Šta je novo?

Zaplenise braća!

Sta se dogadja sa portable verzijama programa, da li njih mogu da detektuju?

zavisi kolko su pametni :)

nikakvog copy-ja nece biti. user profile ostaje na aplikaciji na fleshu. e sad - REGISTRY hoce ostaviti traga. portabilne aplikacije nisu stealth, nit su tako dizajnirane. u registriju ce da ostanu MRU keys, DLL location cache, app run istorija, preloader konfiguracija, i tako dalje. dakle ostaje samo pitanje dal jedan od ovih iz "odeljenja za borbu protiv tehnoloshkog kriminala" ima blage sta je uopste registry.

uz napomenu da bilo kakav web aktiviti ne mozes da skarijes, bez obzira koji program koristis.

i naravno, ne drzis USB sa programima pored kompa i krofne, usred firme. u dzep niko ne sme ruku da ti zavuche.

Poslednja izmena:
Da, pirata ima i u Knez Mihailovoj, i na Kališu, diluje se piratski softver samo tako. No to nije izgovor za korišćenje istog u firmama. Neko je spominjao Windows Home Edition, on nije za firme pa čak i ako neko u firmi koristi legalan Windows Home to ga neće spasiti. No Windows je još i najjeftinija stavka, mnogo je skuplji aplikativni softver, od Office-a do Photoshopa, Illustratora, AutoCAD-a i ostalog. Većini ljudi Office uopšte nije neophodan i mogu da koriste ili Microsoft Works, ili besplatne ofis pakete. Što se tiče drugih programa, mogu se kupiti licence za starije verzije istih, po mnogo povoljnijim cenama, pa se fajl na kraju ili izrenderuje u staroj verziji ili samo otvori i snimi gotov fajl, koji je obrađivan u novijoj verziji softvera. Naravno te nove verzije se mogu držati kod kuće ili već šta, a na računarima u firmi isključivo legalan softver.
Nije mi još jasno zašto se piraterija goni po službenoj dužnosti, mada s obzirom na razmere piraterije kod nas, to i nije toliko čudno. Da li je narušavanje autorskih prava privredni kriminal, odn. za koje konkretno delo se tereti pokretač teme, nije navedeno. Na kraju, čak i ja na kućnom laptopu imam legalan Windows. Nije da sam se gurao da ga kupim, ali došao je sa laptopom koji nije mogao da se kupi bez Windowsa, pa sam ga hteo-ne hteo kupio đuture. Ako sam ja mogao da platim Windows koji je došao uz računar, mogu valjda i firme, posebno uz taj ofis hardver koji je mahom jeftin - jeftiniji od softvera koji se na njemu nalazi u svakom slučaju.

Znači u firmi/na poslu - sve "po propisu", a kući po volji.

Neko je spominjao Windows Home Edition, on nije za firme pa čak i ako neko u firmi koristi legalan Windows Home to ga neće spasiti. .

Ma odakle ti ovo? Zvanicno od Ms srbija sam dobio dopis ,sta mailom sto preko call centra pre par god a i pre par dana da home moze bez problema u firmi. Ko ce da mi kaze da ne moze, ko te da me tereti kada proizvodjac sw mi je dozvolio?

Poslednja izmena:
Ma odakle ti ovo? Zvanicno od Ms srbija sam dobio dopis ,sta mailom sto preko call centra pre par god a i pre par dana da home moze bez problema u firmi. Ko ce da mi kaze da ne moze, ko te da me tereti kada proizvodjac sw mi je dozvolio?

I ja sam isti odgovor dobio od Microsofta.

Ma šta vam je ljudi, naravno da Windows Home Edition može u firme, samo mora da bude legalan

Naravno da moze. To se i navodi u svim upustvima za legalizaciju. Problem je sto je prilicno skresan (ne moze da se uclani u domen, kilavo upravljanje korisnicima itd.) tako da skoro neupotrebljiv u firmi koja ima imalo razvijeniju IT strukturu. Ali kome radi posao sasvim je ok.

