Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 14/14 Pro/14 Pro+

To su cijene za one koji hoće prvi da imaju novi model. Brzo to padne. Meni iskreno top model iz Redmi serije može koštati do 350 evra i ni centa više.

Apsolutno nenormalne cene koje su uzasne i veze sa realnoscu nemaju.

Sto kaze kolega gore, top model sa 12 ili 16gb ram i 512gb minimum..i to je to...300-350e plafon.

Da li 14 Pro+ zaslužuje da košta 400-500 evra??? Od kad je to mid range budžet opcija?
Pogotovu poznajući njihov sistem pretrpan reklamama, i raznoraznim bagovima (iznaređao sam sve od Redmi Note Pro 5 do 11), ali pre svega, nakaradnom, nepopravljivom kamerom. Nikad mi kamera nije bila tolko bitna, ali već sa ovim cenama mislim da nema više smisla birati Redmi.

Da li postoji bolja opcija za taj novac?

Šta smatraš za problem sa njihovom kamerom?
Meni smeta što im prednja kamera blijedi lice i pegla ga u nekoj mjeri, iako je bjuti mod ugašen. I smetalo mi je što, ako se slikaš prednjom kamerom, kad je oblačan dan, uništi nebo i ne vide se oblaci nego samo vidiš kako sija nešto. I te stvari su se nekako dugo zadržale kod njih. Možda na 14 nije više slučaj...

Prednju kameru ne palim - dobro, možda 2x godišnje...meni je to kamera za žene :D šalim se...ali samo malo, malo je i istina
Ali zadnja je loša u realnoj upotrebi, jer j*beš ti situaciju gde će neko da ti se namesti na popodnevnom suncu, da ti natenane fokusiraš, stabilizuješ ruku i škljocneš. To su dobro radili i telefoni od pre 10 godina.

Ako hoćeš da slikaš u slabijem osvetljenju (ne čak mraku i sumraku), nego npr. slabije osvetljenoj sobi ili ako si u kafani/restoranu/kafiću/klubu/gde god - i hoćeš da brzo uhvatiš neki dobar trenutak - ZABORAVI. Slike mutne i pikselovane ko na SonyEricson C702 cybershot 3MP kameri. Da ne pričam za snimke - neupotrebljivi. Možda nekad i deluju pristojno na ekranu elefona, dok ih ne prebaciš na komp.

Kamera im je jedno nenadjebivo ***** u realnoj upotrebi i to je to. Mislim da je namerno osakate da ne bi bila bolja čak ni od 3-4 godine starog Xiaomija. Jer mislim da RN14P+ i dalje nema bolju kameru od npr. Mi11

I to je možda ok, ali dati za to 400-500 evra je umobolno. 24FE ima za te pare da se nađe!!!

Treba da se nađu neki novi midrange kraljevi, ali ne znam koji su to...da li Realme, Vivo ili neko treći ima tu šta da ponudi. Samsung A serija ne pije dobre kritike, Honor odavno nisam pratio, kao ni Motorolu, Huawei nema Google Play...

I 13 pro plus, je kostao skoro 500 eura kada se pojavio, mislim 58k,tako da je to ocekivano. Honor 200 pro je za skoro isti novac bolji u svemu, osim baterije ali i to je upitno. S24fe je dosta skuplji tako da njega ne bih ovde poredio(naravno govorim o radnjama).

Prednju kameru ne palim - dobro, možda 2x godišnje...meni je to kamera za žene :D šalim se...ali samo malo, malo je i istina
Ali zadnja je loša u realnoj upotrebi, jer j*beš ti situaciju gde će neko da ti se namesti na popodnevnom suncu, da ti natenane fokusiraš, stabilizuješ ruku i škljocneš. To su dobro radili i telefoni od pre 10 godina.

Ako hoćeš da slikaš u slabijem osvetljenju (ne čak mraku i sumraku), nego npr. slabije osvetljenoj sobi ili ako si u kafani/restoranu/kafiću/klubu/gde god - i hoćeš da brzo uhvatiš neki dobar trenutak - ZABORAVI. Slike mutne i pikselovane ko na SonyEricson C702 cybershot 3MP kameri. Da ne pričam za snimke - neupotrebljivi. Možda nekad i deluju pristojno na ekranu elefona, dok ih ne prebaciš na komp.

Kamera im je jedno nenadjebivo ***** u realnoj upotrebi i to je to. Mislim da je namerno osakate da ne bi bila bolja čak ni od 3-4 godine starog Xiaomija. Jer mislim da RN14P+ i dalje nema bolju kameru od npr. Mi11

I to je možda ok, ali dati za to 400-500 evra je umobolno. 24FE ima za te pare da se nađe!!!

