Jeste to kratak period da bi kvalitetne gume skroz uplastičile ali opet nije ni nemoguće, može da zavisi od mnogo faktora. Inače, Hankook (zimske) gume su u poslednjih x godina poznate po tome da se brže uplastiče od prosečne gume iz te klase.
Zavisi gde su proizvedene - pogon iz Koreje nije imao problema, pogon iz Kine (poslednjih godinu-dve) ih ima.
Neretko naleteh da se i lamelice prebrzo kidaju tj i vise se trose skorasnje MiC serije/kontigent. Drugar sa MiK je prezadovoljan nakon 2 godine i rotacije u prolece (oko 1mm sare otislo)
Koliko sam naleteo na netu i drugi (premium) proizvodjaci kubure sa istom pricom, mora da se obrati paznja iz kog pogona se dobija guma. Ni Turski pogon nije na dobrom glasu.
Ja bas ovih dana jurim neko AS resenje koje planiram da montiram ove jeseni i najverovatnije idem sa Bridgestone Turanza AS 6, za sada im se u EU doticni model prodaje i proizvodi iz Italijanskog pogona.
Naginjao sam najvise ka Pireliju SF3 ali je premali lifespan, a po istoj ceni (~2e razlike po gumi u 205/55 r17 112e vs 115e) mogu Bridgestone da se nabave.
Oba su nesto skuplja od Hankoka koji je "budget premium", ali ne moram da se igram lutrije, pritom i ovi noviji modeli AS guma (SF3, AS T6, ASC2) deluje nesto bolje balansirano za sve sezone od prethodne generacije (skoro 90% modela) koja je vec 3. godine na trzistu .
Uz to Michelin drzi Bridgeston tako da sam zeleo da isprobam toliko nahvaljene CC2 samo bez 6.6mm sare i nesto "tweakovanu" smesu ka letnjoj gumi i umerenijoj klimi tj bez tendecija da u 2. godine vec postanu upitne za kisu - posto procitah da se vlasinici CC2 obicno zale
Inace prijatelj skoro uzeo Conti ASC2 i zadovoljan je gumom, ali meni iskreno deluje "jeftino" i uz to i lakse (skoro 1/2kg) od prethodnih GY koje je imao i bice dobro ako izdrze 2 1/2 godine bez promene svojstva.
Takodje iskustva prijatelja sa Kleber Quadom je da je solidna guma (odlicna zimi) ali da se mnogo brzo plastificira - tako da bih ih zaobisao i pre uzeo Falken/Hankook pa cak i Vredestein uz doplatu. Meni je Falken montiran, pola godine (zimska sezona) kod prethodnog vlasnika, ulaze u 3. godinu i vec nisu za po mokrom, ali inace skroz korektna guma.
Za GY i Dunlop ista prica sa lutrijom kao, cini se da im kvalitet/QC opao nesto poslenjih godina. (ako se ne varam i Sava je pod istim brendom? nove Dunlop su prakticno rebrand Save AS)
A Fulda, koja je bila na odlicnom glasu cena/perfomanse je zatvorila svoj pogon u Nemackoj i ako se ne varam stancuje se u Poljskoj.