Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

To je bio jedini preostali potez pa samim time i najbolji. Svi se nadamo da će tako da ispadne na kraju.
Па није био једини преостали ;).

I na kraju AMD-u nije dovoljan jedan dobar kvartal već nekoliko godina uspešnog poslovanja kako bi se iskobeljali iz rupe u kojoj se sada nalaze.
Из финансијске рупе ће изаћи убрзано када се и формално постигне споразум са Абу Дабијем, јер ће Арапи покрити губитке и убризгати готовину. ;)

Из финансијске рупе ће изаћи убрзано када се и формално постигне споразум са Абу Дабијем, јер ће Арапи покрити губитке и убризгати готовину. ;)
Mislim da nisi u pravu. Arapi će ubrizgati pare u Foundry i pokriti oko milijardu dolara gubitka "starog AMD-a".

"Novom AMD-u" će ostati više od 3 milijarde dolara duga i koliko ja pratim tu neće biti para od Arapa.

Dalje, AMD nije samo u finansijskoj buli. Dolaskom Nehalema izgubiće prednost po pitanju sistemske arhitekture, a već ozbiljno zaostaju po pitanju efikasnosti samih mikroprocesora i proizvodnih procesa/kapaciteta ... Ostaje im ekspertiza u izgradnji grafičih čipova, ali je to manje bitna stavka cele računice. Ti se zaostatci ne mogu prebroditi preko noći parama šeika.

Dalje, AMD nije samo u finansijskoj buli. Dolaskom Nehalema izgubiće prednost po pitanju sistemske arhitekture, a već ozbiljno zaostaju po pitanju efikasnosti samih mikroprocesora i proizvodnih procesa/kapaciteta ... Ostaje im ekspertiza u izgradnji grafičih čipova, ali je to manje bitna stavka cele računice. Ti se zaostatci ne mogu prebroditi preko noći parama šeika.

Zavisi pouno i od onoga sto mi ne znamo, a to je sta radi AMD razvojno odeljenje, moguce je da imaju i neke solidne projekte koje trenutno nemaju finansijskih sredstava da iskoriste i ubace u proizvodnju, medjutim ako dodju do dovoljno upotrebljivog novca mozda u tom slucaju i mogu relativo brzo da se oporave (naravno svakako ne "preko noci" ali ipak malo brze nego sto trenutno izgleda moguce). Naravno sve je ovo cisto spekulativno filozofiranje, ne verujem da ce za manje od bar 6 meseci ista konkretno moci da se tvrdi bez rezerve.

Zavisi pouno i od onoga sto mi ne znamo, a to je sta radi AMD razvojno odeljenje, moguce je da imaju i neke solidne projekte koje trenutno nemaju finansijskih sredstava da iskoriste i ubace u proizvodnju, medjutim ako dodju do dovoljno upotrebljivog novca mozda u tom slucaju i mogu relativo brzo da se oporave (naravno svakako ne "preko noci" ali ipak malo brze nego sto trenutno izgleda moguce). Naravno sve je ovo cisto spekulativno filozofiranje, ne verujem da ce za manje od bar 6 meseci ista konkretno moci da se tvrdi bez rezerve.

Sve sto si rekao stoji, medjutim problem je mnogo veci zbog same cinjenice da je u glavama ljudi Intel ponovo "naj" i da AMD ima spore/lose proizvode. Setite se samo koliko je dugo trebalo AMD-u da prvi put progura svoje proizvode u mase iako su imali u potpunosti bolji proizvod od konkurencije.

Nije problem bio samo Intelov "tick" (Conroe/Kent). Problem je što je Intelov "tock" (wolf/Yorkfield) doneo dalji skok u performansama 5-10%, dok je AMD-ov "tock" (Brisbane) doneo skok od 5% ali unazad. Kao što već rekoh, veliki deo zasluga za to je imala i odluka da se kupi ATi.

Ispravka -- Merom je bio TOCK (promena arhitekture). Penryn je TICK (promena procesa).

Ispravka -- Merom je bio TOCK (promena arhitekture). Penryn je TICK (promena procesa).
Ebiga, šta ću kad nisam muzikalan, valjda zato i slušam ove drekavce. :guitar:
Ja sam to po logici, prvo ide promena arhitekture (tick) pa posle promena procesa (tock). Da bi imao promenu procesa prvo valjda treba da imaš neku arhitekturu. Bitno je da smo razumeli šta htedoh reći.

Mislim da nisi u pravu. Arapi će ubrizgati pare u Foundry i pokriti oko milijardu dolara gubitka "starog AMD-a".

"Novom AMD-u" će ostati više od 3 milijarde dolara duga i koliko ja pratim tu neće biti para od Arapa.

Неће "браћа" Арапи дозволити тек тако да AMD оде под лед, иначе је посао са Foundry-јем бацање новца. Ја верујем да ће они покрити (моје лично размишљање) и већи дуг AMD-а, а аналогију извлачим да откупљују америчке дугове и даље ;).

