Šta je novo?

Windows 8

Na netbook sam stavio osmicu(imam je i na desktopu) i potvrdjujem da radi fenomenalno brzo. Pokusavao sam sa raznim varijantama linuxa i windows 7 starterom i sve se vuklo. Osmica leti:D

Da koristio sam sa istom sadrzinom programa , zato i nemam vremena da ponovo dizem 8icu na laptopu jer mi treba dosta vremena da sve ponovo install ...

Да ли си користио исту садржину програма на обе верзије за време тих 2 месеца или? Имам један ссд додатни па реко можда да пробам да видим како иде. Могли бисмо на првој страни ставити шта ради а шта не ради од програма на 8-ци за сада.
Isključi sve ostale SSDs i HDDs pre nego što instaliraš 8micu da ti se nepomešaju. Posle možeš da ih vratiš, tako je najlakše. Jedini problemi sa komptibilnošću na koje sam naleteo je programi koji zahtevaju niže verzije .net a. 99 % Drivera sa sedmice rade takođe.
Btw. gde si u Canadi, ja sam bio 25 godina u Torontu.?

То у вези инсталације знам хвала хехе. Монтреал 10-так год. Поз.

Ovaj... vi svi imate legalne kopije Win 8? Pitam onako samo...

cini mi se da se comodo fw 6 ne slaze bas lepo sa osmicom. otkako sam ga uninstalirao, nemam vise problema sa shutdown-om i sleep-om. pre toga mi se komp zaglavi u stanju gasenja ili uspavljivanja pa mi posle par minuta izbaci bsod.

da li neko ima slicna iskustva?

Ja sam ga probao na osmici, bio je jedan od retkih koji je radio besprekorno.

Ovaj... vi svi imate legalne kopije Win 8? Pitam onako samo...

Ja nemam, ali radi kao sat pravo da ti kazem. Bas sam instalirao b92 aplikaciju i sad mi je jos vece zadovoljstvo da koristim win8, ali svejedno ja sam presao sa sedmice samo zbog metro-a, jer je meni metro UI zanimljiv, a posto sam i skinuo app za Tom&Jerry crtace i to ponekad odgledam haha :D, ali sve u svemu meni se ovaj koncept veoma dopada :)

Ja sam ga imao legalno iz one prve ture :) ali posle sedam meseci koriscenja, odustao sam prosle nedelje. Jednostavno mnogo stvari odradjujes mnogo brze na win7 nego na win8, i glup je koncept kada imas dva OS-a u jedan...
Volim nove stvari ali ovo nije bas korisna stvar.

Poslednja izmena:
Kad se samo setim koliko puta sam čuo: "šta će windows kad je DOS majka, šta će win XP kad na 98SE sve radi super"..... Kad, tad ima noviji OS da te strefi pa bolje se navikavati na novo od početka, pogotovo kad razlika nije prevelika. Evo jedan moj sestrić skoro da ne dotakne miša na windowsima, sve radi preko shortcuta i console.

Pa nije bas tako, pogledaj Vistu kako je prosla.
Ja sam uvek voleo nove stvari da koristim i nisam nikada bio u fazonu "šta će windows kad je DOS majka, šta će win XP kad na 98SE sve radi super", ali koristiti win7 na PC u odnosu na win8 jeste bolje i lakse.
Ipak nije im bilo najpametnije sto su ubacili dva UI-a. Ja sam mislio da ce tako privuci programere za njihove tablete...

Evo malo statistike kako je win8 prosao u odnosu na Vistu:
http://www.zdnet.com/five-reasons-why-windows-8-has-failed-7000012104/

Kad, tad ima noviji OS da te strefi pa bolje se navikavati na novo od početka
Ja posle toliko meseci navikao sam se da ga koristim, ali ponavljam, prakticnije je na PC da se koristi win7

Poslednja izmena od urednika:
Evo ti jedan banalan primer, lakse je misem iskljuciti racunar.

Isti djavo ti je misem a mozes uvek koristiti shortcut na tastaturi koji je najbrzi.

Evo ti jedan banalan primer, lakse je misem iskljuciti racunar.

Onim ljudima koji jos uvek koriste mis za gasenje racunara, a ne Alt + F4. I jos uvek treba dva klika i za Windows 7 i za Windows 8. Tako da argument ne pije vodu.

Poslednja izmena:
Dva jako bitna argumenta su da je metro totalna glupost na 27" ekranu ali i manjima dakle na svakom koji nije osetljiv na dodir.

I druga bitna stavka iako je ispod haube dobrim delom 7, a za 8 su potrebni njeni drajveri do kojih često nemože da se dođe (pogotovu laptop i slične konfiguracije)

Ma pored toga sto retko koji pocetnik ce umeti da ugasi PC, rad sa vise aplikacija je isto zakomplikovan i nepraktican. Sada nisu vise sve pokrenute aplikacije na jednom mestu jer neke su u klasicnom task bar-u, a druge u onom koji ima Metro sa leve strane.

