Šta je novo?

Windows 8

Da li si probao sa opcijama Refresh/Reset Windows? Prva čuva podešavanja, druga kompletno resetuje Windows kao da je sad instaliran, ali mislim da obe traže instalacioni disk.

ma sve sam tamo probao, "unable to reset your pc. A requiered drive partition is missing."
Ne znam kako je izgledao drive i file system, mozda je pomesao drive leethers and paths, pojma nemam
Na refresh youre pc pise, The drive where windows is installed is locked. Unlock the drive and try again.

Ovako izgleda drajv i fajl sistem, nadam se da nije izgubljena neka particija.

Ali ideja je ponestalo.

Овако, у фирми имам инсталиран оригиналан Windows 7 Starter, купљен уз рачунар на коме је. Дуго ми је био сасвим одговарајући, међутим тренутно имам потребу да доградим RAM, а он има ограничење на 2GB.

Ту улази у причу Windows 8 Pro, који је могуће преко Microsoft преузети за 40$, што је далеко повољније него било који Win 7, а моја питања су следећа:
-Ако га овако купим, могу да га нарежем на диск, и њега користим за реинсталацију система касније (наравно, на истој машини)?
-Кад га активирам, Win 7 Starter постаје неважећи и не могу да се вратим на њега ако ми 8 не одговара?
-Немам неких предрасуда према Metro-у, али ми делује да смањује продуктивност (опције на више места, константан прелаз из стандардног у нови интерфејс...)?

Рачунар ми треба углавном за програмирање, и увек су ми упаљени сви програми које користим. Aero и сад немам, тако да ми то није неки минус.

Хвала унапред на одговорима.

ma sve sam tamo probao, "unable to reset your pc. A requiered drive partition is missing."
Ne znam kako je izgledao drive i file system, mozda je pomesao drive leethers and paths, pojma nemam
Na refresh youre pc pise, The drive where windows is installed is locked. Unlock the drive and try again.

Ali ideja je ponestalo.

Uradi boot sa instalacionog diska ili flash-a idi na repair pa izaberi opciju troubleshoot i onda command prompt pa kucaj sledece:
bootrec
bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot
bootrec /RebuildBcd

i onda restartuj.

@freestyler ti si GENIJALAC
evo jeb..m se ceo dan i gledam usput ovaj jadni prvi glas Srbije, kako ostaju neki *****i a odlaze pevaci, a ti si mi izvukao da ovaj dan ipak zavrsi sa osmehom, 2 minuta do ponoci, hehe. Puno hvala!!!

Sve je ukenjao sa tim Easeusom, koliko vidim (informacije sa neta) resajzovanje je obuhvaćeno u samom vindows 8 i radi kako treba. Nakon ovoga sto si mi rekao da ukucam, prvo je na restartu morao da otkači neko easeus butovanje, na tom je visio... pa je ponovo uradio restart i onda je sve ok.
Jedna smesna stvar, drugar je stavio sifru, nismo ni pricali o tome (od danas popodne), slao sam mu poruku, međutim - spava, ne javlja se i sad do ujutro ni ne mogu da vidim taj novi win, koji još nisam video uživo, hehe.

Poslednja izmena:
@freestyler ti si GENIJALAC
evo jeb..m se ceo dan i gledam usput ovaj jadni prvi glas Srbije, kako ostaju neki *****i a odlaze pevaci, a ti si mi izvukao da ovaj dan ipak zavrsi sa osmehom, 2 minuta do ponoci, hehe. Puno hvala!!!

Sve je ukenjao sa tim Easeusom, koliko vidim (informacije sa neta) resajzovanje je obuhvaćeno u samom vindows 8 i radi kako treba. Nakon ovoga sto si mi rekao da ukucam, prvo je na restartu morao da otkači neko easeus butovanje, na tom je visio... pa je ponovo uradio restart i onda je sve ok.
Jedna smesna stvar, drugar je stavio sifru, nismo ni pricali o tome (od danas popodne), slao sam mu poruku, međutim - spava, ne javlja se i sad do ujutro ni ne mogu da vidim taj novi win, koji još nisam video uživo, hehe.

Nema na čemu. :)
Resajzovanje je moglo iz Disk Managment-a koji je u sastavu Windows-a, nije potrebno instaliranje bilo kakvog softvera. Samo je napravljen problem.
Ako je napravljen local account na Windows-u a ne preko mail-a onda možeš sa Hirens Boot Cd-om da obrišeš šifru. :d

Poslednja izmena:
Skoro moja sestra uzela HP ProBook4740S, ima instaliran Win 8. Ne snalazi se najbolje u njemu,spojio joj win naloge za Skyp sa Live Messnger.
Jednostavno joj se Win ne svidja. E sad ne bi da ga pregazi 7 jer je komp pod garancijom ne zna oce ga moci vratiti na pocetno stanje(da li ima tu mogucnost na tom HP) . Ja hocu da pitam da li i kako sada na instaliranu Win 8 moze da se kao dual but i KAKO doda Win 7. I ako se to odradi jel postoji mogucnost da se pri tome ostete eventualne skrivene particije za vracanje? Molio bih ko zna da pomogne.

