Šta je novo?

nVidia u problemima...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pricam o tome da je covek otvorio temu AMD u problemima koja je odmah obrisana. 😉

I ja pričam da takvih tema ima, tako da je njegova verovatno bila brisana s razlogom ili spojena sa nekom od 5 postojećih u tom momentu.

I ja pričam da takvih tema ima, tako da je njegova verovatno bila brisana s razlogom ili spojena sa nekom od 5 postojećih u tom momentu.
Spojena nije, samo je obrisana.
A da ima tema o AMDu ima, ali to su teme tipa AMD Phenom 45nm, AMD SB750 arrives..., AMD Fusion CPU & GPU ! itd.
‎Ma nema veze, nebitno.

Dakle sta je po vama alternativa nV CUDI ?

Intel Performance Primitives biblioteka. Ima vec uradjenu gomilu algoritama za obradu slike (sto tebi skracuje posao), radice i na Larrabee kao sto sad radi na svim x86 procesorima od Pentiuma navise, nema ogranicenja od 5 sekundi za izvrsavanje kernela (kao CUDA ako imas samo jednu graficku), nema latencije od prenosa slike iz sistemske u video memoriju i nazad.

Sto se tice AMD-a u problemima to vec i vrapci znaju, nema potrebe za temom 😀

Poslednja izmena:
zaista ocekujem Larrabee sa velikim nadama. Kad je planirano da se pojavi u prodaji ?

Sto nv ima ogranicenje na 5 sekundi? TDR kontrola moze da se ubije ako je to problem
mipko@ za larabi ces da se nacekas i neces da znas da li imas softwarsku podrsku.... do tad ce cuda da postane standard...

Poslednja izmena:
inace pogledajte akcije nvidije, sada su >13 dolara

kucaj google
nvidia
i show stock imas u prvom od ponudjenih linkova

Sto nv ima ogranicenje na 5 sekundi? TDR kontrola moze da se ubije ako je to problem

Zato sto Windows XP a bogami i Linux ne dozvoljavaju da primarni display adapter bude zauzet vise od 5 sekundi jer misle da se drajver zaglavio. Resenje je koliko ja znam (how convenient!) kupovina jos jedne NVIDIA kartice (moze i neka slabija) koja ce biti primarni display, a CUDA da radi na drugoj.

mipko@ za larabi ces da se nacekas i neces da znas da li imas softwarsku podrsku.... do tad ce cuda da postane standard...

I jesi i nisi u pravu -- nacekace se to stoji, ali podrske ce biti, a CUDA nece nikad postati nikakav standard jer nema IEE754 compliant FPU i svaka nova verzija drajvera moze da ti pokvari aplikaciju.

Ako ti treba preciznost u zadnji bit onda ni ieee754 nece ni u 32bita ni u 64 bitnom obliku da ti pomogne... ili ti treba odokativno ili ti treba na 1000 decimala... Osim za audio za koji se slazem da treba double...

Ako ti treba preciznost u zadnji bit onda ni ieee754 nece ni u 32bita ni u 64 bitnom obliku da ti pomogne... ili ti treba odokativno ili ti treba na 1000 decimala... Osim za audio za koji se slazem da treba double...

Nije stvar samo u preciznosti nego i u handle-ovanju floating point exception-a (SNaN .vs. QNaN, itd).

Slazem se... to je skroz tacno... Ali ako dodje do exception-a onda nesto ne valja u startu.. ali opet ako se desi u aplikacji jedino sto mozes da kazes je abort, software/data error

Tesko da bi se driveri updateovali na sistemu koji radi. Ipak je tu u pitanju scientific projekat. Tako da tim ljudima nije bitno da li je izasla nnn.nn verzija drivera koja poboljsava perf u Crysis 23.
Koristila bi se Tesla kartica ukoliko bi se opredelili za CUDA ili u najgorem slucaju na dodatnu GK. naravno taj setup ne bi video S od SLI u slicaju dodatne GK.

Tesko da bi se driveri updateovali na sistemu koji radi. Ipak je tu u pitanju scientific projekat. Tako da tim ljudima nije bitno da li je izasla nnn.nn verzija drivera koja poboljsava perf u Crysis 23.
Koristila bi se Tesla kartica ukoliko bi se opredelili za CUDA ili u najgorem slucaju na dodatnu GK. naravno taj setup ne bi video S od SLI u slicaju dodatne GK.

Sto se tice drajvera, moraju se updateovati. Ako sistem nije potpuno izolovan moraju se instalirati zakrpe za Windows koje mogu "pokvariti" rad postojecih drajvera pa se onda oni moraju azurirati i tako u nedogled.

Da ne pricam o tome sta ce biti kada treba da stavis novije, brze kartice, a drajver koji imas ih ne podrzava nego mora novi, pa moras sve iz pocetka da testiras da li i dalje sve radi kako treba.

SLI plocu moras imati u svakom slucaju ili makar dva 16xPCIE porta (elektricno ne samo mehanicki).

Audio bre, ko za HPC koristi windows.... zamisli da imas 50 racunara.. koliko para ide microsoftu a opet na windows-u ne mozes nista da radis jer ti treba i alat a i generalno je losiji za hpc.. slabiji odziv mreze i sl... tu se koristi neki goli scientific linux i to je to... 50 racunara x 2 tesle po racunaru = 100Tflops ( potencijalnih).... e sad sto se zakrpa tice , za linux mora takodje da se instaliraju, ali posto nvidija ima svoj drajver i koji sve i svja na linux-u onda ne mora da brine dal ce da zakrpa zezne sve ostalo

Zaboravio sam da kazem da ne bi bila Win platforma. Drugo ti sistemi za number crunching bi bili totalno izolovani i nikakvi nekontrolisani update-i se ne bi radili. Updates bi se radili na nivou release-a samog proizvoda. Znaci pojam sistema koji mi koristimo svakodnevno tu nema smisla.

EDIT : Ne bi se islo na 50 racunara 🙂 Ako bi to uradio onda bi pre napravio obican Beowulf i MPI na njemu.

Poslednja izmena:
Pa dobro, stavis 4 racunara sa po 2 Tesle svaki i zavrsio si poso.... 8 Tesle = 8TFLopsa, ne znam sta radis ali..

Ok ako nije Windows i ako je izolovan sistem onda jos i moze da prodje.

Slazem se... to je skroz tacno... Ali ako dodje do exception-a onda nesto ne valja u startu.. ali opet ako se desi u aplikacji jedino sto mozes da kazes je abort, software/data error

Ne mora da znaci, do exceptiona moze doci usled greske operatora (decimalna tacka na pogresnom mestu, broj van opsega) ili numericke nestabilnosti algoritma (sto nije uvek greska nego jednostavno zavisi od unetih parametara). Ako nemas exceptione dobices rezultate koji ne valjaju, a neces znati da ne valjaju osim ako se mogu vizuelno predstaviti (tj ako je u pitanju slika pa se vide artefakti).

problemi konvergencije numerickih metoda mogu da se primete i bez exception-a.. ali ok.. u svakom slucaju cpu je verovatno korektniji... problem je sto je mnogo sporiji za stvari koje su potrebne ljudima i tu ljudi traze lek u cuda-i...
recimo
www.nvidia.com/cuda
ima puno primera aplikacija zajedno sa ubrzanjima koje su postigli pa to vredi pogledati.. ti ljudi znaju sta rade tako da exception-i nisu barem njima pravili probleme.. u svakom slucaju zavisi od vrsta problema koji se resava... ne moze sve cuda da resi.. ali eto resila je raytracing sto je fina demostracija ne u smilsu da ce se sada igrice raytraceovati nego da je dovoljno opsta da moze da resi vise klasa problema... ako vec pises neki program koji moze da se jako lepo paralelizuje na cuda-i , zasto ne iskoristiti posto je dosta jeftinije nego kupovati 20 procesora za istu stvar... u sustini mi smo programeri koji gledamo da zadovoljimo svoje musterije... da li favorizujemo intel ili nvidiju ili amd to je za njih nebitno.. oni samo hoce proizvod , da radi po zahtevanoj brzini i da bude sto jeftiniji i lak za odrzavanje... to je moje neutralno misljenje

on topic
BFG & eVGA razmishljaju o proizvodnji ATI kartica.....
Sapphire i Tull nikada nisu pravili nV karte, zar ne?
Kada neko spusti cene 33% za jedan dan, po meni je to problem samo takac :S:

^Odavno.A BFG je prema toj glasini bio "na listi zelja" AMD-a (za razliku od eVGA)...i na tome se sve zavrsilo.

oni samo hoce proizvod , da radi po zahtevanoj brzini i da bude sto jeftiniji i lak za odrzavanje... to je moje neutralno misljenje

Pa procesori su jeftini i laksi su kako za odrzavanje tako i za upgrade, a na raspolaganju im je mnogo vise memorije i za razliku od GPU-a imaju direktan pristup disku i mrezi 😉

pa... tacno tako.. ali sve sto je na raspolaganju cpu-u takodje je i grafickoj samo je to host memorija ka kojoj imamu manji bandwidth nego da je video.. ali zato cpu i sluzi.. uzmes 2 tesle, quad core i 16gb rama i to je to... mada postoje vec gotovi sistemi tipa
quadroplex
Stvar kod umrezavanja i HPC klastera do sad je sto se sve oslanjalo na high speed i low latency mreze jer od jednog do drugog cpu-a je dug put.. a svaki cpu ti pravi recimo 20-50GFlopsa.. sad ti je 2 ili 4 TFlopsa u jednom racunaru na raspolaganju

Poslednja izmena:
the inquirer udaaavi

@audiofreak: jel se ti stvarno lozis na ovakve tekstove ? Po meni je ovo beda ravna Kuriru i Velikoj Srbiji.

Ma, uvek je zanimljivo (do bola) citati kako je neko tamo podrignuo, a naslov kaze "OTROV U HRANI"...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno