Šta je novo?

nVidia u problemima...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda u Lucas Arts-u ili ILM-u 😛 Verovatno ga neko koristi...S druge strane ne znam bas koliko ce gamerima koristiti.Kartice (u SLI) nisu bas toliko jake da mogu da teraju Krizu na vise monitora...

Zanimljivo je (barem meni) to da je NVIDIA primorana da otkljucava profi opcije na mainstream proizvodima i da moraju ponovo da zasucu rukave da izvuku nesto performansi i na pamet, a ne kao do sada samo na misice.

Btw, quadro se ne kupuje samo zbog multimonitor podrske...preterujes u pljuvanju.

Znam ja to, moze da se koristi i za CAD/CAM, ali mislim da ipak ne preterujem jer je ovaj potez NVIDIJE ocigledno iznudjen trenutnom situacijom na trzistu, a ne planiran.

Sto se mene licno tice meni je odavno smetalo to sto je GPU affinity bio dostupan samo za Quadro karte i sto je jedini nacin da uposlis dva GPU-a razlicitim zadacima bio da kupis dve Quadro karte, da koristis Linux (neizvodljivo zbog ostatka aplikacije), ili da koristis CUDA (sto zahteva trecu NVIDIA kartu!), ili jos gore da se bakces sa DirectX-om.

Pretpostavljam da ce sada i ta "limitacija" biti ukinuta zajedno sa ostalim kocnicama ugradjenim u drajvere, no to sigurno genuine bolje zna od mene pa neka nam kaze ako sme.

Poslednja izmena:
Pa dobro, neka kaze 😀

Pazi, cela ova halabuka oko ovog bi imala smisla da je NV ovo bombasticno predstavila na nekoj konferenciji ili hepeningu, pa onda da ospemo drvlje i kamenje.Ali toga nije bilo i jedan pp slajd sa ko zna kakve prezentacije koji se pojavio na cileanskom sajtu mi ne znaci nista...
NV ima pravo da radi sta hoce sa drajverima i opcijama koje nudi uz njih, niko se nije ni bunio zbog tih stvari koje su falile (a bile su na quadro seriji).Al eto, sad cemo dobiti i to, pa i jos neke stvari (po meni je najzanimljiviji GPU transcoding).
Da li je ovo sa drajverom iznudjeno, ne znam...vaznije je to sto je primorana da snizi cene svojih kartica, a ovo ce biti samo jos jedan plus.Pod uslovom da se zaista radi samo o novom drajveru. 🙂

Sreća u nesreći za nVidiju je što su to već čipovi koji se polako prevazilaze, prelazi se na seriju 9 što umanjuje marketinšku brljotinu. Koštaće ih dosta, ali ne mora da znači da će biti katastrofa kakva bi bila da se ovo otkrilo pre 6 meseci.

na Inq-u jos samo fali onaj "percentage bar" sa nazivom "Verovatnoca istine:" :S:

Ovo znači da niko još nije voljan da investira u ovu tehnologiju. Tu bi nVidia morala da izađe sa ozbiljnim sredstvima, ako želi da koncept zaživi.

na sa tog istog sajta, znaci vise taj sto se napasao ...
Now since I trust Carmack more than this author, Carmack here http://www.pcper.com/article.php?aid=532
said that he's going to implement a new rendering algorithm using CUDA.
Now why don't you say that Carmack is wrong... good luck...

Evo sa iste strane, NV sa svojim "pokvarenim" chipovima ide i u Apple laptopove umesto ...

Centrino is out, but who is in?
http://www.pcper.com/article.php?aid=598

Ako su se Apple i nVidia stvarno dogovorili, to je bilo mnogo pre nego što se za ovo saznalo.
Ali o ovome već ima tema i to u istoj ovoj sobi: sobi:http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=170556

EDIT: Izgleda da nema ništa ni od onog "spektakularnog" sudskog procesa protiv nVidie i ATi-ja:http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/07/31/nvidia-amp-ati-price-fixing

Poslednja izmena:
Ah mediji su nasli novog 'klinca' za lupanje chvrga. 🙁

Pa naravno, šta si očekivao da kažu, pogotovu ako ih je AMD/ATi stvarno otkačio.

I to sto kazes...
Mada je najbolji fud onaj koji je nemoguce demantovati 😛 Mozda da je rekao "majke mi.." 😀

nVidia je napravila ocajan potez na polju chipsetova. 690, 780 i 790 chipsetovi su totalni promasaj u poredjenju sa intelovim p35, x38, p45 i x48 kako po pitanju stabilnosti (prvi primerci i gubitak podataka sa HD-a), performansi, cene... Time je odsekla svoju SLI granu posto veliki broj nas koji koristimo nV graficke ne zeli da da bolesno veliki iznos za 780i ili 790i MB i da pri tom razmislja o pouzdanosti. Sto je najgore ne nazire se uopste neka svetlija buducnost SLI platformi ukoliko nV sama ne izbaci chipset koji necemu valja i da pri tom ne kosta imbecilno mnogo.
Uzimajuci u obzir i visoke cene G200 serije u poredjenju sa Radeonima, normalno je da nV partneri poput BFG i EVGA moraju da razmisljaju o prelasku i na ATI/AMD liniju proizvoda. I tu dolazimo do paradoksa, AMD/ATI ne sme da ih primi u svoje jato jer bi time jako pogodio svoje trenutne partnere. Ogroman broj ljudi (pogotovo North America) kupovali BFG i EVGA na ustrb HIS, Saphire... Odnosno svi shifteri sa nV na ATI bi ostali na svom brandu (Evga, BFG). Potpuno je frapantna reakcija ljudi na Evga forumu koji naprosto kupuju G200 seriju ne zato jer je bolja, vec zato jer je Evga (stepup program, support...)
Situacija za nV nije ruzicasta, ali nije ni katastrrofalna, pre bih rekao da je ovo jaka packa da se reorganizuju.

my 2c

M.

Ako sam do sad sam imao nekih sumnji i dilema od kako sam prociato clanak Charlie Demerjian-a vise ih nema... Shvatio sam o kakvoj moralnoj gromadi je rec... Charlie Demerjian-a za patrijarha.

@blackbear: thanks za link - ovo je clanak koji je skroz OK. Definitivno su u problemima i to se zna poodavno.
@audiofreak: onaj moj zajedljivi komentar nije upucan ni na koji nacin tebi - clanci na inquirer-u mi idu na zivce jer su u fazonu Kurira i Blica.

poz
M.

Ako ima ko da cita, zasto je to problem 😉

ma ja sam sam sebi problem - kad citam to pa se nerviram 🙂

Po ovome nije izgubila te pare vec je zaradila manje nego prosle godinu u istom periodu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno