Šta je novo?

Zimske gume

И код мене опет сјајни услови. :) Гртал'ца уредно прошла, он је свој посао завршио.
20240113_105228.jpg

Univerzalna guma je super prve godine, vec druge i trece u malo zahtevnijim uslovima nije to to, radi posao naravno, ali ni blizu prave zimske ili letnje gume.
Naravno, za normalnu i kulturnu ) gradsku! )voznju bez kojekakvih brzinskih izleta je vise nego dobra. Uznapredovalo je sve to lepo, ali nikad nece biti dobra kao prava letnja/zimska guma.

Slažem se. All seasons je okej iz nekoliko razloga, prvo jer ispunjava zakonske norme, drugo zato što ne zahteva odlazak kod vulkanizera u aprilu i novembru, nema potrebe za prostorom za skladištenje jer drugi set guma ne postoji i cena je prihvatljivija jer postoji samo jedan set. To je otprilike to.

Takva guma nikad neće biti dovoljno dobra kao prava letnja niti kao prava zimska, plus se konstantno troši tokom cele godine za razliku od sezonskih koje "odmaraju".

Za/protiv all season ima mnogo razloga i scenarija upotrebe. Već smo o tome pisali prethodno, a ja sam se odlučio za probu iz premijum segmenta. Prvi pik je bio crosclimate, ali ga u veličini 14 nema.

Računam da traju bar 4 godine u gradu, jer ni do sad gume nisam menjao zbog istrošenosti već starosti. Van grada se po snegu ovim autom nikada ne ide, s obzirom da posedujem i drugi auto koji za to i služi i koji na sebi ima premijum zimske gume.

Ono gde je ovaj kontinental bolji od recimo zimskog bfg (koga sam prethodno imao, a imam i sad na zadnjoj osovini) su kiša i bljuzgavica. Mnogo bolje rešeno izbacivanje vode i mnogo tiša guma.
Smeša više vuče na zimsku gumu, dok je po dizajnu šare slična gy ug9, ali sa manje lamela i onih mikro kanala. Recimo obe ove gume (ug9 i contiallseason) imaju bitno drugačiju šaru od Sava Eskimo i winter1 guma.

Svakako, ostavljaću impresije ovde vremenom.

Podsmevaš.

Ko da vozite trke pa je mnogo bitno da li je guma c1, c2 ili c3..
Vise problema (udesa) prave priuceni i prepotentni vozaci sa brzim koima nego letnje gume.

Možda ima opciju da ne vozi kad je ispod nule?

Najviše udesa prave smotani koji loše voze, ne poznajući nedostatke kola, pa između ostalog i kakve gume da stave. Ovi koje si naveo prave udese sa većim posledicama, jer su zapravo isti kao ovi prvi, samo imaju kinte za bolja kola. :)

Nikako ti se ne poTsmevam a ni podsmevam.
Zao mi sto tako malo vrednujes svoj i tudje zivote...
Kao prvo, na forumu nikada ne znas sa kim razgovaras !

Drugo, uzmi srpsku gramatiku i nauci sta je palatalizacija !

Trece, verovatno je moja vozacka dozvola starija od tebe. Ima 45 godina sa kategorijama b, c, d i e. Za sve to vreme nije mi se povredio ni jedan putnik niti ostetila roba, niti sam bilo koga u saobracaju povredio sa preko 3.000.000 predjenih kilometara, od kojih oko milion samo po beogradskim ulicama.

Mozes jedino da se tesis sto nisi jedini na ovom forumu koji se pravi prepametan i jedva ceka da ponizava druge ucesnike foruma. Ali to je tvoje ogledalo i tvoj obraz.

D se ne menja ispred s i š. To je odstupanje od jednačenja suglasnika po zvučnosti.

Ostatak ne bih da komentarišem...

