Zašto oni uopšte imaju porting alat je beyond me.
Ni meni nije jasno obzirom da FB i nema gomilu aplikacija koje treba da portuje sa jedne platforme na drugu.
Dark, to je bio način da se brže, lakše, a možda i jeftinije dođe do aplikacija, jedino što takav način očigledno nije najbolje rešenje, kao što smo svi mogli da pretpostavimo.
Kreiranje aplikacije za portovanje na neku drugu platformu je izuzetno komplikovan posao. FB-u bi se više isplatilo i bilo bi bolje da napišu aplikaciju od nule. Kao što yooyo kaže, skup biblioteka koje simuliraju jedan API ili ga konvertuju u drugi je izuzetno kompleksan posao.
Kako neko može da očekuje da portovana app radi kako treba? MS je napravio skup biblioteka koje simuliraju ios funkcije na WP-u. Ios api je dosta kompleksan, čak su se u jednom keynoteu hvalili da su ubacili još nekoliko stotina ili hiljada api funkcija. Sa svakim novim ios updejtom, MS čeka krvav posao da dopune izmene tako da neka updejtovana ios app može da se prekompajlira za WP. Pa to je kupus, samo tako.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Jeste da MS čeka veliki posao ali je stvar u tome što oni žele da privuku developere da na lak način portuju svoje aplikacije na Windows. Umesto da hiljade developera radi težak i mukotrpan posao oko pisanja koda od nule za Windows MS preuzima na sebe veliki deo posla i nudi developerima da uz male izmene koda portuju svoje aplikacije na Windows.
Znamo da MS-ova UWP nema veliki tržišni udeo i zato se trude kroz portove i kupovinu i besplatno nuđenje multiplatformskih razvojnih alata (Xamarin) navedu developere da jednom kodiraju a da im aplikacije rade osim na već zastupljenim platformama (Android, iOS) i na UWP.
Na žalost, mnogi ljudi uključujući i tech novinare i blogere to ne vide i stalno pričaju kako MS zapostavlja i/ili napušta UWP. A upravo je sve suprotno. I dalje rade na Islandwood i Sentinel projektima za portovanje, Visual Studio stalno dobija nove mogućnosti za razvoj aplikacija za što više platformi uključujući i Xamarin koji sam već pomenuo.
Da se razumemo, univerzalne aplikacije im ne trebaju za čist desktop sistem. Tu i onako već godinama imaju monopol. Ono gde uveliko kaskaju je mobilno tržište i touch uređaji. Pojava UWP i Windows-a 10 je otvorila mogućnost da zaživi i tržište 2-u-1 uređaja kao i da se pojave uređaji koje smo ranije viđali samo u SF filmovima.
Skoro sam video kompjuter ugrađen u stočić koji stoji u dnevnom boravku. Veliki tač ekran koji omogućava da više korisnika istovremeno radi odvojene stvari ili da nešto rade zajedno.
Da ne zaboravimo i LG frižidere koji pokreću Windows 10. Žena otvori frižider, vidi šta fali, napiše na vratima i tebi se spisak za kupovinu automatski sinhronizuje u telefon.

I za razliku od ranijih pametnih uređaja čije su funkcije bile fabrički programirane bez mogućnosti nadogradnje novi uređaji će automatski moći da se nadograde novim i poboljšanim aplikacijama i novim opcijama.
OK, neće ovo da zaživi brzo među širokim narodnim masama ali je početak nečeg novog.