Šta je novo?

Zimske gume

@Zuel - od 30 recenica, jedna je bila posvecena tvom slovu, tako da ne skrecem ja temu u off uopste. Ostalih 29 recenica je mnogo bitnije.
Pa sta je mnogo bitnije ? Voznja se ne uci na forumu nego u auto skoli i nisam ja instruktor. Svako ima glavu pa neka razmislja.

@faxcool , kaze po zakonu su zimske gume obavezne ako je na kolovozu sneg, led ili poledica !

Poslednja izmena:
Osnove vožnje se uče u školi, a vožnja se uči ceo život.
Ovo ti pišem kao čovek od znanja, zvanja i iskustva u oblasti bezbednosti.
Ovakve rasprave više na predavanjima koja držim vozačima više uopšte ne vodim.

Osnove vožnje se uče u školi, a vožnja se uči ceo život.
Ovo ti pišem kao čovek od znanja, zvanja i iskustva u oblasti bezbednosti.
Ovakve rasprave više na predavanjima koja držim vozačima više uopšte ne vodim.
To je tacno, ali vazi za sve profesije. Zato i postoji izreka covek se uci dok je ziv.

Gde si ti to procitao ?
Ako ti na ledu letnja prokliza 50m, zimska ce proklizati 40m. I koja je razlika ako i sa jednima i sa drugima skliznes sa puta ?
Optuzices gumu ?

Šteta što za te milione km nisi ništa naučio. :)

Nije razlika 10m ako zimska prokliza 40m, već 100m, i to sam bio blag.

I na vrlo malim brzinama letnja je opasna po snegu, a tek po ledu i poledici.

@faxcool , kaze po zakonu su zimske gume obavezne ako je na kolovozu sneg, led ili poledica !

Tako je, između ostalog kaže i to, i to niko ovde to nije ni demantovao.
Ovde si pomenuo da zbog nekoliko dana snega i poledice ne vredi menjati gume. Logično se pretpostavlja da ujedno smatraš da kroz celu zimsku sezonu može da se vozi na letnjim. A to je prosto apsurd koji je u suštini i doveo do ove rasprave.

Ako ti na ledu letnja prokliza 50m, zimska ce proklizati 40m. I koja je razlika ako i sa jednima i sa drugima skliznes sa puta ?

Baš je ovo posebno netačno.
Zavisi od temperature, od samog asfalta i šta ima na tom asfaltu (sneg/led/bljuzga/voda...), zimska će zimi u 90% slučajeva daleko daleko pre da zaustavi vozilo.

Slažem se da kod nas više nema pravih zima, vrlo je redak sneg i neke baš niske temperature.
Ko se drži tih uslova, iole kvalitetna all-season guma mu je bolji izbor od letnja cele godine (ili zimska cele godine, što takođe neki rade)

Pa ne izvrcite vise ono sto sam rekao. Rekao sam da zima nije vise kao nekada i da to malo dana sa snegom i poledicom ne moram ni da vozim. I to je po zakonu ok. Ne vidim cemu ovolika diskusija. Da planiram neki dalji put u toku zime, onda bih stavio zimske gume, ali za gradsku voznju po Bgd mi nema neki znacaj. Temperature su uglavnom u plusu. Najave sneg, a samo zarosi kisa. Najave 5° a bude 10. Na kraju krajeva nisam se ni rodio u kolima, ima i taxi i bus, moze se i peske.

Problema nema ukoliko je neko strogo rešen da se vozi zimi na letnjim gumama kada su uslovi idealni - čist kolovoz, nema padavina i kada je relativno toplo. Problem nastane kada se neko npr. ujutro uputi na posao pri niskim temperaturama i recimo magli koja se kondenzuje na hladnom asfaltu. To su situacije koje viđam redovno zimi. Takav automobil ima duži zasutavni put i teže kreće iz mesta. A po slovu zakona nema smetnji da takvo vozilo učestvuje u saobraćaju.
Dok domaćin krene po podne kući, vreme se i promeni, pa se negde javi poledica... i onda kreću opravdanja kako je jutros bio divan dan i odakle sad ovaj sneg, kiša... pa javili su na radiju da će biti danas toplo... bla, bla, truć. A takvih je gomila u saobraćaju.
Ko ne prelazi mnogo godišnje i ne ide iz grada, a nije pri novcu, bolje da kupi allseason, nego da zimske uništi već prvog leta ili letnjim da vozi tokom zime. Ja živim na brdovitom delu BG i zimi ume da bude zaheb čim se isključiš na neku ulicu gde nema gradskog saobraćaja (te ulice su drugog prioriteta za čišćenje i skoro nikada se ne čiste).
Dodao bih još jednu stvar. Razlika u temperaturi između BG i okoline BG ume da bude i po 5 C, pa mi se dešava da od kuće krenem na posao u plusu, a na posao da dođem dok je još minus.

Problema nema ukoliko je neko strogo rešen da se vozi zimi na letnjim gumama kada su uslovi idealni - čist kolovoz, nema padavina i kada je relativno toplo. Problem nastane kada se neko npr. ujutro uputi na posao pri niskim temperaturama i recimo magli koja se kondenzuje na hladnom asfaltu. To su situacije koje viđam redovno zimi. Takav automobil ima duži zasutavni put i teže kreće iz mesta. A po slovu zakona nema smetnji da takvo vozilo učestvuje u saobraćaju.
Dok domaćin krene po podne kući, vreme se i promeni, pa se negde javi poledica... i onda kreću opravdanja kako je jutros bio divan dan i odakle sad ovaj sneg, kiša... pa javili su na radiju da će biti danas toplo... bla, bla, truć. A takvih je gomila u saobraćaju.
Ko ne prelazi mnogo godišnje i ne ide iz grada, a nije pri novcu, bolje da kupi allseason, nego da zimske uništi već prvog leta ili letnjim da vozi tokom zime. Ja živim na brdovitom delu BG i zimi ume da bude zaheb čim se isključiš na neku ulicu gde nema gradskog saobraćaja (te ulice su drugog prioriteta za čišćenje i skoro nikada se ne čiste).
Dodao bih još jednu stvar. Razlika u temperaturi između BG i okoline BG ume da bude i po 5 C, pa mi se dešava da od kuće krenem na posao u plusu, a na posao da dođem dok je još minus.
Da, sve je to ok. Zimsko je vreme i moras da predvidis mogucnost poledice, ali meni nije sada neophodno jer radim u svojoj reziji. Gume su mi nove i kvalitetne i zimske i letnje. Ima pojedinaca koji ne skidaju zimske ni leti. Ja necu ni m+s da drzim na kolima. Meni su mehanizmi za kocenje i upravljanje uvek bili bez greske, na tome se ne stedi. Mozemo mi da poredimo i lose zimske sa dobrim letnjim i obrnuto, a koliko se pokazalo do polovine januara, bile su potrebnije letnje gume za kisu. Sad, to je sve diskutabilno i ne treba traziti dlaku u jajetu. Mislim da je za svaku situaciju najbitnije prilagoditi rezim voznje.

Do prvog snega je moglo u BG sa letnjim, to ne sporim. Ali tu je bio kraj za letnje. Jutros kod mene sneg, tanak sloj, ali ipak sneg.
Za gradsku upotrebu Wintera i više nego dovoljna, a radi se o letnjoj gumi. Nije svakako za veće brzine ni performantnije automobile, ali za gradske uslove odlična. I kako da je poredim sa premijum letnjom gumom koja ima drugačiju smesu koja odgovara visokim temperaturama i dizajn šare koji odgovara kiši, a ne snegu.

Evo i jedan lep video na temu AWD letnja vs FWD zimska

Edit: ili je ovo ipak RWD zimska

Ako je serija 2 (active turer) on ima prednji pogon. X serija S-Drive ima zadnji. Video navodi FWD.
Svojevremeno sam na Kameničkom Visu (solidan planinski vrh kraj Niša), prava zima, sneg, gledao par napaljenih klinaca kada su se uaputili uzbrdo sa Micubišijem Autlenderom Turbo, i letnjim gumama. I jesu uspeli dobar deo puta da isteraju ali potom skliznuli i tu je bio kraj dok sam ja nastavio dalje (prednji pogon dobre zimske)
Svake ozbiljnije zime gledam slične scene na tom putu.

Poslednja izmena:
Je l uzimao neko zimske gume Vredestein, konkretno model Wintrac ?

stoji i primedba da su mnogi od nas vozili čitave godine sa tigar i trayal gumama koje su verovatno bile više letnje nego zimske, i da je i tada a i sada bilo važnije oslanjati se na zdrav razum u vožnji nego na testove guma...nisu gume nebitne, ali loši i bahati vozači su oduvek bili najveći problem...uostalom, bilo bi dobro ako postoji statistika koliko je saobraćajnih nesreća izazvano neodgovarajućim pneumaticima, a koliko su ostali razlozi...u većini slučajeva onako na prvu loptu se pominje neprilagođena vožnja...

reklo bi se na osnovu pisanija ovde da je dovoljno da staviš zimske gume pobednike svih testova i bezbedan si...

1705431946184.png

Sto se tice dela da nema zime kao nekada...

Uzmite na vreme i posavetujte ljude da uzmu na vreme.

2m kocenja je razlika nekada izmedju cekanja slep sluzbe u 19h i glednja filma kuci u 19h

Ta dugorocna prognoza, pogotovo rhmz je relevantna koliko i bol u krstima moje babe...

sto naravno ne znaci da ne treba imati zimske gume...

Je l uzimao neko zimske gume Vredestein, konkretno model Wintrac ?

Vederstain AS gume sam dobio na kolima kada sam ih kupio. Mislim da su bile najbolje gume što sam vozio. Izuetno tiha i udobna, i odlično ponašenje na snegu, bljuzgi i po kiši.
Opisivao sam već u temi.

Kada sam kupovao sledeće, uzeo sam Mishelin, jer je Vederstain imao baš lošu ponudu kod nas. Da sam našao, uzeo bih opet Vedera.

stoji i primedba da su mnogi od nas vozili čitave godine sa tigar i trayal gumama koje su verovatno bile više letnje nego zimske, i da je i tada a i sada bilo važnije oslanjati se na zdrav razum u vožnji nego na testove guma...nisu gume nebitne, ali loši i bahati vozači su oduvek bili najveći problem...uostalom, bilo bi dobro ako postoji statistika koliko je saobraćajnih nesreća izazvano neodgovarajućim pneumaticima, a koliko su ostali razlozi...u većini slučajeva onako na prvu loptu se pominje neprilagođena vožnja...

reklo bi se na osnovu pisanija ovde da je dovoljno da staviš zimske gume pobednike svih testova i bezbedan si...

Ja kada uporedim intenzitet saobraćaja u BG pre 15+ godina i sad, to je nebo i zemlja. Nekada sam gazelu ka NBGD u špicu prelazio bez stajanja, a danas zaglavim u koloni već kod plavog mosta...
Sve je više nervoznih vozača, gužve, pešaka koji prelaze gde ne treba... I to traži da se prilagodimo novim uslovima. Ne voze se više kečevi i jugići, već znatno teži i jači automobili u znatno izazovnijim uslovima saobraćaja.

Skroz su drugačija kola, ne može da se poredi nekad i sad. Jugić, kec, uski, kratko međuosovinsko, uske gume, lagan auto. Fizika sasvim drugačija, ali zato se skucaš u banderu sa 70 i svi izlomljeni ako prežive, a današnji auto otreseš prašinu od airbaga i pozoveš taksi.

To da ''više nema zima kao nekada'' su uglavnom obične gluposti. Koji period je referenca za poređenje, poslednje mini ledeno doba?
Svakako smo sada u periodu manje oštrih zima nego pre 60-ak godina ali samo u poslednjih 10 godina smo imali 2 veoma oštre zime, 3 prosečno hladne ali sa velikom količinom padavima, 2 prosečne po svim parametrima i 3 natprosečno tople i sa malo snega.
Da ne širimo temu, ali zaista ne treba nasedati na kvazizelenoagendaške spinove i laži.

U toku zime imam običaj da šetam po brdskim delovima grada. I svega sam se nagledao, a ove godine možda i najviše automobila na letnjim gumama, posebno fensi SUV/Crossover-a. Verovatno razne baje i silikonke misle: imam ''SUV 4x4'', koji će mi zimske gume.
Ipak, najgori su mi genijalci sa (uglavnom potrošenim) zimskim gumama na pogonskim točkovima, i letnjim na drugoj osovini. Baš danas sam (na vrhu brda koje je fino poledilo) video nekoliko takvih primera, npr. matorca u Golf 4 karavanu, napred je imao neke raspad zimske gume sa šarom koja se jedva nazire, pozadi podjednako potrošene letnje. Jedva je izašao sa livade na kojoj je bio parkiran. I onda takav baja izađe na neki regionalni put i pretvori se u loše navođenu raketu. Još ako je na standardnih 1-2 promila, propast u najavi.