Treba da se nađu neki novi midrange kraljevi, ali ne znam koji su to...da li Realme, Vivo ili neko treći ima tu šta da ponudi. Samsung A serija ne pije dobre kritike, Honor odavno nisam pratio, kao ni Motorolu, Huawei nema Google Play...
Ovo za kameru, ajde bicu fin, ali totalna neistina.

Pro +
Vrhunska autonomija baterije, a od kamera ni kod njega ne bih imao velika očekivanja. npr. Zamjera mu se što nema 4K selfie kameru.
Ne volim zakrivljene ekrane pa ću tražiti nešto drugo.

Evo koga zanima kratka recenzija posto koristim vec neke 2 nedelje - uzeo od clana s foruma RN14P+, pre koristio sve i svasta od Samsunga a ponajvise iPhone 12, i 13 ProMax.

Dobre stvari:

Ekran super svetao i solidan ovako, radi HDR i sve to sa streaming aplikacijama
120hz po appovima i launcheru fluidan u vecini situacija kad nema jakog multitaskinga.
Dolazi sa screenprotectorom na fonu a maskom u kutiji, sto je plus iako je maska izuzetno losa, za prvu pomoc je ok.
Zvucnici (za mene barem) odlicni, glasni, jasni, nisu neka fantazija ali do pre par godina je na midrangerima bio san snova ovako nesto imati.
Softver kako za koga - Xiaomi je, ili ti se svidja ili nece nikad.
Baterija jeste kao sto kazu, 8-9h screenontime uz pretezno 70-80% brightness, pola pola 4g/wifi.
Ima ocigledno OIS i dolazi do izrazaja kad se snima, dosta je npr bolje od S21+ ili Note 20 Ultra, rekao bih u dobrom osvetljenju i egal sa starijim ajfonima (ne znam kako je kad se razvuce na 4K TV, i koji je bitrate generalno snimka, nisam se toliko bavio), ali 'iz ruke' stvarno stabilizuje fenomenalno.
Kamera za uhvati i slikaj dosta dobra i relativno brza takodje, 8/10 slucajeva ce uhvatiti solidno sta treba za amatera.
Uvek je dobro imati remote control, makar nikad ne koristili, nacice se nekad kad ce koristiti.
Brzo se puni ali to je vec standard kod kineza, nema sta komentarisati.
12GB ram dovoljno, ne izbacuje iz appova, drzi miui sve super.

Lose stvari:
Vidi se ipak da je matoriji chipset u pitanju kome fali konjska snaga, i u performance modeu fali, nije kao npr sd 8 gen 2, nema tu onog 'kocenja' ali kad se dosta multitaskuje primeti se odsustvo snage.
Kamera (portrait mode pogotovu, mozda je softverski), i zadnja i prednja veoma prosecni, pricam o zatvorenom prostoru i ljudima, treba namestati, cimati se, a i tad nemate nikakvih garancija da ce ispasti nesto valjano - nekad bas zna tragikomicno da okine, situacije gde bi npr matori ajfon 8 mogao da izvuce ljudski, opet, zatvoren prostor, ljudi.

Suma sumarum prica ispricana milion puta vec, ne vidim sta se preterano dobija sa ovim naspram nekog godinu ili dve godine starijeg polovnjaka osim ustede od par stotina evra (sto na ovu cenu nije uopste zanemarljivo), eventualno jer je rec o SiC 6200mah bateriji (navodno), koja treba da radi dosta bolje na hladnom i takodje da drzi kapacitet dosta duze od samo par godina.

Kome treba telefon a da je nezahtevan po pitanju kamere ili debelog multitaskinga, a planira da ga zadrzi barem 4-5 godine i da ne razmislja o zameni baterije i tako to, ovo je telefon za njega, ne znam da li bih dao vise od 350e za 12/512 verziju kod nas, ko zeli novo, verovatno ce morati tu cenu da plati.

Svakako mislim da dobijate 80% Xiaomi 13/14 Ultra telefona sa ovim, bukvalno sve osim kamere i chipseta, za 1/3 cene, sto nije uopste zanemarljiva stavka.

Od alternativa ne vidim nesto previse osim vec prezvakanih Honora i Samsung A serija, mada mislim po kvalitetu izrade i sta ima unutra da bi ih nadziveo Xiaomi, naravno pod uslovom da postoje ljudi koji nisu bolesni kao mi pa menjaju telefone na svakih par meseci max god/godipo. :ROFLMAO:

Definitivno "kupi, koristi i opusti se" tip telefona.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno