Šta je novo?

z5500 vs hifi

@civi
Ja ti kazem da sam imao iskustva sa DTS HD Master Audio Suite-om i ne kazem da sam ikakav strucnjak, a to sto ti ne znas vise kakav argument da smislis vec se hvatas za strucnost "srpskog zivlja" je tvoj problem. Ako ne znas i nemas vise o cemu da pises je tvoj problem i lepo uradis off iz diskusije...

Druze pa ti se raspravljas i TVRDIS pogeresne stvari i jos UBEDJUJES druge kako si u pravu na osnovu licnog iskustva , cuj moj , pa i ja sam vozio drift auto na praznom poligonu , el to znaci da umem da driftujem?

Poslednja izmena:
Kakve gluposti ti pises. Cuj tvrdim pogresne stvari... lol.. pa idi na wikipediju ili bilo gde o bilo kom multichannel kodeku i pogledaj kako funkcionisu. Quote nije moj vec oficijelni i opste je poznato kako sta radi. No nebitno, bitno je da ovde svako ima pravo na svoje misljenje... pa makar i ne imalo veze sa radom u realnosti.

UBEDJUJES druge kako si u pravu na osnovu licnog iskustva

A ovo je recenica kojom se sluzi svako ko ima iole ozboljniji setup u audio svetu. Dovoljno je samo prelistati par poslednjih strana...

Samo da na wikipediji ne naucis da mixsas , hahaha skoro se nisam ovako nasmejao... stvarno ne bi voleo da cujes misljenje nekoga ko se razume u audio produkciju u vecini postova koje ti izlupetas napamet na osnovu licnog iskustva ,tragikomedija... btw za manje upucene preporucujem citanje ove teme ima mnogo pametnog napisano http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19468

Poslednja izmena:
Ma skapirao sam sta je Gosn M zamislio, da ne postoji stereo master na blue ray disku, samo surround. Koce ce jos u Holivudu da radi ozbiljan stereo mix u montazi studija koji kosta 50mil$ recimo, i da placaju nekog audio gurua da pravi stereo 3d sliku nekog live koncerta za neke tamo ljude iz muzeja sa nekim svojim stereo kantama od 50k$, na kojima se nista ne cuje, pored jednih fenomenalnih z5500 sa sve optickim ulazom iz integrushe, na kojima se sve cuje. Nego oni iz Holivuda kad salju film recimo kuci HBO, oni im uz disk posalju i K-Lite codec pack koji to sve lepo downmixuje :)...

Poslednja izmena:
A svo ovo trabunjanje ima veze sa temom (5500 vs hifi)... kako?

Veoma lepo i prosto i jedno idrugo sluzi istoj svrsi , proizvodnji ZVUKA kako pri reprodukciji MUZIKE tako i FILMOVA , pa je red da se objasne stvari koje su OCIGLEDNO povezane....

Svaku temu o zvuku upropastite. Nije bas primereno u (forumskoj) komunikaciji govoriti drugima da "nemaju pojma".

Ako se prave "pametni" naravno da je pozeljno , pogotovo ako svojim :neznanjem , ovaj hocu reci nemanjem pojma" sire dezinformacije i ubedjuju ostale clanove" , "zdravom logikom" i slicnim konstatacijama....

Ako se prave "pametni" naravno da je pozeljno , pogotovo ako svojim :neznanjem , ovaj hocu reci nemanjem pojma" sire dezinformacije i ubedjuju ostale clanove" , "zdravom logikom" i slicnim konstatacijama....

Koliko si ti umisljen lik pa to je strasno. Da postoji nagrada za umisljenost, odmah bi ti je dao, cestitam.

Hehehe....... prvo link ka hifi forumu i stereo vs surround, pa lepo rekoh ali dzaba kad neko ne razume. :)
Stereo je 2D prikaz 3D dozivljaja dok je surround pravi 3D zvuk.
I katolicka crkva branila da je Zemlja ravna, spalise coveka bzv i sta onda? Ko danas misli da je sve ravno? :p
Inace, HBO salje DD 5.1 samo treba dobro podesiti risiver.

jedini ko ovde ne razume si ti i tvoji drugari...

