Šta je novo?

Zimske gume

Prethodne 4 zime su bile blage, pa su bez obzira na to zimske gume bile itekako potrebne. U mnogim delovima Srbije sve do maja, bukvalno, npr. ove godine je već iznad 400-500mnv bilo snega, leda i bljuzgavice, poledice čak i u drugoj polovini aprila.
Ko putuje van grada, čak i pri (gradskih) 10-15 °C može da očekuje primetno nižu temperaturu i poledicu u klisurama, kada prelazi preko prevoja, brda, mostova itd.

Ko se vozi samo po BG i NS, kada su ovakve zime lagano može da pregura iste na iole dobrim AS gumama.

Meni je teza voznja kada padne sneg i ne očisti se lepo po bg gde svako svakoga seče, ljudi se guraju da upadnu u kolone, nizbrdice gde su parkirani automobili sa obe strane... Mesta za gresku je minimalna... Nego na planini gde ima dosta vise mesta za manevrisanje...

Ja bez zimskih guma ne mogu da izadjem iz dvorista ako malkice padne sneg. Cak i ako je samo mokro preko noci mi zaledi trotoar ispred dvorista. Na oba vozila koristim Tigar Wintere i zadovoljan sam. Za ulozeno su odlicne.

Imali neko iskustva sa Michelin All Season 215/55 R17 TL CROSSCLIMATE 2 ili Continental All season 215/55 R17 AllSeasonContact 2 i sta je bolja opcija za odabrati

Obe su vrhunske gume, nijanse su u pitanju u korist jedne ili druge u razlicitim uslovima, šta god da uzmeš nećeš pogrešiti…

Imali neko iskustva sa Michelin All Season 215/55 R17 TL CROSSCLIMATE 2 ili Continental All season 215/55 R17 AllSeasonContact 2 i sta je bolja opcija za odabrati
Ja koristim Continental AS2 samo sto je 45. Model koji je izasao 23godine pa DOT ne moze da bude los. Odlicna guma tiha lepi se za asfalt mekana. Za sad TOP. Imam na drugom autu KLEBER AS Quadraxer3 dobra guma mozda nije mekana i ne lepi se kao Continental ali videcu posle zime kakva je. Na kisi ovih dana ne mrda,nova je, a to je dobar pokazatelj

Conti je verovatno duplo skuplji od Kleberuše, a treba imati u vidu da je jeftinoj francuskinji zimski dezen jedino iskočio iz proseka.

Razlika nije znacajna ja sam planirao da vremenom ove prebacim pozadi(trenutno sava zimska dot22 koja se pojela za 2god zato sto nije skidana leti) a conti stavim napred. Trenutno 17400conti a kleberku sam platio 13200

Ako neko ovih dana planira kupovinu, imate akciju u jednoj poznatoj prodavnici.

hp-zimska-akcija-2024.webp

Neverovatno kako se Cross Climate 2 drzi sa novijom konkurencijom... bas me zanima sta ce biti kad izbace 3, nadam se da ce pre nego sto budem menjao kola pa da ga izvezem iz salona na njima :)

Razlika nije znacajna ja sam planirao da vremenom ove prebacim pozadi(trenutno sava zimska dot22 koja se pojela za 2god zato sto nije skidana leti) a conti stavim napred. Trenutno 17400conti a kleberku sam platio 13200
Kada sam gledao zimus samo 16ce, Conti bila 13k, a Kleberku sam platio 8000 i nesto. Nije zanemarljiva razlika

Zavisi kako se gleda. Razlika je oko 20k din. između premijum guma, i guma niže srednje klase. Prosečan čovek verovatno neće hteti da plati tu razliku, ali zato će zato uvek dati 500-600 evra više za flagship telefon, neće kupiti neki iz mid-range klase.
Rekao bih da su gume mnogo bitnije. Posebno za one koji voze porodicu, npr. u nekom malo većem/snažnijem automobilu, i prelaze 15-20 hiljada km godišnje.

58k ljudi godisnje kaznjeno zbog voznje pod uticajem alkohola/narkotika, zamislite samo koliko se takvih provuce da ih ne zaustavi policija..
Jezivo.

