Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

Da, to je zvanicno AMD-ovo objasnjenje koje je preneo i The Inq, juce.

Bilo kako bilo, ocigledno je da ovi rezultati nisu bas validni, kao i svojevremeno tzv. AMD-ova interpolacija rezultata Barselone... Valjda ce biti uskoro i rezultata nezavisnih autora i to je jedino sto vredi u ovakvim situacijama.

Da, to je zvanicno AMD-ovo objasnjenje koje je preneo i The Inq, juce.

Bilo kako bilo, ocigledno je da ovi rezultati nisu bas validni, kao i svojevremeno tzv. AMD-ova interpolacija rezultata Barselone... Valjda ce biti uskoro i rezultata nezavisnih autora i to je jedino sto vredi u ovakvim situacijama.
obzirom da su objavljeni na spec sajtu validni su, bas kao sto su validni i svi oni AMD rezultati koje je Intel dobijai i kacio, za recimo Sysmark 2007...

naravno i ja jedva cekam De Gelasove rezultate, narocito na polju virtuelizacije ;)

Ja i dalje mislim da delimir zna nesto sto mi ne znamo, samo nece da kaze.

Rezultati validni ali su relevantni otprilike kao i 3D Mark za igrice.

U ovom testu memory performance očigledno igra minimalnu ulogu. IBM, NEC i ostali konfigurišu svoje Xeon test sisteme sa 2 DIMM-a, smanjujući potrošnju i dobijajući bolje rezultate. To što takvi serveri praktično ne postoje nije bitno.

Sa druge strane AMD ide u drugu krajnost, konfigurišući Xeon sistem sa 8 FB-DIMM-a koji troše kao nenormalni i time mu srozavaju rezultat. Doduše ovakvi sistemi su daleko verovatniji nego oni sa samo 2 DIMM-a.
Rekao bih da je AMD pozajmio par recepata iz Intelovog marketinškog kuvara. Treba da nove Opterone predstave u što boljem svetlu i na ovaj način su dobili najveću razliku u odnosu na naizgled slično kofigurisan Xeon sistem.

Očekujem da novi Opteron makar u početku bude nešto lošiji od aktuelnih Xeona, makar dok se Opteron sistemi ne "uhodaju". Za koji mesec verovatno ga i dostigne ali tad će Intel već imati Nehalem za borbu na ovom tržištu.

Poslednja izmena:
Pa taj Xeon sistem moze da ima do 16 modula :) da su stavili 4 odma bi se delimir pobunio da ne koristi Four Channel, iako Supermicro kaze da se za FC 8 modula moraju postaviti isto kao sto je AMD to uradio.

U sustini najveci problem sa ovim rezultatima je sto su bolji od Intela, sto je nedopustivo, jedan AMD nikako ne moze imati bolje rezultate od Intela, makar objasnjenje bilo banalno kao sto je "razlicito su konfigurisali identicne konfiguracije", "vikali su na server u toku testiranja", "planete nisu bile u konjukciji".... itd...

Poslednja izmena:
Možda sve to što kažeš stoji, ali mi ovaj Xeon server deluje prikladan za pomenuti test otprilike kao i "reli Dakar" Mitsubishi Pajero za trku "24h Le Mana".

"Prikladan za test", pa sta onda reci za AMD? Da je mnogo prikladniji? Da li samo ja vidim da je AMD uporedio dve identicne konfiguracije i dobio rezultate kakve je dobio ili tu ima jos nesto?

Jedino sto mi pada na pamet kao moguc scenario za teoriju zavere je da Intel 5300 cipset trosi mnogo vise nego nVidia MCP55 Pro i da je namerno izabran Intelov cipset poslednje generacije za ovakav test... sve ostalo ukazuje na to da AMD na 2.5GHz trosi manje nego Intel na 2.5GHz ...

Ima valjda Intel neki non FB-DIMM serverski čipset.

Sve i da ima sta bi to dokazalo? Da NON FB-DIMM Intel konfiguracija ima bolje rezultate u ovom testu od FB-DIMM AMD konfiguracije? :)

Kako bre nema. Evo večeras sam stigao da pogledam one SPECpower rezultate. Koju vrstu memorije koriste onda ovi Intelovi sistemi koji postižu dobre rezultate?
http://www.spec.org/power_ssj2008/results/res2008q4/power_ssj2008-20081007-00086.html
http://www.spec.org/power_ssj2008/results/res2008q3/power_ssj2008-20080714-00064.html
http://www.spec.org/power_ssj2008/results/res2008q3/power_ssj2008-20080826-00072.html

Sve i da ima sta bi to dokazalo? Da NON FB-DIMM Intel konfiguracija ima bolje rezultate u ovom testu od FB-DIMM AMD konfiguracije? :)
Od kud ti to da su testirani AMD sistem opremljen sa FB-DIMM memorijom? Koliko ja znam, AMD procesori uopšte ne podržavaju ovaj tip memorije.

Poslednja izmena:
Greska! treba da stoji ECC-DIMM .... :S: my bad... ali i dalje stoji da Supermicro ploca za AMD podrzava samo 1.8V module dok Intel ploca podrzava 1.8V i 1.5V i da su korisceni LowPower moduli. Jedino mesto za neke teorije zavere je ako FB-DIMM trosi drasticno vise od ECC-DIMM memorije... sto se ne vidi iz linkova koje si postovao.

Ovaj FSC server koristi FB-DIMM (treci link). Svi IBM (dual cpu) serveri koje sam video koriste FB-DIMM

p.s. Evo ovde jednog dobrog rezultata, sa non FB-DIMM, ali single cpu masina.

http://www.spec.org/power_ssj2008/results/res2008q3/power_ssj2008-20080826-00073.html

Poslednja izmena:
Bogdo, koliko je meni poznato ne postoji DualSocket Xeon koji koristi Reg. DDR2... tako da mi nije jasno na cemu su oni kinezi testirali.

Neka me Delimir ispravi ako gresim.

http://it.anandtech.com/IT/showdoc.aspx?i=3456&p=7

Cinjenica je da je AMD odabrao 'pogodan' sistem za test, kao sto se ovde vidi, FB-DIMM osetno vise trosi struje nego REG ECC-DIMM.

Sto se tice performansi, AMD izgleda stvari bolje radi iz drugog puta :D

interesantno je da ce i ATI cipovi poceti da se prave za godinu dana u Drezdenu u 32nm, a to moze AMD-u da da bitnu prednost u odnosu na nvidiu, obzirom da ce oni zavisti od TSMC-a i njihovog osvajanja novih proizvodnih procesa.

interesantno je da ce i ATI cipovi poceti da se prave za godinu dana u Drezdenu u 32nm, a to moze AMD-u da da bitnu prednost u odnosu na nvidiu, obzirom da ce oni zavisti od TSMC-a i njihovog osvajanja novih proizvodnih procesa.

Hmm, pa biće sjajno ako i CPU ove počnu da proizvode u 32nm za godinu dana, grafičke čipove i ne moraju odmah ;) Ali sumnjam da će već za god dana imati 32nm proces spreman.

Bice lepo, ako se i cipsetovi takodje pocnu praviti u 32nm, to bi povecalo amd-ovu prednost na tom polju :)

Добре вести

AMD Atom smasher due today
Better and worse, but no handcuffs
By Charlie Demerjian: Thursday, 13 November 2008, 8:24 AM

AMD WILL TALK about its upcoming netbook CPU in few hours, something that should shake up the market. Technically, it won't be an Atom killer but, on a platform level, it could make things very interesting for Intel.

The basic part is nothing more than a shrunken older core, and that won't be power-competitive with Atom in any way. It should trounce it for performance, though. It will be paired with a much more modern and efficient chipset, the combination of which should be even with Atom + i945 for wattage.

So, the matchup, come January, will be fairly even on power but AMD will have a performance lead, supposedly a quite noticeable one if the early rumors pan out. AMD will also likely price it pretty cheaply, giving Intel another potential headache.

AMD's killer app for their Atom Smasher is quite simply Intel policy. Intel's anti-cannibalisation practices are generally hated among the OEMs for some things, loved for others. They hate the fact that they can't make full sized netbooks, full featured netbooks, or in general, differentiate. These guys simply hate handcuffs.

Enter AMD with its new netbook CPU. The pitch? Easy, make what you think will sell, not what we think won't hurt our other sales. We are cheaper, and like-for-like have about the same battery life, but our CPU performance and graphics are much better. What's an OEM not to love.