Windows home moze da se koristi u preduzeću bar u Srbiji, mada se iz naziva nebi reklo. Verovatno po onoj logici: daj neka kupe bilo koji Win, pa makar i starter, a posle ćemo videti... Lično mislim ako daš 10000 RSD za Home, daj još koju crvenu za Pro i reši se muka koje ćeš imati u malo većoj mreži. Pod malo veća mislim sve iznad 7-8 računara, pa makar i ne imao domen ili bilo kakav server.

Zaista strasno sta rade. Unistavaju zemlju i posten narod nacisto. Ja se slazem da treba da sprece piratizovanje domaceg software-a, ali za sve ostalo bi trebali potpuno da gledaju kroz prste. Nemaju dosta pravih problema, pa sad odlucili da resavaju ove potpuno nebitne, kad bi resili nekoliko glavnih problema u zemlji, i problem piraterije bi sam po sebi splasnuo. Lece posledice ne uzrok, terorisu one kojima treba najvise pomovci, a ne jos ih dokosuriti. Posle se zale, siva ekonomija, smanjeni prhodi, a svojski se trude da sve oteraju u sivu ekonomiju. Sad ce neko da kaze, za firmu koja radi dobro, legalan software je mali trosak, pa znate kako u srbiji je jako malo firmi koje rade dobro, drugo ovo nije jedini namet, vec samo jos jedan, jubilarni 1074 po redu, pa kad se sve sabere, pisi propalo.

Ok, onda je to neko posebno načelo Majkrosofta za srpsko tržište. U Americi i ostalim zapadnim zemljama, Windows Home nije dozvoljen u firmama, odnosno licenca ne važi za firme. Sad, kako je naš slučaj poseban u smislu raširenosti piraterije, zvuči logično da Majkrosoft pristaje na bilo kakvu legalnu varijantu, pa i Windows Home u firmama.
Samo, ja Windows Home ne bih koristio ni u kući, a onaj ko plaća Windows, mislim da stvarno razlika u ceni između Home i Business licence nije bitna, dok razlika u funkcionalnosti jeste.

I da, licenca za softver ne spada u namete, već u osnovna sredstva. Novac od softverske licence ne ide državi, tj. ide porez, ali porez ide za sve. Sad, možda softver ne potpada pod poresku kategoriju osnovnih sredstava za rad, osim za firme kojima to zaista jeste. Nisam dovoljno upućen u poresku politiku.

Poslednja izmena:
^^Zavisi za sta se koristi, i kome sta treba... Ali nemoj te u off molim Vas

Druze meni je bas zao zbog navedenog dogadjaja, konkretno ja mislim da si ipak imao problem sa nelojalnom konkurencijom.... Sad kada bi policijski inspektori sa odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala išli od jedne do druge firme na šta bi to ličilo.

Primer iz Priboja:

U cetiri igraonice zaplenjeni svi racunari. Ljudi nisu imali ni legalne windows licence ni legalne igrice kao ni ostali prateci software i kaznjeni su sa samo 20 000 dinara uz to da moraju da legalizuju to sto su im zatekli na racunarima. Sad ne znam koju rec bih mogao da upotrebim za ovakvu presudu kada vidim u kakvom si ti problemu radi jednog kompjutera. Znaci neko moze da ima sve nelegalno i da plati neku kaznicu od 200e a nekoga ce da oderu mnogo vecom novcanom sumom.

Pokusacu da dodjem do resenja o presudi pa cu Vam je ovde i okaciti da se i sami uverite kako pojedini sudovi (Opstinski Sud u Prijepolju) legalizuju pirateriju za 200e :)

Evo Cikajowo ako je od kakve pomoci coveku su prihvatili kao legalan software kupljen preko kupujem prodajem :) Fizicko lice kupilo od fizickog lica i prihvaceno je kao legalno. Uopste niko nije gledao OEM ili GGK nalepnice niti bilo sta drugo. Samo je bilio bitno da su imali nalepnicu i nagodili su se sa tuziocem da uplate po 30 000 din kao pomoc za drustvo za celebralnu paralizu.

