mnogo bolje ot tih shantscunng tang bang![]()
Logitech se ne bruka nego zgrce milione. Obrukao bi se onog trenutka kada bi se pojavila adekvatna zamena. Mislite li da ja ne bih voleo da mogu nekom da preporucim 5.1 za 200e koji ima u sebi decoder i kvalitet jednog Z-5500 sistema?
Jeste, kako da nije. Nikada nijedan virtuelni surround ne moze da se poredi sa realnim pozicioniranjem zvuka na kanale pa makar i na najgorem krs-u od 5.1 sistema. Ako si ti to cuo svojim usima onda veoma slabo umes da prepoznas sta je 5.1 mix a sta je virtuelni surround...Ja bih pre rekao da je sustina u sledecem: bolje dati 45.000 din za polovni krsteni stereo nego za novih 5 plastikanera. Ugodjaj u filmu na takvom stereo ce apsolutno biti bolji nego i na 9 logitech zvucnika. A ovo pisem nakon vrlo detaljnog testiranja i posedovanja razlicitih sistema. Fascinantno je da i iz dva ozbiljna zvucnika moze da se cuje 3d soundstage. Ja prvi u to nisam verovao dok nisam cuo svojim usima.
Jeste kako da neces da cujes padanje kamena iza tvojih ledja koristeci stereo sistem i sadasnje Dolby i DTS upmix tehnike, posto ces samo preko njih i moci da kreiras virtuelni surround od sterea. Jednostavno to ne ide tako i virtuelni zvuk ne moze da napravi takvo pozicioniranje kao sto se dobije podelom na kanale. A sto se tice filmova, opet gde ljudi imaju neko levo misljenje, Ja sam ljubitelj i indie, art, "euro", holivudskih blockbuster filmova i mogu ti reci da zvucni zapis u njima se u danasnje vreme vrti na 5.1 i vecem mixu. Nijedan reziser i mixer za zvuk nece da dozvoli da zvuk bude u stereo mixu, jedino ako neki reziser to izricito zahteva sto je extremno retko ako ne i nepostojece. Zvuk u filmovima kakvi god bili je surround mixa jer upotpunjuje atmosferu filma, makar i film bio monolog, centralni kanal je odavno za vokal, dok su ostali za kreiranje soundstage-a.Ako je ton majstor oskarovac smixao zvuk tako da u sceni, tebi pada kamenje iza ledja, ti ces to tako da cujes i iz stereo sistema. Samo mora biti ozbiljan stereo. Jedino sto zagrizeni fimofil stvarno mora imati u arsenalu jeste sto bolji sub. Ako covek recimo gleda drame, art fimove, indie euro, itd, onda moze slobodno da zaboravi 5.1 i pare ulozi u jako kvalitetan stereo. Ako pak preferira Transformerse, Godzilu, i slicne Holivudske blockbuster varijante fimova, ipak su neprevazidjeni pomenuti sistemi sa sto boljim sub-om.
Ali opet dzaba sva ta skalamerija u 15m2. Treba voditi racuna i o prostoriji. Ima genija natrpa 15zvucnika u sobu od 15m2 a i sa stereom mu cela soba odzvanja i prepuna je zvukova. Pri vecim glasnocama to ninasta ne lici, sa povecanjem broja zvucnika se samo povecava kakofonija. Ja bih uvek posao od sto kvalitetnijeg sterea, pa vremenom dodavao ostatak sistema ako se oseti potreba za njim.
Uglavnom se ne snima stereo vec se sve snima pojedinacno dok se zvuk u poslednjoj varijanti mixuje u finalni mix, dakle, on moze imati mnogo kanala i gotovo svaka produkcija za finalno izdanje filma ostavi zeljeni sorround mix kao sto se i vidi iz svake produkcije.I mogu vam reci da ste u grdnoj zabludi ako mislite da je Holivudski studio zaduzen za produkciju zvuka samo pretrcao preko stereo mix varijante zvuka a prednost dao 5.1 mixu. Mixali su oni stereo do smrti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari