Šta je novo?

Zimske gume

20ica tocak, druze samo premium klasa, Michelin, GoodYear ili Continental, eventualno Bridgestone...

Ne daje mi se 1200e za zimske gume,pogotovo sto se auto zimi vozi bas malo 😭
Sad će drvlje i kamenje na mene.
Ili uzmes AS ili kao moj zet lepo vozi zimi samo kada je suvo vreme na letnjim. Cim udari minus tu je javni prevoz ili taksi
Tako 2 godine, 3.odluče da idu malo na putovanje pa je kupio zimske.

Nije drvlje i kamenje ali to je neozbiljno. Nije mi jasno da ljudi stede na tome. Kupi manji set tockova gde je guma jeftinija, ili promeni vozilo za koje ti nece biti potrebna veca kolicina novca za odrzavanje.

Nije drvlje i kamenje ali to je neozbiljno. Nije mi jasno da ljudi stede na tome. Kupi manji set tockova gde je guma jeftinija, ili promeni vozilo za koje ti nece biti potrebna veca kolicina novca za odrzavanje.
Ovo je vikend auto,nije za svaki dan

Ne daje mi se 1200e za zimske gume,pogotovo sto se auto zimi vozi bas malo 😭
Onda pogledaj po fabričkoj specifikaciji koje su najmanje dimenzije zimskih guma za tvoj auto.
Ja sam do skoro imao letnji 18 i zimski 18 na istim felnama, al sam se naplaćao balansiranja pred svaku sezonu :D

Evo sad sam prešao na novi auto gde su letnje 18 a odmah sam uzeo felne 16 za zimski set, jeftinija guma i samo za par minuta zameniš ceo set.

Kleber Krisalp HP3 definitivno jako dobra kupovina. Imao sam na jednom od prethodnih auta i super se pokazala, verovatno cu i sad da je pazarim za oko 100 jura

@Djuka23 na IPG videh Nexen komplet za te dimenzije <100k, što mu dođe više nego korektnih 850€ za te dimenzije.

koje zimske gume preporucujete za golf 7 195/65/15, vozim obicno 80% grad, 20% autoput/magistrala i zimi odem na planinu?
Vidim po testovima CONTINENTAL WINTERCONTACT TS870 91T, ne znam jel ima jos neko dobru preporuku?
Greota je drljati takvu gumu po gradskom asfaltu, a opet ako zelis dati toliki novac samo napred, odlicna je kupovina svakako. Nexen, Kleber pa i Barum polaris je skroz ok guma. Pre 2 godine sa 2 godine starom gumom Barum Polaris 5 sam rekao bih jedini tj prvi prosao ceo put od Valjeva ka Divcibarama, gomila auta je bila zavejana i zaglavljena pored puta, ja sam prosao bez vecih problema. Polaris 6 je rekao bih jos bolji, bar na slikama bolje izgleda.

Mozda najbitniji podatak a to je pravolinisjko kocenje po mokrom i snegu. Najcesci sudari su jer neko nije mogao da zakoci na vreme i da je stao 1m ranije ne bi se sudarili.

Ako auto ide ka tebi u interesu ti je da ima kraći zaustavni put.
Međutim ako idete u istom smeru a ti si iza njega, u interesu ti je upravo obrnuto - da ima duži zaustavni put.

Zamisli koliko bi udesa moglo da bude sprečeno da je onaj ispred imao lošije gume, sa dužim zaustavnim putem... ;)

A taj ispred inace naglo koci jer mu je dosadno, a ne zato sto mu je nesto izletelo na put..

Zamisli koliko bi udesa moglo da bude sprečeno da je onaj ispred imao lošije gume, sa dužim zaustavnim putem... ;)

Onaj otpozadi udari ovog ispred uglavnom zbog NE držanja rastojanja, kao i zbog određenog vremena reakcije vozača iza
(koje uvek mora da postoji i koje uoptše nije zanemarivo, u metrima posmatrano).

Pri 50km/h, prosečan put reagovanja (ono, od momenta kada počinje incident ispred, do momenta kada svestan i budan prosečni vozač iza POČINJE da koči) je 10-15 metara.

Naravno da su gume bitne, ali ne lupaju se oni ispred zbog guma.

