Šta je novo?

Windows (phone) 10

Cekaj, zar ne rekose da ce iOS portovi da ebu kevu, f*ck Android, project Islandwood ftw?

Sent from my m2 note using Tapatalk

Stvar je u tome što Facebook nije koristio Islandwood već njihov OSMeta alat za portovanje a to se za sada nije baš dobro pokazalo po pitanju optimizacije.

Zašto oni uopšte imaju porting alat je beyond me.

Dark, to je bio način da se brže, lakše, a možda i jeftinije dođe do aplikacija, jedino što takav način očigledno nije najbolje rešenje, kao što smo svi mogli da pretpostavimo.

Acep, po cenu da zvučim kao HR mafija :D moram reći da su mi pre oko 3 nedelje Votsap, Vajber i FB Mesindžer teško brljavili, i morao sam da uradim HR (vraćanje na fabričke postavke iz menija). Od tada, pa i na ovom novom bildu, sve radi kako valja. Dakle, neka živi HR, a iOS port dizgori. :D

Poslednja izmena:
Kako neko može da očekuje da portovana app radi kako treba? MS je napravio skup biblioteka koje simuliraju ios funkcije na WP-u. Ios api je dosta kompleksan, čak su se u jednom keynoteu hvalili da su ubacili još nekoliko stotina ili hiljada api funkcija. Sa svakim novim ios updejtom, MS čeka krvav posao da dopune izmene tako da neka updejtovana ios app može da se prekompajlira za WP. Pa to je kupus, samo tako.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Pa to je kupus, samo tako.
Nisam IT po struci, ali prema mom skromnom znanju, rekao bih da si u pravu i slažem se s tobom. Zato mi se ideja portovanja aplikacija (ni na BB-u, ni na W10M) nije dopadala, osim kao neko kratkoročno rešenje za prelazni period, a nikako kao stalno rešenje.
Šteta što MS brljavi sa WP/W10M, jer je OS, po mom mišljenju, mogao biti vrlo dobar.

Zašto oni uopšte imaju porting alat je beyond me.
Ni meni nije jasno obzirom da FB i nema gomilu aplikacija koje treba da portuje sa jedne platforme na drugu.

Dark, to je bio način da se brže, lakše, a možda i jeftinije dođe do aplikacija, jedino što takav način očigledno nije najbolje rešenje, kao što smo svi mogli da pretpostavimo.
Kreiranje aplikacije za portovanje na neku drugu platformu je izuzetno komplikovan posao. FB-u bi se više isplatilo i bilo bi bolje da napišu aplikaciju od nule. Kao što yooyo kaže, skup biblioteka koje simuliraju jedan API ili ga konvertuju u drugi je izuzetno kompleksan posao.

Kako neko može da očekuje da portovana app radi kako treba? MS je napravio skup biblioteka koje simuliraju ios funkcije na WP-u. Ios api je dosta kompleksan, čak su se u jednom keynoteu hvalili da su ubacili još nekoliko stotina ili hiljada api funkcija. Sa svakim novim ios updejtom, MS čeka krvav posao da dopune izmene tako da neka updejtovana ios app može da se prekompajlira za WP. Pa to je kupus, samo tako.

Jeste da MS čeka veliki posao ali je stvar u tome što oni žele da privuku developere da na lak način portuju svoje aplikacije na Windows. Umesto da hiljade developera radi težak i mukotrpan posao oko pisanja koda od nule za Windows MS preuzima na sebe veliki deo posla i nudi developerima da uz male izmene koda portuju svoje aplikacije na Windows.

Znamo da MS-ova UWP nema veliki tržišni udeo i zato se trude kroz portove i kupovinu i besplatno nuđenje multiplatformskih razvojnih alata (Xamarin) navedu developere da jednom kodiraju a da im aplikacije rade osim na već zastupljenim platformama (Android, iOS) i na UWP.

Na žalost, mnogi ljudi uključujući i tech novinare i blogere to ne vide i stalno pričaju kako MS zapostavlja i/ili napušta UWP. A upravo je sve suprotno. I dalje rade na Islandwood i Sentinel projektima za portovanje, Visual Studio stalno dobija nove mogućnosti za razvoj aplikacija za što više platformi uključujući i Xamarin koji sam već pomenuo.

Da se razumemo, univerzalne aplikacije im ne trebaju za čist desktop sistem. Tu i onako već godinama imaju monopol. Ono gde uveliko kaskaju je mobilno tržište i touch uređaji. Pojava UWP i Windows-a 10 je otvorila mogućnost da zaživi i tržište 2-u-1 uređaja kao i da se pojave uređaji koje smo ranije viđali samo u SF filmovima.

