Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

Zapravo, ova vest o GPU trzistu se pojavila posle vesti koje sam ja postovao. Lep elaboarat, malo ti je falilo da srocis i rimu :)

Poslednja izmena:
Zanimljivo je da je AMD nastavio da pada i sada vredi ispod 3$ (market capitalization 1.79bil $).

Ostali rastu - izgleda da je kriza selektivna u negativnim posledicama po IT kompanije :)

Prilozi

• screen-capture.jpg
    screen-capture.jpg
    40.4 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
Zapravo 1.72*10^9 $ , ali ono sto vise brine je ovo
http://finance.google.com/finance?fstype=ci&q=NYSE:AMD
jos uvek nema podataka za Q3
ocigledno da se Intel (delimicno i zbog gore pomenutog) osecao slobodnim da uradi ovo
http://finance.google.com/finance?fstype=ci&q=NASDAQ:INTC
dok je nV bila konzervativnija u trosenju
http://finance.google.com/finance?fstype=ci&q=NASDAQ:NVDA

PS
Ako iz ovoga zakljucite da je ovo bila losa godina za Intel, to znaci da verovatno ne razumete kako treba tumaciti cash flow statement pa konsultujte neku literaturu ukoliko vas zanima n.pr.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cash_flow_statement
http://findarticles.com/p/articles/mi_m1038/is_n1_v40/ai_19369688

Ukoliko vas ne zanima verujte mi na rec, Intel je namirisao krv i razmahnuo se posto im se moze da manje vise ignorisu konkurenciju (AMD slab, nV pasivna "mnogo laje i malo ujeda") , puno daju na finansiranje svakojakih projekata na duze staze i puno se igraju viskom kapitala ne bi li ublazili efekte finansijske krize i depresije koja ce je pratiti.
AMD je kao sto se vidi u problemima (po mom misljenju jos ne fatalnim ali ozbiljnim).
nV vrlo oprezno rukuje keshom kojeg ima relativno malo iz straha da ne prodje kao AMD (u principu bili bi u slicnoj situaciji da AMD ne mora da otplacuje dugove za kupovinu ATI-ja)

Poslednja izmena:
Већ сам откуцао да AMD и Intel имају исте власнике. Све је то једна корпорација :).

Интелове акције су од почетка године пале за 40,51%.

Netbook-ови ће канибализовати Интел на дужи рок (моје мишљење) и они су искривили право стање на тржишту.

Као што се пре неколико дана тврдио - АMD је видно ојачао на мобилном сегменту!
In the notebook graphics adapter market Intel’s shipments dropped one point to 56.2% while Nvidia GPU shipments declined to 21.8%, whereas ATI/AMD jumped to 20.9%. Notebook chips soared almost by 40% quarter-to-quarter to 49.4 million units, to claim 44.4% of the market.

Zapravo 1.72*10^9 $ , ali ono sto vise brine je ovo
http://finance.google.com/finance?fstype=ci&q=NYSE:AMD
jos uvek nema podataka za Q3
ocigledno da se Intel (delimicno i zbog gore pomenutog) osecao slobodnim da uradi ovo
http://finance.google.com/finance?fstype=ci&q=NASDAQ:INTC
dok je nV bila konzervativnija u trosenju
http://finance.google.com/finance?fstype=ci&q=NASDAQ:NVDA

PS
Ako iz ovoga zakljucite da je ovo bila losa godina za Intel, to znaci da verovatno ne razumete kako treba tumaciti cash flow statement pa konsultujte neku literaturu ukoliko vas zanima n.pr.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cash_flow_statement
http://findarticles.com/p/articles/mi_m1038/is_n1_v40/ai_19369688

Ukoliko vas ne zanima verujte mi na rec, Intel je namirisao krv i razmahnuo se posto im se moze da manje vise ignorisu konkurenciju (AMD slab, nV pasivna "mnogo laje i malo ujeda") , puno daju na finansiranje svakojakih projekata na duze staze i puno se igraju viskom kapitala ne bi li ublazili efekte finansijske krize i depresije koja ce je pratiti.
AMD je kao sto se vidi u problemima (po mom misljenju jos ne fatalnim ali ozbiljnim).
nV vrlo oprezno rukuje keshom kojeg ima relativno malo iz straha da ne prodje kao AMD (u principu bili bi u slicnoj situaciji da AMD ne mora da otplacuje dugove za kupovinu ATI-ja)