Kritikujes druge, a ponasas se isto...cccccc
Izvini, ja nisam nikoga ismevao i to nije isto ponasanje. Tema su zimske gume, a ne pravopis. Ovde svaki drugi ne zna da izmeni ni pomocni glagol biti, nego pisu "ja bi" i "ti bih" i nisam primetio ni da ih neko ispravlja. Ali eto, gospodin kada nema sta pametnije u vezi teme, zeli bar da ponizi. Pa eto, nisam ni ja bezgresan, ali i ne smatram da to ima nekog znacaja i bar se trudim da budem pristojan i ne vredjam ljude.
I kakve to veze ima sa "padom inteligencije" ? Onaj ko je inteligentan, drzi i do pristojnosti.

Ne bih da potpirujem, pošto sam 33 godine u saobraćaju, od toga 28 godina profesionalno, kako se navuče 3.000.000 kilometara od 18 godine do 45 godine ?

Nisi razumeo, njegova saobraćajna ima 45 godina , dakle
44gx12m=540m
Što dalje dovodi do
3000000km / 540m = 5555.5 km/mesec

BTW bez obzira na respektabilnu kilometražu i sve kategorije, ovaj forum možda čitaju i početnici u vožnji itd, i eto, možda, poslušaju savet da ostave letnje gume preko zime i unesreće sebe ili druge

Ne bih da potpirujem, pošto sam 33 godine u saobraćaju, od toga 28 godina profesionalno, kako se navuče 3.000.000 kilometara od 18 godine do 45 godine ?
Pa znas kako, 200.000km godisnje, pa racunaj. U Srbiji to ne mozes da izguras. Vozio sam slepere po Italiji 90-tih, kad te niko nije zaustavljao, samo vuci. Prosek vozacima tamo je 180.000 godisnje. Bila dobra kinta. U Beogradu sam sluzbenim kolima dnevno prelazio 150-200km godinama + privatnim ... i nakupilo se, tu je negde kako sam napisao.

A sto se tice guma, ako je poledica nece te spasiti ni jedne, bolje da ne vozis. Kako je bilo ranije kada nisu bile obavezne zimske za putnicke automobile ? Pa morao si da imas lance ako ides na Zlatibor. Ja racunam da mogu proci i sa letnjim, po ledu radije ne vozim, na skijanje ne idem, a snega u Beogradu neka bude za celu sezonu i 10 dana, mogu toliko i bez kola. Evo prodje pola zime, a temperatura jos u plusu (juce 10°c), osim onih 3-4 dana sto je bilo oko bozica. I ako gledas prognozu, ne predvidjaju neke velike minuse i padavine. Ajd rekoh da probam jer mi kola i nisu neophodna svakodnevno. A do sada sam stavljao i skidao zimske. I praticu do kraja zime koliko dana ce biti u toku ove sezone za zimske gume.
Svakako, ovo nije moj savet vozacima nego moja proba.

Prijatelju, doslovce si napisao

Zbog nekoliko dana snega ili poledice ne vredi menjati gume.

Što neki mladi i neiskisni vozači mogu možda i da usvoje i sebi da zagorčaju život. Izuzetno neprofesionalno i neodgovorno od strane nekog koji je prešao 3 milke kilometara. Ti bi onda bolje od svih ovde trebao da znaš razliku u sastavu i šari između letnje i zimske gume. Dovoljno je bilo samo snimiti broj nesreća koji se dogodio na našim putevima od početka godine i zatim obratiti pažnju i na izveštaj koliko je vozila učesnika imalo neadekvatne gume u tim udesima i vrlo lako doneti zaključak.