Vlado bre, ti nas sad vec namerno zekis. Kakav 2D? Eno ti Pekka covek tamo lepo dao odlicnu analogiju i sa maketama i planovima i sad ti opet tu tripujes kako je normalno da ti na live snimku koncerta bubnjar svira iza tebe, a i ostali iz benda svi razbacani oko tebe u svim pravcima? Pa jel si bio ti na nekom koncertu na bini s njima, ili si gledao sve to iz publike i ispred sebe, upravo kao sto bi gledao i pomenutu maketu recimo aviona, koji je isto 3D predmet, samo gledan iz tvoje perspektive, ti ga normalno ko i svaki covek vidis ispred sebe. Te mlake vodice kako je u surroundu bend ili orkestar oko tebe, to je poor waste of time, sto bi ti zargonski rekao. Zaludjivanje cisto... ne znam kako se palite na te kerefeke uopste. A i ono sto kazes da ce zadnji sateliti da ti proizvedu reverb zida iz neke hale gde se odrzava koncert, pa to je sve vestacki glupi pokusaj. Bozha je vec pomenuo negde gore da dobar stereo itekako svira i te bocne i pozadinske efekte, i to prsti po svim pravcima i dubinama, sirinama. Sve ostalo bi bio uzaludan pokusaj da se nesto prikaze i dozivi u tom smislu. A i poredjenje slike televizora i ono tamnije-tise da je dalje, a svetlije-glasnije blize, sa zvukom stereo sistema, opet nema dobru analogiju, jer klasican TV jeste zakucan i oivicen sa 2 dimenzije, dok stereo zvucnik je vec u 3D prostoru, i ne pravi zvuk samo u dve ravni, gore-dole i levo-desno vec i po trecoj dimenziji. Lepo su na hi-fi uporedili, stereo ti daje osecaj da gledas 3D stvar ispred sebe, a surround pokusa (uglavnom bezuspesno, primer onog klavira koji ti drnda s leva na desno i slicne mlatke cisto da zaseni efektom, iako nema veze s mozgom) da stvori oko tebe sve to. Fora je u tome sta je prirodnije. A jos nisam doziveo da na koncertima slusam bend oko sebe (to su jedino kamermani koji se trte oko njih, i jos ako nije amplifikovan koncert u pitanju). Prema tome, to je za mene, i mnoge koji se s tim slazu, takva neopevana glupost da je uzaludno o tome i pricati.

Poslednja izmena:
Heh.... vidi ti njega.... :)
Mani ti Pekku, on ima svoju teoriju a Vladavina istinitu :D
Kad gledas koncert u 5.1 uopste nije bubanj iza tebe vec su instrumenti ispred a atmosfera i odjeci iza tebe.
Nisu oni rekli da je stereo bolji za muziku vec da i surround film zvuci bolje na stereo sistemu.......... pa kako.....
Ne mogu 2 kanala ispred tebe da ti docaraju 3D svet koji se nalazi oko tebe. To ovde vlada dogma jer ljudi mahom nemaju pare pa kad puknu dosta za 2ch kako sad nesto da ne valja.
To sto ti pricas da samo efekti skacu levo-desno znaci da odavno nisi bio na kafu.... sledeci put ti spremam top listu surround zvuka :p

Alo druze a na tom koncertu el imas levi i desni zid zvucnika STEREO , mixer na kome se miksa zvuk je STEREO i salje STEREO signal u ampove , panorame i efekti su STEREO , nemas 5zida svuda okolo da ne pricam da je to nemoguce izvesti zbog razlicite razdaljine zak i da se mixa u 5.1 sto bi bilo suludo... \Ne mogu 2 kanala ispred tebe da ti docaraju 3D svet koji se nalazi oko tebe\ aha u tvom imaginarnom svetu, el si ti svestan kolko je tesko namestiti riverb na stereo mixu i zamisljas da se to izvodi na 5.1 sistemuu i pricas o prostoru? smesno...

Poslednja izmena:
Samo da na wikipediji ne naucis da mixsas , hahaha skoro se nisam ovako nasmejao... stvarno ne bi voleo da cujes misljenje nekoga ko se razume u audio produkciju u vecini postova koje ti izlupetas napamet na osnovu licnog iskustva ,tragikomedija... btw za manje upucene preporucujem citanje ove teme ima mnogo pametnog napisano http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19468

I dalje nastavljas svoje izlaganje...

Da li ti imas ikakve predstave kako ide bilo kakav surround kodek i kako radi downmixing? Da li si ikada upalio DTS HD MA suite? Da li ti znas sta on radi uopste? Ako je odgovor ne znam, onda sedi dole i ne mesaj se. O kakvim crnim muzickim ti produkcijama ovde govoris... Ako ne znas cak ni kako kodek funckionise sta se mesas i dalje ispaljujes sa svakim odgovorom? Mislim, covek teba tebi da se smeje na osnovu neke nase predjasnje komunikacije i tvog ponasanja...

@Bozha
Brate Bozho, svaka cast tebi sta imas od zvucnika i pojacala, ali moraces barem neko elementarno znanje od kodecima i digitalnom procesiranju zvuka da naucis. Sta su kodeci, kako pakuju po kanalima, kako se downmixuje, sta je upmix i tako to... Mislim, glupo je pricati o necemu a ne imati neko predznanje. Kakav crni K-Lite pack, kada bi ti znao da sve sto gledas od filmova ide preko kodera-dekodera i ti vec ih imas na svom sistemu, samo je bitno da malo prostudiras o njima...

@nick

Znam koliki si ti hejter digitalije, ali ovde pricamo o nekim pojmovima koji su postojali i pre nje na trakama. Daj nemoj i ti da poredis babe i zabe sada... Ako ti se ne svidja nesto zaobidji, samo nemoj da tvrdis suprotno. Takodje, odavno se dodeljuju Gremi nagrade za tehnicka dostignuca surround mixeva, tj. njihovo umece. Kao sto smo vec jednom pricali o tome, napraviti surround mix neke pesme tek po sebi treba biti umece jer tu dolazi do izrazaja kreativnost kako zvuk rasporediti u prostoru. Svako ko je cuo Pink Floyd quadrophonic mix iz davnih 70-ih, zna sta je njihova majstorija. O danasnjim mixevima necu ni da govorim, posto ih ima dosta i vecina je bas vrhunska i predstavlja novo zadovoljstvo.

napraviti surround mix neke pesme, joj boze sta sve necu ovde da cujem , a taj novi mix pravi neko ko se razume ko ti u kodeke , kao marica u onu stvar , ili angazuju originalne producente i ton majstore da to smihsaju ponovo, joj lude li zabave u ove kasne sate.... i da el ti uopste imas pojma sta je pan , reverb , kompresor , delay ??? gde se u miksu postavlja glas gde koji instrument ili ces i to caskom da procitas na wikiju , hahahha

Poslednja izmena:
Heh.... vidi ti njega.... :)
Mani ti Pekku, on ima svoju teoriju a Vladavina istinitu :D
Kad gledas koncert u 5.1 uopste nije bubanj iza tebe vec su instrumenti ispred a atmosfera i odjeci iza tebe.
Nisu oni rekli da je stereo bolji za muziku vec da i surround film zvuci bolje na stereo sistemu.......... pa kako.....
Ne mogu 2 kanala ispred tebe da ti docaraju 3D svet koji se nalazi oko tebe. To ovde vlada dogma jer ljudi mahom nemaju pare pa kad puknu dosta za 2ch kako sad nesto da ne valja.
To sto ti pricas da samo efekti skacu levo-desno znaci da odavno nisi bio na kafu.... sledeci put ti spremam top listu surround zvuka :p

Nasmejao si me odistinski, i sa istinom by Vladavina, i sa top listom surround zvuka s kojom planiras da me przis. :p Ti znas da se ja na to ne palim, pa makar spucao u svoju sobu i najnoviju mecku. I pre kad si pustao neki koncert, rekao sam da tonski zvuci korektno za jedan surround sistem, ali sam isto tako rekao da je nerealno sta se odakle cuje s tog koncerta. Drugo, da li mislis da je pozicioniranje surround zvucnika u tvojoj sobi idealno? Oni surr back su ti na 50cm od glave, i jos podignuti malo (maltene ti je glava ispod njih kad sednes), a frontovi na nesto preko 2m. Nisi ti kriv, uradio si sve sto je tu moglo, ali soba je soba, ogranicavajuci faktor. Da si u nekoj drugoj vecoj, pa i da ih postavis kako treba. Otom- potom, imas vremena... Za filmove u surroundu... pa sta znam, mene ni to ne baca u trans, opet koliko god skup i dobar sistem bio. Jedino mi je aj da kazem logicnija primena u njima nego u bilo kom vidu muzicke prezentacije.

@Gdin M
Kapiram ja sta ste vi zagrebli kao temu, a to je kako zvuk iz filma miksovan za surround, moze ili ne moze bolje da zvuci na stereo sistemu. Po meni je odgovor veoma jednostavan. Ne treba mesati te dve stvari uopste. Niti stereo moze na isti nacin da vam izbaci sve one efekte koje ocekujete sa 7.1, a isto tako je vredjanje stereo zvuka nekim surround miksom koji mu se pusti da odsvira. Takodje je i glupost od stereo zvuka razvodnjavati na 5.1 ili 7.1. Dakle, u oba pravca ne ide... Ono sto sam ja potencirao bilo je da surround nije dobar za muziku (stavise, veci deo te produkcije je vredjanje i prosecnog slusaoca, a kamoli nekog ko ima pojma sta gde treba da bude i kako da se prezentuje sto se tice vremena i prostora).
I nisam izricito protiv svakog oblika digitalije, to si nesto lose protumacio. Zavisi sta je konkretno u pitanju i naravno najvaznije, kakav je zvuk iz svakog sokocala ponaosob. A da je digitalija pokusaj sto pribliznijeg uzorkovanja analognog zvuka, to je jasno valjda svima kao dan. Obe strane imaju i mane i prednosti. Opredeljenje zavisi od preferencija, zaludjenosti, navika, kesa, i ostalih propratnih efekata. Neko za jednu plocu da 50e, dok drugi se cima da kupi 1tb hard da tovari za dzabe flac-ove. Svakako da ne spadaju u istu felu ljudi, po mnogo cemu...

Poslednja izmena:
Opredeljenje zavisi od zaludjenosti... Neko za jednu plocu da 50e... Svakako da ne spadaju u istu felu ljudi, po mnogo cemu...

Nisi mogao bolje da kazes. :)

Ince, surr zvucnici i idu iznad tebe a ne u tvojoj visini ali da postavljeni su najbolje sto je moglo a onda je AVR uradio kalibraciju zvuka i audissey dosao do izrazaja.
Pre nisi slusao koncerte vec studijske 5.1 albume. Zeljko DJ iako je strogo za stereo muziku odusevljava se surr u filmovima, znaci problem je u tebi! hehehehhe......

el ovde neko zna nesto o elementarnom prostiranju zvucnih talasa?

O tome bas i ja pricam, o prostiranju zvucnih talasa u jednoj omanjoj sobi sa gomilom zvucnika.

Sta pokusavas reci? Da se kod mene ne cuje kako bi trebalo? Ovde imas kompletan dozivljaj svih zvukova i osecaja prostornosti kod surround zvuka. Kod stereo zvuka imas pozornicu tj mozes rasporediti instrumente. Kao sto rekoh audissey radi odlican posao za surround zavisno od same jacine zvuka a stereo je opet detaljan. Civi nije cuo, ne moze da prica i tvrdi da zvuci dobro ili lose. Reci mi ti Nikk, koliko te secanje sluzi.

cuo sam ja mnogo skuplje sisteme u akusticki pravilno tretiranim prostorijama , cak i namenski pravljenim za to , da bi mi smetalo sto nisam cuo gvladin sistem da dam ocenu....