Da, Intel Capital, deo Intel-a, investira punom parom. Nedjo, koji sada kao Krkobabic, krivi svetsku finansijsku krizu za sve, nije bio ironican kada je rekao da je Intel imao rekordan Q3. U principu kada gledate na stvari sa aspekta kompanije (Nedjo je spominuo moju diplomu ekonomije :)) najbitnije stvari su revenue i profit... Sve ostalo: broj prodatih jedinica, ASP, MSS su samo u funkciji ovih pokazatelja. Naravno, sve je povezano - AMD ima mozda broj prodatih jedinica i OK MSS, ali ASP im je uzas, pa samim tim i revenue i profitabilnost. Da bi podigao ASP moras imati dobar proizvod i proizvoditi ga sa sto manje troskova (R&D i manufacturing).

Na kraju, vrednost akcija na berzi je indikativna iz vise razloga. Jedan od njih je i taj da vrednost akcija reflektuje i mnoge manje vidljive promene u poslovanju neke kompanije (npr. ovo iz gornjeg posta), ali isto tako uzima u obzir i kratkorocna, srednjerocna i dugorocna predvidjanja o poslovanju kompanije.

U svakom slucaju, AMD posle svega ovoga, ako se izvuce, deftinitivno nece biti ista kompanija, a bojim se da je ovaj napredak na trzistu pre svega posledica boljeg plasmana GPU-ova sto se opet svodi na pricu da, ako imas dobar proizvod, imas i rezultate.

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
sto se opet svodi na pricu da, ako imas dobar proizvod, imas i rezultate.

Nazalost nisi u pravu, a Intel je najocigledniji primer za bas suprotno, sa osrednjim proizvodima su godinama unazad imali dobre rezultate i to mahom zbog monoplskih ugovora i "ma to je Intel patologije kupaca". (ovde naravno ne mislim na C2D arhitekturu).

Poslednja izmena:
Da samo sto danas nemaju osrednje proizvode i pricamo o stanju danas a ne o tome sta je bilo pre x godina.

Pa ni tu nisi u pravu, integrisane grafike su im i danas krsh u odnosu na ATI i nV, ali ih prodaju kao "bundle" sa odlicnim Yonah Celeronima i Centrino laptopima i ostaju market lideri sa 'dobrim proizvodom' ;)

A ja sam mislio da samo pricamo o procesorima :)
Intel integruse jesu krs u odnosu na ATI i nVidia resenja u tom segmentu ali, realno, ne znam zasto bi trebale da budu jace? Pogotovo za biznis korisnike, tu rade posao vise nego dobro.
A uostalom, onaj ko zeli laptop na kojem ce moci da reprodukuje HD materijal kupice nesto sto u sebi ima ATI ili nVidia chip i to je to.
Ako cemo da budemo iskreni, do sada i nisu postojala nesto preterano kvalitetna (ili kvalitetnija) alternativna resenja od Intel integrusa. Tek sad posto je HD postao jako bitan stvari su se iskristalisale a Intel manje-vise zaostaje.

Poslednja izmena:
Ne moraju da budu nesto jace, ali bi mogle da budu malo stedljivije kad su vec tako spore...

Играмо се берзе :)

Изгледа да је криза селективна :):

Advanced Micro Devices, Inc. 4.93%
Intel Corporation -5.80%

Intel, AMD increase processor market share in Q3
Trendwatch
By Wolfgang Gruener
Wednesday, October 29, 2008 15:53

Both Intel and AMD were able to gain overall processor market share in the third quarter of this year, according to iSuppli. In terms of sales volume, Intel held a 80.4% share, up from 80.1% in Q2, while AMD inched up from 12.0% to 12.1%. However, AMD is down from 13.9% in Q3 2007, while Intel is up from 78.7%. The numvers are based on all microprocessors sold, including x86, RISC, and other types of general-purpose microprocessors.