Сви испуштате овде у анализама још нешто - мобилно тржиште (а оно има највећи раст), а ту се Puma платформа показала као пун погодак ;). Многи произвођачи лаптопова су преплавили тржиште са Puma моделима и многи, који до јуче нису уграђивали ATI дискретне графике су то почели с новим моделима (као нпр. Dell).

Nešto ne vidim u Srbiji taj talas Puma notebook-ova o kome govoriš, a baš sam u poslednje vreme pratio šta se dešava kod nas. Možda Srbija kaska za svetskim trendovima, ali bih pre rekao da si malo preterao sa entuzijazmom.

Ocigledno zaboravljas "strucnost" ovdasnjih uvoznika, prodavaca i firmi za prodaju racunara i komponenti :) Nece oni nista uvoziti dok ne isprazne prenatrpane magacine :D

Nešto ne vidim u Srbiji taj talas Puma notebook-ova o kome govoriš, a baš sam u poslednje vreme pratio šta se dešava kod nas. Možda Srbija kaska za svetskim trendovima, ali bih pre rekao da si malo preterao sa entuzijazmom.
Acer, Asus, FSC, HP, MSI & Toshiba. Сви продају Пума моделе у Србији, само неки имају већу, а неки мању понуду ;).

AMD gets a new COO, stock hits 16 year low

AMD’s stock continued its decline, hitting its lowest level since January 1991, translating into a 16+ -year low. The company’s market capitalization has been trending down since January 2006 when the stock traded above $40. AMD’s market capitalization after market close on Thursday was $1.99 billion.

http://www.tgdaily.com/content/view/39884/122/

Docice valjda i taj dan kada ce Delimir postovati nesto pozitivno o AMD-u.

Ah, izvinite sto vas prekidam dok budni sanjate :)

Pa ne izmisljam ja ove vesti, to svi pishu na Net-u.

Naravno da je najniza vrednost u 16 godina, kada je pre 18 godina vrednost bila 1.94. Delimir samo radi svoj posao :)

^^Nisam ni rekao da ih izmljisljas, samo ih "selektivno" postujes ovde.

Poslednja izmena:
Naravno da je najniza vrednost u 16 godina, kada je pre 18 godina vrednost bila 1.94. Delimir samo radi svoj posao :)

Ne lupaj, pliz. Ovo je vest sa TG Daily-ja i sa jos nekih news sajtova. Niti sam je ja izmislio niti okacio na web.

Poslednja izmena:
Ne lupaj, pliz. Ovo je podatak sa yahoo finance i jos nekih sajtova. Niti sam ga ja izmislio niti okacio na web.

Poslednja izmena:
Ne lupaj, pliz. Ovo je podatak sa yahoo finance i jos nekih sajtova. Niti sam ga ja izmislio niti okacio na web.

Znam ja dobro za podatak koji si izneo, ali komentarisem *****sku opasku "Delimir samo radi svoj posao". Ti kao mod ne bi trebalo da prozivas, ali to govori vise o tebi, ali who cares... Znaci, nije normalno da kada neko komentarise neki dogadjaj, ti kao kontra-argument koristis takve bez vezne stavove. Mene bas briga za tamo nekog milanbb-a iz Novog Sada, a ucestvovanje na forumu mi je zabavno.

Dakle, vest je kreirao TG Daily, a ja sam je samo linkovao. I naravno da ima veze sa temom, bez obzira sto se AMD fan-boyevima ne dopada. Zanimljivo je da se vrednost AMD-ovih akcija ovoliko srozala samo par dana nakon objave o podeli kompanije i velikoj investiciji arapskog investicionog fonda. OK, globalna kriza ima uticaja na ovakvo stanje, ali vrednost akcija AMD-a nije "procvetala" nakon objave "najvece stvari za AMD otkako je osnovan". Jednostavno, cuda se ne desavaju, a to sto su arapi investirali prakticno iskljucivo samo u fabriku pokazuje koliko i oni zapravo veruju u celu AMD pricu. Na kraju Hector se jos bolje uvalio - iz AMD-a diskutabilne perspektive, se prebacio lepo u Foundry koji jednostavno nema sanse da ne uspe.

Jedini spas za AMD je da napravi dobre proizvode, a ostalo je S/F.

Poslednja izmena:
*****ski je sto ti uvek plasiras lose vesti o AMD-u, a posto radis u Intelu,.... sam povezi. Wild Boy je lepo primetio da nekako ispadne da si uvek ti taj koji mora da pukoj raji objasni kako (lose) stoje stvari kada je AMD u pitanju.

btw: kada vec pricamo o zdravlju, nisam primetio da Intelove deonice rapidno rastu posle jos jednog rekordnog perioda/profita cega vec, isti slucaj sa nVidiom (padaju vrednosti deonica, da ne bude nekog izvlacenja iz konteksta)... o tome nemas informacija?

