Heh.... vidi ti njega....

Mani ti Pekku, on ima svoju teoriju
a Vladavina istinitu 
Kad gledas koncert u 5.1 uopste nije bubanj iza tebe vec su instrumenti ispred a atmosfera i odjeci iza tebe.
Nisu oni rekli da je stereo bolji za muziku vec da i surround film zvuci bolje na stereo sistemu.......... pa kako.....
Ne mogu 2 kanala ispred tebe da ti docaraju 3D svet koji se nalazi oko tebe. To ovde vlada dogma jer ljudi mahom nemaju pare pa kad puknu dosta za 2ch kako sad nesto da ne valja.
To sto ti pricas da samo efekti skacu levo-desno znaci da odavno nisi bio na kafu.... sledeci put ti spremam top listu surround zvuka
Nasmejao si me odistinski, i sa istinom by Vladavina, i sa top listom surround zvuka s kojom planiras da me przis.

Ti znas da se ja na to ne palim, pa makar spucao u svoju sobu i najnoviju mecku. I pre kad si pustao neki koncert, rekao sam da tonski zvuci korektno za jedan surround sistem, ali sam isto tako rekao da je nerealno sta se odakle cuje s tog koncerta. Drugo, da li mislis da je pozicioniranje surround zvucnika u tvojoj sobi idealno? Oni surr back su ti na 50cm od glave, i jos podignuti malo (maltene ti je glava ispod njih kad sednes), a frontovi na nesto preko 2m. Nisi ti kriv, uradio si sve sto je tu moglo, ali soba je soba, ogranicavajuci faktor. Da si u nekoj drugoj vecoj, pa i da ih postavis kako treba. Otom- potom, imas vremena... Za filmove u surroundu... pa sta znam, mene ni to ne baca u trans, opet koliko god skup i dobar sistem bio. Jedino mi je aj da kazem logicnija primena u njima nego u bilo kom vidu muzicke prezentacije.
@Gdin M
Kapiram ja sta ste vi zagrebli kao temu, a to je kako zvuk iz filma miksovan za surround, moze ili ne moze bolje da zvuci na stereo sistemu. Po meni je odgovor veoma jednostavan. Ne treba mesati te dve stvari uopste. Niti stereo moze na isti nacin da vam izbaci sve one efekte koje ocekujete sa 7.1, a isto tako je vredjanje stereo zvuka nekim surround miksom koji mu se pusti da odsvira. Takodje je i glupost od stereo zvuka razvodnjavati na 5.1 ili 7.1. Dakle, u oba pravca ne ide... Ono sto sam ja potencirao bilo je da surround nije dobar za muziku (stavise, veci deo te produkcije je vredjanje i prosecnog slusaoca, a kamoli nekog ko ima pojma sta gde treba da bude i kako da se prezentuje sto se tice vremena i prostora).
I nisam izricito protiv svakog oblika digitalije, to si nesto lose protumacio. Zavisi sta je konkretno u pitanju i naravno najvaznije, kakav je zvuk iz svakog sokocala ponaosob. A da je digitalija pokusaj sto pribliznijeg uzorkovanja analognog zvuka, to je jasno valjda svima kao dan. Obe strane imaju i mane i prednosti. Opredeljenje zavisi od preferencija, zaludjenosti, navika, kesa, i ostalih propratnih efekata. Neko za jednu plocu da 50e, dok drugi se cima da kupi 1tb hard da tovari za dzabe flac-ove. Svakako da ne spadaju u istu felu ljudi, po mnogo cemu...