Poslednja izmena:
To da ''više nema zima kao nekada'' su uglavnom obične gluposti. Koji period je referenca za poređenje, poslednje mini ledeno doba?
Svakako smo sada u periodu manje oštrih zima nego pre 60-ak godina ali samo u poslednjih 10 godina smo imali 2 veoma oštre zime, 3 prosečno hladne ali sa velikom količinom padavima, 2 prosečne po svim parametrima i 3 natprosečno tople i sa malo snega.
Da ne širimo temu, ali zaista ne treba nasedati na kvazizelenoagendaške spinove i laži.

U toku zime imam običaj da šetam po brdskim delovima grada. I svega sam se nagledao, a ove godine možda i najviše automobila na letnjim gumama, posebno fensi SUV/Crossover-a. Verovatno razne baje i silikonke misle: imam ''SUV 4x4'', koji će mi zimske gume.
Ipak, najgori su mi genijalci sa (uglavnom potrošenim) zimskim gumama na pogonskim točkovima, i letnjim na drugoj osovini. Baš danas sam (na vrhu brda koje je fino poledilo) video nekoliko takvih primera, npr. matorca u Golf 4 karavanu, napred je imao neke raspad zimske gume sa šarom koja se jedva nazire, pozadi podjednako potrošene letnje. Jedva je izašao sa livade na kojoj je bio parkiran. I onda takav baja izađe na neki regionalni put i pretvori se u loše navođenu raketu. Još ako je na standardnih 1-2 promila, propast u najavi.
Baci oko na vreme u čikagu.. -20c izmereno u nekim delovima.

S obzirom da nikad neću voziti u Čikagu kao ni 99,99% ljudi sa foruma ta temperatura je recimo totalno irelevantna...

U Norveškoj -24 ovih dana (Elvengveien). Pored daljinskog grejanja - lože. Drugatr je tamo :)
I da, jesu mnogo mnogo blaže zime nego nekada i sa mnogo mnogo manje snega. Uopšte nisu gluposti. Pamtim i -23 u Nišu, i konstantnih -15 - -10 po nekoliko sedmica, i sneg od metar i kusur. Po okolnim planinama je umelo da za jednu noć napada toliko ...
Nego da batalimo te priče. Kako god da okreneš, nikad nisu krive gume/pneumatici već isključivo ljudi.

Poslednja izmena:
Baš zato. NShappy se zezao (kontra) ...

U Norveškoj -24 ovih dana (Elvengveien).
Код мене није толико хладно, али је нападао ситан сув снег преко оног углачаног леда од пре неки дан. Понео сам лаптоп и седим код куће. :)

Par podataka izvuceno iz konteksta dokazuje sta? Da ne postoji porast prosecne godisnje temperature? Da zime nisu "blaže"? Da je prosek dana sa sneznim padavinama isti zadnijh 10god kao i pre 30/50 ili 70god?
Za ovo trece i najrelevantnije za temu mozes da pitas bilo koju baku ili deku na ulici, bas me interesuje sta ce da ti kazu?

Sreća pa meteorologija vodi preciznu statistiku koja je svima na dva klika, pa nije potrebno da nas kvazizelenoagendasi kao i razni "eksperti" ubedjuju u bilo sta.
Deset prosecno najtoplijih godina u periodu od 1850-2023. su poslednjih 14god.

Screenshot_20240117-083557_Chrome.jpg

E nisam pobornik letnjih guma zimi, imam vrhunske Dunlop zimske gume koje sam montirao gle cuda 5. januara tek , nikad kasnije.
Ovo sam morao da naponem jer ti je prethodni post pun predrasuda.

Klima se drasticno promenila. Kad sam bio dete, sneg je pocinjao da pada vec krajem septembra i svake zime ga je bilo po pola metra, topio se polovinom marta.. Ove zime prakticno jos nije pao niti je bilo poledice, ako ne racunamo ono malo od 9-12 januara, sto se odmah i istopilo.

Ja kada uporedim intenzitet saobraćaja u BG pre 15+ godina i sad, to je nebo i zemlja. Nekada sam gazelu ka NBGD u špicu prelazio bez stajanja, a danas zaglavim u koloni već kod plavog mosta...
Sve je više nervoznih vozača, gužve, pešaka koji prelaze gde ne treba... I to traži da se prilagodimo novim uslovima. Ne voze se više kečevi i jugići, već znatno teži i jači automobili u znatno izazovnijim uslovima saobraćaja.
Na Novi Beograd smo se doselili u leto 1968. Kec i jugo nisu ni postojali. Jos su se vozili opel olympia i opel kapiten. Na parkinzima smo igrali fudbal i kosarku. Jos je bio vojni aerodrom, zeleznicka stanica Zemun i Galenika, prolazio je voz tu gde je danas opstina Novi Beograd, vozili smo se trolejbusima i autobusima u kojima je moglo da se pusi. Autoput i Gazelu niko nije ni sanjao, tu smo isli na pecanje. Novi Beograd je bio palanka bez policijske stanice, danas 300k stanovnika, parkinzi su prepuni preko cele godine, parkira se i na travnjacima.

Par podataka izvuceno iz konteksta dokazuje sta? Da ne postoji porast prosecne godisnje temperature? Da zime nisu "blaže"? Da je prosek dana sa sneznim padavinama isti zadnijh 10god kao i pre 30/50 ili 70god?
Za ovo trece i najrelevantnije za temu mozes da pitas bilo koju baku ili deku na ulici, bas me interesuje sta ce da ti kazu?
Pa vidiš li da sam napisao da zime nisu oštre kao pre 60-ak godina? Što ne znači da će nas pobiti gLoBalno oToPlJenJe (ili kLiMaTskE pRoMeNe, po novoj terminologiji).
I koje bake i deke da pitam, da li one koji pričaju da čovek može da pije i puši, i jede masno koliko hoće, i da će živeti kao oni 100 godina?
Kad smo već kod toga, moja baba ima 90 godina, iz perioda mladosti se seća i zima sa pola metra snega od pola decembra do pola februara, ali i zima kada su neke voćke cvetale već u januaru. To se dešava i u poslednjih 20-30 godina, ništa čudno.

Sreća pa meteorologija vodi preciznu statistiku koja je svima na dva klika, pa nije potrebno da nas kvazizelenoagendasi kao i razni "eksperti" ubedjuju u bilo sta.
Deset prosecno najtoplijih godina u periodu od 1850-2023. su poslednjih 14god.

I u tih poslednjih (najtoplijih) 14 godina smo imali 3-4 veoma oštre/hladne zime, sa puno snega (i ostale kao što sam naveo iznad). U kraju u kom živim se dešavalo da iznad 600mnv sneg pada i krajem maja/početkom juna.
Isto tako je bilo i par veoma toplih zima, ali ipak sa po 2-2 naleta snega (10-15cm), i sa dovoljnim brojem dana sa temperaturama ispod nule i poledicom, da je korišćenje zimskih guma apsolutno neophodno čak i u tim uslovima.

Ne bih dalje da širim temu, čitaj Milankovića, mani se propagande aktiWisTa, lažnih ekologa/meterologoja i ostralih ''Greta''.

Suština svega što pišem je da svake zime treba koristiti zimske gume, bez obzira kakva je zima, i da ne treba slušati ni lažne meteorologe, ni kojekakve driver-baje, koji se decenijama kotrpljaju na ćelavim gumama ''jer znaju da voze i nema više zima kao nekada''.
E nisam pobornik letnjih guma zimi, imam vrhunske Dunlop zimske gume koje sam montirao gle cuda 5. januara tek , nikad kasnije.
To je najveći problem našeg mentaliteta. Zimske gume ne montiramo dok ne vidimo sneg i led. Ja ih koristim od sredine oktobra, nekada i od 1. oktobra, jer živim u brdsko-planinskom kraju i još kao klinac (na bajsu) sam se uverio da +10 °C i suv asfalt već nekoliko krivina i km kasnije mogu da se pretvore u 0 °C i poledicu. Tu činjenicu mnogi ignorišu i zato imamo ovoliki broj saobraćajnih nesreća u periodu godine kada ''preiskusni srpski drajveri'' procene da zimske gume nisu potrebne jer ne vide sneg na prozoru. 🤡

Poslednja izmena:
Vrh Dno