Poslednja izmena:
Интелови маркетинг менаџери

Занимљиви статистички подаци, али је тумачење на нивоу "мали Перица кренуо у средњу економску школу" :). Као да су Интелови маркетинг менаџери писали тумачење :D.

1. Пре годину дана, AMD није баш најбоље стајао на мобилном тржишту, јер су nVidia-јине плоче биле доминантне за AMD-ове мобилне процесоре. Сада nVidia-јиних плоча нема ни од корова :).
2. И поред relatively narrow mobile products family AMD-ов тржишни удео је опао само за 1% :).
3. Истина је да је AMD ојачао на мобилном сегменту и то јаако пуно јер:
а) nVidia-јини чипсетови су прошлост за AMD мобилне процесоре.
б) Intel-ов удео је скочио због потражње за netbook-овима и њиховим Атом процесором.
в) Произвођачи који су игнорисали ATI-јеве дискретне графике (као Dell) их сада нуде (после проблема са nVidia-јом).

AMD нема новца да развија netbook процесоре (а и стопа добити је никаква).

Избаците колико је продато netbook-ова на бази Атома и рачуница постаје много јаснија ;).

Hm, Atom procesor je model sa najvecom marzom - iznenadio bi se kada bi cuo koliko je visoka margina na ovim cipovima. Dodaj na to da je potraznja drasticno veca od projektovane... Toliko o neisplativnosti.

Izgubiti 1% trzista je velika brojka, posebno, ako se ima u vidu koliko je tezak taj jedan procenat u apsolutnom broju jedinica. AMD-ov problem, osim toga sto gubi market share, je i taj da ne moze nista da proda po iole visoj ceni. Npr. Puma je upravo i bila zamisljena kao premium brend, a vec sada mozes naci laptopove sa Puma platformom koji kostaju 400-500e. Znaci, sa jedne strane gubis market share, a sa druge strane ti opada i prosecna prodajna cena...

Nego, nema veze - bajke su bajke :)

Poslednja izmena:
Izgubiti 1% trzista, u trenutnoj situaciji za AMD, je smesno.

Poslednja izmena:
Mislim da je situacija na desktop trzistu toliko losa po AMD da je gubljenje samo 1% trzista u sustini pravi uspeh.

Делимире, повлачим тврдњу за Атом. Видим да га Intel продаје за $44, а пошто немају конкуренцију (VIA је за сада :)), твоја тврдња ми се чини логичном (о највећој стопи добити), али у маси ја не видим како Атом може бити исплатив.

Остаје чињеница да када се одузме продаја Атома, да је AMD де факто ојачао у мобилном сегменту, а да је ненормална тражња за netbook-овима једва била довољна да AMD падне за 1% у укупном тржишном уделу. 1% пад је последица не имања netbook процесора.

И онда треба погледати последње анализе Гартнера, да је новонастало netbook тржиште извукло продају лаптопова ове године због свеопште економске кризе. Чије би и колико би било тржишно учешће да није створено netbook тржиште, јасно је и малом Перици :). Netbook процесори канибализују продају мобилних процесора (неко рече Intel).

Од када је Пума била замишљена као премиум бренд :)? Пума је платформа замишљена као конкуренција Centrinо-у у свим тржишним сегментима (од јефтиних кућних, преко играчких до пословних лаптопова (ово последње јако тешко)).

Кад се све сабере и одузме, nVidia је највећи губитник (мада их посао са Apple-ом вади) :).

Mislim da je situacija na desktop trzistu toliko losa po AMD da je gubljenje samo 1% trzista u sustini pravi uspeh.
Ма изгубили су због Атома јер он исто улази у тржишни удео.

Откуцао сам да су анализе на она два линка на нивоу Интелових маркетинг менаџера :smash:.

Није проблем у статистици већ како се тумачи.

Nema poente Bogdo jer Delimir ocigledno ima selektivno secanje, a pri tome se pravi i da ne poznaje ekonomiju iako je ucio tu skolu, ali opet i to je u skladu sa selektivnim pristupom i stavljanjem teme u odredjeni, izvrnuti,kontekst... primer pada vrednosti akcija, koji je takav i toliki u skladu sa padom celog trzista, sto se u ostalom odrazilo i na Intelove akcije, iako je Delimirova kompanija objavila rekordan profit u Q3!

A sto se ice ove price oko trzisnog ucesca, tu je statiskika zzesce na delu, a direktan uzrok tih brojki je, kao sto je neko vec napisao rast netbook trzista... mnogo vaznije od tog 1% manje u zbirnom ucescu je 1% vise na serverskom trzistu... no kao sto Milan rece, a Delimir se nadje uvredjen, sve je to pos'o, a ne sumnjam da je zabavno ovako selektivno i van konteksta postovati po AMD-subject thredovima ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno