Par podataka izvuceno iz konteksta dokazuje sta? Da ne postoji porast prosecne godisnje temperature? Da zime nisu "blaže"? Da je prosek dana sa sneznim padavinama isti zadnijh 10god kao i pre 30/50 ili 70god?
Za ovo trece i najrelevantnije za temu mozes da pitas bilo koju baku ili deku na ulici, bas me interesuje sta ce da ti kazu?
Pa vidiš li da sam napisao da zime nisu oštre kao pre 60-ak godina? Što ne znači da će nas pobiti gLoBalno oToPlJenJe (ili kLiMaTskE pRoMeNe, po novoj terminologiji).
I koje bake i deke da pitam, da li one koji pričaju da čovek može da pije i puši, i jede masno koliko hoće, i da će živeti kao oni 100 godina?
Kad smo već kod toga, moja baba ima 90 godina, iz perioda mladosti se seća i zima sa pola metra snega od pola decembra do pola februara, ali i zima kada su neke voćke cvetale već u januaru. To se dešava i u poslednjih 20-30 godina, ništa čudno.
Sreća pa meteorologija vodi preciznu statistiku koja je svima na dva klika, pa nije potrebno da nas kvazizelenoagendasi kao i razni "eksperti" ubedjuju u bilo sta.
Deset prosecno najtoplijih godina u periodu od 1850-2023. su poslednjih 14god.
I u tih poslednjih (najtoplijih) 14 godina smo imali 3-4 veoma oštre/hladne zime, sa puno snega (i ostale kao što sam naveo iznad). U kraju u kom živim se dešavalo da iznad 600mnv sneg pada i krajem maja/početkom juna.
Isto tako je bilo i par veoma toplih zima, ali ipak sa po 2-2 naleta snega (10-15cm), i sa dovoljnim brojem dana sa temperaturama ispod nule i poledicom, da je korišćenje zimskih guma apsolutno neophodno čak i u tim uslovima.
Ne bih dalje da širim temu, čitaj Milankovića, mani se propagande aktiWisTa, lažnih ekologa/meterologoja i ostralih ''Greta''.
Suština svega što pišem je da svake zime treba koristiti zimske gume, bez obzira kakva je zima, i da ne treba slušati ni lažne meteorologe, ni kojekakve driver-baje, koji se decenijama kotrpljaju na ćelavim gumama ''jer znaju da voze i nema više zima kao nekada''.
E nisam pobornik letnjih guma zimi, imam vrhunske Dunlop zimske gume koje sam montirao gle cuda 5. januara tek , nikad kasnije.
To je najveći problem našeg mentaliteta. Zimske gume ne montiramo dok ne vidimo sneg i led. Ja ih koristim od sredine oktobra, nekada i od 1. oktobra, jer živim u brdsko-planinskom kraju i još kao klinac (na bajsu) sam se uverio da +10 °C i suv asfalt već nekoliko krivina i km kasnije mogu da se pretvore u 0 °C i poledicu. Tu činjenicu mnogi ignorišu i zato imamo ovoliki broj saobraćajnih nesreća u periodu godine kada ''preiskusni srpski drajveri'' procene da zimske gume nisu potrebne jer ne vide sneg na prozoru. 🤡