Prijatelju, doslovce si napisao

Što neki mladi i neiskisni vozači mogu možda i da usvoje i sebi da zagorčaju život. Izuzetno neprofesionalno i neodgovorno od strane nekog koji je prešao 3 milke kilometara. Ti bi onda bolje od svih ovde trebao da znaš razliku u sastavu i šari između letnje i zimske gume. Dovoljno je bilo samo snimiti broj nesreća koji se dogodio na našim putevima od početka godine i zatim obratiti pažnju i na izveštaj koliko je vozila učesnika imalo neadekvatne gume u tim udesima i vrlo lako doneti zaključa
Gde si ti to procitao ?
Ako ti na ledu letnja prokliza 50m, zimska ce proklizati 40m. I koja je razlika ako i sa jednima i sa drugima skliznes sa puta ?
Optuzices gumu ?
Izmedju ostalog obrati paznju na sezonsku prognozu na sajtu hmz. Vec za sutra predvidjaju 18°c.
Sto se tice mladih vozaca, primecujem razlike u obuci u odnosu na ranije. Staju u prisustvu instruktora i 5 metara pre semafora... Staju i u raskrsnici da telefoniraju ili da izadje saputnik. U raskrsnicama uopste ne koce ako imaju prednost. E pa znas sta, nije moje da mislim o tome. Mene su u auto skoli ucili da je puno groblje onih koji su imali prednost. Kada god vozis, bez obzira na iskustvo, moras imati maksimalnu koncentraciju i imati na umu da si potencijalni ubica.

To što si napravio 3 mil km i imaš 45 god dozvolu, samo znači da si već mator i da ti je vožnja bila posao. Nisam ni ja mladunac, moja vozačka ima 34, kilometre nisam brojao ali ih ima ohoho. Kategorije me nisu interesovale niti su mi bile potrebe, iako sam tu i tamo sasvim dobro vozio i malo veća vozila.
Gramatiku si i sam pomenuo pogrešno prozivajući palatalizaciju. Da ovo je opšti Forum, što ne znači da treba ignorisati našu gramatiku našeg jezika.

Nisi nikada napravio štetu, pohvalno. Vozio si to ti je bila profesija, verovatno si bio dobar u njoj. Ali, uopšteno, i profesionalci veoma često zeznu stvar i zaglave tamo gde ne treba. Svaki dan ih viđam.
A ti si odvalio ekstremnu glup*st i svaka ti čast na tome. Svakako će se ZOBS i MUP Srbije složiti sa tobom.
Ako si preterao radni vek u Italiji i toplijim državama mogu donekle da razumem tvoju izjavu. Donekle. Da si jednom otišao u Austriju u zimsko vreme, ne daj bože severnije, sve se plašim da si imao letnje pneumatike na kamionu/autobusu ...
Zimske gume ne služe samo za poledicu i sneg i blato, nego uopšteno pokazuju mnogo bolje performanse na temperaturama ispod 7C. Odnosno letnje postaju skoro neupotrebljive. Naročito na mokrom kolovozu što je po meni jedan od najbitnijih parametara vožnje. Ljudska glupost je drugo pitanje, uvek je kritikujem, takvima nikakve gume ne pomažu. Odnos koji si pomenuo 40/50, nije baš takav. U "normalnim" zimskim uslovima, zimska guma staje na snegu i ledu. Letnjoj treba 5-10 puta više prostora. Da ne pominjemo vanredne prilike, možemo pisati strane i strane o tome ...
Da, možeš celu zimsku sezonu preterati sa letnjim gumama. Ako ti auto stoji sve vreme u garaži.
A dovoljan je jedan trenutak, loši uslovi na putu, neka druga b*d*la koja istrči ispred tebe pa da ceo život zažališ to nisi imao adekvatne gume.

P.S. Opet uopšteno - Profesionalne vozače teških vozila inače ne smatraju nužno i stvarno dobrim, naprotiv. Voze uglavnom jedan tip vozila, jednim ustaljenim režimom, realtivno sporo. Kada izađu iz tog ustaljenog režima skloniji su greškama, zapravo pogrešnim reakcijama. Profesionalni vozači automobila su sasvim druga priča.
Nije moja izmišljotina, jedna davnašnja (inostrana) studija.