“Intel’s growth is largely due to the strength of its product portfolio in the notebook segment,” observed Matthew Wilkins, principal analyst, compute platforms, for iSuppli. “In the third quarter, Intel achieved a double-positive, producing share growth on both a sequential and year-over basis, while main rival AMD grew in the short term only.”

While there were some signs that PC demand weakened in the third quarter, iSuppli’s early estimates indicate that PC shipments actually reported healthy growth over the third quarter of 2007, up in the region of 12 to 14%.

http://www.tgdaily.com/content/view/39965/117/

Jedan senior engineer? Pa to je onda vec ozbiljno.

Five hundred, mogli su napisati i pola od hiljadu, ili nesto bombasticnije. Steta sto nije 1000, onda bi moglo i 1 promil od milion radnika AMD ce biti otpusteno (je otpusteno)... :)

"The company said the cuts are in line with its statements that it will cut a workforce of around 15,500 to 12,500 by early 2009"

Cini mi se da bi ovo moglo da znaci da je AMD u finalnim fazama razvoja novih proizvoda i da mu vise ne treba radne snage za period "stancanja" to je isto Intel uradio pre ~godinu dana.
edit: (otpustanje 10000+radnika, postojale su price i o gasenju izraelskog tima i preseljenju fabrike u Kinu - od toga nije bilo nista jer je Intel dobio subvenciju od vlade Izraela)...

Poslednja izmena:
Jedan senior engineer? Pa to je onda vec ozbiljno.

Okreni-obrni, kome god da se obratim ovde na forumu on izvrce ono sto sam rekao bilo da je to delimir ili sada ti Milane.

Mrzim kad moram da ponavljam -- poenta cele price je da Hector Ruiz dobija bonus $3M dok 500 ljudi koji su radili na konkretnim proizvodima dobijaju sut kartu uz obrazlozenje da se firma konsoliduje jer nema para (a ima za Hectorov bonus).

U redu, mozda to tako treba, mozda su tehnoloski visak, mozda se smanjila potreba za R&D (mada ja jos uvek ne vidim ni jedan novi proizvod na pomolu iz AMD CPU divizije?), ali takva poslovna politika HR odeljenja ce lose uticati na moral preostalih zaposlenih.

Drugim recima, kada ostali inzenjeri vide kako sefovi kupe lovu i napustaju brod koji tone, a njima visi sekira nad glavom efikasnost rada ce im se prepoloviti jer ce se koncentrisati na trazenje boljeg i sigurnijeg posla umesto da cekaju da im AMD HR uruci pink slip. Zaposleni mogu biti lojalni firmi dokle god ih firma tretira korektno i dok nema licemerija i duplih standarda, ali niko nije budala da stoji u redu za klanicu.

Tek onda ce situacija za AMD postati nepovoljna jer ce poceti da im ponestaje ljudi za kljucne projekte, pocece da angazuju ljude sa strane kojima ce trebati vremena da udju u stos, projekti ce poceti da kasne sve vise, kako vreme bude odmicalo bice sve manje para, odlazice jos prvobitnih ljudi sa projekata dok na kraju ne ostanu samo novajlije koji nece znati da projekat privedu kraju. To je vec vise puta vidjen scenario koji nisam ja sada izmislio -- jednostavno tako to ide, a meni licno je zao sto je tako.

Poslednja izmena:
Razumem ja sta ti hoces da kazes. Ali ne razumem zasto ne zelis da prihvatis da je to 'normalno' u kapitalizmu. Nisam radio u USA, ali mi se cini da ako se prekida ugovor AMD mora da im isplati otpremninu? Tako da bas i nije "e sutra ne morate da dodjete na posao".

Sa druge strane, ako imas 5000 ljudi u R&D, otpustiti 50 ili 100 inzinjera nije tako 'strasno' pogotovo ako su radili na dizajnu kulera, ili necega sto nije vezano za novu arhitekturu npr. Sumnjam da ce otpustiti ljude koji rade na Bulldozeru ili 45nm K10.

Evo izmedju ostalog ko je otpusten -- John McCalpin:
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/11/06/amd-lets-stream-author

Pametan potez?

Ne bih rekao, medjutim sve i da jeste zasto nije odmah najavljeno ko ce to bolji od njega preuzeti taj deo posla koji ionako AMD-u lose ide?