There are several design wins already from the whispers we have been hearing. But no word as to how substantial they are... yet.

Look for close AMD partners to start letting things out. The second generation part, due mid-year, is going to be the one to watch. Instead of a shrunken core, it will be a shrunken core mildly tweaked with all the low-power fabbing tricks AMD can throw at it.

None of these new parts will challenge Atom pico-watt for pico-watt, but platform for platform, they should make things tough for Intel.

Couple that with a vastly superior chipset, lower prices, and the promise of no handcuffs, and netbook sales should be rather interesting in Q2-Q3/09.

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/11/13/amd-atom-smasher-due-today

Ако је ова вест тачна, онда ће бити весело нагодину. После пропасти заједничког пројекта VIA-е и nVidia-е, ово би могло да унесе одређена померања на тржишту нетбукова :smash:.

AMD gets serious about stream processing
Hardware
By Wolfgang Gruener
Thursday, November 13, 2008 07:00

Sunnyvale (CA) – AMD unveiled a new stream processor card and announced a new stream software development kit as well as a new Catalyst driver update that promises showcase the floating point horsepower horsepower that is currently hidden in the firm’s graphics cards. There is also a new Avivo video converter that will convert videos 17 times faster than before, AMD said.

...
http://www.tgdaily.com/content/view/40173/135/

Catalyst 8.12, due for a December release, will be released in tandem with a new and free Avivo video converter tool that will leverage the GPU to convert videos between different formats. AMD promises a 17x speedup and claims that a HD video that took 3 hours to convert will now be converted in just 12 minutes on a Radeon HD 4850 card.
:zgran:

И још добрих вести :smash: :D:

Intel Drops After Sales Target Chopped by $1 Billion (Update2)
Nov. 13 (Bloomberg) -- Intel Corp. fell as much as 6.7 percent in early U.S. trading after slashing its fourth-quarter sales forecast, stoking concern that the financial crisis is stifling global technology spending.

Intel, whose chips run more than three-quarters of the world's computers, reduced its revenue estimate by about $1 billion late yesterday, citing ``significantly weaker'' demand across its entire product line. Its profit margin also will fall short of an earlier prediction.
...

Intel fell as much as 90 cents to $12.62 in trading before U.S. exchanges opened from the close of $13.52 yesterday. Intel has lost almost half its value this year.
...
Intel's fourth-quarter revenue will be $9 billion, plus or minus $300 million, the company said yesterday. Santa Clara, California-based Intel originally predicted sales of between $10.1 billion and $10.9 billion. The company gets 80 percent of its sales outside the U.S., a sign the slump has spread to the rest of the world.
...
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=anUDg_aEMLoY&refer=home

Svojevremeno sam se igrao sa tim Avivo converterom i em sto nije uopste koristio GPU prilikom kompresije, nego je kompresija, u odnosu na xvid, bila znatno, znatno losija.

Brzina na ustrb kvaliteta, drugim recima.

Poslednja izmena:
Pa sadas imaju hardver koji ce to verovatno raditi daaaleeeko bolje :)
i verovanto su naucili iz prethodne greske :)

. . . ..eto, polako ali sigurno, kupovina ATi-ja donosi bitne poene AMDu u njegovom chitavom proizvodnom portfoliu.. nije bitno ponuditi najbolji procesor, bitno je kako sve to funkcionishe kao celina.. chak ce i sa shrinkovanim procesorom, na trzhishtu netbook-ova imati vrlo konkurentnu platformu, a ove vesti za enkoder su me vrlo zaintrigirale.. zhivi bili, pa videli..

. . . ..eto, polako ali sigurno, kupovina ATi-ja donosi bitne poene AMDu u njegovom chitavom proizvodnom portfoliu.. nije bitno ponuditi najbolji procesor, bitno je kako sve to funkcionishe kao celina.. chak ce i sa shrinkovanim procesorom, na trzhishtu netbook-ova imati vrlo konkurentnu platformu, a ove vesti za enkoder su me vrlo zaintrigirale.. zhivi bili, pa videli..

Ne znam sta ce biti, ali sada je za gamere AMD paket daleko najisplativije resenje.

Seven new cores and five new AMD platforms

roadmap_small.jpg

. .. .big blury Dragon... :)

2010. - Dunav Laptop Quad-Core procesor :)

AMD_notebook_platform_line-up_0811_01.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno