dnevni izvodi sa računa koje ja dobijam imaju oko 1.000,00 stavki (i 6-cifrenih i 7-cifrenih) - promet ne smem ni da pomenem, a završno stanje je ... pa manje od one druge cifre koju sam gore napisao.

Jel´ razumeš o čemu pričam ?

Kapiram šta hoćeš da kažeš, ali da ne idem da gledam sad koliko je ko pustio, sumnjam da je jedan dobavljač potego menicu za 90 miliona nego gomila njih. Moguće da nisam u pravu. Svaka firma ima dugove i kredite i treba da planira kako će vršiti plaćanja i prema tome i poslovati. Ako imaš problem sa plaćanjem i sredstvima, idi u banku pa dogovaraj uslove ili dogovaraj sa dobavljačima. To što neko domino efektom doživi totalnu blokadu samo znači da je prema dovoljno dobavljača bio džukac i jasno govori o poverenju istih prema Forumu kao kupcu.

Što kaže ona narodna, lako je tuđim ....em koprive mlatiti...

Važno je da svi ovde popljuvaše po forum računarima, a pravi ršum je napravio "genijalac" koji im je pustio menice.

Ima ovde dosta ljudi koji se bave računarima pa da ih pitam:
"Vama da puste menice ko bi se iskopao ?"

U Srbiji nema 3 firme koje bi u ovom momnetu mogle da "istresu" blizu milion evra. Ja ne znam koja je konkretna postavka stvari, ali ovako se ne radi ako hoćeš da naplatiš pare od nekoga - ovako se radi ako hoćeš da ga ugasiš.

Evo objasniću i zašto je "genijalac" onaj koji je pustio menice - njega je neko pritisao za naplatu potraživanja, pa je on lepo "uradio svoj posao" i pustio menice Foruma koji je sigurno od "debljih" dužnika - naplatio je neku siću koja se našla u trenutku na računima Forum-a , ali je momentalno napravio "domino" efekat svih poverilaca koji su brže popuštali svoje menie da bi "zauzeli red" u prinudnoj naplati i sad će da im "kaplje" po hiljadu dve - tri -pet kako budu stizale rate ili neke druge uplate na te račune.

Pare se naplaćuju na finjaka i uz dogovor (reprogramiranje duga što bi rekli političari), a ne partizanski: "RAZVALJUJ !"

Ko misli da pričam gluposti neka se raspita kod poverilaca u kom procentu su naplatili svoja potraživanja.

Ne branim ja Forum računare, ali oni verovatno nisu budale - pare su sklonili na vreme i sad će svoje poslovanje da preusmere na drugo mesto.

A još jedno da dodam - ovde treba da se zamisle svi pošteni, korektni i kvalitetni prodavci računara (firme), pošto ako njima neko pusti menice - neće mnogo bolje proći.

Svaka prodaja je u debeloj krizi - firme se ga se opasnim tempom - para ima jako malo i ovako se ne naplaćuju.

HAHAHAHAHAHHAHAH
e moram jos jedan red
HAHAHAHAHHAHAHAHAH
nisam se ovako nasmejao odavno. Pa znaci sad ja uzmem 250jura otvorim firmu
, uzmem kredit na dobar dan sa milion posto kamate, platim silnu reklamu na televiziji i povucem robu od dobavljacha. Prodam tu robu ispod cene, odem kod dobavljacha i kazem e ide ko alva, prodao sam 90% robe, ( a prodao sam 100% )
platim im 90% uzmem duplo vise, prodam opet 90% platim 80% i u dva koraka sam u skripcu 205 od uzete robe. Odem u banku kazem vidis kolki mi je promet uzmem jos jedan kredit, refinansiram postojeci , platim 100% dugovanja, i uzmem 4 puta vise robe...To rasprodam po ceni, platim radnike zakup reklamu, al za banku nema...
uzmem jos malko robe to prodam platio sam banci.....
kad se okrenem Imam prostor, firmu 25 zaposlenih i dug za 3 zivota.
E da i onda dodje neko djubre i trazi mi pare mozes misliti i pusti mi jos menicu,
kaze ovu svjoje pare koje sam ja potrosio nesavesno troseci pare i bez ikakvog reda.
Uh zaboravi ide nova rata za revolving kredit koji nisam ni opepelio...

