Šta je novo?

Yunet optika - mts

Da li Yunet uopšte šalje papirne račune? Korisnik sam od Decembra i još uvek mi nije stigao račun.

Evo i ja sam prošlog meseca prešao na yunet pa da sumiram moje utiske. Većina ovih stvari je već i pomenuta.

Od kada sam se prijavio za priključenje usluge interneta, trebalo je skoro 10 dana da dodju na montažu. Ponudili su mi da pošalju uredjaj da premostim do ugradnje medjutim imao sam još uvek internet kod starog provajdera i čekao sam da posle ugradnje razdužim opremu starog provajdera. Tako da mi to nije bio problem, imao sam internet do tada.
Pošto sam prethodno bio na koaksu, morao je da se provlači optički kabl kroz stan. Sve je odradjeno kako treba.

Što se tiče same opreme dobija se jedan Huawei ont i Nokia wifi ruter (Nokia Beacon 3.1). Iskreno, ruter me je baš prijatno iznenadio izgledom i kvalitetom. Od mora jednoličnih rutera koja sam do sada vidjao kod drugih provajdera ovaj je bio pravo osveženje. Ovo mi je jedan od rutera koji nije ružan i da stoji na vidnom mestu. Sledeća stvar što se tiče njega je kada je povezan na ont i ima internet signal sija plavi led unutar kruga, kada nema signala sija crveni krug. Baš lep detalj. Što se tiče podešavanja za pristup ruteru sada ne mora ništa da se piše podršci na mail, imaju parametri za pristup na dnu rutera. UI samog rutera je takodje lep. Nekako me je podsetio na Unifi.

Vezano za sam wifi signal i jačinu signala to ne znam. Ja sam se ulogovao na njihov ruter, pokupio wan parametre i raskačio ga i vezao moj ruter direktno na ont. Tako da njihov uredjaj sam koristio svega par minuta dok nisam pokupio parametre i malo prošao kroz meni i opcije.

Za povezivanje svog rutera trebaju sledeći parametri, ip, subnet, gateway i vlan tag. Tip autentifikacije je ipoe, tako da su potrebni samo ti parametri, ne treba user i pass.

Imaju mogućnost i avansnog plaćanja, za 12 meseci je 10% popusta. Dobija se statička adresa (što je meni najviše privuklo da predjem kod njih). I da naglasim da kod EON-a rade svi kanali bez problema, IRIS nisam probao ali ljudi su pisali da radi. Na ugovoru dobijate parametre za pristup svom nalogu na njihovom sajtu.

Koristim internet neke dve nedelje i to je to. Za sada sve radi kako treba i nadam se da će tako i ostati.

Kada je tačno došlo do poskupljenja? Meni je iznos na računu za januar isti kao ranije..

Negde pocetkom januara,mislim ali na ove krace ugovore.

Da na ugovor od 24 meseca je ostala ista cena. Na ove manje ugovore su digli cene od januara.

Imao sam ugovornu obavezu na 6 meseci što je prošlo pre par meseci, pa sam sad bez ugovorne obaveze. Vidim na sajtu da nije malo povećanje ali nekako račun dođe isti.

Slazem se sa utiscima @duka_b za YUnet. I ja dobi Huawei ont i Nokia wifi ruter (Nokia Beacon 3.1). Wifi signal je odlican cak i u delivima stana koje su bile "dead zone" sa mts opremom. Brzim pozivom tehnicoj podrsci smo proverili da je ok da sami promenimo ime mreze i lozinku preko nokia aplikjacije (sav info potreban je na dnu rutera - i cas posla obavljeno).
Sa mts optikom 200/200 je nekad bilo problema nocu. Yunet 200/100 je za sada super. Svakih nekoliko dana proverim brzinu i sve ok.

Iris i Eon aplikacije rade bez problema na telefonu i tablet / wifi.... Ali na TV.... mts Iris STB HP4024 mi ne radi 🙄 nit na lan2 cabl u Nokia router, a nit kad probam da iris STB povezem na wifi kroz #1397# settings na stb. 🤔 Na tv, stb izbacuje "error 157022010 - request ca device is invalid". Dal neko od vas, divna gospodo😊, moze da mi pomogne da ovo resim da otac gleda tv 🤔, (mozda da me direktno "private" kontaktira) 🙏? Ovo je aktivan iris stb od prijateljice koja ga ne upotrebljava trenutno. Hvala puno unapred.

Ja nemam Iris i nisam ga nikada probao na tv-u. Jedino sto mogu da ti kazem da probas da obrises aplikaciju pa da je ponovo instaliras i aktiviras na tv-u.

@OkGo iris stb risiver se autorizuje i radi samo na mts mreži. Treba da koristiš iris smart tv aplikaciju direktno instaliran na tv-u ili da kupiš neki xiaomi android stick/box

@jason13 Hvala puno. Eto mene😒😆: Kad se neko nada(ja) da ima resenja za moj problem, a i ocekuje da je verovatno tvoj odgovor (jason13) jedina opcija. Jos jednom hvala.

Da ja nisam ni skontao da pricas za STB uredjaj, ja sam video tv i iris i zakljucio da pricas o aplikaciji. Sada vidim da si napisao STB. Zanemari moj post. :D

Da li je neko koristio yu net tv stick 4K, odgovara mi wifi konekcija pa akpo prelazim da to trazim...

Ma to ti je obican Xiaomi 4k stick.

Društvo kakav je vama ping na upload-u na yunetu, meni je ovakav od početka, pa me zanima da li je i kod vas ili je nešto do mene? Ovako je visok i kada merim preko LANa.

Prilozi

• IMG_7308.jpeg
    IMG_7308.jpeg
    116.2 KB · Pregleda: 141
I kod mene je tako.

Vrlo čudno, sada gledam rezultate bio je 3 puta manji dok sam bio na SBB coaxu, @DGoran Mislio sam da je možda do kraja grada al videh da si ti u NS a ja BG Vidikovac, ne kapiram da li je do Telekoma ili do Yunet-a?

Nemam pojma,nisam nista primetio dok ti nisi okacio pa aj da izmerim.Meni je i na DL mnogo gore nego tebi.

Namestite neki ljudski QoS na internet linku.

Valjda ruteri koje koristite imaju neki Smart Queue Management, Active Queue Management itd...

To je jedini način da rešite ovaj problem. Ne plašite se, isti problem ima i mts i yettel, a boga mi i Orion optika (kad je UL <1000Mbps).

Ma ima ali stvarno ne vidim potrebu. Ja ne igram igrice,za drugo mi ne treba.

Sve mereno na kablu, mts gpon...

Bez QoS-a:
17378804954.png

Sa QoS-om (SQM/Cake):
17378810446.png

Ping ne mrda ni milisekundu.

Ja ne koristim kabl uopste. Imam 200/100 i na wifi izvlacim 198/95. Ja zadovoljan. To su konstantne brzine.

Namestite neki ljudski QoS na internet linku.

Valjda ruteri koje koristite imaju neki Smart Queue Management, Active Queue Management itd...

To je jedini način da rešite ovaj problem. Ne plašite se, isti problem ima i mts i yettel, a boga mi i Orion optika (kad je UL <1000Mbps).
Gde se nalaze ova podešavanja na Nokii Bacon 3.1 koji daje yunet i da li će ona pomoći uredjajima samo na kablu?

U pravu je @poglavicas. Ali nemojte se opterecivati posto je ovo u velikoj vecini slucajeva samo na speed testu. Razlog za to je jer pokusavas da opteretis maksimalno konekciju da bi uradio speed test.

U svim ostalim slucajevima osim testa ping treba da bude u granicama normale. Tesko da u igricama mozes da dodjes do toga da ti je iskoriscena maksimalno konekcija i da ti ping bude veci kao na testu.

@nenadjow Ne koristim njihov ruter tako da stvarno ne znam.

Prilozi

• IMG_0346.png
    IMG_0346.png
    114.9 KB · Pregleda: 88
Pitanje za ljude sa TVom kod yuneta - ima li smisla uzimati onaj stick/box, koliko sam video juče kad sam instalirao MOVE app, daju 3 slota za mobilne uređaje i 3 slota za TV, tako da mi efektivno stick/box ni ne treba za ovih par uređaja i par televizora? Inače aplikacija dobrano iskopirala EON interfejs uz neke stvari koje su drugačije rešene, ali može da se koristi za razliku od recimo ArenaCloud krša. :)

Vrh Dno