Šta je novo?

Zimske gume

Znam ja porodicu sa 4 auta...

A šta tek reći za firmu što su sad nedavno dovukli neki heavy load teret. Prikolica ima 16 osovina, i 8 točkova na svakoj. 128 guma. I to onih kamionskih.
😛

Dva puta sam naglasio best buy a on nikada ne znači low end.
A isto tako nikada ne znači ni premium osim ako je jako zahtevna upotreba.
Treća opcija je da AS gume naprosto ne treba kupovati jer nemaju smisla (to jest ako nisu dovoljno ok za prosečnu godišnju kilometražu u Srbiji).
Hvala svima, imam vremena do jeseni da stvorim svoj sud i donesem odluku.
Premimum itekako može.značiti best buy posebno kod guma

Premium su gume za zahtevnu upotrebu i one kojima ta reč imponuje.
Moj auto nije premium i ne koristi se za reli vožnju nego za umerenu redovnu vožnju.
Best buy ostaje best buy u mom slučaju a ti svakako izvoli da smatraš šta god želiš, to je tvoje ustavno i forumsko pravo.

Poenta je da premium gume za nešto višu cenu često mogu da ponude prilično veću trajnost, a uz to i nešto bolje performanse. Zato može biti važno ako se puno prelazi, na duži rok je cena korišćenje premium i guma iz srednjeg segmenta može biti slična, a čak mogu premium biti i jeftinije jer će trajati duže. Naravno ne sve.

Šta bi bile best buy AS gume za nekog ko prelazi 17-18000 godišnje i u suštini vozi samo po vojvođanskoj ravnici nekom da se kaže redovnom vožnjom bez gaženja mašine.
Može par predloga, dakle best buy AS za nezahtevnu upotrebu.
Kleber

Ja sam sestri kupio Kleber Quadraxer 3 all-season gume obzirom da prelazi do 10-ak hiljada km godišnje i uglavnom se vožnja svodi na gradsku i po vojvođanskoj ravnici i par odlazaka na Zlatibor u toku godine. Ne mogu reći da je preterano zahtevan vozač ali zna da vozi malo žustrije pogotovo kad izađe na otvoren put. Kola nisu garažirana u klasičnom smislu ali su parkirana ispod nadstrešnice (carport) namenjene za kola. Evo sad su ušle u 4. godinu korišćenja, ove godine ćemo ih menjati i gotovo sigurno ću opet da joj uzmem Kleber jer sam i više nego prijatno iznenađen kako trošenjem guma tako i zadržanim performansama, pogotovo u snegu.

Sebi sam prošle godine pred početak zimske sezone uzeo Conti all season contact 2 jer sam odlučio da nakon višegodišnjeg korišćenja letnjih/zimskih setova pređem na jedan set guma. Takođe ne prelazim više od 10-15 hiljada km godišnje i za sada sam zadovoljan iako vozim opreznije jer još uvek ne znam koje su granice guma i šta mogu a šta ne ali ako se Conti pokažu podjednako dobro (nadam se i bolje) kao Kleber definitivno ću ostati na AS gumama.

@Poolmaker Jednostavno, posto vozis po Vojvodini, znaci na otvorenom, niza klasa guma otpada u startu, a posto nisi trkac i ne prelazis neku silnu kilometrazu, i premium otpada. Sta ti preostaje?! Da za svoju dimenziju guma procitas recenzije na netu, razne testove, pa uporedis, uporedis i cene, i izaberes za tebe najpovoljnije gume. Ukoliko vozis puno po snegu, ledu (zimi) biraj gume koje su bolje u zimskim uslovima, ukoliko slabije vozis zimi, biraj gume koje su bolje za vodu i suvo vreme. Za te tri, eventualno cetiri godine koriscenja gume se sigurno nece raspasti, pa ni one najjeftinije.

Moj glas za all season gume za standardni porodični auto sa do 20000km godišnje, uz umerenu vožnju sa poštovanjem saobraćajnih propisa. Idem na skijanje više puta u zimskoj sezoni i nisam do sada imao nikakvih problema sa njima, samo sam uštedeo jer ne moram da menjam gume dva puta godišnje i da ih čuvam negde.

Ne znam zašto se ovde često pominje reli vožnja kao argument da se ne kupi bolja guma. Nijedna od ovih guma nije namenjena za reli ili trke, niti su za to namenjeni obični automobili. Za zahtevniju (sprtsku) vožnju su namenjene neke serije guma, a većina kako premium, tako i guma iz srednje klase su za normalnu vožnju po propisima.
I da, nema veze koliko košta neki auto sa tim koje gume treba koristitit. Ja bih radije vozio škodu sa Continetal gumama nego najnoviji BMW sa Kleber, na primer. Guma je jedino što vas drži na putu, jedina tačka kontakta i štedeti na tome je čista glupost.

Ima jos jedna stvar koja većini vozača ne znači ništa. AS gume ma koliko trajne bile imaju problem što je osećaj u vožnji bliži zimskim nego letnjim gumama. Jednostavno letnje imaju taj osećaj uteguntosti, mnogo deluju čvršće, dok AS imaju taj mekani osećaj kao i zimska. Priznajem nisam vozio CC3 isl. premimum gume, ali ako je verovati pisanju i testovima onda je to i sa njima slično. Jednostavno letnja guma vam daje sve ono što auto treba i može da vam pruži, a zimska i AS su kompromis da bi auto ostalo upravljiv kada je vreme loše. Da živite u Kaliforniji ne bi pomislili na AS, kao što leti ne nosite zimske cipele.

Ja moje iskustvo baziram na osnovu tri modela as guma koje sam do sada vozio: tigar all season, kleber quadraxer 2 I sada Michelin cross climate 2. Nisam primetio neku razliku koja se pominje u gornjem postu, auto mi je isto utegnut sa bilo kojim gumama. Čisto da napomenem ja na autoputu namestim tempomat na 130 , na magistralnim putevima 80 i tako vozim. Nista rizično i agresivno. Zadnjih 15 godina nisam koristio lance na planini, a idem na skijanje bar 3 puta godišnje

Poslednja izmena:
Sve je u glavi slažem se. A najviše procena šta se može priuštiti.
Kad kupujem auto, ne razmišljam samo o ceni tog auta već i o tome da li ću moći da plaćam sve troškove vezane za njega u budućnosti.
Znači ako ne.mogu da pruštim redovne servise, premium gume, troškove za eventualne kvarove ( sa zamenom originalnim delovima, a ne sumnjivog kvaliteta ili polovnim) ne kupujem taj auto nego idem na jeftiniji.
Bolje to nego da kupim neki skuplji pa posle štekam za gume, ubeđujem sebe da bestbuy nije premium guma, kad mi crkne neki deo tražim od majstora da nešto budži umesto da platim origunalni zamenski deo, da produžavam intervale servisa jer zaboga ne vozim reli itd.
Svako radi kako misli da je najbolje za njega ali nemojte onda druge (a ponajviše sami sebe) da ubeđujete da je ispravno nešto što nije

Svasta se pise ovde.. Samo cu jedno pitanje da postavim, sta je to originalni zamenski deo?

Valjda onaj sto se ugrađuje u fabrici, tako kažu neki pametnjakovići samozvani.😁

Nazad
Vrh Dno