Inace, pre nekoliko nedelja su upali i kod nas. Nije bilo kazni, vec samo naredba da se kupi sve sto nema licencu(TC,WInrar,itd), kao i da se dostave ugovori za Microsoft licence.

Inace koriste Free PC Audit i jos jedan program koji nisam uspeo nigde da nadjem. Taj drugi program izvlaci iz registryja i obrisane programe.

Inace, pre nekoliko nedelja su upali i kod nas. Nije bilo kazni, vec samo naredba da se kupi sve sto nema licencu(TC,WInrar,itd), kao i da se dostave ugovori za Microsoft licence.

Inace koriste Free PC Audit i jos jedan program koji nisam uspeo nigde da nadjem. Taj drugi program izvlaci iz registryja i obrisane programe.

Taj drugi je je stigao iz M$a i ne vadi samo iz registry baze. Windows baca podatke na sve strane.

Pa reci odakle jos vade podatke.

Ima li neki lek tom njihovom usb stiku da ga dezinformiše kad ga ubodu,makar sto se tice ne MS softvera?To bi bila prava stvar za sve nase koji posluju na granici egzistencije a ne da placamo kazne koje nemos zaraditi nikad

Ima - Linux :D
Sve ostalo je igra macke i misa gde mozes vise da nahebes. Ne mozes da im zabranis da nesto citaju, jer time krsis zakon. A da sigurno znas da sve krijes od tog softvera... paaa.....

Necemo o tome da pitas nelegalno pitanje :D I da je bolje pitanje, da li nekome ko je na ivici egzistencije treba WIndows zaista? Zbog fiskalne samo mozda?

Ja sam tek sada pročitao celu ovu temu i moram da kažem da sam zaprepašćen i razočaran dvostrukim standardima sudstva...Cikajowo, iskreno mi je žao i nadam se da je sada sve ok.

Cikajowa, nisi nam rekao kako se završio tvoj slučaj, evo već više od godinu dana se nisi javio na ovu temu. Molim te da nas obavestiš kako se na kraju završilo i koliko si morao da platiš.

Kakav je problem sa obrisanim programima? :trust:
Probam neki trial, izbrisem, on mozda ostavi nesto u registry-ju? Zar je i to krsenje zakona? :S:

Hm garson, ne mogu da se setim da li je kojim slucajem pisalo da li je trial ili ne. Pa imas foru, dodje ti inspekcija, ti posaljes malog da obrise sav nelegalan softver sa tvog kompa :)

Pa neko rece da iz registry-ja traze obrisane programe. Ako sam koristio neki trial pa ga obrisao ne znam u cemu je problem.

Fora je da je raspadnut sistem i da oni mogu da rade sta im se hoce i dolazimo do poente price a to je da im se tutne jedna zelena evropska u dzep za pozrtvovanje. I to je to. ;)

Ima li neki lek tom njihovom usb stiku da ga dezinformiše kad ga ubodu,makar sto se tice ne MS softvera?To bi bila prava stvar za sve nase koji posluju na granici egzistencije a ne da placamo kazne koje nemos zaraditi nikad
spalis sve usb portove :d

Pozdrav svima,
POstoji razlog zasto nisam postovao rezultat svega ovog.Razlog je -jos nisam imao poziv za sudjenje.
Evo sada ce godinu i 6 meseci od pocetka procesa i nista jos.Iskreno legalizovao sam to jos davno , i sto se toga tice mirno spavam,ali mi jos visi za vratom ovo sudjenje i voleo bih da me vise pozovu ,odrezu koliko hocu i da zavrsim sa tim i lepo odem iz ove raspale zemlje

Navijaj da te ne pozovu jos neko vreme, jer ce predmet da zastari. Mislim da je 2 godine rok, moguce i 3, ne bi bilo lose da neki pravnik kaze koliki je rok zastarevanja po zakonu.

Jel' ti imas radnju ili firmu? Ako je firma, zatvoris je, i odes lepo :D

Vrh Dno