Ako to ptas velike su sanse da ces nesto zabrljati, ali evo nekih smernica pa mozda pomogne. Treba da se napravi posebna particija na kojoj ce biti instalran win 7, to mozes prilikom istalacije windowsa. Prepoznajuci da postoji jos jedna windows instalacija trebalo bi da sam upise drugu putanju za izbor windowsa prilikom butovanja. Prostor za novi windows mozes uzeti od particije na kojoj je 8 ili neke storage particije ako je napravljena. Ako ne radis format celog diska ne mozes da poremetis particiju za restorovanje imidza. Dakle nemoj samo da brises i spajas particije i bices ok.

Neznam dali će moći 7mica posle 8mice, nisam probao sa tim ali XP je morao pre 7mice inače je isklučivao 7micu, obrnuto no problem. Moglo je da se reši samo izmenama na boot.ini. Isto je bilo i sa Win 98 posle XP a.

To je zato što su promenili bootloader sistem između XP-a i Vista-e/Win7. Win7 i Win8 bi trebalo da su kompatibilni po tom pitanju, neka me neko ispravi ako grešim.

Najlakše i bez komplikacija to možeš odraditi ako imaš 2 hard diska u mašini. Fizički otpojiš disk sa 8-com i istaliraš na drugi disk 7-cu. Posle vratiš disk na kablove, namestiš u biosu koji češče koristiš da je prvi, a ako želiš u drugi nakon restarta stiskaš F8, F11 ili F12 zavisno o ploči (Asus, Msi, Gigabyte) za ulazak u boot meni i izabereš disk za butovanje. Tako sam ja davno XP posle 7ce (zbog neke igre koju sam igrao online u XP-u - MotoGP3 URT, za 7cu nisu uradili podršku za gamepadove), i ako moraš da reinstaliraš sistem, drugi će biti netaknut...

Najlakše i bez komplikacija to možeš odraditi ako imaš 2 hard diska u mašini. Fizički otpojiš disk sa 8-com i istaliraš na drugi disk 7-cu. Posle vratiš disk na kablove, namestiš u biosu koji češče koristiš da je prvi, a ako želiš u drugi nakon restarta stiskaš F8, F11 ili F12 zavisno o ploči (Asus, Msi, Gigabyte) za ulazak u boot meni i izabereš disk za butovanje. Tako sam ja davno XP posle 7ce (zbog neke igre koju sam igrao online u XP-u - MotoGP3 URT, za 7cu nisu uradili podršku za gamepadove), i ako moraš da reinstaliraš sistem, drugi će biti netaknut...
Tako sam i ja uradio, ne meša se ništa, s'tim što ja imam i XP na jednom starom 16 GB disku pa priključim po potrebi.
Naj važnija stvar je da svaki OS piše svoje Boot sektore na svom disku tako da mogu da rade i kad se jedan disk skine, promeni ili crkne.
Pošto i onako mora da se resetuje sistem pri prelasku sa jednog OS na drugi nije problem da se pritisne F12 ili šta već i izabere odgovarajući HDD.

Ali radi se o laptopu ima jedan hard i 750 gb i fabricki podeseno skoro sav prostor C, tj tacno ovako : OS C: 681 GB, HP_TOOLS D: 1.98 GB i HP_RECOVERY F: 13.4 GB , tako da nista od drugog harda-
Da su stavili neku particiju kao slobodnu probao bih na nju , a ostaviti ceo hard za C: (osim ove dve male particije ocigledno namenske), ???, zato se i plasim jer je sve C:

Poslednja izmena:
meh, ja godinama ostavljam ceo hdd za c: jer mi više nije problem bekap. to nekad kad nismo imali terabajte preko usb-a si morao da ostavljaš dve particije, sad samo prebaciš podatke na externi hdd i vajpuješ sve. ne vidim čemu te sve silne particije koje ljudi prave. jedna "muzika" jedna "filmovi" jedna "podaci". koja je razlika da na jednoj particiji napraviš foldere "muzika", "filmovi", itd. folderi mogu da menjaju svoju veličinu, particije ne. šta ako mi je particija "filmovi" puna a hoću da snimim još neki film, snimiću u muziku? :d ne kapiram. meni je to totalno besmisleno sada. nekad je postojao dobar razlog za takvo smaranje, sad ne.

