Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 14/14 Pro/14 Pro+

Počeli su još sa Redmi 12, pa 13, 14T i nije teško pogoditi da naredni modeli neće imati punjač.
To je tada bilo ispipavanje tržišta ali bojim se da je sada gotovo kad su svi proizvođači osim Huaweia izbacili punjače iz kutija. Prilično sam siguran da je ovo samo najava i prijelazni modeli i da je Xiaomi 14 zadnji model koji ima punjač za EU. Vidjet ćemo jel su moja predviđanja točna ali ne vidim zašto bi Xiaomi davao punjač kad svi drugi ne daju i radio si nepotreban dodatan trošak.

E hvala ti za ovo, lik je sve lepo objasio i ispade baš ono čega sam se pribojavao:
  • kamera zaostala u vremenu, osim stabilizacije nema ništa dobro. Večernje slike i snimci su za bacanje, zoom nemoj ni da pokušavaš, a kad je pališ, spremi se da popiješ kafu dok se podigne - sad je već negde jasno da je namerno sabotiraju, kako bi postojala jasna razlika u odnosu na Xiaomi liniju. Međutim cena to ovaj put uopšte ne prati.
  • baterija bez unapređenja a brzo punjenje samo uz dokupljivanje papreno skupog punjača
  • sistem očekivano štuca nakon apdejtova, još ima oni da piju mleko dok ne naprave stabilan sistem na koji se može računati uvek bez razmišljanja
  • zarivljen ekran, stres bez potrebe
Početne cene od 400, tj. 500€. UMOBOLNO

Ovo ne vredi više od 35.000 dinara MP cene, sa popustima tokom promocija na 27k.

Lepo lik u klipu naveo nekoliko boljih opcija. Npr. Pixel 8 je nobrainer. Zatim 14T takođe.
Da li je Xiaomi namerno sabotirao Redmi seriju da bi usmerio prodaju na Xiaomi T seriju.

8 pro je imao najveći napredak, to je telefon koji verujem da i danas dobro radi. Sve izdato nakon njega i te godine Xiaomi daje mini mini napredak. Od tad mislim i da su ukinuli AOD ekran u toj cenovnoj i većoj kategoriji.

RN10P je bio odličan u svojoj klasi i donio neke stvari do tada nezamislive za tu cijenu. Nakon toga stagnacija. Ok, dobri su 12P+ i 13P+, ali cijena ode gore, a u međuvremenu neki drugi se takođe u toj klasi trude. Ovim tempom ko ima 13P+ biće mu konkurentan do 18P+.

Problem je vrlo ograničena i kratka podrška te ove cene Redmija uopšte nisu opravdane ako znaš da će uređaj imati podršku 2+ godine a kamera im bukvalno stagnira godinama (osim stabilizacije). Moja devojka ima RN8 Pro i on pravi jednako dobre, u nekim situacijama bolje slike od RN11 Pro. To je po danu, a noću, često i bolje, ali joj je uključen AI dok meni nije. Opet, kad ga uključim, tu su, nema razlike noću. Samo mora da imaš savršeno mirnu ruku i da sačekaš malo duže nakon škljocanja.

Sestra uzela 13ku i ono, nešto malkice bolje u nekim uslovima. Slikali smo u sobi iste scene, bez svetla, meni lepše slike na 11 a sa upaljenim lusterom, njene. Slike ka prozoru bolje njene, a od prozora ka sobi, prirodnije i tačnije boje su kod mene. Kad pogledaš od RN8 do RN13 razlike su stvarno minimalne. To je bre 5 generacija, eeej!!!

Mislim, sve ok, ne žele da unapređuju kameru na Redmiju, to im je očigledno strateška odluka, ok. Ali uz mlad i nesavršen OS i prekratku podršku, plus praktično nepostojeće brzo punjenje bez dodatnih 60 evra, da ne govorim o nepostojanju bežičnohg punjenja, tražiti više od 35.000 za Pro plus je retardirano. Kao 5G čip je skuplji...ali koga još zabole za 5G? Mislim u celom svetu, ne samo ovde...ko još ima koristi od pravih 5G brzina kao u svojoj privatnoj upotrebi? totalna nebuloza

Videćemo za neki dan koje cene će surduknu. Nisam optimista u tom pogledu
A što se tiče podrške ne mogu da im zaboravim prevaru sa RN12 Pro 5G/+ da izadju sa A12 umesto A13 i onda zastari posle godinu dana.
Sačekaću još malo da vidim šta će da izadje kod nas, ali sledeći fon teško da će da bude Žaomi, pogotovo ako zadrže ovakve cene.

Poslednja izmena:
RN10 je bio doduse spor,ali Sony kamera odlicna.
Lepsi mi RN13P+ od RN14P+,tako da ni tu zamene za sada nema

loše je što nema zamene za rn13 pro 5g. tj. ima, ali sa zakrivljenim ekranom (n)o_O

Ako ne lepis staklo,ostavis fabricku foliju nema problema.Navikao sam se brzo na zakrivljeni ekran.

Ok
Mozda ce nam se vise svideti ovaj?

Ako bude postojao.

Jedini adut koji me vukao ka Redmi 14 seriji se rasprsnuo kao mjehur od sapuna.
Baterije nisu onako velike kako je pisalo za kineske verzije, nego su praktično 5000 mAh, što je danas neki minimum za tolike mobitele.
Dakle, Honor modelima mi prednost ostaje. Zabilježio sam si još da trebam sačekat i pogledat A56 i A36, u slučaju da budu lakši, uži i bolje dizajnirani.
Ali ne vjerujem da će se toliko poboljšat A serija, jer sve to bolje, čak i sa dizajnerske strane, čuvaju za S seriju. Koju im iz principa ne bih kupio. Ultra je iznimka, ona je gadna kao kockasta lopata.

šta je ovo sad, ipak 200mpx kamere kod rn14pro global verzija, a ne najavljene 50mpx?

eto izašli svi novi rn modeli. razočarenje je veliko, niti jedan pro model sa ravnim ekranom i telefoto kamerom, unapređenja skoro pa nikakva.

srećom pa imamo poco seriju.

Moja predviđanja su se obistinila. Punjač dolazi samo na određenim tržištima.

Osim za telefon spremite još 50-60 e za punjač.

Poslednja izmena od urednika:
Moze i MI ili Samsung punjac od 3A ,oni su jeftiniji od 50e.

A po fiokama sigurno ima neki punjač, ne mora da puni za 45 minuta, može i malo duže, taman dok odremaš. 😁

Bas od tog prodavca sam za novu godinu kupio 13pro+ za 37k,Njegov 120w punjac nisam ni otpakovao.14pro+ 500e.Osetno skuplji.

Ja RN12 Pro plus punim sa 33w, iako imam i 120 i 67w, originali svi.

Nazad
Vrh Dno