HAHHAHAHHAHAH

E ima i onaj drugi scenario
prodao sam 1 komp, zaradio 10 %, platio komp stavio 5% u dzep
5% ulozio u reklamu pa polako.
Pa imam firmu od 3 zaposlena a ne 33, imam pozitivan saldo na racunu, nemam ni
dozvoljeni minus u banci, idem na more privatno, imam euro 3 auto, dogodine mozda
uzmem jedan teretni ne bi li prao PDV... ( ne pricam o meni, mada ni ja nemam dugova)

E tako se to radi. I za 3 generacije imas firmu, dobro ime i poznate musterije.
Sto je trulo seci u korenu.
..... a sir za pare!!!

E tako se to radi. I za 3 generacije imas firmu, dobro ime i poznate musterije.
Jeste duksa88, u prvu si, ali ovi hteli sad i odmah, mrzelo ih da čekaju.
A i boli ih uvo za ime i mušterije, moto je: zavali i boli te uvce.

@ duksa88

Ne kapiram što si citirao moj post - ili te njegova poenta omašila za kilometar.

Očigledno je da ne znaš šta je menica i kako funkcioniše.

Al evo da ti uprostim:

Uzmeš ti kredit na 300.000 € za nebitno šta i potpišeš blanko menice sa tim da ako neredovno plaćaš rate banka ti popuni menice na pun iznos preostalog duga. Pare uložiš - nije bitno dal´ u plate lepi poslovni prostor ili marketing i ne platiš 2-3 rate od 5.000 € - onom tamo u banci piše u proceduri da pusti menice ako se ne plaća dug, to vide distributeri i pojure isto da uvate šta stignu ...
ćao firma :wave:
ćao pare svima :wave: - naplatiće se 5% max.

Ko je glup, ko pametan, ko princeza, a ko baraba ja ostavljam da svako zaključi kako mu se sviđa, ali pare niko videti neće, a 65 ljudi je ostalo bez posla.
Sa druge strane ti Forum računari - ovakvi ili onakvi su svake godine počev od 2005 duplirali svoje neto prihode - prema objavljenim bilansima stanja na apr i možda su mogli se izvuku u dogledno vreme.

E sad ti meni reci dal´ ima smisla klati vola zbog kilo mesa ?

Poenta je da se poslovalo van logike (gde su uvoznici/vendori izigravali banke sa suludo velikim količinama na lastiš i nerealnom dugim rokovima). Takvo stanje je moralo da prsne, sve i da je zaposlenost u zemlji bila 100%. Bolje pre, nego kasnije u svakom slučaju.

Sa druge strane ti Forum računari - ovakvi ili onakvi su svake godine počev od 2005 duplirali svoje neto prihode - prema objavljenim bilansima stanja na apr i možda su mogli se izvuku u dogledno vreme.

Možda, a možda i ne. Sad ti budi pametan ako ti već duguju tolike pare (ne mislim tebi bukvalno...).
Ali ima jedna druga stvar - ako je neko toliko u dugu kako ćeš to ga "reprogramiraš" osim ako mu ne daješ opet robu na veresiju jer ti taj nema para i za vraćanje duga i za plaćanje nove robe. Jedino da mu uvedeš "prinudnu upravu" ali to je privatna firma i ne znam kako bi to uradio ili da preuzmeš upravljanje firmom po nekom drugom osnovu - otkupa dela vlasništva ili nešto u tom fazonu, a ne verujem da je ikom od poverilaca bilo do takvih egzibicija čak i da su uopšte i izvodljive.
Dakle imaš jednu realno neozbiljnu firmu i što bi sad očekivao da se izvuče ako se već toliko zaglibila?

@ vlawyer

pazi citirao sam tvoj post zato sto mi nije jasno kako neko ko mi je dao pare moze
da bude duzan sto mu ja ne vracam pare!

Ne znam što se ovoliko raspravlja kada je situacija prilično jasna.
Na prvom mestu imate firmu koja je napravila relativno preambiciozan biznis plan, ušla u celu igru sa relativno velikim planovima i krenula u besomučnu marketinšku trku, distributere koji su to znali (ili su bili glupi pa nisu skapirali, ali ko ih šiša) i pumpali celu priču sve u 16 tako što su sve to pratili, dok je ista d.o.o firma izvlačila parice na drugu stranu, zlu ne trebalo.
Kada je doteralo cara do duvara i neko sa kraćim fitiljem pustio menicu, a onda krenuli i ostali, videlo se da je cela priča bila konstruisana nerealno i da je sve moralo kad-tad da prsne - bolje pre nego kasnije.
To je to.
Sve ostalo je proizvod kvazitržišta koje postoji kod nas.
Dakle, što se mene tiče, dobro je što jedna ovakva firma prsla, s obzirom da se u potpunosti slažem sa duksom88 i da je ovakvo poslovanje pogubno za kompletno naše tržište.
Pozz

@ Ringeraja

Nije sve tako crno belo.