Skoro sam video kompjuter ugrađen u stočić koji stoji u dnevnom boravku. Veliki tač ekran koji omogućava da više korisnika istovremeno radi odvojene stvari ili da nešto rade zajedno.

Da ne zaboravimo i LG frižidere koji pokreću Windows 10. Žena otvori frižider, vidi šta fali, napiše na vratima i tebi se spisak za kupovinu automatski sinhronizuje u telefon. :D I za razliku od ranijih pametnih uređaja čije su funkcije bile fabrički programirane bez mogućnosti nadogradnje novi uređaji će automatski moći da se nadograde novim i poboljšanim aplikacijama i novim opcijama.

OK, neće ovo da zaživi brzo među širokim narodnim masama ali je početak nečeg novog.

Developeri se ne privlače na taj način. Postigli su suprotni efekat. Neko iz menadžmenta će reći, hajde da iskoristimo taj tool za portovanje , neko drugi ce reći da to ne radi baš najbolje i tada treba odlučiti između dve opcije:
1. Unajmi par wp developera ili
2. Odustati od wp verzije
Unajme tako par wp developera, oni odrade port nekako, koji je totalno van verzije u odnosu na ios ili Android... Ali zbog wp notifikacija treba izmeniti server i dodati posebnu tabelu u bazi za wp korisnike (kada notifikacija stigne na wp telefon, aplikacija nema pojma o tome, nego tek kada je korisnik pokrene, app pita server ima li šta novo). Onda menadžment kaže.. ma ***, ne isplati se.
Ne može Microsoft da spaljuje pare dok ne istera svoje. Može da ih spaljuje dok ih ima. Akcionari će u jednom trenutku reći da je dosta, a to će se desiti kada neki milestone nije ispunjen kako je planirano. A to se desilo već jednom pa su redefinisali prognoze i desiće se opet.

mzIBRgq.jpg

h0tyPbI.jpg

pronadjite greske :p

Sent from mTalk

Internet te *****ava.
Takođe, koji telefon i ruter (ISP) imaš?
950xl?
Elem, restartuj ruter.

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
do interneta nije sigurno.

640 xl lte. ruter je neki telekom iptv.

posle gasenja je store proradio i tu i da nekako poverujem da je do interneta ali nema sanse. ali kako onda objasniti jbn. kalendar?

koja je poenta zivih plocica ako kasne tj. ne rade. danas je 20. na plocici stoji i dalje 19.

imao sam isti problem i sa outlook aplikacijom, koja takodje nije prikazivala primljene mailove.

Kalendar i mail su zajednički app. I meni oba rade. Jesu li ti zadnje verzije?

Baš kad si to napisao i ja sam provalilo da mi se sve aplikacije sporo učitavaju. Ne samo Store (isti problem jao kod tebe), već i FB, Twitter i mTalk.
Problem je rešen restartovanjem rutera koji je isto neki Telekomov.
Uostalom, valjda vidiš na samim SSovima da ti net pada?
Btw ni ja ne dobijam notifikacije kad stigne mail, sami kad pokrenem outlook.
Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Bug je izgleda nasumičan. Baš sam gledao od kad se ljudi žale, i uopšte nisam primetio kod sebe.

4b83ed66dbeef0d8a35f145b91b62dd6.jpg

nemam pojma. to za nasumice sam i napisao pre neki dan. windows mi deluje kao neka lutrija. pa kome se kako posreci.

ako ste pratili temu u zadnje 2 nedelje sam 2 puta radio factory reset. prvi put zbog nemogucnosti otvaranja photos app, drugi put zbog nemogucnosti otvaranja outlook app-a.

outlook app mi i dalje ne pokazuje notifikacije za primljeni mail na plocici, a kalendar, kao sto mozete videti, takodje ne radi.

verzija aplikacija je najnovija kao i verzija sistema.

definitivno nije problem do mene nego do greske u sistemu koju microsoft ne moze da popravi evo vec, iha haj vremena :(

outlook mail 17.7167.40818.0

calendar 17.7167.40818.0

Vidim ti imaš noviju verziju od mene, ja sam na verziji 17.7167.40728.0 i store mi ne nudi nikakav apdejt za outlook, jesi li ti na production buildu ili si na insideru?
Inače, i ja sam radio hr prije 7 dana i takođe mi ne radi kalendar live tile. Doduše radio je prva 2-3 dana, ali ne promijeni datum tačno u ponoć već eto kad mu se ćefne, sad ne mijenja datum više uopšte, već vrati na osnovni tile.
mE8sWaf.jpg

A live tile mi nije radila ni prije hr, a evo ni sad. I ne mogu provaliti da li je do sistema ili do aplikacije, znam da mi na Treshold 2 nikad pravila probleme nije, problemi su nastali poslije Anniv. apdejta. A vidim da nekom radi nekom ne. I da, mail i calendar su jedna aplikacija, što znači ako ne radi live tile na kalendaru, 100% neće raditi ni na mejlu.

Sent from mTalk on HP Pavilion dv5

Kod mene kalendar, a i mail ne kako treba sigurno vec mesec dana..od AU. Radio sam 2 HR i nista..i dalje isto. Na kraju sam instalirao app My Calendar..ima isti live tile kao i Kalendar..i sto je najvaznije radi kako treba.

os verzija koju imam je .189

plocica kalendara proradi, tacnije promeni datum, cim se promeni njena velicina. npr. poveca se pa se vrati na staro :(

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Prijavljivano je to više puta, ali fix-a nema.

Posle današnjeg ažuriranja, Outlook (17.7167.40818.0), izgleda da je kalendar "oživeo". :D

Desilo mi se, ne znam kako, da su mi se svi kontakti duplirali, bukvalno od svakog imam duplikat i za jedan mi je stigla poruka u odvojenom threadu od dosadasnjeg. Da li je neko imao problem ove vrste? Mogu ja sad tu rucno da azuriram/brisem (mada ce jako smarati jer ih ima dosta), al se bojim da mi se ovo ne ponovi. Duplirani kontakti nemaju u sebi informaciju o Viberu, dok ovi "originali" imaju.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da proveri da li kad nesto kopira u wordu moze da odradi paste u edgu,porukama.... ?
Kod mene ne moze .

Sent from mTalk

Hello, Windows Insider!
First, we'd like to let you know that we’ve just released another Windows 10 Insider Preview build for PC. You can also find out about the latest Windows 10 Insider Preview build for Mobile. As usual, you’ve got multiple ways to submit your feedback and hear what other Insiders are saying, including the Feedback Hub (now a new app in the Windows 10 Anniversary Update) and our Insider forum.

Mail koji sam dobio jutros. [emoji16]

Sent from mTalk on Lumia 640

Hello, Windows Insider!
First, we'd like to let you know that we’ve just released another Windows 10 Insider Preview build for PC. You can also find out about the latest Windows 10 Insider Preview build for Mobile. As usual, you’ve got multiple ways to submit your feedback and hear what other Insiders are saying, including the Feedback Hub (now a new app in the Windows 10 Anniversary Update) and our Insider forum.

Mail koji sam dobio jutros. [emoji16]

Sent from mTalk on Lumia 640

Upravo ga skidam za laptop,sinoc gledam seriju i izlazi mi obavestenje vas build vazi do 1 oktobra,posle toga PC ce se restartovati na par sati.Ja reko sta je sad insajder sam na fast ring-u,odem na update nista.I jutros me doceka ova poruka.:) Navodno su menjali mape i feedback hub.Videcemo za jedno sat vremena,Nazalost ovaj build preskace mobilne korisnike.Verovatno ce sledeci biti i za mobile.

Capture.JPG7

Da li jos nekom luduje Viber,sad sam ga reinstalirao radi sync 20 min ,onda ga ugasim upalim ga opet kao krene i samo me vrati na plocice,to je jedini app koji mi pravi problem i izludjuje me.Sreca pa ga imam i na kompu tu sljaka odlicno,mada i tu zna da zabaguje.:wall:

Poslednja izmena:
Desilo mi se, ne znam kako, da su mi se svi kontakti duplirali, bukvalno od svakog imam duplikat i za jedan mi je stigla poruka u odvojenom threadu od dosadasnjeg. Da li je neko imao problem ove vrste? Mogu ja sad tu rucno da azuriram/brisem (mada ce jako smarati jer ih ima dosta), al se bojim da mi se ovo ne ponovi. Duplirani kontakti nemaju u sebi informaciju o Viberu, dok ovi "originali" imaju.

Meni se nisu duplirali ali sam vidio da su se pobrisale slike sa nekih kontakata što sam im dodavao. I skontao sam da je to zato što su me prebacili na novi Outlook.com u okviru kojeg je novi Outlook People, dosad mi je bio stari outlook. Možeš pogledati na sajtu preko računara, ako su i tebe sad prebacili vjerovatno da je to razlog jer su selili sve kontakte sa starog na novi pa se vjerovatno tu nešto zbrkalo.

Sent from mTalk on HP Pavilion dv5

Vrh Dno