Šta je novo?

Yettel Hipernet

Nije čak ni tamo gde je MTS. Proveravao sam dostupnost Hiperneta u mojoj zgradi na Banjici gde već dugo postoji MTS optika i "nema uslova" 🤣
Onda su oni dosta limitirani sa brojem potencijalnih novih korisnika, biće da su pro forma krenuli u ovo.
Izgleda da će fond brzo da proda Telenor a novi vlasnik će morati ozbiljnije da razradi ovu priču.

P.S: Za izostanak "udarnih" kanala "United Grupe" ne krivim "Telenor", već na osnovu brojnih informacija, SBB, koji je zaista mogao da pokaže veći nivo fleksibilnosti.

SBB United media nema apsolutno nikakav interes da se njihovi kanali nadju u ponudi na Telenor (mts) mrezi. Time bi SBB samo gubio korisnike koji bi, pored mts Arena sporta, onda mogli i njihove kanale tamo da gledaju. Ko bi onda uz takvu ponudu ostao na SBBu ako ima mogucnost mts optike. Da npr SBB ima u svojoj ponudi Arene, onda bi mozda i imali interes da daju svoje kanale drugim konkurentnim mrezama. Nisu ludi da seku granu na kojoj sede.
I nije sport samo presudan. Npr meni sportski kanali ne igraju neku ulogu, a ostali ukucani mislim da nema sanse da bi sada pristali da ostanu bez Nova S i N1. Ne skidaju se sa nove s po ceo dan.
Tako da ne verujem da ce ikada kanali United medije biti na Telenor Hipernetu.
Bilo bi lepo da su svi kanali i infrastruktura dostupni svima... ali kod nas je to misaona imenica.

Potpuno se slažem. Osim toga, bilo je jasno da neće davati svoje kanale drugima kad su napravili EON VAN MREŽE. Plati željeni paket par stotina/hiljada dinara i gledaj bilo gde na netu. Očigledno su izračunali da im se ta varijanta više isplati od prodaje kanala drugim provajderima. Takođe, drugi provajderi suštinski NEĆE njihove kanale, a kmektanje po konferencijama za štampu bila je predstava za raju, igrokaz, performans. "Mi hoćemo, a oni nam ne daju" (A ono mole boga da im ovi ne poklone slučajno!). Zar nije N1 oglašen svima na prodaju kad su drugi ostali bez UM kanala? Ko se javio? Niko! Možda Orion jer sad imaju N1.

Potpuno se slažem. Osim toga, bilo je jasno da neće davati svoje kanale drugima kad su napravili EON VAN MREŽE. Plati željeni paket par stotina/hiljada dinara i gledaj bilo gde na netu. Očigledno su izračunali da im se ta varijanta više isplati od prodaje kanala drugim provajderima. Takođe, drugi provajderi suštinski NEĆE njihove kanale, a kmektanje po konferencijama za štampu bila je predstava za raju, igrokaz, performans. "Mi hoćemo, a oni nam ne daju" (A ono mole boga da im ovi ne poklone slučajno!). Zar nije N1 oglašen svima na prodaju kad su drugi ostali bez UM kanala? Ko se javio? Niko! Možda Orion jer sad imaju N1.
Kad sam ostao bez um kanala kukao sam kod operatera , kukali i drugi i nista
posle prica koja ipak ima veze sa istinom cena koju je um zacepio
a sada se koprcaju do avgusta i kukaju kako je sve monopolisticko , svaki distributer ima pravo da iznajmi svoja sredstva onome ko ih hoce , i da kupi sta misli da ce mu doneti profit
telenor hoce i nasao je svoju racunicu u vidu cene paketa , i u vidu nečega sto im je verovatno obecano ili dodatno omoguceno
istina kad bi imali um kod sebe u ponudi bili bi najtrazeniji da li iz ovog ili onog razloga , meni su sportski kanali najbitniji ,a nekome neki drugi
polako ce um poceti da se osipa - sbb , zivi bili pa videli
telenor da li ce ili nece neko kupiti nije bitno , nesto su pokusali , a vreme ce pokazati jesu li ili nisu bili u pravu
bravo za telenor za pokusaj , ali minus za cene paketa u hipernetu , kao i u mobilnoj mrezi

Ja sam znao da neće imati UM kanale, to mi je odmah bilo jasno. Žao mi je što Telenor ovoliko košta, nadao sam se da će njihova ponuda služiti kao vid pritiska za pregovore o novim ugovornim obavezama. Ovako, niko mi ne bi verovato da idem u Telenor, pogledao sam na miru cene, duo paket s malo više kanala (od minimuma, bez onih koje inače gledam) me košta više od Premium paketa konkurencije, u kom imam i HBO Premium i net brži za 50 Mbps. A pošto imam Telenor pretplatu ispod 1500 din, nemam nikakve beneficije. Dakle, nisam Telenor korisnik očigledno. :LOL: A SVI drugi provajderi upravo insistiraju na objedinjavanju usluga, ovi me precrtali, "svejedno nam gde imaš mobilni broj" i "nisi dovoljno Telenor".

