Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Ti si izgleda former Android fanboy u ocaju ili iz dosade prelazis na WP trazeci Android aplikacije...

Ja imam Android tablet i WP telefon (žali bože bačenih para, ali spadam u ljude koji ne menjaju često telefone) pa imam svaki dan prilike da upoređujem jedan i drugi
Pre sam koristio Symbian (nikad neću prežaliti što sam prodao svoju E71 to mi je bio najbolji telefon ikada i koristio bi ga do danas) a baš Android telefon sam imao vrlo kratko, možda par meseci - kao što vidiš fanboy nisam, dok nekima ovde svaki post izgleda kao da su na platnom spisku MS-a ;)
Uzgred, odlično si opisao profil ljudi koji koristi WP - mahom ljudi kojima je dosadio Android, a takvih je mali broj

Vidim niko od WP fanboys-a da prenese vest da će MS otpustiti 18.000 radnika, od toga 12.000 iz Nokia sektora. Cvetaju ruže, nema šta. Ali se zato sa ushićenjem prenosi vest da je MS ugasio projekat Android telefona, kao da te dve stvari uopšte nisu povezane.
Kapitalizam je surov...
Microsoft samo pokušava da se prilagodi okolnostima u industriji - da ima više radnika od direktnih konkurenata, a ostvaruje znatno manju prodaju i profit po radniku. Ovo je grafikon koji je objavljen pre neki dan:
profit-per-employee.jpg

Ne otpušta samo Microsoft radnike, to rade gotovo svi proizvođači android telefona sa izuzetkom Samsunga, Sony je skoro čak prodao sedište kompanije u Tokiju da bi poboljšao kvartalne finansijske rezultate.

Možda bi bolje bilo da završimo sa ovom OS vs OS pričom i da prepustimo temu onima koji koriste WP8

To su vecinom dobro placeni radnici i to nije tako crno kao kad bi se ovde desilo tako nesto, odpustanja su prosto Globalni trend.
Ja verujem da se svako od njih za ove godine koliko rade u Nokiji/MSu veoma dobro snasao i furao privatan posao, nisu oni toliko jadni koliko se tebi cini.
Palis vatru sa navodno altruisticnim stavom o zaposlenima.
Smesno...snadje se covek u Srbiji a kamoli van ove divne zemlje ;)

Čitav post sam napisao kao osvrt na stanje u MS-u, a ne iz perspektive otpuštenih radnika, kakav te altruizam spopao?

Ja sam koristio Android i nikad vise, ali ne kazem niti pljujem isti na Android forumima iako sam imao X negativnih iskustva, presao sam na WP i zadovoljan sam.
Kao i sto kazes zalis sto si bacio pare za WP, ok ali nemoj sad drugima praviti pogresnu sliku, tj sliku iz tvog ugla o ovom sistemu.

A tebi svaka cast pravis User Experience Tablet (android) vs Phone (wp) :D LOL

Meni je najjaca izjava jednog ortaka iz srednje skole, lik je stvarno hc nokijas (menjao najbolje nokia ali i druge telefone na mesecnom nivou). Kupio L920 pa onda menjao razne androide i jednom rece da mu je LG L9 laptop (u smislu mogucnosti) u odnosu na L920, ej LG L9 :) Kaze nokia je kao tenk, kvalitetna, kamera odlicna ali sta vredi kad kao da koristim telefon sa nekim prastarim sistemom. Naravno i on kaze da je wp brzi i stabilniji od androida na L9 ali taj telefon je proslost i nikako ne moze da bude merilo trenutnog kvaliteta nekog sistema, android je stvarno do ICS bio neoptimizovano djubre, poluproizvod bukvalno, i sada ima manjih problema ali od 4.1 je na pravom putu, kao sto je i wp8.1 napredovao. Ali je cinjenica da je Android sada uz ios ubedljivo najbolji os, mogucnosti su prakticno neogranicene a stabilnost i brzina dovedeni na veoma visok nivo. Sad sto proizvodjaci trpaju svoj bloat i koji nekima kvari opsti utisak.. uvek postoji nexus kao opcija mada ni ovi novi skinovi uopste nisu losi i rade bolje nego pre.

Ili jos ovaj primer, lik kupio L820 i u pocetku bio odusevljen, evo vec sad kuka za androidom.. sa druge strane ortak koji je godinama koristio samo SE k750/800 kupio 520 pa 525 jer je prvi razlupao i zadovoljan je telefonom, ne treba mu nista bolje kako sam kaze. Znaci sve zavisi ko sta ocekuje od os-a/telefona.

Ali sam primetio da neki ovde hejtuju android kao da je ostao na uzasnom nivou od ranije (recimo do druge polovine 2012). Pa kao sto vi branite wp8 tako sto pisete kako je napredovao od dumb wp7 i kako je 8.1 prava stvar (u prevodu sad je do jaja sve ono sto je ranije bila glupost i nije bilo potrebno :d) tako je i android znacajno napredovao sto se svega tice ali ostaje problem ponude u najnizoj klasi, tu proizvodjaci ne obracaju mnogo paznju na hardver i softver uredjaja i zato su jeftinije lumie bolje, to je realnost.

Ja realno nisam odusevljen nijednim sistemom, kod svakog mi nesto smeta.. ali ipak je cinjenica da su ios/android na vrhu sto je valjda svima jasno. Sto ne znaci da je wp8.1 los, jednostavno su ovi bolji.

Poslednja izmena:
Ja realno nisam odusevljen nijednim sistemom, kod svakog mi nesto smeta.. ali ipak je cinjenica da su ios/android na vrhu sto je valjda svima jasno. Sto ne znaci da je wp8.1 los, jednostavno su ovi bolji.

Ne znaci ni da su oni bolji nego da postoje MNOGO vide godina nego WP.

Mentalitet je cudo. I msm da je vlikim delom on krivac sto se WP ne prihvata bas najbolje i ljudi imaju predrasude pre nego sto uopste pokusaju da ga upoznaju malo detaljnije.

Evo primer:

Pre mesec dana odemo devojka i ja u jednu radnju u Krusevcu prodaju mobilne telefone.
Pita ona da li imaju L520 ...
Kaze on , nemamo . A sta ce ti to, ona ima WP to nista ne mzes da radis na njemu. Nema igrice, nema aplikacije za njega, nista ne mozes da radis. Sto ne uzmes neki Samsung android on ti je odlican . I pokazuje na stalazu gde drzi telefone na prodaju, a ono napakovani Samsung telefoni sve jedan preko drugog jedno 100 modela galaksija sa raznoraznim imenima :D .

Nema mentalitet, naročito u Srbiji bilo kakve veze sa prodajom Lumija. Pa bar u zemlji gde su Nokija i Golf 2 omiljene marke bi trebalo da ide prodaja. Problem su nedostaci WP sistema u odnosu na android koje je mogao da vidi svako ko je imao priliku da koristi Lumiu.

Mentalitet je cudo. I msm da je vlikim delom on krivac sto se WP ne prihvata bas najbolje i ljudi imaju predrasude pre nego sto uopste pokusaju da ga upoznaju malo detaljnije.

Evo primer:

Pre mesec dana odemo devojka i ja u jednu radnju u Krusevcu prodaju mobilne telefone.

Pita ona da li imaju L520 ...

Kaze on , nemamo . A sta ce ti to, ona ima WP to nista ne mzes da radis na njemu. Nema igrice, nema aplikacije za njega, nista ne mozes da radis. Sto ne uzmes neki Samsung android on ti je odlican . I pokazuje na stalazu gde drzi telefone na prodaju, a ono napakovani Samsung telefoni sve jedan preko drugog jedno 100 modela galaksija sa raznoraznim imenima :D .

Dada i ja sam doziveo nesto slicno od prodavca telefona u Pancevu, ali brzo sam ja te njegove predrasude neutralisao..
U Telenoru mi likusa rekla:

Evo vidisbda ih mi koristimo kao poslovne, sta znam dobri su da se javis i uputis poziv, eeeeeeee a likusa ima 1020. WTF poziv samo?
To je to Mentalitet, a sto da moja kuca bude manja od komsijine, tako i sa fonovima rade, a zasto da nemam popularniji fonvod mog drugara / drugarice.
Jezim se od tih situacija, imao sam x puta para za GalaxyvS4 S5, Iphone ali cemu?
Kaze mi drug sta bi radio da ti ga neko pokloni, ja njemu odma prodao bih uzeo ono sto bih koristio.
Neka sam ja WP Fanboy ;) Svi ste vi vezani za neke stvari samo je pitanje dali priznajete to sebi i drugima.

Nekoliko vas ovde prica o WP kao da se pojavio pre godinu dana a ne pocetkom 2011 i to na osnovi WM. Znaci to je sve samo ne os koji se pojavio juce a to sto tek sa 8.1 verzijom dobija funkcije koje su imali telefoni od 3 kila iz '99 to je posebna prica :d

Pa evo, naveo sam 2 primera, prvi lik zakleti nokijas koji je sam priznao da je sada vec prastari LG L9 laptop u smislu upotrebljivosti u odnosu na L920 i da ne moze bez androida u dzepu iako je smesno zahtevan korisnik u odnosu na prosecnog bench clana, ovo potpisujem a drugi primer sa L820 kada je lik koga boli uvo da li ima smartfon ili 3310 vremenom izvalio da mu fale neke funkcije i aplikacije, nema on pojma sta je xda, bench ni da li postoje slicni forumi, koristi 10-20 aplikacija ukupno ali kuka da mu fale neke sa androida koje je video i koristio kod ljudi iz okruzenja. Znaci to je lik koji telefon koristi kao feature fon od pre 6 godina ali mu opet fale neke funkcije/app, u tome je sustina male zastupljenosti wp8 na trzistu. Realno, da nokia nije u celoj prici situacija bi bila jos losija, ljudi hoce nokia hw/kvalitet/kamere/ime brenda.

Nemam nameru da hejtujem wp i da se ovo pretvara u flejm od 20 strana ali je cinjenica da neki o androidu pisu na osnovu loseg iskustva od pre 2-3+ godine (kada android i jeste bio znatno losiji nego sada, za mene je bio zesci krs i poluproizvod). Isto tako WM/WP 7 su krs u odnosu na WP8.1, napreduju oba os-a ali je android u startu svetlosnu godinu ispred sto se mogucnosti/smart opcija tice.. to su cinjenice koje samo zakleti wp fan nece sebi priznati. Ovo naravno vazi i za ios koji je sto se nekih stvari tice jos bolji od androida.

Poslednja izmena:
Mene u telenoru ubedjivali da uzmem htc desire 500 kao zamenu za zte koji se pokvario ,ja sam insistirao na l620 ,i devojka koja je radila mi je govorila kako wp ne valja ,mnogo je spor itd ... Da mi je samo znati zasto su toliko hteli da mi uvale htc ,cak su zvali i sefa koji je bio na putu, da mi kaze preko telefona :D

@hsv.stoned

Ti stvarno ne znas sta mislis a time ni sta pises.

WP nije nastao na bazi WM, nema nikakve veze sa njim. Malo se informisi pa pokusaj da napises nesto.

U pitanju je potpuno drugi kernel tacnije onaj koji pokrece W7/W8 a ne Win CE u slucaju WM-a.

Ma kome ja dokazujem nesto, sad cu samo da citam izvale i da se smejem.

Poslednja izmena:
Dodirna tacka im je zastupljenost na trzistu na nivou statisticke greske :)

Kerneli, dalvici i ostalo me ne interesuju :d kao i na androidu, ja cak nemam ni rootovan telefon (ne zato sto se cimam garancije nego zato sto me mrzi da odradim to) a tek da coravim po xda flesujuci mi ne pada na pamet pa ipak koristim taj ozloglaseni android, zamisli :) Al ako cemo realno nikada ne bih kupio neki krs android, iz nize klase, tu su lumie zakon ili da se ide na bolji polovan ios/android fon, tu polemike nema.

U svakom slucaju wp je tek sa 8.1 ostvario kakav-takav napredak i prikljucak sa konkurencijom, nosen sjajnim nokia hardverom i kamerama, da nije toga danas ili ne bi postojao ili bi se ovaj deo foruma svodio na 2 teme sa po 2 posta, ativ s i neki tamo mozzart ;)

Poslednja izmena:
Ne znam ko pomenu da je WP7 krs, meni bas nije. Sluzio me je extra posle mog matorog X3-00 :)

Naravno wp8 je napredniji, ali ne u fazonu cigla-smart

Ne znam ko pomenu da je WP7 krs, meni bas nije. Sluzio me je extra posle mog matorog X3-00 :)

Naravno wp8 je napredniji, ali ne u fazonu cigla-smart

Lumia 800 cini mi se na wp7.5 je letela ko luda mogu reci tecnije radila od Lumie 720 (wp8, 8.1) iako ima dual core :)

@hsv.stoned

Ti stvarno ne znas sta mislis a time ni sta pises.

Biće da je to slučaj sa tobom jer

WP nije nastao na bazi WM, nema nikakve veze sa njim. Malo se informisi pa pokusaj da napises nesto.

U pitanju je potpuno drugi kernel tacnije onaj koji pokrece W7/W8 a ne Win CE u slucaju WM-a.

Ma kome ja dokazujem nesto, sad cu samo da citam izvale i da se smejem.

WP 7 je baziran na istom kernelu kao i Windows Mobile, a WP 8 je NT portovan na mobilne platforme

WP je više od 4 i po godine na tražištu - valjda je svima jasno da dodaju nove featurese kao puževi što je nedopustivo u tržišnoj utakmici - pa pogledaj samo kako se Android dinamično razvija, evo izbacuju Dalvik i ubacuju ART a šta WP dobija - notification centre što je imao i Android 1.5 u 2009. godini
MS je na tržište trebao da izbaci WP na nivou kakav je bio od verzije 8 - međutim, oni su izbacili WP 7 polufabrikat i uradili rewrite platforme sa WP 8, šutnuli WP 7 i ispalili ljude koji su dali silne pare za flagship telefone poput Lumie 900 i koji su ostali bez update-a na WP 8, a povrh svega kopirali su koncept Apple zatvora (ali traljavo) umesto da pokupe najbolje od oba sveta i naprave neku sredinu
Dodaj tome nedostatak aplikacija usled nepopularnosti i ograničenosti platforme i dečije bolesti koje se vuku još od WP 7 - i onda se čude što niko neće da kupuje WP

Poslednja izmena:

WP 7 je baziran na istom kernelu kao i Windows Mobile, a WP 8 je NT portovan na mobilne platforme

WP je više od 4 i po godine na tražištu - valjda je svima jasno da dodaju nove featurese kao puževi što je nedopustivo u tržišnoj utakmici - pa pogledaj samo kako se Android dinamično razvija, evo izbacuju Dalvik i ubacuju ART a šta WP dobija - notification centre što je imao i Android 1.5 u 2009. godini
MS je na tržište trebao da izbaci WP na nivou kakav je bio od verzije 8 - međutim, oni su izbacili WP 7 polufabrikat i uradili rewrite platforme sa WP 8, šutnuli WP 7 i ispalili ljude koji su dali silne pare za flagship telefone poput Lumie 900 i koji su ostali bez update-a na WP 8, a povrh svega kopirali su koncept Apple zatvora (ali traljavo) umesto da pokupe najbolje od oba sveta i naprave neku sredinu
Dodaj tome nedostatak aplikacija usled nepopularnosti i ograničenosti platforme i dečije bolesti koje se vuku još od WP 7 - i onda se čude što niko neće da kupuje WP

Opet ja ne shvatam zasto trazite Android features u WP , WP NIJE ANDROID i niti treba da bude. Sistem je drugaciji, i treba da bude drugaciji. Kome se ne svidja, izvolte Android ili iOS , kome se svidja izvolte WP sa svim njegovim manama i nedostacima ali ako si se vec odlucio za WP nemoj da trazis Android u njemu, idi u prodavnicu mobilinh telefona i trazi Android.

Apple Zatvora :D LOL

Nezna se ko je od koga vise features ukrao dal Google od Apple-a ili obrnuto, a dosta su oba preuzela cak od Symbiana, nije to topla voda a ti si tako naivan i zaslepljen Droidom da i sam postajes Robot (Bot). Meljes jedno te isto, ajde pusti ljude da u WP temi pisu o korisnijim stvarima.

Poslednja izmena:
Aj neko neka mi pošalje mail kad bude neki koristan post u ovoj temi, ne bih više da svaki dan čitam 3-4 strane bezveze.

dobio sam 8.1 update za lumiu 925 i ne mogu da nadjem "background tasks" opciju koja je pre stajala u settings-applications, pojede mi bateriju, help :(

Pozadinske procese aplikacija gasiš iz battery sense ili battery saver kako se već zove na wp8.1

Imam jedno pitanje za sve koji poseduju l925 ,naime burazer danas uzeo apdejtovao sam ga na black ,ali telefon se mnogo greje ,i to bez igranja ,bez surfovanja ,jednostavno burazer je samo gledao u settingsu,napravio par fotki i telefon se bas zagrejao .

Koji region ti je podešen? Ja ovu app vidim kako treba sa srpskim regionom. Što se imenika tiče iskreno zaboravio sam, ali ima u ovoj temi o svemu tome. Bio je problem oko push notifikacija valjda za mail, ali koliko se sećam kontakti su radili... Na 8.1 sve radi bez problema.

Kod mene nema:

Evo i regiona:

Da li je kod tebe Srb?

Upravu si, neće ni mail ni imenik. Ne mogu da verujem, jedna prosta stvar ne radi, nemam imenik. Ovo mi se ne sviđa uopšte, ne mogu da verujem, pa šta da sam hteo nešto komplikovano da uradim ako imenik ne mogu prosto da učitam :smash:

Nazad
Vrh Dno