Šta je novo?

Zaplenise braća!

Ne pitam za komercijalne svrhe, vec pitam uopsteno. Cuo sam da na aerodromima oduzimaju laptop ako nema legalan OS. Kako dokazati da to JESTE legalan ako nema ni nalepnicu? I koliko imas pravo da koristis taj OS?

ma kakvo oduzimanje laptopova na aerodromima, cista glupost...svakog meseca sam maltene negde po inostranstvu i kada prolazim rengen proveru, samo izvadim laptop odvojeno od torbe i to je to...a sem antivirusa, na laptopu mi je sve ostalo nelegalno...
Mada, ne jos dugo, posto mi je to firmin laptop, polako svi prelazimo na linux...

Koliko ja znam, prilikom kupovine (uspešne) nekog programa ili igre tebi stigne račun na mejl gde ti piše sve crno na bele (broj kartice, time i prezime, broj transakcije itd itd), i obično na kraju tog mejla piše da je poželjno odštampati jedan primerak ukoliko je potrebno za dokazivanje porekla skinutog softvera ili igrice.

Da ovo je jak logicno, postavi sam temu gde me zanima kako dokazati legalnost sw u firmi kupljenog preko neta..
Svi kazu da im je logicno da je tako,stigne racun u pdf na mail gde sve pise .. odstampas i cao.Ali..uvek postoji ali.. sta ako pokazes to inspektoru,em je racun na engleskom,em nema pecat, nije overen .. i pitanje je sta ce reci.
I eto u problemu si,a pukao si pare i legano kupio online sw.

Studentske verzije programa nije dozvoljeno koristiti u komercijalne svrhe, te nisu dozvoljene u firmama. Te verzije programa može student instalirati na svoj privatni komp i, na primer, uraditi inostrani konkurs za koji se podrazumeva da je software na kome je izrađeno konkursno rešenje legalan. Uz dokaznicu da je redovan student, što implicira da ima pravo na studentske licencu programa (bio to OS, autocad ili nesto treće) neće biti diskvalifikovan zbog upotrebe nelegalne verzije programa.
sta ako student dosao u neku firmu na probni rad i doneo svoj laptop?

Da ovo je jak logicno, postavi sam temu gde me zanima kako dokazati legalnost sw u firmi kupljenog preko neta..
Svi kazu da im je logicno da je tako,stigne racun u pdf na mail gde sve pise .. odstampas i cao.Ali..uvek postoji ali.. sta ako pokazes to inspektoru,em je racun na engleskom,em nema pecat, nije overen .. i pitanje je sta ce reci.

A kako onda MS placa softver koji uvozi? U normalnim zemljama ili ne postoji pecat, ili je neobavezan pa ga retko ko i ima. Ako odluce da se vataju za te racune, ne vataju se jer ne valjaju racuni vec moraju nesto da napisu.
Ako hoce da proveri legalnost, eto mu racun pa neka caprka sa proizvodjacem da li je validan.
Problem je kad vam ne daju racun nikakav :D

ma kakvo oduzimanje laptopova na aerodromima, cista glupost...svakog meseca sam maltene negde po inostranstvu i kada prolazim rengen proveru, samo izvadim laptop odvojeno od torbe i to je to...a sem antivirusa, na laptopu mi je sve ostalo nelegalno...
Mada, ne jos dugo, posto mi je to firmin laptop, polako svi prelazimo na linux...

Ok. Odlicno onda. :)

Mislim da ti racuni vaze i bez potpisa i pecata sto bi na njima trebalo i da pise. A sad sto smo nenormalna zemlja pa se vatamo za glupost to je drugo. Platis kaznu pa se posle zalis.
Da li kod nas ima neki zakon koji regulise ovakve racune?

Poslednja izmena:
sta ako student dosao u neku firmu na probni rad i doneo svoj laptop?

Pa u ozbiljnoj firmi mu ne bi dozvolili da radi na svom privatnom racunaru, naricito ako je za posao bitna legalnost programa.

A sta se sve radi po nasim firmama (ili radilo do sada), to je druga stvar. Nisam se bavio proucavanjem studentskih licenci, ali na osnovu iskustva posedovanja studentske licence za Archicad jedan od uslova je bio da se ne koristi u komercijalne svrhe. Pretpostavljam da je tako sa svim studentskim licencama, jer mi je to jedino logicno. Daju ti legalan program da naucis da radis u njemu, time prave bazu svojih korisnika jos za vreme njihovog skolovanja. Zbog predjasnjeg znanja i ne menjenja stecenih rutina na poslu (poput poznavanja programa, njihove primene u radnom okruzenju itd.) vecina tih korisnika nastavi da koristi ta resenja. Neke softverske kuce, poput Graphisofta (tvorac Archicad-a) su imale program povoljnije prodaje licenci tek diplomiranim inženjerim koji su bili korisnici studentskih licenci, a diplomiranjem izgubili pravo koriscenja istih.

Firma B će biti diskvalifikovana odmah na otvaranju ponuda, ako se radi o iole ozbiljnijem tenderu. Za tender se raspisuju uslovi koje diktira naručilac. Ako je posao ozbiljan i važan, tražićeš ozbiljne poslovne partnere. Firma B nikako nije ozbiljna.

Mislim da ti racuni vaze i bez potpisa i pecata sto bi na njima trebalo i da pise. A sad sto smo nenormalna zemlja pa se vatamo za glupost to je drugo. Platis kaznu pa se posle zalis.
Da li kod nas ima neki zakon koji regulise ovakve racune?

Turisticke agencije placaju wire-om i dobijaju samo PDF racun, i tako to knjize. Drugacije ne bi ni moglo. Opet, normalan inspektor ce to prihvatiti; hvatace se samo oni koji moraju (ili hoce :p) bar nesto da nadju.