Sto se tice otpremnine zaista ne znam, ali poenta mog posta uopste nije u tome sta ce biti sa onima koji idu, nego sa onima koji ostaju.

1. Pad koncentracije zbog straha za sopstveni posao i potrage za novim -> losiji ucinak na poslu
2. Nezadovoljstvo sto ce imati vise posla za istu platu -> tendencija ka zabusavanju

E sad ti sam pokusaj da zakljucis sta jedino moze da ispadne iz toga.

Na koji to posao konkretno mislis? Nisam upoznat sa poslom koji je covek obavljao u AMD-u (TheInq samo pominje njegove pre-AMD zasluge)...

Vidi sve to stoji sto kazes, ali drasticno se razlikuju poslovni odnosi ovde i tamo, tamo su ljudi naviknuti da je posao moguce izgubiti iz vise (mozda neopravdanih) razloga.

И Intel Corporation и Advanced Micro Devices, Inc. падају на берзи... Када Intel отпушта раднике онда никоме ништа :).

Неће AMD пропасти јер имају исте власнике као и Intel па се овако симулира конкуренција. У противном би Intel дошао на удар, па би га ЕУ черупала као M$ :p.

Former engineer charged with stealing Intel secrets worth $1 billion while working for AMD
Associated Press
Article Launched: 11/06/2008 07:23:32 AM PST

A former Intel engineer has been charged with stealing trade secrets worth $1 billion from the Santa Clara chip maker while he worked for its main rival, Advanced Micro Devices.

Federal prosecutors in Massachusetts alleged this week in a five-count indictment that Biswamohan Pani, 33, illegally downloaded more than a dozen confidential documents from Intel's computer system during a four-day stretch in June. He had already resigned from Intel, but remained on the payroll and still had access to the company's computers while he burned unused vacation days.

Остатак на http://www.mercurynews.com/businessheadlines/ci_10914949

Неће AMD пропасти јер имају исте власнике као и Intel па се овако симулира конкуренција. У противном би Intel дошао на удар, па би га ЕУ черупала као M$ :p.

Je l' moze malo pojasnjenje za nas koji ne pratimo desavanja "u sitna crevca"?

@audio: ispravi me ako sam pogresno skapirao, zar nije stream computing ono sto razvijaju za gpgpu ?

Mozda je Dr. John McCalpin trazio vecu platu od Hectora :D

@mipko:

Ti si u pravu, a ja nisam -- meni se ucinilo da covek radi na tome kad ono on "samo" otac Stream benchmarka :D

Evo nesto o njemu i njegovim radovima (koji imaju veze sa HPC, many core i bibliotekama za optimizaciju koliko sam shvatio):
http://www.cs.virginia.edu/~mccalpin/

Nema veze, kolateralna steta, idemo dalje za iste pare.

First Shanghai benchmark numbers tip up

Hm, nikada nece nauciti izgleda - slicna prica kao sa Barselonom; misteriozni, neverovatno visoki, rezultati testova pre nego sto se sistem pojavio na trzistu, a nakon toga - svi smo videli sta je ispalo.

Results published by SPEC on a benchmark for power efficiency include what appear to be the first Shanghai scores, ahead of AMD’s launch on Wednesday.
Shanghai at 2.7GHz manages to score 860, while the 2.5GHz manages a score of 731.
All well and good, except that with those kinds of scores, Shanghai doesn’t even come close to Intel's already existing Harpertown chips, let alone Nehalem.
Intel chips certainly seem to be the big winners as far as this particular benchmark is concerned, with Power Leader running Chipzilla’s L5430 Xeons and scoring 1135. IBM also pulls two very high scores from its hat with Intel’s Xeon X3360 2.83GHz (1064, 1054), while NEC also posts a high score of 1010 on a Xeon L5420 2.5GHz.
But there’s also something a bit suspect going on in these benchmarks, something which makes us think AMD might be up to some shenanigans.
AMD submitted its own results for Intel Xeon L5420s at 2.5GHz and somehow managed to come up with a score of only 561. How come? Well, by very badly configuring the system to ensure the Intel server got the lowest possible score, it would appear.

The system sports eight FBDimms at 2GBs each when, with only four FBDIMMS at 4GB each, a much better score can be achieved. The system would run faster and would also cost less.

