Šta je novo?

Zimske gume

Prijatelj uzeo neki polovnjak,prednje neke tigar wintera pozadi neki rotex,jel i to neka tigrova trandza od gume?
Ja ono ne bih stavio ni na volovska kola,kamo li na miniven.

Vozim hyundai i20 1.4 100, potrebna mi je preporuka sta uzeti kao AS gumu, dvoumim se izmedju Kleber Quadraxer 3 XL 185/60/R15 88H ili Hankook H750 Kinergy 4S 2 185/60 R15 88H XL? Takodje postoji varijanta 84T koja je malo jeftinija, e sad da li je dobra i ona ili doplatiti za 88H?

A zašto XL guma?

Ja sam uzeo Kleber 205/55/16 91H za Merivu B 1.4T 140, zadovoljan sam sa njom. Mada pocne da susti kad je brzina preko 100 km/h.
Koliko vidim u tvojoj dimenziji Quadraxer 3 185/65 R15 88H je cena oko 8.000 .
Hankook H750 Kinergy nisam imao, ali je hvale kao dobru takodje je i skuplja za 1.500 din.

Vozim hyundai i20 1.4 100, potrebna mi je preporuka sta uzeti kao AS gumu, dvoumim se izmedju Kleber Quadraxer 3 XL 185/60/R15 88H ili Hankook H750 Kinergy 4S 2 185/60 R15 88H XL? Takodje postoji varijanta 84T koja je malo jeftinija, e sad da li je dobra i ona ili doplatiti za 88H?

Pronađi preporučene dimenzije za tvoje vozilo po godištu i tipu motora.

Po tom sajtu preporucene su
185/60R15 84H
Bez XL ne mogu da nadjem

Poslednja izmena:
Moguće.
Ako ti nije mnogo novca, vidi continental allseason contact.

Braćo, jednostavno pitanje. Kleber ili Barum za zimsku 19-icu? Kako ne idem negde gde nije neki kijamet i gde se ne čisti redovno put, uzeo bih neke koje nisu visoka klasa, pošto nemam potrebu za njima, a još guma profila 235/40.

Ja sam uzeo u istoj dimenziji Fuldu Multicontrol 88H XL za Fabiju 3. Vec pola godine se vozimo i za sada je ok.

Na prethodnom autu smo imali Michelin CC, vozili smo se 3 godine sa njima dok nismo zamenili auto.

Preko godinu dana vozim All season gume

Kada sam uzeo na satu bilo 177400km, prošle godine početkom maja i evo me sada na 197,XXXkm
Prezaodovljan sam sa gumama. Zimus vozili preko Češke na -10C cesta iskristalisana, jako fina i prijatna vožnja, uopšte nije bilo proklizavanja.
Posto su AS, mislim da im je najveći test kada se leti voze koliko degradiraju na asfaltu koji je usijan..

Do 3% mozes da menjas u + bez problema, pa vidi mozda neku drugu kombinaciju.
185/65/15 ti je mislim 2cm veci prečnik.
Cuo sam da mogu da prave problem na tehnickom ukoliko nije preporucena dimenzija guma. Ja bih isao na fabricku dimenziju.

1724399377388.png

ja sam na svim kolima isao do 3% bez problema. Jedino novija vozila koja imaju sezore za rotaciju tocka tipa noviji BMW xdrive , pravi problem i bas mora da se vodi racuna koje su dimenzije

Uzeo ih i ja prošle godine za Volvo XC60 (235/60 r18), fenomenalnana guma za taj novac (bile oko 110e komad na nekom popustu). Tiha, uopšte se ne čuje, mekana, odlična po kiši i bljuzgi, što bi se reklo - nema da mrdne. Odličan izbor!👏

Уф, за месец, месец и по монтирање зимских, а онда ето и зиме... :/

@Shomi22
Da li sigurno govorimo o istim gumama, jer Michelin ih je predstavio u maju ove godine!
Upss, moje nisu čak ni 6, već Pilot Alpin 5-ica.😁
Zavarala me šara.😉 Eto objašnjenja zašto sam ih jeftino platio prošle godine, da ne kažem džabe, s obzirom na dimenziju.🙂
Svejedno i ove moje su ekstra, a mogu da zamislim 7-ica.
Bićeš prezadovoljan kao i ja, a godinama vozim samo Continental ili Bridgestone.
Vrhunska guma.

Petica je top guma i dalje sve ove godine, jedino malo hoće da udari na potrošnju, ali obzirom sta vozis, rekao bih da ti je svejedno. 🤣

To je dobra cena i za 5. ja kad sam prosle godine gledao bila je oko 20000 i slabo ih je bilo na lageru ( doduse za zenin qashqai 235/50/19)... vrhunske gume svakako :)

@Marti Misterija
verovao ili ne, na otvorenom ne prelazi 6,5l/100km (2.0D4 190KS) pri vožnji do 100km/h, a bord u nekim uslovima pokaže čak i ispod 6, jer je u Holandiji ograničenje od 06-19h toliko, a tek posle 19, 130km/h, a sve ravno ko tepsija. Da nije Holanđana ne bih ni znao da je to moguće.🤣🤣🤣 U gradu 9-10l, logično. Doduše sa letnjim gumama Continental PremiumContact 7, takođe kupljene u proleće prošle godine.
Zimske montiram samo kad dolazim u BGD ili idem na skijanje, jer čim izađem iz Holandije su obavezne.😉

@akki
Kupljene su u Holandiji.😁

Da pitam isto i za Srbiju. Čemu zimske gume?

Ја баш хтедох да питам јесу ли потребне уопште зимске у Холандији.
Ne, ali trebaju neke dobre za kišu.🤣
Zimi je temperatura uglavnom oko 5-10 stepeni, retko se spusti na nulu, tako da većina Holanđana ne kupuje zimske gume, sem onih koji putuju kolima (čitaj, mi i turci).🙂

Ove zime ni poledice nije bilo u Bgd.

Jeste optimalno imati zimske ili as, bar nama sa uuhp. Postanu veoma glasne i sigurno ne prija gumi kad se toliko stvrdne, točak je gnječi.

Svi mi imamo različite potrebe i navike u voznji. Nema potrebe da diskujutejmo zasto neko bira zimske gume umesto as. Cesto putujem duge relacije u širem regionu, preko planina i polja, ja vidim da dobra zimska meni radi posao. Da sam 90% vožnje po gradu, bila bi druga priča.

Vrh Dno