Poslednja izmena:
Partition Magic ili takav neki će ti napraviti particiju za čas, pa možeš na nju ako ti HDD nije prepun. Nema šanse da instaliraš 2 OS-a na jednu particiju, jedino da probaš sa VM ware pa onda. To je baš komplikacija i nema 100% garancije da će pravilno da radi sa hardware-om. Ako imaš neki USB hard disk možeš i na njega da instaliraš 8micu. Nezgodno je što neki lap-topovi traže da imaš OS baš za njega ali ako si instalirao neku ˝običnu˝ 7micu nema razloga da 8mica ne radi na njemu, samo udari upgrade sa istom verzijom tj. 64 ili 32 bita. Driveri i za jedan i drugi win rade sasvim dobro izuzev za neke štampače jer 8mica ima drugi sistem za nih.

Ali radi se o laptopu ima jedan hard i 750 gb i fabricki podeseno skoro sav prostor C, tj tacno ovako : OS C: 681 GB, HP_TOOLS D: 1.98 GB i HP_RECOVERY F: 13.4 GB
Nemoj da instaliras 3rd party softver na 8ci. Evo baš neki dan sam razbijao glavu kako da povratim sistem na prijateljevom novom Toshiba L850. Instalirao je easeus 9, da napravi još dve particije od c: koja je nekih 680GB i sistem nije mogao da se probudi...ali uz pomoć sa ovog topica (par postova ispred), uspeo sam da vratim sistem u prvobitno stanje. Imaš; control panel/desno dugme na computer/manage/disk management/
Desno dugme na c drive (taj od 6xx GB)/ Shrink (unesi vrednost za koju ćeš smanjiti c drive), ja sam smanjio za 600000. Ostalo je c paricija. Ono će ti biti unalocated, pa sad od toga pravi, jednu dve ili šta hoćeš, ja sm napravio 2 od 300000(~300GB).

Poslednja izmena:
Necu li time kad sa Win. napravim particiju na C , da poremetim nesto sto je fabricki instalirano, pa da ne mogu da koristim njihov sistem za vracanje na staro.
Kako sam razumeo Padawana ako ne brisem i ne spajam particije necu nista poremetiti a sta je kad im menjam velicinu i dodajem novu ?

Poslednja izmena:
Ako radis recovery, pita te hoces samo da vratis instalacionu particiju ili ceo disk u prvobitan polozaj, ali i ed_hunter je potpuno u pravu, ako ti ne treba zbog nekog posebnog razloga, nista ne fali i fabricki.

Da li je iko uspeo da instalira NetFramework 3.5 na Windows-u 8?

Verzija 4.0 je uredno uz sistem instalirana i omogucena ali 3.5 jednostavno ne instalira, omogucen i preko komande u cmd-u... ali u CP_u i dalje stoji anstikliran, aplikacije kojima je podrzan naravno ne rade, instalacija koja ga automatski skida sa neta ne daje nikakve rezultate na dva odvojena sistema a nije moguce instalirati ni punu, zasebno skinutu verziju NetFramework-a 3.5, opet se konektuje na net, staje i tako u krug. Ovo je neverovatno.

Meni je ovo povuklo .net 3.5, skinuo i instalirao se (na 8-icu x64) bez problema. Za prethodno skinutu full verziju sam cuo da pravi probleme

Poslednja izmena:
Cudno bas, ja sam pokrenuo to i ono g.... od Windowsa mi krenu instalaciju NetFramewokr-a 3.5 sa neta i tako u krug. Tuga, u svakoj novoj verziji Win-a poprave par problema i dodaju jos duplo vise iritantnijih.

Imam utisak da se ˝proizvođač˝ baš i nije nešto ovajdio na ovim prostorima. Nema veze, 8mica je sasvim dobra, naravno da su morali da prave tako da bude što kompatibilnije sa starijim sistemima pa zato nisu mogli odmah da udare po inovacijama nego malo po malo. Za sada ima dovoljno noviteta da bude skoro now OS. Što se žalbi tiče na tezu da je onaj OS pre toga bio bolji, to se događalo uvek od drugog DOSa pa nadalje. Za godinu dana će da grde svakoga ko upotrebljava ˝staru˝ 7micu jer ona ne valja ništa. Furao sam 95icu beta godinu dana i svi su govorili da je to najgluplji OS ikada, pa vidi dokle je stiglo.

Poslednja izmena od urednika:
Za godinu dana ce da hvale ili 7-icu (jos vise nego sad) ili 9-ku/Blue. 8-ica ostaje promasaj (ni blizu toliki kao Vista ali ipak promasaj)

Nazad
Vrh Dno