Šta je novo?

HD 2900Pro u prodaji!

Sa svih fotografija do sada vidjenih 2900Pro je potpuno ista karta kao i 2900XT, tako da su i 6pin i 8pin pci-e power neophodni.
2900GT izgleda isto kao i ove dve, ali s obzirom na 240 SPP-a i 256bit magistralu verovatno je kartica manje potrosnje.E, sad da li radi samo s jednim konektorom ili bas trazi dva jos je nepoznato.

Lastly, as far as we know, both 2900Pro and 2900GT sport a PCB identical to the one found in the Radeon HD 2900XT, so both 8-pin and 6-pin connectors are present. But with these cut-down boards consuming 150 Watts and less, we wonder if the second rail (8-pin) with its 75-125W rail is needed or it is just a neat feature for overclockers? Only time will tell. µ

NEMOJTE ni slucajno da pokusavate da ubodete 6pin EPS 12V ili 8pin EPS 12V konektor za ploce u 2900 jer cete ili polomiti konektor ili sprzeknuti kartu odnosno PSU.

Evo PCI-e power konektora, a nazalost ne mogu da nadjem shemu EPSova. Oni spolja jako lice, ali raspored i oblik pinova je razlicit.

Poslednja izmena:
Jedna stvar me zanima. Vidim da nove 29xx karte imaju 6 pin power konektor. Ja taj konektor nemam na napajanju. Da li se kod nas prodaju neki adapteri sa molex-a na 6pin, i da li uopste napajanje sa 34A na 2 12V grane moze da goni 2900GT?

dobijes u 90% slucajeva kablic dva moleksa na jedan taj PCI-e prikljucak, ukljucis jedan moleks i teras...

Evo kako izgleda EPS konektor:
8pinepsmg5.jpg

Ovo je nazalost jedina dostupna slika 2900GT modela i to sve sa kutijom.

Kartica ce biti pustena u prodaju tek 8.10. a navodno trzisni zivot joj je veoma kratak, samo mesec dana. Ovo vazi i za 2900XT i 2900Pro.
Zaista neverovatno, kao da R600 definitivno odlazi u penziju za manje od 6 meseci.
Moze da se uoci da je kuler na 2900GT kartici identican kao na druge dve tako da je vrlo verovatno da su i pci-e power konektori ostali isti.

AMD plans to launch Radeon HD 2900 GT on October 8th at US$199 while HD 2900 Pro continues to be in limited supply at US$249. The existence of these 2 cards are just to get rid of the R600 stock that didn't attained XT speeds before RV670 comes along in November. However, HD 2900 XT, GT and Pro will reach EOL by end of October so the lifespan of the two new cards is really short. Radeon HD 2900GT will sport only 240 stream processors instead of 320 and a 256-bit memory interface instead of 512-bit for the 2900 Pro. HD 2900 GT card uses 256MB of GDDR3 memories while 2900 Pro card is able to use 512MB to 1GB of GDDR3/4 memories. Both cards are clocked at 600MHz core and 1.6GHz for the memories.

Poslednja izmena:
E ajde da razbijemo sve iluzije, svaka 2900pro koja ce se pojaviti dolazi od istog proizvodjaca, isto kao i 2600xt DDR4 - samo je nalepnica drugacija i eventualno ako se neko odvazi pa stavi drugacije hladjenje na plocu, svaka ima i jedan i drugi konektor i radi ko zmaj. Uskoro i kod nas ;-)

Pitam zato sto sam primetio da tamo gde je stojalo da ce biti 256-bit sada stoji 512.Npr. za Sapphire-a je tako.

Uh bre. Odakle mi taj 8 pin pci-e. Koje napajanje ga ima? Izvinjavam se ali stvarno nisam shvatio iz prethodnih postova. Jos nisam kupio napajanje ali sve jedno imace jedan ili dva 6 pin konektora. Jel uz kartu (osim Sapphire-a kao sto neko rece) dolazi adapter 4 pin molex u 8 pin pci-e?

svako napajanje novijeg datuma od 100+ evra ima i taj 8-pin :d

pa sta vredi da stavljaju taj 8 pin koji je predvidjen da daje <20A na napajanje koje ima 20A skupa na 12V grani ? 😀

Ok je to, ali ne shvatam kakav je to potez ATI-a, da na karti od 220 eura zahteva i taj prikljucak za punu funkcionalnos. Videcemo da li ishte kad stigne.

Citat sa it-svet-a...

Nedavno su se pojavile kontradiktorne informacije o perfomansama AMD i nVidia-inih trenutnih grafičkih kartica srednjeg opsega, sa velikim jazom između ovih proizvoda srednjeg opsega kao AMD HD 2600 XT i vrhunske 2900 XT. Međutim, AMD je uveliko poboljšao situaciju predstavljanjem nastupajućeg RV670 čipa. Novi deo je baziran na oslabljenom 2900 čipu a odlikuje ga 320 stream procesora. Takođe poseduje 256-bitni memorijski interfejs za razliku od 512-bitnog koji poseduje 2900. GPU bi trebalo da podržava i Crossfire, kao i da bude DX10.1/Shader Model 4.1 kompatibilan.

Citat sa it-svet-a...

Ovde je rec o starim R600 baziranim kartama 2900Pro i GT, a ne o novim RV670 za koje se jos ni ne zna tacna oznaka!

Inace, za sve koji cekaju 2900GT model,
Club3D je prikazao svoju kartu i ona definitivno ima 2 6pin pci-e konektora!

Link sa koga mozete skinuti 1.7MB veliki pdf fajl sa opisom pakovanja i fotografijom kartice.
http://www.club3d.nl/index.php/products/graphics/item/292

Inace, karta spolja isto izgleda kao i 2900XT, bez obzira na 256MB DDR3 (256bit) i "samo" 240 SPP-a.
U donjem "crnom" odeljku "System requirements" stoji:
650W PSU 2X 6pin za single 2900GT card i 850W 4X 6pin za Crossfire.
Za oslabljenu 2900XT karticu ovo s potrebnom snagom definitivno nema veze s mozgom!

Poslednja izmena:
Ovde je rec o starim R600 baziranim kartama 2900Pro i GT, a ne o novim RV670 za koje se jos ni ne zna tacna oznaka!

Inace, za sve koji cekaju 2900GT model,
Club3D je prikazao svoju kartu i prema izvorima s net-a ona definitivno ima 2 6pin pci-e konektora!

Link sa koga mozete skinuti 1.7MB veliki pdf fajl sa opisom pakovanja i fotografijom kartice.
Inace, karta je identicnog izgleda kao i 2900XT, bez obzira na 256MB DDR3 i "samo" 240 SPP-a.

http://www.club3d.nl/index.php/products/graphics/item/292

Upravu si. Na brzinu sam procitao clanak i nisam bas obratio paznju...

E mnogo traze 🙂, a kako stoji stvar sa R670 oce li on trositi manje?

EDIT: Evo naleteh na nesto.

AMD is seeding the $200 to $300 price points with these cards, then in November the RV670 is set to begin appearing. It's a 55nm core with 320sp and a 256 bit memory interface. The card should be a single slot design (unlike the 2900 Pro and GT above) and support PCI-e 2.0 and pixel shader 4.1. Speculation is that the card will be named the Radeon HD 2950 Pro and range in price from $229 to $300 depending on the configuration. This card looks very interesting to me, as it has a full 320sp (same as the Radeon HD 2900XT) but with a 256 bit memory interface and only a single 6 pin secondary connector (indicating much lower power consumption). Based on its specs, if it can deliver the $229 expected MSRP it could be an impressive card.

Poslednja izmena:
imace ali je i 8800gts 250e, a dolazi i g92 koji ce se klokovati bolje od 8800, manje grejati (bice tisi i veci headroom za oc), manje trositi i manje kostati. Ja nove ATI karte (osim 2600 serije, posto za te pare stvarno bolje nema) ni g. stapom ne bi... 😛

Bice poprilicno bolja od 8800gts videces, a jos ako i bude manja cena ne znam sto bi se uopste neko dvoumio...i kako to mislis ne bi ni takao g**** stapom novije ATI karte a uzeo bi 2600?!

Momci g******* je motka i sluzi za rasteravanje bagre. Stap za pipanje nije g***** vec obican samo malo duzi.

Naucite narodne i urbane jezicke umotvorine pre nego sto pocnete da ih upotrebljavate.

Poslednja izmena:
Sa kim se ti svadjas 😀

:d

obi, karta ce trositi vise, klokovanje ce po svemu sudeci zahtevati skupo napajanje, a znas i sam kako ATI radi sa AA...Da ne pominjem CCC koji vecina ljudi instalira, a koji jede 70mb systemskog rama i dize se duze od photoshopa...itd itd. "bolje" je relativan pojam. Za iste novce ja bi pre uzeo 8800gts, a vi kako ocete.

kome je toliko bitna potrosnja, uskoro stize RV670, CCC ne mora da se instalira, a u svakoj iole novijoj igri ATI pere konkurenciju. dobije se i vise memorije. za iste pare ni ja se ne bih dvoumio 😀

Ponovo Club3D 2900GT,

Ekipa sa TweakTown sajta je lepo uslikala pomenutu kartu i na kraju ispade da je zvanicni System requirements info iz Club3D pdf-a pogresan!

Karta ima samo jedan 8pin pci-e kao i prostiju naponsku sekciju na ploci.
Samo su duzina stampane ploce i kuler isti kao i na 2900XT.
Moguce je da ova karta stvarno ima TDP od 150W kako je i najavljeno.

Poslednja izmena:
kome je toliko bitna potrosnja, uskoro stize RV670, CCC ne mora da se instalira, a u svakoj iole novijoj igri ATI pere konkurenciju. dobije se i vise memorije. za iste pare ni ja se ne bih dvoumio 😀

sa tim napajanjem se ni ja ne bi dvoumio :-devil-: Ostao bi na 7900GTO :type:

Izdrzi...izdrzi...

Sve jedno sta ispadne od PRO-a verovatno ce da uzrokuje pojeftinjenje 8800GTS 320. Meni 2900Pro deluje mnogo bolje. Citam da za oc 2900XT-a nije neophodan 8 pin PCI-E vec moze i dva 6 pin. Jel hoce neko da mi to pojasni? Kako povezu 2x6? Po onim semama konektora s prethodne strane onaj 6pin moze da se ubode u 8pin, al ne znam da li sad lupam? Sta se gubi (kod XT-a) sa 2x6 u odnosu na 6+8?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno