Šta je novo?

Zaplenise braća!

Nije im neki ovaj program. Na legalnoj mašini sa XP Home SP3, ispisuje da je verzija Proffessional, a da je nepoznat status da li je aktivirana!

Moja firma (javna ustanova) je u malo čudnom položaju.

Za rad se koristi specijalizovan softver koji je kupljen od firme koja ga je izradila po zahtevima nadležnog ministarstva. Taj softver koristi velika većina javnih ustanova koje se bave istom delatnošću, jer nije obavezan ali je izuzetno poželjno koristiti ga. Pisan je samo za Windows, ne radi na Linuxu pod WINEom.

Taj softver u određenim momentima poziva Word za određene obrasce (može da poziva bilo koji tekst procesor, OpenOffice i LibreOffice rade).

Kupovina legalnog Windowsa za 16 računara nije rešenje, jer sredstava nema. Ja sam predložio da se instalira Linux + VirtualBox sa XPom i tim softverom, to sam isprobao i radi. Sklonio sam ikonice, VirtualBox se pokreće pritiskom na kombinaciju tastera i automatski učitava virtualni XP sa softverom. Sve radi savršeno i skriveno, takođe se ubija proces na kombinaciju tastera.

Problem je u tome što je ovo javna ustanova; primamo stranke, izdajemo uverenja, rešenja, vode se predmeti... Inspektori će doći, videti Linux i otići, ili će reći "Aha, vi ste to i to, morate da radite to i to, gde vam je softver?!"

Ako iko zna, hvala unapred. Nisam hteo da pišem koja ustanova je u pitanju, čisto radi BSA agenata koji možda lurkuju od negde (ne mislim na milanbb :p )

... Inspektori će doći,
Neće doći, barem ne ove godine. Službena izjava šefa inspekcije za proveru legalnosti softvera. Ne kontrolišu javna preduzeća, državne ustanove i preduzeća u državnom vlasništvu.
Moj kolega radi u preduzeću koje je otišlo u stečaj (gazda ga opljačkao i pobego u BiH), sav softver je bio legalan, 90% Linux. Stečajni upravnik je prvo kupio sebi kola, a ondah naredio da se instalira Win 7 i MS ofis 2010, da on zna šta se tu radi. Na pitanje dali da se kupi, odgovor: ako ti nećeš ili ne znaš da uradiš bez para, dovešću nekog drugog koji zna. Pa vi vidite gde smo.

To da neće doći je bio odgovor i mog direktora :) , a u rukama mu PC Press dodatak "Kako nabaviti legalan softver", u prevodu "Kako kupiti Microsoft softver". Ja verujem da će doći kad tad, a i ovo mi je prilika da nešto naučim + promovišem Linux dok je sve još "vruće".

Recimo da su došli inspektori, dakle sadašnje vreme :D

Pa kakve je to glupa (izvini) promocija Linuxa? "Mi radimo na Linuxu! Sta? Pokrecemo Windows VM-ove" :D

Pa evo, ako može drugačije slobodno kaži, slušam predloge. Kolege ni ne rade ništa drugo; koriste taj program za posao, a u slobodno vreme njakaju po netu. Softver poteram kroz VM gde se on automatski startuje i zabranim pristup internetu. Net koriste iz Linuxa a ja ne moram da mislim na njihove glupe klikove, skidanje raznih sr*** i viruse.

Mora sve na kašičicu, malo po malo. Nekom je lakše uterati metar u zadnjicu nego centimetar u glavu.

svaki nelegalan program moraš da kupiš po 2X većoj ceni, kakva je ovo pljacka, uzas...
kladim se da je neko od vladajucis jedan od direktora kod softverskih distributerskih kuca, same se dize prasina da se odredjenima podigne profit, a i da se malo budzet popuni sa kaznama...
ko i sa tablicama, stampaju cirilicna slova ispod grba, a toboze radjene po standardu EU, pa na kojim tablicama EU ima slova ispod grba im, a pogotovo cirilicna (spansko selo zanjih), i kad te u inostranstvu zaustave, u koji formular ce ta za njih nepoznata sloba biti upisana, kad po njihovim standardima to ne postoji, a mi ih radimo po tom istom standardu:D, tuga! i sta ce sad biti za godinu dana opet promena tablica...
sorry za of!

Tesko da je to ozbiljan program, to je SysInternals-ov mini-utility.
Ovo sto se pominje za nove cajkose je nesto ozbiljnije na boot CD-u (sto i ima smisla, jer ovako moze mnogo toga da se sakrije).

Ko god se javio u temi pominje da su inspekori koristili ovaj gore okaceni ili slican program.
Na kakav bootCD i koji "ozbiljniji" program mislis da novi inspektori koriste?

@Neky, meni to izgleda smesno, primena Linuxa bi bila da je sve na Linux - a ako samo teras VM kroz Linux i u sustini nista ne radis u Linuxu, onda je to bespotrebno smaranje i usporenje. (ne mislim podrugljivo smesno, ovo mi vise izgleda kao da zavitlavas Linux :D)
@srkiller, ne znam, neko je pomenuo neki LiveCD, ako se samo ovim programom skida lista softvera LOL - onda ne treba ni VM da bi se sakrilo ;)

Pa nema šta drugo da se radi - dotični program iz kojeg završavaš sve što se posla tiče i surf u slobodno vreme (odnos 25:75 btw) :) Smatram da je bolje srediti tako nego platiti 150.000+ dinara.

Poslednja izmena:
Nema rešenja problema, za većinu mora windows kad su specijalizovani programi pisani za windows. I ta virtualna mašina mora imati legalni windows, sve ostalo je nelegalno i obično skrivanje.

Rešenje na duže staze je da se softver piše za sve platforme.
Po meni su web aplikacije idealne - pokrećeš ih iz browsera koji na svim platformama rade kako treba. Aplikacija + baza podataka je centralizovana na jednom mestu, pa taj server digni na šta hoćeš, bar o klijentskim mašinama ne moraš da razmišljaš.

A zamislite kako je tek PC Igraonicama :)

Legalan OS
Legalan Antivirus
Legalne Igre
Valve Cyber Program po racunaru 7.4e mesecno.
Legalan program za kontrolu igraonice.
Pa jos ako neko ima i Office paket, mada obicno svi koriste open office.

Ako vec imate koristi od software-a onda lepo i kupite legalan software. Bezveze gubite vreme i zivce razmisljajuci.

Poslednja izmena:
A zamislite kako je tek PC Igraonicama :)
Legalan OS
Legalan Antivirus
Legalne Igre
Valve Cyber Program po racunaru 7.4e mesecno.
Legalan program za kontrolu igraonice.
Koj ce mu oba? AV u igraonicama je glupost, kontrolni program treba dovoljno da ogranici korisnika da on ne moze nista da uradi sto moze ugroziti rad racunara a uz to racunari treba da imaju kompletan restore point koji ce se uvek po paljenju resetovati, i sta god da je korisnik i mogao da uradi - sta ih briga ;) Tako rade ozbiljne igraonice.
(khm... ovde su igraonice ozbiljnije zasticene nego najvece firme :D Ne kapiram zasto se posle zale kad im ukradu informacije)

Nego, sta se svi hvatate kako da se nesto sakrije? Ako vam toliko treba Windows, kupite ga, znaci da od njega zaradjujete (nadjite jeftine alternative na online prodavnicama). Ako vam ne treba toliko - uzmite Linux i cutite!

Jedno pitanje u vezi nase inspekcije. Da li neko zna kako tretiraju Total Commander, WinRAR i sl? Mislim na free verzije.

Briga njih za te programe oni su prošli obuku da zaštite pre svega Autodesk i Microsoft a ne neke druge male kompanije koje proizvode softver

Poslednja izmena:
alfanautis, program za igraonice moraš da imaš. Kako da kontrolišeš radnike, ko je koliko "prodao", da ne bi puštali, pa trpali sebi u džep.

AV bih i ja stavio, ali besplatan. Ako ne isključiš USB, mogu svašta da nabadaju unutra.

@garson

Total commander i WinRar nisu free verzije, kod instalacije ti je naglašeno da ih možeš isprobati u roku od 30-40 dana a posle isteka tog roka moraš kupiti licencu.

@Kritika

Postoji i domaći distributer navedenih programa tako da su sigurno predmet provere.

alfanautis, program za igraonice moraš da imaš. Kako da kontrolišeš radnike, ko je koliko "prodao", da ne bi puštali, pa trpali sebi u džep.

AV bih i ja stavio, ali besplatan. Ako ne isključiš USB, mogu svašta da nabadaju unutra.

Slazem se, ali nema razloga za AV-om onda. Dozvoliti im da rade sve i svasta a onda se braniti AV-om je propala odbrana.
Nema dobrog free AV-a BTW ;)

Poslednja izmena:
@garson

Total commander i WinRar nisu free verzije, kod instalacije ti je naglašeno da ih možeš isprobati u roku od 30-40 dana a posle isteka tog roka moraš kupiti licencu.
Znam to, zato i pitam kako ih ovi nasi tretiraju.

;Da stvarno, sta ako neko nema cd? Kod mog caleta u firmi kompovi nemaju cd. Ima samo laptop ali on je legalan. :)

Pa, te male programe bi mogao da stalno reinstaliras i koristis u probnom periodu:)

Al' bolje je naci odgovarajuce free verzije i prilagoditi se.
Recimo:
7-Zip is open source software. Most of the source code is under the GNU LGPL license. The unRAR code is under a mixed license: GNU LGPL + unRAR restrictions.

You can use 7-Zip on any computer, including a computer in a commercial organization. You don't need to register or pay for 7-Zip.

i

FreeCommander is an easy-to-use alternative to the standard windows file manager. The program helps you with daily work in Windows. Here you can find all the necessary functions to manage your data stock. You can take FreeCommander anywhere - just copy the installation directory on a CD or USB-Stick - and you can even work with this program on a foreign computer.

Danas stigao poziv od istraznog sudije za saslusanje,na pozivu pise za krsenje autorskih prava po clanu 199/3..Sutra ujutru saslusanje, sta ce biti bice..idem bez advokata

Danas stigao poziv od istraznog sudije za saslusanje,na pozivu pise za krsenje autorskih prava po clanu 199/3..Sutra ujutru saslusanje, sta ce biti bice..idem bez advokata

Puno sreće čika Jovo protiv koorporacijskih bitangi...mada, na žalost, plašim se da tu sreća nema uticaja...

Sreca nazolost nema, i ako sam pokrenuo temu da se javi neko ko je imao sl situaciju nije bilo nekog uspeha.. Niko nije mogao da mi kaze tacno kroz sta cu verovatno proci,pocedura, sta kako...Tak da sutra idem bez vezu i bez advokata pa sta bude

Neka je sa srecom i ako je moguce, podeli sa nama kad stignes,sve nas zarko zanima :)

Nazad
Vrh Dno