Šta je novo?

Zaplenise braća!

ocigledno svaki sudija je drugaciji :) kada sam mislio da smisljanje price, znam da je upalila u slucaju osobe (u cijoj firmi su zaplenjena 4 racunara) iz Nisa... Sreca je najbitniji faktor, ali u svakom slucaju nema nikakve sanse zatvora za ovo

Mene već zvali danas u jednu firmu, hoće da pređu na ubuntu i open office... :d

Bas da vidim dal drzava u svojim institucijama ima legalan softver. Na jednom fakultetu Univerziteta u BG (necu da kazem kojem) profesori su prinudjeni da kupuju sami sebi kompjuter za rad, sad jos kad bi morali i softver potreban za rad po ovim cenama... Koga ce drugog vecito da muzu nego od onih koji im ne mogu nista do sledecih izbora.
@cikajowa: neka ti je sa srecom

Mislim da je ovo što je ivman rekao najbolje. Nemaš ti ni nekog osnova da se nadaš da će da te oslobode, kriv si i to ti je to.
A da daješ pare za dobrog advokata (jer samo sa dobrim možeš da se nadaš nečemu povoljnom) izašlo bi ti skuplje nego da priznaš i platiš kaznu.
Kad dodješ pred sudiju poklopi se ušima, vadi se da izdržavaš porodicu, mala firma sa jednim računarom, kriza, skok cijena nafte, rat u Libiji, ozonske rupe.....:), i nadaj se da je sudija razuman.
Puno sreće

Bas da vidim dal drzava u svojim institucijama ima legalan softver.
Ako se ne varam, "ima". Tj. drzava dobija besplatno za sada da bi se promovisao softver, i ne mora da gleda da li je legalan softver. To jeste slucaj u nekim zemljama, ne znam napamet kojim, ali tvrdim da ima dosta takvih slucajeva u nerazvijenim zemlajama - dakle nebitno koji Windows i jos neki programi se instaliraju za vlade, smatraju se legalnim.

Na jednom fakultetu Univerziteta u BG (necu da kazem kojem) profesori su prinudjeni da kupuju sami sebi kompjuter za rad, sad jos kad bi morali i softver potreban za rad po ovim cenama... Koga ce drugog vecito da muzu nego od onih koji im ne mogu nista do sledecih izbora.
Skoro sve edukativne institucije imaju ili ekstra povlascene cene ili bukvalno besplatne MS programe, mislim da to vazi za sve nase univerzitete ali mozda se varam.

sada se cujem sa Extreme u vezi legalnog win7 home basic , i pricamo tako .Kaze mi da je cuo da i da su dobili dopis da su krenule inspekcije i da su obuceni i opremljni bas..Kao mogu cak da vide sta je ikada bilo instalirano na tom racunaru, tipa resili ste da legalizujete i formatirali Hard,instalirali sve legalno i imate racune i opet mogu da vam prave problem jer mogu da vide sta je bilo pre instalirano :shock: Da li je moguce da ce to da rade, pa majku mu kako da legalizujem vec nelegalan racunar recimo ako ga ne formatiram? Pa kupite novi Hard .. Tuga

Nema drzava u svim institucijama legalan softver,verujte mi...E sad,ako se tolerise nelegalan win,to je druga prica...

Nisi video jer nisi tražio na pravim mestima :)
Ovo su konfiguracije sklopljenje od strane Microsoftovih partnera, za posebnu svrhu tj osnovnu legalnu,zato i je tako jeftina.
Sam office ti košta manje više 13 000 ( http://www.gigatronshop.com/software/office_home_and_student_2007_v2_eng_1pk_dsp_oei_mlk-4022 ) i to varijanta koja se kupuje uz računar( još jedna stvar na koju obrati pažnju jer će sutra inspektori moći da te maltretiraju zbog toga).

Office home&student nije legalan za koriscenje u firmi, minimum OEM je home&business a kosta PMPC 210E+pdv

zbog ovakvih jajara ja bih 100% prešao na SuSe, pa neka onda ispitaju legalnost linuxa.

sada se cujem sa Extreme u vezi legalnog win7 home basic , i pricamo tako .Kaze mi da je cuo da i da su dobili dopis da su krenule inspekcije i da su obuceni i opremljni bas..Kao mogu cak da vide sta je ikada bilo instalirano na tom racunaru, tipa resili ste da legalizujete i formatirali Hard,instalirali sve legalno i imate racune i opet mogu da vam prave problem jer mogu da vide sta je bilo pre instalirano :shock: Da li je moguce da ce to da rade, pa majku mu kako da legalizujem vec nelegalan racunar recimo ako ga ne formatiram? Pa kupite novi Hard .. Tuga

WTF? Uradiš 3x formatiranje i da vidim taj softver koji će mi isčitati šta je bilo na hdd-u? Ovo su lovačke priče...

A ako uradi format jednom ? :) Neverovatno mi da ce to nek oproveravati i tako raditi, pa sta sada, 2/3 racunara u srbiji se legalizuje sa GGK licencom,tj stari racunar se formatira i instalira legalan win i tako ljudi legalizuju.naravno da ce formatirati prvo da bi instalirao legalan win,ne najbolje da cu bacim hdd kupim novi hdd zbog ove price.. Strasno sma mi covek rece

Ne znam kako je na drugim fakultetima, ali informacija iz prve ruke, sa najjaceg privatnog univerziteta, skoro sav ms i ibm softver je besplatan. studentima se daje sve za dz, naravno u edukativne svrhe.

