Šta je novo?

Windows 8

Na slabijim računarima se to vidi u radu. Na matorom lapu win7 nisam ni mogao propisno koristiti, već je morao XP. Dok osmica diše sasvim fino.

Na slabijim računarima se to vidi u radu. Na matorom lapu win7 nisam ni mogao propisno koristiti, već je morao XP. Dok osmica diše sasvim fino.

Jedino ako je aero davio u win7 zbog graficke, win7 radi korektno na atomu sa 1GB... nevidim zasto bi win8 radio bolje jedino sto nema aero-a a i on se moze iskljuciti i pod win7

Nema teorije da Win7 i XP rade slicno.. XP radi i sa 256 rama, a 7 tesko da moze i sa 512mb, tako da tesko da je moguce da isto rade i jedan i drugi.. Isto vazi i za procesore..

Nema teorije da Win7 i XP rade slicno.. XP radi i sa 256 rama, a 7 tesko da moze i sa 512mb, tako da tesko da je moguce da isto rade i jedan i drugi.. Isto vazi i za procesore..

A ko je ovde spominjao kolicinu ram-a, govorimo o masinama sa 1GB i vise, takodje XP nemoze vise funkcionisati sa 256mb-a posto su zahtevi novih verzija AV-a, firefox-a, skypa a pogotovo chrome-a megalomanski

Bez obzira, Win7 ce po default-u pojesti vise rama, tako da ce za ostale app ostati manje.. A o tome ovom snimku gore za win 7 na 256mb mogu samo da se :d . . Nema veze sa tobom Dragane nego sa mozgom koji je pokusao ovo, bas me interesuje kako je radio kroz par dana, standardne upotrebe ovaj jadni komp..

Na inostranim forumima može se naći dosta tutorijala kako ručno preurediti instalaciju Windowsa 7 kako bi koristila manje resursa.

A što se tiče priča da je je ista zahtevnost XP i 8 to je u najmanju ruku nonsens.

Slično je i da se 7 i 8 drastično razlikuju, pogovo ako se aero isključi na 7

Možeš li to i da obrazložiš? Ja koristim Win 8 i ne nameravam da se vraćam. Imam legalnu licencu tako da ne moram sa se brinem za reinstalaciju i korišćenje partizanskih metoda, apsolutno svi uređaji rade i imaju drajvere (matična, zvučna, grafika i to ni manje ni više nego AMD, TV kartica, Razerov miš, laserski štampač). Konačno je i sav softver koji koristim updejtovan da radi bez probelam na osmici. Metro ni ne znam da postoji. Imam Start dugme, gadgete. Očigledno je trebalo malo vremena da se softwer ispegla, nema više ni zabadanja programa koji su u početku pravili probleme.

Bolja je ako je situacija kao sto je bila u pocetku, ali sad vec ne vidim zasto bi neko koristio 7, ukoliko bas nije navikao ili je okoreli baksuz pa nece da prizna da nesto bolje radi.. Barem za moj probook, HP je izbacio sve drajvere, tako da sad sve radi kao podmazano na Win8 i ne vidim zasto bi koristio win7..

@ed_hunter
Aki ti "svi" kažu da skučiš u bunar, hoćeš li ti skočiti? Mislim da svi mi imamo dovoljno mozga da vidimo i procenimo šta nam odgovara. Nekom će to biti Win 7 nekom 8, a nekom bogami i dan danas XP. Izjave poput tih bar meni ne liče na ništa više od običnog trolovanja.

Radi li nekom music xbox na windows 8, meni sam 30 sec? :(

To su ubacili placebo efekat u Win8. Zbog toga radi 30% brže.

Znaš kako ljudi su isto ovako ubeđivali kada je izašla sedmica da nije ništa bolja od Viste, a sada se kunu u tu sedmicu. Više je tu problem stvar navike i čekanje magičnog service packa koji još od 98/XP ne igra takvu ulogu :)

Vista je bila krs od samog pocetka, a Win7 kad je izasao vec je bio ispeglan. ;)

Možeš li to i da obrazložiš? Ja koristim Win 8 i ne nameravam da se vraćam. Imam legalnu licencu tako da ne moram sa se brinem za reinstalaciju i korišćenje partizanskih metoda, apsolutno svi uređaji rade i imaju drajvere (matična, zvučna, grafika i to ni manje ni više nego AMD, TV kartica, Razerov miš, laserski štampač). Konačno je i sav softver koji koristim updejtovan da radi bez probelam na osmici. Metro ni ne znam da postoji. Imam Start dugme, gadgete. Očigledno je trebalo malo vremena da se softwer ispegla, nema više ni zabadanja programa koji su u početku pravili probleme.

