Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

E pa fora je što ovde telefon ne može da ti bude silent sa vibracijom i loud bez vibracije - podešavanja su generalna za vibraciju (dakle on ili off) što je očigledan propust, kada je uključiš aktivirana je i za loud i za silent mode i vice versa, a drugačije - ne može
Ladno nisam ni video post o WP 9 - nema brate ovi iz MS-a su zaista genijalni i samo sebi konstantno dodaju još zemlje u grob
Uopšte me ne bi čudilo da prekinu svaku kompatibilnost sa WP 8 - isto su uradili i za WP 7, a uveravali su korisnike za će i uređaji prve generacije dobiti update što je stvarno džukački - ajde i da razumem za aplikacije koje koriste drugačije hardver ali makar softverske stvari kao što je USB storage i sl mogu da rade i na WP 7 i ne zavise uopšte od hardverske arhitekture telefona, umesto toga sve što su WP 7 korisnici dobili je kozmetika - novi startni ekran i par sitnica
Slažem se apsolutno sa yooyom - nikad više WP, da zavisim od ćefa Nokie ili MS-a, doduše i zvanični update za Android nije nešto toliko bolji, ali makar može da se stavi CustomROM
I dobar Kuzmin tekst na konto MS-a se nalazi u poslednjem broju SK-a (nažalost trenutno nije dostupan online)

Ovo jednostavno nije tačno. Moguće su sve kombinacije sa zvukom i vibracijom, ako sam te dobro razumeo.

Nisi me dobro razumeo - baš sam pogledao na netu dal je tako i za WP 8 i ništa se nije promenilo u odnosu na WP 7 koga koristim, da ne ispadne da dajem pogrešnu informaciju ;)

Npr

http://answers.microsoft.com/en-us/...f0?msgId=34b09de7-c40d-4c2b-9af3-ccc68ff204ce

Ne postoje profili - kada pališ i gasiš vibraciju to se odražava i na silent i na loud mode, dakle podešavanje je generalno - naravno da možeš imati silent i loud mode sa vibracijom ili bez nje ALI silent mode sa vibracijom i loud mode bez ne možeš - ili loud sa vibracijom a silent bez nje, jednostavno profili ne postoje - ne možeš ni to, niti da staviš zvono i notifikacije kakve želiš i da koristiš taj profil pritiskom na jedno dugme tipa silent, meeting, loud i sl
Zaista žalosno jer je u pitanju vrlo korisna stvar, pogotovu za telefone koji se furaju kao poslovni ili smart ;)

Poslednja izmena:
@Boris Lozac:
Ja stvarno ne znam sta ocekujes od telefona za 150e? Evo, od Lumije 620 mozes da ocekujes da zakucava kada otvaras music player i da mu treba po 10-15 sec da se raspameti, scroll-up za unlock nekada zabode pa je reset jedino resenje, problem sa multitouch detekcijom (ponekad ne detektuje ni 2 prsta), pojavljivanje slucajnih crnih fleka na ekranu, wifi ume da zakuca pa je hard reset jedino resenje, itd.

Ovo jednostavno nije tačno. Moguće su sve kombinacije sa zvukom i vibracijom, ako sam te dobro razumeo.

Upravo je, tako je.. Nego sam ja malo pre pogresno napisao..

@yooyo

Ali ce zato android od 150e da radi i da ne zabode nikad.. I to sto ti pricas, je sa pojeinim modelom, cak i da ima sve te fleke i to sto pricas on kupuje novi fon i lako moze da trazi da ga zamene..

Poslednja izmena:
Recimo sto za 150e, ili 40e na ugovor dobijem telefon na kom OS radi isto kao na najskupljem modelu, a iP4 ili iP5 su duplo skupljo.. izmedju ostalog.