Firma B će biti diskvalifikovana odmah na otvaranju ponuda, ako se radi o iole ozbiljnijem tenderu. Za tender se raspisuju uslovi koje diktira naručilac. Ako je posao ozbiljan i važan, tražićeš ozbiljne poslovne partnere. Firma B nikako nije ozbiljna.

Koliko si puta do sada bio na otvaranju tendera, gde najvise pondera nosi najjeftinija ponuda.
Ja do sada, na preko 150 tendera.
To sto si napisao je tako u teoriji, i tako bi moralo da bude u normalnim zemljama. Praksa je ohoho drugacija.
Na zalost.

O cemu bre vas dvojice pricate???

A sta ako firma ima nelegalne igre a legalan drugi softver? Ili se samo provera biznis softver? :type:

Mene zanima nesto slicno: Koliko se kazne razlikuju u zavisnosti sta imas nelegalno na kompu? Mislim, nece valjda biti ista kazna ako imam legalan windows i office, a nelegalne Nero i, lupam, Call of Duty 2?

Ne vidjeh da iko pomenu fiskalne kase...šta ako u firmi hoću da pređem na Linux, od države sam kupio kasu i debelo je platio, a uz kasu sam dobio drajvere samo za Win.
Znači, država mi ne daje izbora osim Windows OS na tom računaru na kom je spojena kasa...malo glupo, zar ne?
Ovo je situacija u BiH, ne znam kako je u Srbiji?

Poz

Ista. Moja kasa Intracom CR401 uopšte neće da saradjuje.

Kada pokrenem softver njen, da ubacim nove cene i artikle, izbaci ladno "no MS Office installed" i neće da se startuje. OpenOffice ne vidi. Pa vucaram neki stari laptop , za koji sam morao da kupim USB na RS232 adapter, da bih sa njim ubacivao po potrebi...

Tuzi onog od koga si kupio kasu.

Jeste, neko je obrisao post u kome navodim realnu situaciju firme A i firme B, tj firme koja ima sve legalno i firme B koje nema nista legalno.
Ne vidim razlog brisanja tog posta, a ne verujem da sam istim zabo nekom prst u oko.

Poslednja izmena:
Ne pitam za komercijalne svrhe, vec pitam uopsteno. Cuo sam da na aerodromima oduzimaju laptop ako nema legalan OS. Kako dokazati da to JESTE legalan ako nema ni nalepnicu? I koliko imas pravo da koristis taj OS?

Ja sam samo cuo te price, ali nikada nisam upoznao ili cuo za nekoga imenom i prezimenom da mu se to desilo, samo neke urbane legende.

Nigde na netu ne mogu da nadjem a sta to inspktori tacno rade kad upadnu, bodu USB stick i pokrecu neki program?
Cudo da dosada niko nije uspeo da prekopira i podeli sa javnoscu taj njihov SW, bas bi bila dobra fora :)

Misli mda taj programčić ili nešto slično može da se nađe na wikileaks

Computer forensic programi.

Neka okaci neko:d

Nigde na netu ne mogu da nadjem a sta to inspktori tacno rade kad upadnu, bodu USB stick i pokrecu neki program?
Cudo da dosada niko nije uspeo da prekopira i podeli sa javnoscu taj njihov SW, bas bi bila dobra fora
Doneo je CD, koji je pokrenuo, bezuspešno, nijedan korisnik nema admin prava. Naravno, pozvali su me, i rešili smo sve. Program se instalira na C:/ disku i odatle se sam pokrene. Očitava sve instalisane programe, naravno i Win, na tom računaru. U txt fajl snima listu programa, serijskog broja i ostale podatke o korisniku. E, kod mene je inspektor to odštampao (to jes' ja sam) i odneo sa sobom. Sam program je velika glupost, polovina članova ovog foruma bi napravila za jedno popodne pet puta bolji.
Ako vam baš treba mogu u ponedeljak da vidim imam li ga sačuvanog.

Ako imas program molio bih te da mi ga prosledis, tj. da ga podelis sa nama :) Hvala

Uuuu ako detlić napravi instalacioni fajl bojim se da će posle kačenja istog ovde, inspekori brzo nakon pokretanja dobijati info bjaži kući ođe je sve u redu

Inspekcija...

Mislim da je ovo taj program.
pozz

Prilozi

• inspekcija.rar
    198.5 KB · Pregleda: 224
Tesko da je to ozbiljan program, to je SysInternals-ov mini-utility.
Ovo sto se pominje za nove cajkose je nesto ozbiljnije na boot CD-u (sto i ima smisla, jer ovako moze mnogo toga da se sakrije).

Malo ste precenili njihovu strucnost i resenost da tu stvar stvarno rese. Tu bi na..bali mnogi zasluzni donatori, firme i pojedinci.

Priceo sam prosle nedelje sa programerom koji je radio na izrade baze koju koristimo u firmi.
Video je program na delu kod jednog klijenta:
Donose sa sobom CD sa kog instaliraju program, znaci Win mora da bude podignut.
Snime taj fajl koji im program napravi i odu. To neko "strucno"pregleda i onda ti posalju zapisnik sta su nasli.
Laptopove nisu ni pogledali, samo desktope su pregledali. Nekih 10ak racunara.

A sta ako nema CD drive u racunaru? Kaze da ne zna. Valjda ce da te nateraju da ga nekako nabavis.
Pitam ga, sta ako je na racunaru Linux? Kaze: nista. Popiju kafu, zahvale se i odu dalje.

Ovo je inspekcija za neuke i neobavestene. Ili da M$-u pokazu "resenost da zavrse saradnju sa Hagom".
Svako ko se malo potrudi i malo razmisli ce proci kontrolu.

Zasto jednostavno ne koriste BelArc ?

Vrh Dno