Kada sam na klasicnom desktopu i hocu da pokrenem neki program, idem u metro pa ako ga nema na homescreenu onda mora desni click da bi se pojavilo dugme sa svim aplikacijama (i ovo nije logicno), pa idem u desni cosak dole kliknem na to dugme i tek onda pocinjem da trazim.
U start meniju na win7, sve se to brze odradi i sve je tu jedno pored drugog.
Za touch screen urdjaje jeste bolji win 8 ali za PC nije.

Isti problem sam imao i sa Chrome koji dok je bio default browser, metro verzija nije imala veze sa onom za PC i ako pokrenes prvo chrome iz metro i posle kasnije ako pokrenes Chrome iz desktopa, ne mozes da nastavis gde si stao jer je to potpuno drugi program.

Takodje smeta kada ista stvar (recimo izlazak iz aplikacije) na nekim aplikacijama radi se na jedan (klasican) nacin dok kod drugih moras tu istu stvar da radis potpuno drugacije u metro fazonu.

Onda u toku rada cim se priblizis nekom cosku stalno ti iskace nesto pa samo se nerviras :)

Da bi recimo stigli do RUN-a moras da koristis tastaturu i kao i za dosta puno ostalih stvari treba da naucis sve te precice jer da stignes tamo koristeci mis sada je to previse komplikovano ili skoro neizvodljivo...

Poslednja izmena:
jel bilo reči o sledećem (to me je u dva navrata odbilo od win8): random zabadanje: "Display driver stopped responding and has recovered", crn ekran na sekundu pa se povrati odmah, mislio sam da sam jedini, ali su se na jednom drugom domaćem forumu javilo još par ljudi sa istim problemom (mislim da su svi imali x64) ... da mi se to nije dešavalo ostao bih na osmici :/

Ma pored toga sto retko koji pocetnik ce umeti da ugasi PC, rad sa vise aplikacija je isto zakomplikovan i nepraktican. Sada nisu vise sve pokrenute aplikacije na jednom mestu jer neke su u klasicnom task bar-u, a druge u onom koji ima Metro sa leve strane.

Pa ne moras da instaliras Metro aplikacije ako ti to komplikuje zivot, verujem da 99% njih ima i desktop varijantu, osim ako je Microsoft Store proizvod.

Kada sam na klasicnom desktopu i hocu da pokrenem neki program, idem u metro pa ako ga nema na homescreenu onda mora desni click da bi se pojavilo dugme sa svim aplikacijama (i ovo nije logicno), pa idem u desni cosak dole kliknem na to dugme i tek onda pocinjem da trazim.
U start meniju na win7, sve se to brze odradi i sve je tu jedno pored drugog.

Ako hoces da pokrenes BILO koji program u Windows 8, pritisnes Windows dugme i pocnes da kuces ime programa, sto je daleko brze od bilo cega sto je Windows 7 ikad imao. Nema potrebe da ides na homescreen pa da klikces na aplikacije, nije to tako ni zamisljeno.

Da bi recimo stigli do RUN-a moras da koristis tastaturu i kao i za dosta puno ostalih stvari treba da naucis sve te precice jer da stignes tamo koristeci mis sada je to previse komplikovano ili skoro neizvodljivo...

Ja ne razumem zasto bi ikad iko koristio mis da dodje do Run-a, cak i u Windows 7. Windows + R ti je daleko brze resenje. I opet ponavljam, to je Windows 8 mnogo bolje odradio.

Poslednja izmena:
Ako hoces da pokrenes BILO koji program u Windows 8, pritisnes Windows dugme i pocnes da kuces ime programa, sto je daleko brze od bilo cega sto je Windows 7 ikad imao. Nema potrebe da ides na homescreen pa da klikces na aplikacije, nije to tako ni zamisljeno.

Ovo moze i u sedmici a mislim da radi i u Visti. Pritiskom na windows dugme na tastaturi pali se start i fokus je na search boxu u kome samo kucas ime aplikacije i udaris enter.

Gašenje problem, od kada to ? na većini kompjutera samo stišneš start dugme na kutiji na sekund i on lepo izadje iz Wina i ugasi se. Većina tastatura imaju i dugme za gašenje takođe. Svi instalirani programi programi dobiju ikone na metrou (ponekad čak i nekoliko ) ne samo metro aplikacije, pa meni služi kao neki fenci start meni. Nego vidim ja šta je problem za neke ( kod nas većina) treba da budu legalni windows sa uključenim updejtom a većina aplikacija mora da se plati.

Nazad
Vrh Dno