E sad mi razglabamo o kvalitetnijim gumama dok policija svaki dan policija kazni oko 130 ljudi zbog pijane vožnje! Telefon da ne pominjem, makar je Bluetooth danas povoljan, a opet eto skoro 500 kazni dnevno za nevezivanje pojasa. A gde su oni koji nisu uhvaćeni?
Da ne razglabamo o kulturi voznje. Ne vidim problem da razglabamo o gumama, to je nas skromni a veliki doprinos bezbednosti i clanova foruma i na putevima.

Zavisi kako se gleda. Razlika je oko 20k din. između premijum guma, i guma niže srednje klase. Prosečan čovek verovatno neće hteti da plati tu razliku, ali zato će zato uvek dati 500-600 evra više za flagship telefon, neće kupiti neki iz mid-range klase.
Rekao bih da su gume mnogo bitnije. Posebno za one koji voze porodicu, npr. u nekom malo većem/snažnijem automobilu, i prelaze 15-20 hiljada km godišnje.
Bilo bi super ako bi nasli neke testove premium guma od pre 10g i srednja klasa sada da se uporedi. Sve napreduje tj da li je sada srednja klasa kao premium pre 10g

Uglavnom ne, ako očekuješ kratak odgovor. Gledaš testove i vidiš da li se neka srednja izdvaja i dovoljno je dobra za tvoje potrebe.

Kod guma je obično kao i za majstora i druge proizvode:
1) performanse
2) kvalitet
3) cena

odaberi 2.

Problem je sto mnogi ne shvataju da su gume jedina stvar koja ih drzi na putu. Jezim se kada vidim skupocene automobile, a gume sa dot-om starim 10 godina ili neki low budzet primerak tipa orion i slicno.

Opet sa druge strane kada vidim koliko saobracajnih nesreca ima, sve vise razmisljam sta mi vredi kupovina novih guma kad ko zna sta me moze zadesiti od drugih ucesnika u saobaraju. Mnogo losih i nesavesnih vozaca ima, a nije ni cudno kad vidis ko je sve instruktor voznje.

Ispricah se bez veze, a sad konkretno o gumama. Pazarih alpin 7 195/65/15 za 8300 po komadu. Samo mogu reci da se nadam da ce ova zima biti sa vise snega nego prethodne dve, pa da vidim kako se ponasaju.

Ja sam promenio Continental za Kleber i nista u performansama nisam osetio ali zato vise ne skupljam sljunak po putu. Continental toliko kamecica pokupi da je nerealno, disbalansira tocak.

Kleber Krisalp 3 zimske su bas ok. Spustao se na senjackim nizbrdicama kad je napadalo snega jedne zime pre par god. Tad su bile nove i nikad nije proklizao

Ja sam promenio Continental za Kleber i nista u performansama nisam osetio ali zato vise ne skupljam sljunak po putu. Continental toliko kamecica pokupi da je nerealno, disbalansira tocak.
Teško je osetiti u normalnoj vožnji. Trebaju ili ekstremni uslovi ili upotreba na samim limitima gume da bi se videle razlike.

koje zimske gume preporucujete za golf 7 195/65/15, vozim obicno 80% grad, 20% autoput/magistrala i zimi odem na planinu?
Vidim po testovima CONTINENTAL WINTERCONTACT TS870 91T, ne znam jel ima jos neko dobru preporuku?

Teško je osetiti u normalnoj vožnji. Trebaju ili ekstremni uslovi ili upotreba na samim limitima gume da bi se videle razlike.
Vozim vrlo oslobodjeno. Pri normalnim (babskim) uslovima manje vise sve krstene gume su tu negde.

Poenta je bila da, iako je Contintinental nesto bolja guma to je minorno i to vazi samo na savrsenom putu. Pokupis 7 kamencica na tocku i on krene da trese. A vece Continental imaju i malo siru saru, skupljaju ko lopata. Jako brzo ustvari postane losija guma. Nosio sam stapic od kineza da vadim kamenje kad idem na selo.

Kleber je sinuo sa HP3 negde 2019. i zanimljivo da se i dalje drži. Ne znam šta drugo danas uzeti iz srednjeg segmenta za te novce. BFG ima istu gumu, samo drugi naziv.

Pozdrav,treba mi preporuka za zimsku gumu do 800e
Dimenzije:275/40/20 x2
245/45/20x2

Mozda Hankok mislio sam na post iznad ne na ovaj za budjet od 800e

Sto se tice 20ca, za tu velicinu neki premium Conti, Miselinke, GY
Baci pogled na online prodaju guma kolega ovih dana gleda da kupi 18ce zimske i nasao povoljno

Vrh Dno