Sta pokusavas reci? Da se kod mene ne cuje kako bi trebalo? Ovde imas kompletan dozivljaj svih zvukova i osecaja prostornosti kod surround zvuka. Kod stereo zvuka imas pozornicu tj mozes rasporediti instrumente. Kao sto rekoh audissey radi odlican posao za surround zavisno od same jacine zvuka a stereo je opet detaljan. Civi nije cuo, ne moze da prica i tvrdi da zvuci dobro ili lose. Reci mi ti Nikk, koliko te secanje sluzi.

Meni samo nije logicno da pozadinski sateliti treba nekoliko puta da budu blizi nego prednji, i da kazes kako je to idealan kruzni raspored. Audissey ti odradi software-ski kalibraciju, ali dzabe on ako je tebi fakticki zadnji zvucnik 5 puta blizi od prednjeg. Ja se tu ne bih oslanjao samo na kalibracije, kakve god da su. Opet kazem, u drugacijoj sobi sa razudjenijim rasporedom, to bi bilo bolje nego sto ti je sad. Inace, nemam obicaj nikada da omalovazavam necije uredjaje ili sta god, makar to bio i plasticni 2.0 Genius.

Znate sta ja vidim ovde kao najveci problem. To sto ja cujem tu strelu kako prolece pored mene i zabada se iza mene...ali je i dalje vidim ispred sebe :p

Zechs.... Ne znam u kom filmu tebi ta strela ostaje na ekranu. Onog trenutka kada se kamera promeni i zvucni raspored se menja.

Nikk.... zato se i radi kalibrisanje sistema, za svaki zvucnik da se odredi rastojanje i pozicija. Prelistaj uputstva za AVR a ako te ne interesuje, ne komentarisi. Odredi se koliko zvuk kasni i koliko glasan treba biti u odnosu na prednji par.

Poslednja izmena od urednika:
Kalibracija AVR-a ti nece pomeriti sam zvucnik gde bi trebalo da stoji, kao sto nece izmeniti ni akustiku sobe, niti tackasti izvor zvucnog talasa. Utisace ti zadnje zvucnike ako su ti blizi, i odradice vremensku korekciju. Jel smatras da je to resenje svih problema i da ce ti audissey pomoci oko surround postavke u bilo kakvom spajzu? Kako ce AVR registrovati na primer ako zadnje satelite okrenes na drugu stranu umesto prema napred, tj. sebi? Sigurno ce odraditi i tad kakvu-takvu korekciju koju bude registrovao sa tog zvucnika, ali da li ce to biti dobro postavljen zvucnik u prostoru? On ti ne kaze: "Ej, pomeri ga malo na desno, jos 2cm... sad malo gore, e tu ostavi!", nego ti radi korekcije gde god ga ti bacio u sobi. A mozes i na plafon da ga stavis, i da kazes da ga korigovao kako treba...

Prozivke su obrisane, ako ne možete civilizovano da komunicirate, nemojte uopšte. Sledeći put će biti bodova, ne može neko stalno da čisti đubre za vama.

Ne znam samo sta je pogresno u sledecem principu, a to je da svak ko pravi sebi kucni ugodjaj zvuka, nimalo jeftin sport, koji ne moze bas preko noci da se kompletira tek tako, najpre treba da obezbedi kvalitetan stereo sistem za pocetak? Koliko sam shvatio, cak i gVlada ne slusa muziku preko recivera i fx zvucnika?

Kad covek ima dva krstena front zvucnika, lakse ce da sagleda, prema njegovom prostoru, akustici i potrebama, da li mu i koliko jos dodatnih zvucnika treba. Uostalom, cak i kod surround zvuka, taj front je bitniji od rear-a. Dok se sa rear-om moze provuci i sa "jeftinijim" satelitima, kod fronta nema zezanja.

Ili je savet da odma kupi reciver sa 8 zvucnika ili z5500, pa da gleda sta ce?

Nazad
Vrh Dno