Sledeći put pamet u glavu, i tamo gde možeš da koristiš free softver, UVEK ga koristi.

Pre neki dan dođoše u moju firmu, neverovatan izraz lica kada su ugledali mojih 3 računara sa Ubuntu i svim pratećim OS programima :D priceless pokupili se i sa pognutim glavicama otišli brže nego što su došli, a ja rekoh, dodjite mi ponovo na kaficu ovog puta na malo duže :D

@vlada87 : Surveillance footage or it didn't happen ;). Salu na stranu to bih voleo da vidim.

Narode, da li proveravaju samo firme ili imaju pravo da mi zakucaju na vrata kuce?
Sta je sa laptopovima na poslu?
Da li pomaze legelan portable software?

Nece da ti kucaj na vrata, ako nemas kuci mini fabriku za pirateriju i nekog ko je to prijavio. Onda ti Dodju sa nalogom ..Za laptopove ne znam,mene zanimalo i postavio sam temu kako se tretira legalan sw kupljen online legalno,jer recimo nema prestavnika tog sw u Srbiji i ne mogu u firmi da dobijem overenu fakturu..Sutra zovem BSA da ih pitam za to, oni bi morali da znaju..

A mgu li da te provale tako sto prate tvoj download nelegalnog softwarea?

PS. pogresih malopre. trebalo je da stoji:
"Da li pomaze nelegalan portable software?"

Ovo je neverovatno kolika se frka pravi jer su sad i kućni korisnici počeli da cvikaju.

Zaista mi dođe da iz principa počnem da koristim nelegalan softver. Muka mi je više da ljudi nešto plate pa ih potom još neko i maltretira

Sta je sa laptopovima na poslu?
Svi računari, pa i laptopovi, makar bili i privatni, koji se zateknu u preduzeću u trenutku dolaska inspekcije podležu proveri. Govorim iz prve ruke, dolazila mi je kontrola prošle godine. Dobro sam se informisao i pripremio na vreme, pa sam prošao bez problema. Pomaže mnogo i to što je većina PS-a na SuSe Linuxu, inspektor nije znao šta da radi. Nagovorio sam ga da proba i objasnio prednosti Linuxa. Ko zna možda sutra i inspekcija pređe na Linux.
Na TV-u je bio interviju sa inspektorom, koji je potvrdio da ne vrše kontrole državnih preduzeća i ustanova, nego samo privatnih.

Naravno, samo one koje nađu :-devil-:

koji je potvrdio da ne vrše kontrole državnih preduzeća i ustanova, nego samo privatnih.
Ma nije valjda, a ja sam bas mislio da ce sami svoje ruke da seku.

Kod skupih programa se moze raditi sledece, instalira se trial verzija,pa se na kraju svakog meseca(tj isteka trial perioda),brise i instalira ponovo (pre toga se obrisu "repovi" u registriju), jeste cimavije ali verujem da ste time dosta sigurniji od mogucih problema sa inspekcijama.

A sta je sa studentskim verzijama OS-a? Kako kod njih dokazati legalnost jer tu nema ni racuna, a ni nalepnice.

To oko racuna je dobro pitanje, jer bih voleo da ga pitam gde je on dobio racun kada je kupio neki program preko neta a platio je karticom.

A sta je sa studentskim verzijama OS-a? Kako kod njih dokazati legalnost jer tu nema ni racuna, a ni nalepnice.

Studentske verzije programa nije dozvoljeno koristiti u komercijalne svrhe, te nisu dozvoljene u firmama. Te verzije programa može student instalirati na svoj privatni komp i, na primer, uraditi inostrani konkurs za koji se podrazumeva da je software na kome je izrađeno konkursno rešenje legalan. Uz dokaznicu da je redovan student, što implicira da ima pravo na studentske licencu programa (bio to OS, autocad ili nesto treće) neće biti diskvalifikovan zbog upotrebe nelegalne verzije programa.

To oko racuna je dobro pitanje, jer bih voleo da ga pitam gde je on dobio racun kada je kupio neki program preko neta a platio je karticom.

Koliko ja znam, prilikom kupovine (uspešne) nekog programa ili igre tebi stigne račun na mejl gde ti piše sve crno na bele (broj kartice, time i prezime, broj transakcije itd itd), i obično na kraju tog mejla piše da je poželjno odštampati jedan primerak ukoliko je potrebno za dokazivanje porekla skinutog softvera ili igrice.

Studentske verzije programa nije dozvoljeno koristiti u komercijalne svrhe, te nisu dozvoljene u firmama. Te verzije programa može student instalirati na svoj privatni komp i, na primer, uraditi inostrani konkurs za koji se podrazumeva da je software na kome je izrađeno konkursno rešenje legalan. Uz dokaznicu da je redovan student, što implicira da ima pravo na studentske licencu programa (bio to OS, autocad ili nesto treće) neće biti diskvalifikovan zbog upotrebe nelegalne verzije programa.

Ne pitam za komercijalne svrhe, vec pitam uopsteno. Cuo sam da na aerodromima oduzimaju laptop ako nema legalan OS. Kako dokazati da to JESTE legalan ako nema ni nalepnicu? I koliko imas pravo da koristis taj OS?

Imas pravo da koristis u nekomercijalne svrhe dok si student :) E sad, ovo sa aerodromima....pa ne znam sta da kazem, meni nikad do sada neko nije dirao laptop, a ni novcanik mi nisu otvarali ;)

Nazad
Vrh Dno