Da te pitam - negde sam ukačio da si u poslu trgovine lekova, pa jel umeš da mi objasniš zašto je puko Actavis ?

Da te pitam - negde sam ukačio da si u poslu trgovine lekova, pa jel umeš da mi objasniš zašto je puko Actavis ?
Actavis je pukao iz jednostavnog razloga što je to kompanija sa Islanda koji je je, ako gledamo sa aspekta upliva stranog kapitala, "najzaduženija" država Evrope, tj. država koja je posle pucanja berze zabeležila najveći odliv kapitala, pa je shodno tome pretilo da u jednom trenutku država proglasi bankrot, ali ju je EU spasila.
Dakle, poenta je da ništa nema na veresiju, a SEKA je upravo i nastala zbog gramzivosti i težnje da se i bez realnih osnova upiše profit, tj. uzmu parice.
Actavis je ovde više kolateralna šteta (kao i ceo Island, zato im je i pomogla EU, s obzirom da im je tržište xtremno dobro uređeno), ali nemoj da se brineš, s obzirom da je u pitanju farmaceutika koja nema šanse da skvikne.

Samo pitanje za ljude koji brane forum i slichne....zamislite vi meni date iz vasheg dzhepa milion eura pod nekim uslovima i ja nikako ne placjam da li biste:

a) ljubazno me molili godinama da vratim dok vas ja muljam za vashe pare
b) polomili mi ruke i noge i uterali makar neshto shto imam da vam vratim <ovo mi je sinonim za menicu>
c) odustali od para

Hvala na iskrenim odgovoru...
Ako odaberete opciju A ili C dacju vam na PM svoj broj rachuna da mi uplatite po MILIONCHE.
Unapred zahvalan IsNoGood

Samo pitanje za ljude koji brane forum i slichne....zamislite vi meni date iz vasheg dzhepa milion eura pod nekim uslovima i ja nikako ne placjam da li biste:

a) ljubazno me molili godinama da vratim dok vas ja muljam za vashe pare
b) polomili mi ruke i noge i uterali makar neshto shto imam da vam vratim <ovo mi je sinonim za menicu>
c) odustali od para

Hvala na iskrenim odgovoru...
Ako odaberete opciju A ili C dacju vam na PM svoj broj rachuna da mi uplatite po MILIONCHE.
Unapred zahvalan IsNoGood

Menicom moze d*pe da se obrise. Ako sam nekom duzan cifru gde ne mogu ni broj nula da pogodim iz prve, onda mi prestaje i bivati bitno koja je cifra na pocetku kolone (da li je jedan milion ili devet miliona koje god valute :)). Radi sta hoces - para nema. To sto ces menicom da zakopas nekoga i da vratis 1000ti deo potrazivanja....tesko da ce usreciti onoga koji potrazuje.

Zato na ovakvom trzistu...prvo bankarska garancija, pa onda sve ostalo. Nema garancije - nema robe. Trziste se cisti. Ostaju samo najveci, najbolji, najsposobniji. Firme poput foruma i funkcionisu tako. Daj sve na veresiju, robu prodajem sa smesnom marzom, radnike ne prijavljujem (a oni se ne zale, jer bolje ne mogu da nadju), deo para sa strane kad sve pukne i to je to. Malo sturo i naivno, ali to je sistem u sustini.

Meni je najbolji primer jedan od nasih (relativno nivijih na nasem IT trzistu) retailer-a (namerno ne spominjem ime). Udarili ljudi reklamu, kampanju, cene niske....zaposleni imaju ok platu (samo...prijava na minimalac, ostalo po sistemu kes u ruke; mada, bolje i ovako nego nikako, jelda!? :d)......ali....prc. Dosla potrazivanja, dugovanja...gazda morao i sam da se prihvati posla u jednom od lokala (da ne spominjem naglo smanjivanje broja zaposlenih).