Evo navescu ti ja jedan primer, drajveri za Tp-Link 722N i NC Wi-Fi adapter. Imaju drajveri za Win8 ali beta i oni ne rade, vise ne rade nego sto rade, sa nekim drajverim iz 2010. i moze da radi ali cesto gubi signal. Taj adapter je inace prilicno rasprostanjen i nov je proizvod, i dalje aktuelan. Inace sam probao na dve desktop masine taj adapter sa vise verzija drajvera.

Takodje imam Win8 na laptopu, koji je i vise nego dovoljno brz da iskoristi puni potencijal OS-a ako izuzmemo upotrebu SSD-a u istom.
Jedina razlika u brzini se moze osetiti pri butovanju. Nesto pored toga moze se osetiti precinzim merenjima verovatno a pod uslovom da su oba sistema "uredna". Istina je da u odsustvu Aera rad u osmici deluje fluidnije ali ako bi se poredila brzina ne bi bilo primetne razlike, uostalom Aero se moze iskljuciti u sedmici vrlo lako i ubaciti identican izgled osmice ili neki napredniji koji nece uticati na performanse. To sto neko primecuje razliku u osnovnom radu izmedju osmice i sedmice je verovatno jer mu je instalacija sedmice bila matora i OS nije odrzavan adekvatno.

Poslednja izmena:
Uzeo sam jednu novu masinu za posao sa win8 , malo je sredio medjutim ne mogu da provalim kako da namestim da mi se automatski loguje live account kad se upali sistem, povezao sam win sa live nalogom medjutim uvek mi trazi password pa tek onda udje u sistem, moze li se to nekako srediti?

Kucaj "netplwiz" u run i odštikliraj "Users must enter a user name and password to use this computer"

Instalirao sam sistem na racunaru sa SS2 za koju nema drajvera za osmicu a ovi za sedmicu prave probleme.
Eto prvi put vidim da neki drajveri i ne rade kako treba na osmici.

Tu se slažem, ali pričam o khzduna koji su ubeđivali kada se win 7 pojavio da nije brži od viste :)

Sta znam, koristio sam par sati Win8, i nisam osetio da je brzi od Win7, mozda zato sto na Win7 ne koristim Aero i ostala eye candy ******. :p

Drajveri ne čine operativni sistem lošim - samo pokazuju da proizvođač ne vodi računa o softveru za uređaje. A osmica jeste nešto bolje optimizovana od sedmice, mada neke velike razlike u desktopu nema...

Ma ok i ne mozes nesto sto radi fino da unapredis nzm kako i koliko, ali ako vec sve sto radi na 7 radi ovde na 8, ako svi drajveri postoje (za one za koje postoje) zasto jednostavno ne probati ono sto je novo i po meni lepse.. Cak mi je i Metro UI postao jako koristan, pre sam imao naviku da npr u control panel ulazim misem kroz start pa control panel, sad samo win key, kucam control, izadje CP, enter i cao.. Da se razumemo nisam neko ko pokusava da izgura nesto sto je fensi po svaku cenu, ali u ovom slucaju stvano je cool, a uz to rekoh vec i korisno..

A pre je bilo komplikovano uci u control panel?

Nikada jednostavnije, kliknes na start i vec si u control panelu, a dok ti stisnes win key pa dok ukucas control to ti dodje na isto kao da si klikno na start pa usao u control panel. Sto da bude lako kada moze komplikovano!!!

Poslednja izmena:
Da mi ne bi revnosni policajci brisali svaki komentar u vezi Win 8, napisacu jos i ovo:
Ljudi kupujte najbolji operativni svih vremena, Win 8, rece jedan prezenter na promociji firme Yutro.

Znaš kako ljudi su isto ovako ubeđivali kada je izašla sedmica da nije ništa bolja od Viste, a sada se kunu u tu sedmicu. Više je tu problem stvar navike i čekanje magičnog service packa koji još od 98/XP ne igra takvu ulogu :)

Ma, i meni se, onako odokativno, čini da je fluidniji malo od 7ice, ali 30% mi zvuči kao SF.

Cak mi je i Metro UI postao jako koristan, pre sam imao naviku da npr u control panel ulazim misem kroz start pa control panel, sad samo win key, kucam control, izadje CP, enter i cao.. Da se razumemo nisam neko ko pokusava da izgura nesto sto je fensi po svaku cenu, ali u ovom slucaju stvano je cool, a uz to rekoh vec i korisno..
Isto tako mozes i u Win7. :d

Vrh Dno