Šta je novo?

Zimske gume

Да да, то је то :) Срећом на добром делу пута је добро утабано и вози се скроз ок, овде баш код мене нема довољно возила.
20231221_142857.jpg

Poslednja izmena:
@ontopic, gledam da uzmem lance ovih dana, al' se na kraju razmisljam da uzmem ipak one carape. Koliko vidim, montaza je mnogo laksa? Ima li neko iskustva?
Treba mi bukvalno da imam ako zatreba za Kop nekad, znaci nikakvo blato/dubok sneg..
Čarape su stvarno zgodne za ne daj bože. Samo što nakon ozbiljnije upotrebe možeš da ih baciš.
I nikako ne mogu da zamene lance. Iskustvo baš sa Kopa (ranije, kada je stvarno bilo pravog snega i leda) gde sam ja obilazio zaglavljena vozila sa lancima na prednjim pogonskim točkovima dok su neki sa pogonom 4x4 stajali a nekoliko njih završilo pored puta... Uostalom, imaš tamo klince koji ih za sitnu kintu montiraju za par min. A ako češće ideš u takve krajeve, lanci i vežbaj montažu na rezervnom točku na suvo :)

Nije, +11m između skupe i jeftine sa 80km/h...

Tri dužine automobila.

Pričamo o našem podneblju i alpskim gumama. :)
Nisam mislio baš na najjeftinije, malo poznate krševe. Npr. Kleber smatram jeftinim/pristupačnim gumama. Tu je razlika 1-1.5m, između najskupljih premijum guma i Kleber/BFG.
Naravno, i taj metar može svašta da znači ali ono, tom logikom možemo da ubacimo i model automobila i NCAP skor u priču pa da na kraju završimo na XC90 sa najboljim gumama, što 99% ljudi u SRB može samo da sanja.

I da, sada je razlika između nekih premijum guma i niskobudžetnih klonova (npr. u slučaju Mišlena) oko 3-4m u tim uslovima, ako se dobro sećam podataka iz testa. A nekada je bila drastično veća (primer prvih krš Wintera)

Kleber HP3 i BFG bliznakinja su zlatna sredina već 4-5 godina među zimskim gumama. Nisu im ovi ostali dezeni tako uspešni.

Na Nat Geo ide stalno emisija kako u Norveškoj izvlače one kamione i automobile koji skliznu s puta. Idi bre...

Сурово је преко брда и планина зими. Ја избегавам путовања зими ако нису неопходна, имам другара вози камион сваки дан, нико га не пита да ли му се вози и какво је време.

Zato ja vozim na unisex i baš me briga...

Ništa loše decembarskih 13 stepeni neće učiniti zimskim gumama.

U potrazi sam za zimskim gumama za Kia Sportage (2011) 4x4, 225/60 R17, neka srednja klasa po ceni.
Jel ima neko iskustva sa Lassa COMPETUS WINTER 2+ gumama, nudi ih Kemoimpex?
One mi odgovaraju po ceni (11k) ali nisam siguran kakav je brend, i da li mogu da izguraju 6-7 godina?
Ako neko ima bolji predlog za zimsku gumu do 15k po komadu, pisite

Ниједна зимска гума није адекватна за зимске услове после 6-7 година.

Koja je optimalna duzina trajanja guma u slucaju ako je vozilo garazirano, i vozi se minimalno zimi, oko 1.500 km prosecno po zimskoj sezoni?

Ne postoji definisani period, koliko god da se danas trude da forsiraju tu priču (potrošačko društvo). Gumu trošiš dok se ne pohaba ili "isposti"
Može da se desi za par sezona, može i za više od deset

Jasno. Trenutne gume imaju 7 godina (Nokian) i kao sto rekoh zimi se voze minimalno, vecinom gradska voznja, i odradilu se svoj posao i sad moram da ih menjam jer je jedna dobila "bubreg", tako da sam u potrazi za novim, za sto manje kesa a opet da ne bude neki krs, koji mora da se menja posle 2-3 godine

Ја мењам после 4 сезоне, иако се не потроше пуно јер се осетно промене карактеристике. Проценио сам да ми безбедност вреди тих новаца, додуше услови у којима ја возим нису упоредиви са "стандардним"...