Krediti, zaduzivanja su oduvek bili zayebana stvar....kazu....ceo zapad zivi i otplacuje kredite ceo zivot. Lepo, ali... Kod nas je stanje sjajno, prosecna zaduzenost jednog Srbina je oko 500 evra, a znate li koliko je samo kod prvog zapadnog komsije? Forum je pocetak, ali forum je i sa ovom ogromnom cifrom - sitan igrac. Kad krenu i veliki da pucaju za jos vece cifre....to ce biti papazjanija.
Seka kasni kod nas....tek ce biti....veselo.

Poslednja izmena:
e ovom nacinu poslovanja se krije otkud u BG,NS toliko novih djipova, budala, manijaka sa kesom...., ono sto je najgore sto neki pokusavaju takvo poslovanje da obrazloze kao normalno?????
verovatno bi oni koje milionce i djip... ili ge vec imaju na slican nacin

Zato na ovakvom trzistu...prvo bankarska garancija, pa onda sve ostalo. Nema garancije - nema robe.

Uhhh, jeste, ali onda treba da budeš i ti kao dobavljač spreman na žestok otpor kod kupaca, pad prodaje i ostale posledice koje to donosi, pre svega kao udar na obaveze prema tvojim poveriocima - samo što kad si uvoznik imaš posla sa strancima a oni baš i ne praktikuju ove naše 'dođem ti' metode... tako da je i to mač sa dve oštrice. A da veselje tek dolazi kod nas, tu se slažem. I da će najsposobniji samo opstati si u pravu. Vreme je za opasno zbijanje redova, samo je pitanje koliko su ljudi u Srbiji toga svesni.

BTW, u pravu je i vlawyer donekle (donekle jer smatram da su banke te koje treba da kreditiraju, a ne dobavljači), pustiš menicu, saraniš nekoga i ne vidiš ništa od para. Džaba ti što si ti 'u pravu' kad nema naplate. A tvoji dobavljači isto tebe čekaju na penal. Tako da su i banke počele da popuštaju sa neredovnim otplatama kredita, samo što se njima može - uz ovakve kamate koje daju, bolje i 6 meseci da te sačekaju nego da te sarane pre roka.

Poenta svega - najsposobniji i najumešniji koji će preživeti ovo što nailazi će biti upravo oni koji uspeju da nađu pravi balans u zaštitnim merama. Ne rasterati previše kupaca, ali i ne kreditirati previše robom na odloženo. Problem je i koliko firmi je spremno i sposobno da u trenutnim okolnostima krene putem neke restriktivne politike kada uzmu u obzir svoje obaveze i kredite, kao i pad prodaje koji je neminovan...

Ovo je neko trik pitanje - jel tako ? :D

uh greska je bila recenica je trebala da glasi
Zasto je neko djubre ako trazi da mu se vrate pare?
A sto se tice menica nisam strucnjak ali znam nesto , recimo
Da se kredit ne izdaje bez dobrog nacina obezbedjenja. Za 300 000 evra moras da
imas dobru hipoteku, lako naplativu. E sad sto se tice toga ja sam fin pa necu da ti pustim menicu, u ovakvim situacijama se radi o klasicnim prevarantima, koji uzmu pare i spiche preko grane, pa ako ti ne pustis menicu ili trazis izvrsenje na osnovu verodostojne isprave rizikujes da to neko pre tebe pusti menicu. Ovo je pogotovu opasno ako taj neko (a obicno je tako ) tempira da mu sva dugovanja padnu sa priblizno istim datumom, tj za**** mnogo ljudi za mnogo para. Pa ako ja ne pustim menicu pusti Pera, pa kad dodje do skidanja sa racuna ili prodaje stvari naplacuju se poverioci redom, pa ako si zadnji za tebe ne ostane nista. A neko se lepo naplatio.
Nema pardona, seche se gde je trulo i ide se dalje. A sad , ima i onih varijatni
Zika je neki sef u banci , odobri kredit sumnjiv, dobije 10% u kesu itd itd....
Sto bi moj deda rekao Shpekulanti.
Da zavrsis ne moze se nista prebaciti onom koji je pustio menicu ( tacka )

Sve više sam bliži ideji da otvorim firmu "MegaSkot računari". Odradim posao na navedene načine godinu dve i palim na Havaje. :smoke:

Nazad
Vrh Dno