Za taj novac dobijes samo OS, a na iP4 za doplatu od 50ak evra mnogo vise. I iOS za koji ni najveci hater ne moze da kaze da radi smooth...
Ja posle Nexus iskustva sam prilicno siguran da nijedan drugi telefon necu nositi (eventualno ako se u sledecoj generaciji pojavi opet neki novi HTC One Google edition), ali za sada je stock Nexus sve ono sto zelim od telefona. I bolji 3G signal u glavnom gradu od strane svog uzasnog mobilnog operatera :)
To ne znaci da cu pljuvati WP, ali to je nesto sto me apsolutno ne privlaci. Premali broj aplikacija za pocetak. Ne mogu da pricam o OS, kad stvarno ne znam koliko moze da se prilagodi samom korisniku, al veruj da je mizerno. Takodje smatram da aplikacije dosta pomazu tom prilagodjavanju korisniku (npr. na iOS sam morao za podcaste da koristim out of box aplikaciju gde i pored subscribe nisam imao stalni auto update podcasta, dok na Androidu imam dva vrhunska programa za to, gde imam auto update i auto Download, smart play liste... ). Al se secam da sam imao taj problem kad sam tek presao na Android, da ti programi nisu bili razvijeni, a sada su savršeni. To samo govori koliko se Android razvio i kao OS sam za sebe i uz pomoc developera.
Ovo je razlog zbog kog mislim da su svi korisnici WPa trenutno u istoj situaciji u kojoj sam ja bio sa HTC Tattoo modelom. Samo je njihov sistem vise smooth, jer je smartphone tehnologija na višem stupnju razvoja, ali sama korisnost uredjaja je na slicnom nivou.
Ovde zelim da se ogradim time sto cu reci da korisnost i ono cemu telefon sluzi gledam iz sopstvenog ugla i da razumem ljude kojima je WP "usluga" dovoljna. Ali ne razumem ljude koji da bi nahvalili WP pljuju Android. Android je trenutno OS koji pruža najveci dijapazon usluga svom korisniku. Kome to nije potrebno neka bira izmedju iOSa i WP. Da sam na njihovom mestu, birao bih iOS. Al stvar ličnog ukusa i izbora. Mene samo zanima zasto se neko u toj situaciji odluci za WP, pa sam zato i pitao, al bih voleo da cujem jos odgovora

Mene samo zanima zasto se neko u toj situaciji odluci za WP, pa sam zato i pitao, al bih voleo da cujem jos odgovora

Opsirniji odgovor je da mi se dopada kako je zamisljen UI na WP telefonima, ima sve sto mi je potrebno, svidja mi se dizajn Lumia, tako lep Android ne postoji sve do Gnexusa i Nexusa 4 itd.. a polovno ne zelim. Ne pljujem Android ali video, koristio, video kako radi i na duplo i tri puta skupljim modelima od mog, hvala, malo cemo da promenimo..

A i previše se potencira priča o čačkanju, kako je Android previše komplikovan i sl
Takvoj priči po meni nije mesto na Bench forumu nego na portalima tipa B92 ili MobilniSvet gde dolazi mahom polupismena raja, sudeći po komentarima - ipak ovde u diskusiji učestvuju ljudi koji su malo više u tim tehničkim stvarima i sasvim je normalno da u tom svetlu WP deluje previše prosto mnogima (kao što reče neko - dumb)
Ako je tačno ono što je napisano za WP 9, ja mislim da je Nokia sebi potpisala smrtnu presudu - tačnije to je bilo jasno čim je i ušla u deal sa MS-om, jer je šutnula svoje softversko rešenje i postala zavisna od MS-a u softverskom pogledu
MS-u je sasvim svejedno ako WP propadne - to sam jedan deo njihove divizije, i glavni profit oni imaju kroz OEM program, Office i enterprise tržište (Window Server i tako to) i imaju para da eksperimentišu i sa time
A Nokia? Ona je sve svoje karte stavila na ovo...

@Boris Lozac:
Ja stvarno ne znam sta ocekujes od telefona za 150e? Evo, od Lumije 620 mozes da ocekujes da zakucava kada otvaras music player i da mu treba po 10-15 sec da se raspameti, scroll-up za unlock nekada zabode pa je reset jedino resenje, problem sa multitouch detekcijom (ponekad ne detektuje ni 2 prsta), pojavljivanje slucajnih crnih fleka na ekranu, wifi ume da zakuca pa je hard reset jedino resenje, itd.

Imam L 620 i nista od toga nije tacno sto si napisao!

@ Pittsburgh

Lep post, svidja mi se zaista.. Ali vidis, u ovoj temi o WP 8 retki su oni koji pljuju Android, jer smo svi neki manje, neki vise imali dodira sa Androidom i svi znamo o cemu je rec i da je to OS koji se vrlo brzo razvio.. Takodje se slazem da je Nexus jedini tel koji bi mogao da nosim, ali mi se Nexus 4 ne svidja, jednostavno, sve te sljokice i LG kao prozvodjac mi ne ulivaju puno poverenja, iako je sve nadgledano od strane Google, odlucio sam da ga preskocim, imao sam GNex, i mozda budem uzeo Nexus 5, kad bude izasao i bio dostupan kod nas..