Koristio sam, zapravo supruga je koristila 4 i po godine Michelin Cross Climate 2 na 2020 Peugeotu 2008, sada smo prešli na 2019 Volkswagen up! kao drugo vozilo i razmišljam da li mi je Michelin overkill i da uzmem Kleber Quadraxer. UP! samo zuji u gradu i ne ide na planine, mada sam ja svakako više ljubitelj primorja zimi, nego planina, tako da razmišljam da i čak i na veći automobil stavim Michelin CC2 i prodam letnji set. Kakva su Vaša mišljenja i iskustva sa all season gumama

Ja od proletos koristim na Octavia-Scout 2008. 2.0TDI, Kleber AS, za sada sam zadovoljan, nisu nesto bucne na autoputu, opet od zimus od kada vozim auto, nisam isao na neka duza putovanja, vozim ga po gradu, okolina grada, najduze putovanje Nis-Zlatibor.
Zanimljvio da sve vise ljudi srecem tako kada odem do majstora da dele misljenje prelazak na AS gume, jer su usuge vlkanizera poskupele, gume jeftine(ne pricam o premijum klasi) i da gume koje sam paltio 30000 ako ih zamenim za 3 godine to uopste nije nesto strasno.

Koristio sam, zapravo supruga je koristila 4 i po godine Michelin Cross Climate 2 na 2020 Peugeotu 2008, sada smo prešli na 2019 Volkswagen up! kao drugo vozilo i razmišljam da li mi je Michelin overkill i da uzmem Kleber Quadraxer. UP! samo zuji u gradu i ne ide na planine, mada sam ja svakako više ljubitelj primorja zimi, nego planina, tako da razmišljam da i čak i na veći automobil stavim Michelin CC2 i prodam letnji set. Kakva su Vaša mišljenja i iskustva sa all season gumama

CC2 nisu postojale pre 4.5 godine, pojavile su se septembra 2021. u Evropi. Ja sam ih uzeo u novembru, to je 3 godine nepune do sada.

Kao neko ko je dve zime po beogradu i malo daljoj okolini koristio CC2, apsolutna preporuka od mene za njih.

CC2 nisu postojale pre 4.5 godine, pojavile su se septembra 2021. u Evropi. Ja sam ih uzeo u novembru, to je 3 godine nepune do sada.
Uzeo ih u Septembru 2020., auto kupio u 15.8 2020. e sad jedino da sam prolupao i da cu CC, a ne CC2... baš ću da pogledam na slikama

Prošla zima je bila slaba, nismo nešto ni išli na sneg, osim ono malo što je bilo u Beogradu po neočišćenim ulicama, i bile su OK.
Kako im je ovo četvrta zima, i ako to bude prava zima kao što najavljuju, nisam siguran kako ću proći.
Mislim da dubina šare nije kritična, to ću isto morati da proverim.
Za ove tri godine i 30k km nisu se nešto puno potrošile, i mogao bih da ih preporučim za slične uslove eksploatacije.
Ne bih se vraćao na letnji i zimski set, osim ako se ne promeni nešto značajno u načinu korišćenja vozila.

Ja na zenomobilu (Fiat 500 2013o) imam Falken EuroallSeason (cini mi se 195-45-r16) i zadovoljan sam. Mislim da za mali gradski auto se ne isplati kupovati drugi set felni sa gumama, a opet je bezveze skidati gume sa jednih istih felni non stop...

Prošla zima je bila slaba, nismo nešto ni išli na sneg, osim ono malo što je bilo u Beogradu po neočišćenim ulicama, i bile su OK.
Kako im je ovo četvrta zima, i ako to bude prava zima kao što najavljuju, nisam siguran kako ću proći.
Mislim da dubina šare nije kritična, to ću isto morati da proverim.
Za ove tri godine i 30k km nisu se nešto puno potrošile, i mogao bih da ih preporučim za slične uslove eksploatacije.
Ne bih se vraćao na letnji i zimski set, osim ako se ne promeni nešto značajno u načinu korišćenja vozila.
Mi smo sa CC2 (ili CC bem li ga) prešli 63k za 4 godine i tri meseca, šara je još uvek bila na oko 5mm... istina uglavnom grad i ponekad do primorja i nazad

Kimez ko kinez.

S obzirom na klimu da li kupovati zimske gume kad zimi nemamo sneg ili ga bude dan-dva? Citajuci domace i nemacke forume svi kazu da treba ili zimske ili all season (sa planinom i pahuljom). Citajuci britanske i americke forume to je vec druga prica, oni voze zimi modele guma koji se kod nas smatraju letnjim. Ko je ovde lud da li mi koji volimo da pratimo mentalitet krda, Nemci koji vole pravila ili opusteni ali i najmocniji Anglosaksonci?

Nazad
Vrh Dno