Poslednja izmena:
Kao prvo, na forumu nikada ne znas sa kim razgovaras !
Drugo, uzmi srpsku gramatiku i nauci sta je palatalizacija !
Trece, verovatno je moja vozacka dozvola starija od tebe. Ima 45 godina sa kategorijama b, c, d i e. Za sve to vreme nije mi se povredio ni jedan putnik niti ostetila roba, niti sam bilo koga u saobracaju povredio sa preko 3.000.000 predjenih kilometara, od kojih oko milion samo po beogradskim ulicama.
Mozes jedino da se tesis sto nisi jedini na ovom forumu koji se pravi prepametan i jedva ceka da ponizava druge ucesnike foruma. Ali to je tvoje ogledalo i tvoj obraz.
Tačno, nikad ne znaš sa kime razgovaraš. razjasniću ti.
Palatalizaciju sam odavno savladao, ti nisi ali to je manji problem ovde.
Treće tvoja vozačka nije starija od mene jer sam ja debelo u 50tim godinama života, što će reći da si samo malo stariji od mene. Video sam ja svašta u životu i sećam se kako se vozilo u SFRJ i na čemu se vozilo i ko je vozio i koliko je vozila bilo i ko me je učio da vozim i samo mogu da kažem, iz današnje perspektive, bilo ne ponovilo se!
Ne, nisam prešao 3mil km ali sam prešao dovoljno, video dovoljno i znam dovoljno da ono što si napisao okarakterišem kao glupost. Letnja guma zimi je loša ideja, za tebe i druge, jer kao sto si i sam rekao, potencijalni si ubica.
Tužno je što takav stav dolazi od čoveka koji je bio profesionalac! Mogao si da vozis i Apolo 11 do Meseca i nazad ali džaba ti to druže moj ako ti misliš ono što si napisao, a najgore je što ovde ima mnogo dece koja čitaju šta mi stariji pišemo i nekome može da padne na pamet da si u pravu, a nisi, i da zauvek upropasti svoj i tuđi život. Kada jedan stav/izjava ima taj stepen neodgovornosti, kao čuveno "pa šta", od strane Velikog Uzurpatora, onda moraš biti spreman da dobiješ mišljenje koje ti se neće dopasti.
Čovek tvojih godina i iskustva za volanom bi morao da zna i piše bolje/drugačije.
Nemam nameru nikoga da ponižavam niti sam uopšte u tom fazonu, međutim nemam problem (imam previše godina) da kada pročitam nešto što smatram da je glupost, da to tako i okarakterišem, pa ti se ljuti i vredjaj do sutra, jer nisam rekao da si ti glup ali tvoj stav na ovu temu, napisan kako je napisan u prvom postu, iz moje perspektive je to što sam ti već i napisao.

Poslednja izmena:
"Професионалци" у камионима са лошим гумама и другим једнако опасним уштедама су један од већих проблема на норвешким путевима. Ко је пратио документарце на Националној географији могао је да види са каквим се све камионима упућују у ове недођије.
Безбедност у саобраћају је нешто на чему се активно ради и где се стално тежи побољшавању, то што се пре 30 година возило само са једним гумама целе сезоне не значи да треба и данас да радимо исто. Нисмо имали ни седишта за децу, ни везивали појасеве ни напред ни позади, па је то сад најнормалнија ствар.

Ufff, pa nisu sve gume ni podjednako lose ni podjednako dobre, ni zimske ni letnje. I tu vec dolazimo do teme kojom se bave neki sajtovi za uporedjivanje kvaliteta pneumatika. Ovde su se prodavale i neke koreanske "gume" koje su i na suvom kolovozu proklizavale kao po ledu.
@Marti Misterija , nemoj vise da skreces temu u off zbog tog jednog slova, nema smisla. Bas me i briga sto nisam tacno napisao. U Srbiji 90% ljudi nisu nepogresivi u gramatici.

Da ne idemo mnogo olu offtopic, ostaviću ovo ovde, ne sumnjam da će koristiti svima koji mogu 40~ minuta da odvoje

Nekima će doći kao podsetnik, a nekima kao edukativni materijal, svakako korisno.

Vrh Dno