U tom cenovnom rangu ponuda je sledeca, cene su u zagradi:

Sava - ESKIMO SUV (12k)
Lassa - COMPETUS WINTER 2+ (11k)
Laufenn - I FIT LW31+ (12k)
Kleber - KRISALP HP3 (14k)
Fulda - KRISTALL CONTROL SUV (15k)

posto sam apsolutni nepoznavalac brendova i guma, da li ima neke sa spiska koje treba izbegavati? Ili koja bi mozda bila siguran izbor?
hvala

Ne znaju da voze ni po suvom, a kamo li po lošim uslovima. Zapravo je najveći uzrok nekultura i bahatost.
Pride je ofrlje čišćenje snega donelo još jedan problem - "čist" vrlo grub led.

Ја мењам после 4 сезоне, иако се не потроше пуно јер се осетно промене карактеристике. Проценио сам да ми безбедност вреди тих новаца, додуше услови у којима ја возим нису упоредиви са "стандардним"...
Otprilike isto tako i ja. Obično uzimam premium klasu i nakon 3-4 sezone stavljam oglas i faktički imam povraćaj novca od 50%, dodajem razliku i uzimam nove i tako u krug.

Zašto prodaješ te gume drugom ako smatraš sa nisu bezbedne za vožnju? Samo jednom sam prodao gume, stavio sam da su polovne ali su ustvari bile nevožene i 2 godine stare. Kada skinem gumu sa felne smatram da više nije bezbedna ni za mene ni za drugog.

Nije problem što ih on prodaje, već uopšteno što drugi kupuju polovne vožene gume.
Iznenadio sam se kada sam saznao koliko ljudi inače to radi...

Gume su potpuno bezbedne za vožnju sa gotovo neistrošenom šarom. Prodajom se rešavam starog DOTa dok još drži cenu i kupujem nove. Tako u krug.
Trenutno držim DOT 22 i verovatno ih menjam sledeće godine.

Svojevremeno ja komšiji koji je bez para poklonio polovne zimske gume sa mog auta, jer je on u tom momentu vozio na letnjim. Dot malo stariji, ali šara bila ok i svakako su bile bolje od njegovih letnjih bez šare.
Komšija gume prodao čim ih je dobio...

Реално, свака роба има свог купца, за тог што купује су и половне гуме боље од постојећих.

U tom cenovnom rangu ponuda je sledeca, cene su u zagradi:

Sava - ESKIMO SUV (12k)
Lassa - COMPETUS WINTER 2+ (11k)
Laufenn - I FIT LW31+ (12k)
Kleber - KRISALP HP3 (14k)
Fulda - KRISTALL CONTROL SUV (15k)

posto sam apsolutni nepoznavalac brendova i guma, da li ima neke sa spiska koje treba izbegavati? Ili koja bi mozda bila siguran izbor?
hvala
Kleber. Odskače značajno u ovom društvu.

Реално, свака роба има свог купца, за тог што купује су и половне гуме боље од постојећих.
Definitivno je tako, da su losije od njegovih ne bi ih kupio.

Ali svakako ne podrzavam kupovinu polovnih guma.
Evo ja imam zimske gume koje imaju odlicnu saru ali treca im je godina i definitivno vise nemaju iste performanse kakve su imale, i one su za zamenu.

dođe i prvi sneg, pa da podelim utiske sa Continental unisex gumama.
Odlično ponašanje na snegu i zaleđenom snegu/ledu. Led naravno nije onaj uglačani, već rebrasti :D
Dobra upravljivost i ponašanje na kočenju. Gradski uslovi.
Sad je već počelo lepo da topi, ali po vodi i mokrom se već prethodno dobro pokazala.

Sinoc prilazio jednom domu zdravlja na uzbrdici a tamo led a nisam ga video na drugom mestu.Toliko.

Vrh Dno