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/11/07/first-shanghai-benchmark

Poslednja izmena:
Naprotiv, cini mi se da se konacno ponasaju kao Intel, sklapaju konkurentske konfiguracije cekicem i onda dobiju 50% bolje rezultate. Poslusali su Ananda konacno.

p.s. A da sacekamo sredu?

p.p.s Cek, cek, TheInq smatra da nije u redu sto su test sistemi identicno konfigurisani? Tj kada bi Intel sistem imao 4x4GB FBDIMM-ove onda bi imao bolje performanse? Ima smisla,...

Intel

AMD

Meni se vise svidja podatak da su Xeoni u Intel konfiguraciji 50W TDP...

Poslednja izmena:
Besmisleno je ulaziti u polemiku sa tobom...

Uglavnom, Intel-ov server nije propisno konfigurisan, ne koristi quad-channel pristup memoriji i plus, kao sto The Inq, kaze takva konfiguracija bi bila jeftinija sto ima efekta na price/performance ratio koji se u ovom slucaju gleda. Tu su i rezultati koje su dobijali OEM-ovi (IBM i drugi) i koji oslikavaju relano stanje stvari sto je The Inq i preneo.

Sto se 50W TDP-a tice, niko ne brani AMD-u da napravi Opeteron koji ima TDP od 50W i koji radi na 2.5 GHz ili cak vise.

Naravno da je besmisleno kada su ti argumenti na nivou rekla-kazala.

Da li mozes da objasnis kako to 8x2GB postavka ne koristi Quad Channel a 2x4GB koristi? Bilo bi zanimljivo da to cujemo jer i sam SuperMicro za korisceni sistem preporucuje instalaciju 8 modula u 1A/B 2A/B 3/AB i 4A/B slotove.

Intel sistem:http://www.supermicro.com/products/system/2U/6025/SYS-6025W-NTR+.cfm

Maticna ploca: http://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon1333/5400/X7DWN+.cfm

Uputstvo za plocu: http://www.supermicro.com/manuals/motherboard/5400/MNL-0912.pdf

Strana 28 uputstva: u attachmentu

Prilozi

• supermicro.gif
    supermicro.gif
    55.2 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Delimire a koji to 45nm intel 2P sistem postize ~340K ssj_ops i na kom taktu radi ;)
Shanghai 2.7GHz sistem u ovom testu postize zavidan nivo performansi.A sto se poredjenja tice,pa normalno je da su serveri konfigurisani sto pribliznije,znaci oba sistema da imaju istu kolicinu operativne memorije.

Silvija je dobra riba, ali se bas ne razume u serversku tematiku! Evo objasnjenja:

"
Here's it's statement:

The goal of these submissions was to enable comparisons of comparably configured servers , aka apples to apples in what you see in a mainstream, typical configuration.

· Each server uses 8 DIMMs of 2GB each. This is a typical server configuration which uses 2GB per core. There are plenty of users out there who put 8 DIMMs in a server probably would be interested in the score. In fact, it might be worth your time to see how many people use 8 DIMM servers vs. the San Clemente servers that the top Intel scores are based on. Or at least a good sidebar discussion to have.

The Intel score uses Low-Power FB-DIMM ("Memory Details: DDR2-667 CL5 LP FB-DIMM;") If we were trying to create a "worst case scenario" as you call out below, we would have used standard power FB-DIMM memory in the Intel server.
· Each server uses the same Ablecom PWS-702A-1R power supply
· Each server uses the same 500GB WD5000ABPS SATA II disk drive
· Each server uses the same Intel Pro/1000 PT Dual Port Server Adapter NIC
· Each server uses "Dynamic Power Profile Enabled"

Again, if we were trying to show worst case scenario we would have turned off Power Management on the Intel server
· Each server uses the same JVM version
· Each server uses the same JVM command-line options

AMD-supplied L'INQs
731 score using 2.5GHz AMD Opteron 2380 in Supermicro 2021M-UR+ with Ablecom PWS-702A-1R power supply.
561 score using 2.5GHz Intel Xeon L5420 in Supermicro 6025W-NTR+ with Ablecom PWS-702A-1R power supply.

Vrh Dno