Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024)

Danas mi stigla Mastercard debitna posle skoro mesec dana i htedoh jednu stvar da probam (koju sam prethodno probao i sa Mastercard debitnom mts banke). Plaćanje stranom valutom, ali sa 0 evra na računu (skidanje novca sa računa u dinarima). Uporedim iznos skinut sa računa u dinarima i iznos u evrima koliko košta artikal i dobijem kurs 117.52. Potpuno isto mi se desilo i sa mastercard karticom mts banke, isti kurs, sve. Poređenja radi prodajni kurs u menjačnici aplikacije mts banke je 117.64, dok je kod mobi banke 118.70. Pomislim da nije u pitanju mastercard kurs, odem na njihov konverter, nije - kaže 117.88. Pogledam https://nbs.rs/sr/finansijsko_trzis...zno-trziste/kursna-lista/za-devize/index.html i gle eto ga, 117.52!

Po ovome ispada da je kod mobi banke najbolje imati samo dinare na računu i uopšte ne menjati u evre. Da li još neko može ovo da potrvrdi iz svog iskustva? Da nije možda neka regulativa menjana u međuvremenu, pa su banke primorane da koriste ovaj kurs NBS kod međunarodnih kartičnih plaćanja?

Sem za AIK i bivšu mts banku, plaćanje dinarskim karticama ostalih banaka ide po njihovom aerodromskom kursu. Konkretno za Mobi, koristi evre sa deviznog kada plaćaš u inostranstvu, ali kao što si i sam utvrdio, ići će autokonverzija dinara u nedostatku deviza na računu.

Sem za AIK i bivšu mts banku, plaćanje dinarskim karticama ostalih banaka ide po njihovom aerodromskom kursu. Konkretno za Mobi, koristi evre sa deviznog kada plaćaš u inostranstvu, ali kao što si i sam utvrdio, ići će autokonverzija dinara u nedostatku deviza na računu.

Zašto bih koristio evre, ako mi je lošiji kurs da menjam u evre u aplikaciji (118.70), naspram 117.52 koliko mi je obračunato po autokonverziji u dinarima? Šta je aerodromski kurs?

Da li ti je rezervacija proknjižena (ili se transakcija i dalje vodi na čekanju)? Pod aerodromskim kursom podrazumevam bankarski ili onaj koga bi dobio u tržnom centru, odnosno znatno nepovoljniji.

@Tilek
Kada se rezervacija proknjizi onda ce da te opale po tom njihovom kursu. Javi sta je bilo.

Javljam. Mada ne vidim logiku da se kod rezervacije kalkuliše bolji kurs odnosno manji iznos. Teoretski bi se moglo desiti u tom slučaju da imaš sredstva da pokriješ rezervaciju na računu, a posle da nemaš kada se transakcija proknjiži. Kod mts banke je iznos rezervacije i proknjiženog iznosa uvek u paru bio isti.

E kod ovih bogme nije isti, nikad. Na kraju će to da ti bude kurs master.

Ima li neko ideju zašto je štednja po viđenju u aplikaciji, kada mi daje primer na osnovu novca koji bih uložio, oko 2 umesto 4%? Je li im to neki bag?

Ima li neko ideju zašto je štednja po viđenju u aplikaciji, kada mi daje primer na osnovu novca koji bih uložio, oko 2 umesto 4%? Je li im to neki bag?

"Kod štednje po viđenju, iznos kamate koji će biti primljen zavisi od iznosa novca koje klijent drži na računu, vremenskog okvira, tj. trajanja štednje i primenjene kamatne stope. S obzirom da se radi o proizvodu koji omogućava dodavanja i povlačenje sredstava u toku korišćenja, da proizvod nema rok trajanja, postoji neograničeni broj mogućih rezultata u zavisnosti toga na koji način klijent upravlja sredstvima. U skladu sa ovim ograničenjem, a u cilju informisanja klijenta o iznosu kamate koji će da dobije posle određenog vremenskog perioda, Odlukom o uslovima i načinu obračuna efektivne kamatne stope i i zgledu i sadržini obrazaca koji se uručuju korisniku je propisan način na koji se prikazuje ekektivna kamatna stopa kod ove vrste štednje: pretpostavlja se da će klijent svakog meseca povlačiti 1/12 uloženog novca i smanjivati svoju glavnicu na koju se kamata obračunava. Iz tog razloga je iznos koji vidite na aplikaciji manji.

Naravno, ukoliko novac ne povlačite, pored toga sto će vam biti obračunata kamata na inicijalno uloženi novac, imajte u vidu da se i iznos kamate pripisuje položenom iznosu štednje pa i na taj iznos dobijate kamatu ukoliko ga ne podižete." (FAQ)

Da li moze iz app da se promeni paket?

Sad imam starter od 150 sa Master i Dina karticom. MC se samo koristi. Sad sam razmišljao da ovde predjem na onaj bez mes. održavanja, primam celu platu, a na drugi racun da prebacim koliko mi treba i da ga koristim stalno.

Može: Opcije/Katalog ponuda/Tekući računi/Lite račun/Počni da koristiš
i 1. marta bićeš prebačen

Koliko su u Mobi banci ažurni kod sms za priliv/odliv?

Onda da ne uključujem e-mail i sms zajedno ili preporučujete da budu uključeni?

Stvar ličnog izbora i paketa koji imaš. SMS se plaća u starter paketu. Ja imam uključena oba, prosto volim da imam arhivu svega što se dogodilo u mejlu, iako to i banka sama čuva.

Da li ti je rezervacija proknjižena (ili se transakcija i dalje vodi na čekanju)? Pod aerodromskim kursom podrazumevam bankarski ili onaj koga bi dobio u tržnom centru, odnosno znatno nepovoljniji.

U pravu si bio. Danas je proknjiženo, kurs zaračunat je aerodromskih 119,87 :poop:.

Da li je neko probavao za veće iznose da kontaktira agenta da se odobri kratkotrajno bolji kurs od 118.7 koliko je na aplikaciji za progresiv+? Svakako ne bih iznos od tipa 1000 evra menjao na menjačnici aplikacije za 118.7 jer bih izgubio 1300 din na 1000 evra u odnosu na fizičku menjačnicu gde imam 117.4 kurs, a bolje mi je da bezgotovinski izvršim konverziju nego da skidam keš na bankomatu, menjam fizički, pa onda ubacujem evre na bankomatu opet.

Pretpostavio sam da ce tako da urade kad proknjize. To je standardna praksa vecine banaka. Eto i za clana foruma @jimmytza koji mi je obelezio post kao netacan nesto je naucio.

Za kontaktiranje za bolji kurs pojma nemam. Mozda neko drugi zna.

Bilo je ranije, baš u ovoj temi, da je neko nazvao korisnički centar Mobi banke i dogovorio povoljniji prodajni kurs evra (za veću svotu din) koji je, prema dogovoru, stajao u aplikaciji ograničeno vreme, samo za tog konkretnog klijenta. Mislim da nije pisalo koliko je tačno kurs bio povoljniji. Nažalost, sada ne mogu da pronađem taj post.

E kod ovih bogme nije isti, nikad. Na kraju će to da ti bude kurs master.

I da dodam. Nije kurs mastercarda, nego kurs banke. Kurs mastercarda bi bio 117.88 na taj dan. Kurs mastercarda se koristi samo u konverziji ako se plaća u nekoj stranoj valuti koja nije evro, od te strane valute ka evru. Kada se se druga strana valuta konvertuje skida se evro sa deviznog računa ukoliko ima. Ukoliko nema, konvertuje se u dinar po kursu koji određuje banka. Tako je kod svih banaka u Srbiji.

Sms se plaća čak 10 din. Pogasio sam to i samo na mejl ostavio

Jel samo uz Starter paket Dinu aktiviram kad pređem na Lite?

Poslednja izmena:
U pravu si bio. Danas je proknjiženo, kurs zaračunat je aerodromskih 119,87 :poop:.

Da li je neko probavao za veće iznose da kontaktira agenta da se odobri kratkotrajno bolji kurs od 118.7 koliko je na aplikaciji za progresiv+? Svakako ne bih iznos od tipa 1000 evra menjao na menjačnici aplikacije za 118.7 jer bih izgubio 1300 din na 1000 evra u odnosu na fizičku menjačnicu gde imam 117.4 kurs, a bolje mi je da bezgotovinski izvršim konverziju nego da skidam keš na bankomatu, menjam fizički, pa onda ubacujem evre na bankomatu opet.
U otp banci postoji mogucnost da ti se odobri srednji kurs ukoliko imas primanja veca od 140k

Danas mi stigla Mastercard debitna posle skoro mesec dana i htedoh jednu stvar da probam (koju sam prethodno probao i sa Mastercard debitnom mts banke). Plaćanje stranom valutom, ali sa 0 evra na računu (skidanje novca sa računa u dinarima). Uporedim iznos skinut sa računa u dinarima i iznos u evrima koliko košta artikal i dobijem kurs 117.52. Potpuno isto mi se desilo i sa mastercard karticom mts banke, isti kurs, sve. Poređenja radi prodajni kurs u menjačnici aplikacije mts banke je 117.64, dok je kod mobi banke 118.70. Pomislim da nije u pitanju mastercard kurs, odem na njihov konverter, nije - kaže 117.88. Pogledam https://nbs.rs/sr/finansijsko_trzis...zno-trziste/kursna-lista/za-devize/index.html i gle eto ga, 117.52!

Po ovome ispada da je kod mobi banke najbolje imati samo dinare na računu i uopšte ne menjati u evre. Da li još neko može ovo da potrvrdi iz svog iskustva? Da nije možda neka regulativa menjana u međuvremenu, pa su banke primorane da koriste ovaj kurs NBS kod međunarodnih kartičnih plaćanja?
Potvrdjujem za sve ovo ,to sam primetio odavno (mastercard mts banke sad postansks stedionice) tako da vise i ne kupujem evre

@vuleta1001
Nikako nije najbolje imati dinare jer kada se proknjizi transakcija bice drugi kurs - onaj najnepovoljniji. Ex mts Banka je jedna od retkih koja ce koristiti korektan kurs kada se proknjizi i kod nje je ok imati samo dinare. Kod Mobi banke nije.

Pokušavam danas da kreiram trajni nalog pored 7 već postojećih trajnih naloga i prvo opcija nije bila dostupna a sada baca grešku. Da li je još neko imao problem?

Listam danas izvod, da li je realno da plaćanje preko IPS skeniraj na izvodu vode kao "QR plaćanje"?! I stoji njihova referenca. Ni računa ni drugih podataka o primaocu. Imam nekoliko takvih stavki i nemam pojma šta je šta. Ono što je ručno popunjeno, sve je OK vidljivo.

Realno je. Ja sam raspravljao sa njima.jer mi je trebao dokaz za neko placanje, a nismo ga nasli jer su napravili ovako

Mi našim kupcima u maloprodaji često generišemo QR kod za plaćanje. Možda nekima i odgovara da im žene na izvodu ne vide ime naše prodavnice, već QR plaćanje 🙄

Zdravo. Da li preduzetnik na licnoj zaradi moze da se nada kreditnoj kartici od Mobi banke? Cini mi se da sam ranije procitao da nisu preduzetnicima izlazili u susret po pitanju te kartice. Ako ima neki preduzetnik a da preko Mobi prima platu mozda mi moze pomoci.

@miljan da li je neki od tih trajnih naloga vezan za pružaoca usluga po osnovu usluge „Račun na klik"? Možda bi rešenje problema bilo da takve nalogodavce tamo preusmeriš i oslobodiš mesta, ako eventualno postoji neko interno ograničenje.

Nazad
Vrh Dno