- WP8 pljuju eto ti neki koji mrze MS, ili ljudima kojima on ne odgovara,njih razumem i oni i treba da daju sud, npr Mladenius je puno puta pricao o raznim problemima i ogranicenjima i mnogim ljudima pomogao, nesumnjivo, dok ovi prvi koji jednostavno mrze MS oni idu okolo i svuda gde se pomene OS, ``to je ruzno`` ``to je odvratno`` ``to nema buducnost`` ``to je MS sr*nje``.. Nisam ni ja neko ko voli MS i njegove proizvode, ali jednostavno WP mi se svidja i predstavlja veliki napredan u odnosu na WM, mnogo toga ima sto ljudima smeta, razna ogranicenja, i te neke gluposti koje d ebildanti iz MS daju na kasicicu, kao to da wi-fi ostaje budan kad se zakljuca tel, msm realno glupost, ali glupost koja jako smeta, srecom to je reseno., ali vecina Majkrosoftomrsca ga kritikuje zbog ``plocica``, bas kao sto kritikuju Metro na desktopu.. Pa normalno da ce ga kritikovati kad ga saltaju misem, tad jeste glupost, ali napravite poredjenje..

Win7 + touch screen - na sta bi licilo na touch screnn monitoru (ekranu) kad odes na start dugme i krenes da trazis neku app?? Koliko to nije finger friendly..
Win8 + touch screen - otvorim metro, izlistas sta ti treba velike ikone, pregledne, i otvoris..

Poslednja izmena:
Cekaj, po tebi je Android sljasteci cirkus, a N4 ima sljokice?
Ne bih da flejmujem, ali sta je onda metro UI i zuti telefon!?
Ukusi se razlikuju, ali cinjenice su cinjenice.
MS je skartirao WP7 na pola puta, to isto ce da uradi i sa WP8. To je po meni dokaz loseg OSa.

Cekaj, po tebi je Android sljasteci cirkus, a N4 ima sljokice?
Ne bih da flejmujem, ali sta je onda metro UI i zuti telefon!?
Ukusi se razlikuju, ali cinjenice su cinjenice.
MS je skartirao WP7 na pola puta, to isto ce da uradi i sa WP8. To je po meni dokaz loseg OSa.

nexus 4 stvarno ima sljokice na ledjima, nzm sto to uopste dovodis u pitanje..

Nisam rekao android da je sljasteci cirkus, android stock je po meni najlepsi, ali je npr TW sljasteci cirkus koji pritom usporava telefon.. Za nexus ja nikad nista lose nisam rekao, NITI CU, sem da mi se ne svidjaju sljokice na telefonu i to je sve.. ALi Boze moj, eno covek malo pre pade u nesvest kad je video da sam uzeo zuti telefon, svako ima svoje nesto..

Moze li neko od korisnika WPa da mi objasni sto se odluci za WP pored iOSa? Oba sistema zatvorena, iPS provereno dobro radi, vrhunska završna izrada, mnogo veci izbor aplikacija...
Mislim ja koristim Android, ali kad bih se odlucio da koristim sistem tog tipa, svakako bih uzeo iPhone (4s ili 5),zavisi od novca

Ja bi uvek pre uzeo Limiju 920 nego li iPhone 5, osim ako nije za preprodaju. Zasto?

Robusniji fon, vezan za Windows servise (opet bolje nego iTunes i gluposti), Nokia mape (sto puta bolje od Apple mapa), veci ekran, lepsi dizajn (ovo je subjektivno), veca rezolucija, bolja kamera itd.

Takodje, ma koliko ove kockice bile ruzne one su nista u odnosu na nadolazeci iOS7 koji je tek nakaza (ruznije i od Touchwiza). A cenim da ce Apple forsirati apdejt.

Sto se tice Cydia i cackanja po telefonu, ja to ne radim ni na Androidu. To je za klince i one koji su tek usli u IT pricu, ja sam se pre deset godina bavio kompajliranjem Linuxa od nule (Gentoo) i ne pada mi na pamet da ista slicno ikada vise radim iz "razonode". Za pare bih naravno. Tako da se ne bavim kastomizacijom Androida kao vecina na forumu.

WP8 mi ne smeta toliko zbog izgleda, mada su mi gadne kockice. Ali ubija nedostatak funkcionalnosti koje postoje na Androidu. Pri tom uopste ne pricam o menjanju kernela i doterivanju launchera i slicno.

