Da ne širimo temu, ali ne moraš biti paušalac ako si preduzetnik, maloprodaja čak i ne može da bude zbog fiskalne kase, jedino što možeš voditi knjige po sistemu prostog knjigovođstva, mada je i tu preporuka da se uzme knjigovođa.
Back to topic - ja sam paušalac, radim od kuće i na terenu kod korisnika, sve što koristim od programa je legalno, ali nigde ne nađoh info kako se na paušalce odnosi ovo kontrolisanje, konkretno zbog pravdanja troškova i nedostatka obaveze da se vode ikakve evidencije sem prihoda. Neke programe, koji su mogli da se pribave kod nas po razumnim cenama, sam platio preko računa, a neke direktno sa sajta proizvođača privatnom kreditnom karticom, tako da se vode na mene lično, e sad, kao preduzetnik bi trebalo da imam pravo da to koristim jer softver nije nelegalan, a to kako je plaćen državu nije briga. Cenim da zato paušalce i ne kontrolišu.
A druga zanimljiva stvar je kada bi mene sa mojim laptopom zatekli kod korisnika - ko tu šta ima da dokazuje čiji je računar? Logično bi bilo da se pribeleže moji podaci pa da sutra dođu kod mene u kontrolu, ali ako se neko izjasni kao fizičko lice i da je u pitanju privatni računar? Po meni, poreska bi trebalo da kontroliše samo i isključivo osnovna sredstva firme a ne ono što zatekne na terenu u kancelariji, pa isto tako bi mogli da traže i putne naloge za privatne automobile jer su ih, eto, zatekli na parkingu firme. 😀
Drugo logično rešenje bi bilo da se popišu i fizička lica koja se izjasne da u trenutku kontrole koriste privatni računar, pa da se onda njima pokuca sutra na vrata od kuće i zatraže računi od popisanog softvera, ali to bi već bio SF, kad ne pitaju odakle ljudima onoliki stanovi, novi automobili i svašta ostalo, ali ajd... Srbija je ovo... sve je moguće. :d