Što se tiče UM-a, to ne bih komentarisao. Ne prođe nijedan Dnevnik na N1, a da ne kukaju kako im režim staje na rep, ali, u ovom slučaju, sami su sebi stali, a mogli su da dopru do nekih korisnika.

Ako sam razumeo: Uzmem, recimo, Hipernet Trio L (za bezobraznih 5300 RSD mesečno minus neki majušni popust, ne računajući promo-period). Ne dobijem DL 250 MBPS, dobijem 500 MBPS. Uz račun za mobilni, koji je 3050 dinara, plaćam ukupno 8350 dinara za četiri usluge!!!

Box 4 kod "Telekoma", sa brzinom neta 400/170 (ok, nešto sporiji) iznosi 6700 RSD, a složićete se da prosečnom korisniku ta razlika ne znači ništa.

Dobio sam da ne kažem šta, uvredljivo je.

Posao je očito sklapan tako da "Telekom" nema rizik od gubitka korisnika.

Sledeći s kojima pregovaram je "Orion".

Vraćao sam se na cenovnik par puta, da proverim da to nije ukupna cena, s mobilnim. Nije. :ROFLMAO: Pa Orion nudi 1 gb optiku za 1400 din s popustom u drugom od četiri paketa. Da li možda Telenor to ne zna? Da li koriste net? Da li gledaju šta radi konkurencija? Pitam samo, ne znam...

@DonVlad
Nije njima konkurencija Orion, tj Orion nikome nije konkurencija jer imaju premali broj korisnika i premalo pokrivenih lokacija. I dodatno nisi pošten kad porediš nezvaničnu ponudu Orion-a (sa 20% popusta, pa onda 1750 - 20% = toj tvojih 1400 din) vs zvaničnu ponudu sa sajta drugog provajdera, i još kad navodiš brzinu od 1 Gbps koja je dostupna samo podskupu Orion korisnika gde imaju XGPON opremu a ostatak za te pare (1750 din, zvaničan cenovnik) dobija 400 Mbps a ne 1 Gbps.

Nije realno ni bilo očekivati cene konkuretne ZLOrionu već nešto poput Supernova i MTS optike sa nešto većom brzinom od njih i eventualno sa "gratis" digitalnim servisom tipa HBO Go, Deezer, Bookmate... šta god. Evenutalno x% više gigabajta za mobilni telefon u poređenju sa istom tarifom kad se mobilna tarifa uzme odvojeno.

Telenor očigledno nema nameru da posluje za gubitkom dok se "probija" na tržište pa zato neće ni da spuste cenu ni da daju više dž meseci od konkurencije.

p.s. Ja sam Orion prepaid optika korisnik, čisto da napomenem pre nego što me napadneš :D

@DonVlad
Nije njima konkurencija Orion, tj Orion nikome nije konkurencija jer imaju premali broj korisnika i premalo pokrivenih lokacija. I dodatno nisi pošten kad porediš nezvaničnu ponudu Orion-a (sa 20% popusta, pa onda 1750 - 20% = toj tvojih 1400 din) vs zvaničnu ponudu sa sajta drugog provajdera, i još kad navodiš brzinu od 1 Gbps koja je dostupna samo podskupu Orion korisnika gde imaju XGPON opremu a ostatak za te pare (1750 din, zvaničan cenovnik) dobija 400 Mbps a ne 1 Gbps.

Nije realno ni bilo očekivati cene konkuretne ZLOrionu već nešto poput Supernova i MTS optike sa nešto većom brzinom od njih i eventualno sa "gratis" digitalnim servisom tipa HBO Go, Deezer, Bookmate... šta god. Evenutalno x% više gigabajta za mobilni telefon u poređenju sa istom tarifom kad se mobilna tarifa uzme odvojeno.

Telenor očigledno nema nameru da posluje za gubitkom dok se "probija" na tržište pa zato neće ni da spuste cenu ni da daju više dž meseci od konkurencije.

p.s. Ja sam Orion prepaid optika korisnik, čisto da napomenem pre nego što me napadneš :D
Mislim da je tih 20% popusta čak i ozvaničeno nekim pdf-om na sajtu Oriona, nije tajna i nije pecaljka akvizitera, ko gleda sajt... Pazi, i to 400 Mbps je konkurentno za te pare jer npr. ne moraš fiksni da imaš.
Slažem se da nemaju nameru da se probijaju, zato mi je i žao, nadao sam se bar kakvoj takvoj konkurentnoj ponudi, da se malo ponuda osveži i uspavana konkurencija probudi.

Znam da si Orion korisnik. Taman posla da te napadam, pa ti si mi jedan od omiljenih članova foruma, svašta sam saznao i naučio od tebe. :geek:

Ono, Telenor je kao firma oduvek furao filozofiju "više za više para" & "znamo da smo najbolji, diži cenu" tako da ova ponuda u tom svetlu i nije toliko iznenađenje. Sad eto veruju da taj drastično veći upload će biti dovoljno dobar mamac? I da ta njihova "drugačije i modernije od drugih" TV aplikacija će takođe da povuče neke korisnike koje su uspeli da povuku & navuku i Netflix, Spotify... Neke "skroz smo moderni mačko" fazon ljude.

Meni je više apsurdna marketing filozofija i ponuda Supernove :D :D Jer oni umesto da se postave tako da Orion doživljavaju kao konkurenciju (pošto ovde po selima Vojvodine ako selo ima uopšte dostupnu optiku obično je to ili ZLOrion ili Supernova ili ponekad kao u mom okruženju i jedni i drugi) oni su u fazonu "nama je jedina konkurencija ADSL i WiFi" i zato naprave ovako smešno "dobru ponudu" poput 50/5 za 1499 din :D :D I onda je to kao "vauuu, umesto 10 Mbps na DSL mi dajemo čak 5x brži net... kako nam je dooobra ponuda čoveče". A u istom mestu ja koristim ZLOrion 500/20 za 1500 din 🤣 I još bez UO i sad niko od ZLOrion korisnika nema ispod 200 Mbps, a Supernovi kad se uzima samo internet usluga max je 200 Mbps (za sitnih 3300 din :D ).

A realno obe firme sad primarno "uleću" po selima i manjim mestima (jer je i jeftnijie po banderama nego da se kopa i jer kao tu nema toliko konkurencije kao na NBG) i obe firme ima horror podršku :D

Definitivno je ova ponuda daleko od vau. Pritom, čekao sam već neko vreme da Telenor izađe sa ponudom jer od SBB-a nema vajde. Istekao ugovor, ponudili mi još pink kanala po istoj ceni (3999). Imam Telenorov Total 7 sa 50% popusta, pa se ne uklapam u ovu kategoriju koja bi ostvarila pogodnosti kod Hiperneta. Ipak, i dalje razmatram Hipernet.

Evo moje logike, pa možda nekom pomogne, a možda dobijem i dobar savet :)

Sa Total 7 paketom koristim HBOGO i Deezer, pa bih želeo da zadržim te usluge ili eventualno platim alternativu (Spotify kroz neku "familiju").

Zbog povećanja cena paketa, imam pravo na raskid UO i mogao bih npr. da se kompletno preselim u mts. Box 4 plavi lite (Omorika 6 i 200/80) je 4600 dinara, a sa 12 meseci po dinar bi to efektivno bilo cca 2300 dinara mesečno. Ako bih doplatio za HBO i uzeo Spotify kroz family, to bi sve zajedno bilo cca 2900-3000 dinara.

Alternativno, Box 3 200/80 (1725 sa 12m po dinar) + postojeći Total 7 sa popustom, to je opet oko 3000 dinara. Zadržavam HBOGO i Deezer, sve super znači.

Druga alternativa, da pređem sa Total 7 na Total 12 uz zadržavanje 50% popusta (ovo valjda može, da?) i da se kvalifikujem za Hipernet Duo sa popustom (2999) i duplim protokom (300/150). Uz 6 meseci po dinar, to onda bude cca 2250 dinara mesečno. Sve zajedno malo više od 3800 dinara, odnosno 800-900 dinara više od opcija koje uključuju mts.

TV osim sporta ne gledam, a ni to često. Treba mi pouzdan net i dobar signal u mobilnoj mreži + ovi servisi koje već imam.

Ako će Telenor optika usluga biti bolja, onda mogu da istrpim razliku u ceni. Ako ne, onda mts. Sve će biti jeftinije od varijante SBB+Telenor mob koju trenutno imam.

Telenor nista ekskluzivno nije ponudio, najobicnija nalepnica preko logo-a telekoma. Mora i A1 da pristupi optici, ovo je katastrofa. 5300 za sta? Mts za 5000 din daje ceo mobilni paket uz to (omorika 15, to je ozbiljan paket) + 100 GB za 4 broja + TV GO aplikacija + 2 dodatna STB uredjaja i wi-fi extender + neograniceni razgovori ka celoj telekom grupi (ukljcujuci i m:tel austrija). Da, ljudi moji. Da bar daju za dz rukavice, da neko na forumu moze da kaze eeee ali telenor daje rukavice za touch screen! Telenor ne daje nista bukvalno.

Sta ih je do sada sprecavalo da predju na MTS???
Prenos broja odavno funkcionise,12 meseci po dinar odavno obitava,gledanje Iris Go ne skida megabajte.
Ako sada predju na Telenor, pored MTS-a,to je za rubriku,verovali ili ne!

Telenor nista ekskluzivno nije ponudio, najobicnija nalepnica preko logo-a telekoma. Mora i A1 da pristupi optici, ovo je katastrofa. 5300 za sta? Mts za 5000 din daje ceo mobilni paket uz to (omorika 15, to je ozbiljan paket) + 100 GB za 4 broja + TV GO aplikacija + 2 dodatna STB uredjaja i wi-fi extender + neograniceni razgovori ka celoj telekom grupi (ukljcujuci i m:tel austrija). Da, ljudi moji. Da bar daju za dz rukavice, da neko na forumu moze da kaze eeee ali telenor daje rukavice za touch screen! Telenor ne daje nista bukvalno.
Ok, uz ogradu da "Telekom", usled potpore države (čitaj: režima) apsolutno funkcioniše mimo svake tržišne logike.

Pa je nama zato zao mucenika Telenora,sto mora da se rukovidi trzisnom logikom,pa mu zato placamo vise za manje????

@Dust, slazem se sa tim, ali ista situacija je i u mobilnoj telefoniji, pa je ponuda na tom trzistu i te kako konkurentna. Cak i telenor koji je i tu malo skuplji, tripuje se sa 'besplatnim' HBO GO u okviru paketa, Deezerom i slicno - sto je za neke atraktivna ponuda.

Poslednja izmena:
... ili daje još i 50% popusta na pretplatu, čime spušta iznos paketa ispod svih ekvivalenata kod drugih operatora. Naveo sam svoj primer pre par dana.

Ako Teleneor hoce da pravi svoj BOX,a mora da ga pravi,onda mora da izbaci HBO paket iz solo mob paketa,jer sada imaju box.
Koliko god zvucalo cudno, taj HBO je bio njihov odgovor kada nisu bili su stanju na formiraju BOX paket,kao sto sada mogu.
Taj njihov Box,mora da ima ukljucen njihov mobilni net,njihovu kvalitetniju od Irisa smart tv app,gde se nece raspadati arene,i naravno HBO kao slag naj BOX paket.
Ocigledno,da tamo rade ljudi,koji ne poznaju trziste,ili nisu vicni svom poslu.

Poslednja izmena:
@DonVlad,
Ko? Telekom? I opet sam presao u Vip - jer telekom nije mogao da mi nabavi telefon 7 meseci, iako ga je imao na stanju u online prodavnici. Vip mi ga je nabavio za jedan dan. Cim sam podneo zahtev za prenos, isti dan me zove telekom da mi kaze da imaju telefon i nude mi 100 dinara jeftiniji, tako da nije sve ni u tom popustu.
Ko? Telekom? I opet sam presao u Vip - jer telekom nije mogao da mi nabavi telefon 7 meseci, iako ga je imao na stanju u online prodavnici. Vip mi ga je nabavio za jedan dan. Cim sam podneo zahtev za prenos, isti dan me zove telekom da mi kaze da imaju telefon i nude mi 100 dinara jeftiniji paket od vipa (gest mozes misliti???), tako da nije sve ni u tom popustu.

Ne, pričam o Telenoru. Nikad nisam bio korisnik Telekoma pa ne mogu da pričam o tome. (Osim da se bavim pitanjima od javnog interesa a tiče se njihovog poslovanja. To kao normalan građanin moram.)
Ako Teleneor hoce da pravi svoj BOX,a mora da ga pravi,onda mora da izbaci HBO paket iz solo mob paketa,jer sada imaju box.
Koliko god zvucalo cudno, taj HBO je bio njihov odgovor kada nisu bili su stanju na formiraju BOX paket,kao sto sada mogu.
Taj njihov Box,mora da ima ukljucen njihov mobilni net,njihovu kvalitetniju od Irisa smart tv app,gde se nece raspadati arene,i naravno HBO kao slag naj BOX paket.
Ocigledno,da tamo rade ljudi,koji ne poznaju trziste,ili nisu vicni svom poslu.
Nemoj molim te da te poslušaju! Mene u Telenoru i drži besplatna HBO GO aplikacija. Ako je premeste samo u Box nemam razloga da ostajem, a Box ne mogu da uzmem jer je preskup i tv ponuda mi ne odgovara. Aplikaciju treba da uključe I u Box, to je ok, ali mobilni paket da ne diraju.

Taj HBO im smeta u novonastaloj situaciji.Kao pojedinacna usluga je super,ali kako misle da im napreduje BOX paket, ako im je kec u rukavu ,kao solo usluga?
Box paket nije tako jednostavan sistem.U boxu, ti moras imati skuplje ili neinteresantne solo usluge, da bi one u paketu bile ono pravo.
Telenor jos nije u stanju da se prilagodi BOX nacinu razmisljanja,jer on predstavlja sve suprotno,onome kako su oni do sada radili.
Moraju da budu inovativni,na primer,da u BOX ukljuce i brojeve za decije tarife,da idu korak daje od MTS-a.Da posmatraju BOX kao porodican paket,ne kao BOX.
Takodje,da uvrste vise IT proizvoda koji se mogu kupiti na rate, puno vise od MTS-a.

Poslednja izmena:
Ne moraju oni ništa, kao što ni Supernova tj MTS kad je "integrisao" Supernova nije morao i nije uradio ništa od stvari koje je prognozirao kao neizbežne poteze prorok i marketing mag @HDMI.

SBB je odavno izjednacio cene na svim platformama, to mora i Telekom,pre ili kasnije.
SBB je integrisao sve svoje kupljene provajdere na jedan kabl,jednu tv listu, to mora i Telekom pre ili kasnije.
SBB je uvek dva koraka ispred, ne zato sto su proroci,nego zato sto imaju daleko pametnije menadzere u donosenju odluka.

Telekom ne mora nista, ali su zato uvek dva koraka iza SBB-a.Svoje neznanje, su platili stotinama milona vise bacenih para za premijer ligu.Svoje neznanje su platili astronomskom cenom, racunajuci da ce drugi pre da propadne,nego da oni budu korak ispred njih.

Telenor, kao da nije svestan okoline u kojoj posluje.Ne pronalazi nacin i ideje,da bude bolji ,tamo gde su drugi slabiji.

PS;Vec sam ti negde ranije,dokazao sta sam predvideo,necu ponovo da se vracam.

Poslednja izmena:
Momci, dosta je bilo.
Svako bira sta mu odgovara, vase "duboke" analize sigurno nece naterati Telenor na promene, vec odziv i broj klijenata.
Tako da ne gusite vise temu analizama vec pustite ljude da pitaju prava pitanja.
Hvala

Mi o tome i raspljavamo,sva pitanja su postavljena, i niko nije izneo nista pohvalno ni po pitanju cena, niti po pitanju kanala.

Ako su ovde clanovi IT entuzijasti,onda Telenor nema sta da trazi,osim da nesto menja,i da osluskuje reakcije.

Sada jedino ako treba da odbranimo Telenor od samog Telenora.

Cimao Telenor preko Twittera, i pozove me neka njihova iz prodaje. Pitam da li mogu da uzmem veći mob paket uz zadržavanje popusta, pa da onda vidimo šta i kako oko hiperneta... Kaže - to morate u poslovnici ili preko CC, ja samo mogu da pričam o internetu i tv. Ooo bože! Hoću još para da im dam, a oni sami sebi hoće da otežaju. Elem, pristade(!) na kraju da piše kome treba, pa da me zove da nastavimo razgovor. Hajde da vidimo šta će dalje biti...

@Telenor Srbija hoćete da pomognete? :)

Vrh Dno