^ tesko da su zvuk i kamera bolji na 920 nego na IP5 (pogledaj gsm arena test audio kvaliteta i fotografije). Sto se toga tice IP5 je na samom vrhu uz SGS IV.

Da li ste poceli da dobijate GDR2 update ?? Juce je trebao da dobije moj telefon (8S), ali za sada nista :/

Ljudi planiram preci na 920 sa 4S, kakva je tastatura i youtube app, kako rade i postoje li osnovne aplikacije tipa fb, twitter, skype i sl.

Zavidim tiii! :D

@ chyxuba

Po svim revieowima se slazu da je WP8 tastatura jedna od najboljih (imas swiftkey fore po defaultu, sto znaci da pamti cele recenice sto si kucao itd), a to sve ostalo ima naravno..

Ljudi planiram preci na 920 sa 4S, kakva je tastatura i youtube app, kako rade i postoje li osnovne aplikacije tipa fb, twitter, skype i sl.

Ja sam je uzeo danas, sve to osnovno postoji, nesto i preko i sve za sad lepo radi..

Tastatura je stvarno mocna, jos mi se nije desilo da ovoliko malo gresim na nekoj tastaturi, nije to utisak samo, zaista je tako.. YT aplikacija, klasika..

Poslednja izmena:

Ovo donosi GDR2 update, konkretno za Lumiu, tu je ono sto je Borisu bio problem.. :) Nazalost neka od ovih poboljsanja su rezervisana samo za L92x...

Always ON Clock
Double Tap to Wake <-- :happy:
Nokia Smart Camera App
Enable FM Radio Support
Enable DataSense feature on more carriers
CalDav & CardDav support
More Backgrounds for Lockscreen

jel realno da im je trebalo godinu dana da ubace podrsku za radio :)

Sta se izdesavalo ovde na videu? :) I sta je za mene? :)

Sta se izdesavalo ovde na videu? :) I sta je za mene? :)

Pa trebalo bi da stize GDR2 update.. I on ce npr na Lumiji 920 doneti onako sat upaljen non stop i vrv da ce tu biti ujedno i ispisani propusteni pozivi, poruke, mailovi.. Ono sto si ti trazio..

@NSX

Laganini, jedno po jedno.. :) haha

Pa trebalo bi da stize GDR2 update.. I on ce npr na Lumiji 920 doneti onako sat upaljen non stop i vrv da ce tu biti ujedno i ispisani propusteni pozivi, poruke, mailovi.. Ono sto si ti trazio..

Vazi sto ce to raditi na ekranu od 520 :) Ovaj double tap je vrhunska fora, i to pretpostavljam je samo za amolede..

A ovo caldav i cardav nigde ne mogu da nadjem sta bi trebalo da predstavlja :)

Vazi sto ce to raditi na ekranu od 520 :) Ovaj double tap je vrhunska fora, i to pretpostavljam je samo za amolede..

Dobro govorim ti da polako razmisljaju i o tebi.. :p :p :D

Nzm ja sam zaobisao to nisam ni trazio sta je, pogledacu kasnije, mozda.. :)

To su protokoli za razmenu informacija iz kalendara i kontakata sa serverom. Tebi konkretno omogucava da Contacts app i Calendar app preuzmu informacije sa gmail-a ili nekog drugog online servisa (ili servera u firmi koji hostuje te podatke).

Ja još nisam... a odakle ti informacija da je juče trebalo da bude ažuriranje?

Ne secam se, mada mislim da sam info pokupio sa Benchmark-a ili WPCentral-a, samo se secam da je po toj listi koju sam gledao Lumie 92x su trebale dobiti 9-tog jula, a ostali malo kasnije, mada izgleda da ta tabela I nije bas istinita, ili mozda samo govori kada MS pusta GDR2 update do proizvodjaca (Nokia, HTC, Samsung I Huawei)...

Moguce da si na brzinu procitao nesto, Lumie su u planu u avgustu za GDR2...

Ne secam se, mada mislim da sam info pokupio sa Benchmark-a ili WPCentral-a, samo se secam da je po toj listi koju sam gledao Lumie 92x su trebale dobiti 9-tog jula, a ostali malo kasnije, mada izgleda da ta tabela I nije bas istinita, ili mozda samo govori kada MS pusta GDR2 update do proizvodjaca (Nokia, HTC, Samsung I Huawei)...

To sam i ja isto video, ali ocigledno je fail..

Vrh Dno