Šta je novo?

Windows 8

neka neka... ima onih koji zele kompjuter, a ne igracku.

koliko god ti ne voleo windows x86 ili x64 on moze mnogo vise nego ios ili android. ma kakvi, greota je i uporediti ih...

ovaj tablet je pravi kompjuter, ne znam da li vam je to jasno? ne mobilni nego kompjuter. ipad i android tableti su mobilni telefoni provuceni ispod valjka... heloo!

ne znam da li shvatas koliko ti je glupo poredjenje sa wp 7, jer to je os za telefon, ovde ce ici x64 pro win8. nadam se da ne moram ja da ti ukazujem na to, vidis i sam. dakle izbacite mobilne telefone iz price, razgovaramo o KOMPJUTERIMA.

Cenovnim pozicioniranjem Microsoft Surface Windows 8 Pro (nadam se da sam ubo ceo naziv) ni nema ambiciju da bude konkurencija tabletima. i Windows 7 tableta je bilo sa solidnim hardverom pa se videlo kako su prosli. u svakom slucaju ti tableti nisu konkurencija tabletima nego ultrabook-ovima koji su po meni daleko produktivniji od Microsoft Surface Windows 8 Pro tableta (veca autonomija baterije,veci ekrani,bolja tastatura...). jedini + je touchscreen za koji je veliko pitanje koliko je koristan za jedan pre svega desktop os (mozda i ne zbog samog os-a koliko zbog aplikacija i njihovih interfejsa koji nisu prilagodjeni touch kontrolama, npr pokreni photoshop preko virtual desktopa na nekom tabletu i vidi kolika je produktivnost koriscenjem ts-a). u svakom slucaju svetliju buducnost dajem RT tabletu (u slucaju da ne bude failova kao na prezentaciji) nego PRO varijanti.

Poslednja izmena:
Kao sto sam rekao TS je jedina prednost (i to pitanje kolika je prednost) Pro verzije naspram ultrabook-ova. a i pretezak i preglomazan je da bi se koristio kao e-book reader. generalno, po meni, user experience sa ovim uredjajem je veoma slab, tu daleko bolja moze biti RT verzija pod uslovom da sistem bude rock solid (sto se ne moze reci na osnovu prezentacije) i da postoji ogroman broj aplikacija. mada cak i u tom slucaju MS prekasno stize na zabavu,vec sada se mogu kupiti tableti dosta jaceg hw-a sa ogromnim bazama aplikacija. ako izbacujes proizvod koji nije toliko inovativan a konkurencija drzi 100% trzista nije dovoljno da budes malo bolji od njih vec puno bolji a za sada deluje da MS slabo sta novo moze ponuditi trzistu. pogotovo sto proizvod jos nije ni blizu lansiranja na trziste.

Ja imam iPad i moram reci da mi se svidja ovaj Surface, definitivno nesto sto bih uzeo ako je cena pristojna. Funkcionalnost je veca i moze svasta ozbiljnije da se radi sa njim ako zatreba. Ali ne verujem da ce proci tako dobro jer verujem da ce cena biti visa od 500e, imace manju autonomiju verovatno, nema 3G (ali ima USB slot pa se moze zakaciti modem). Ali onaj fail na prezentaciji je bio priceless, kako je onaj lik progutao knedlu, mislio sam da ce da se preturi :)

Procitao sam ovaj tekst na Benchmarku i posto sam bio instalirao predhodne dve verzije, evo da malo sumiram:

- Definitivno su trebali da naprave Windows 8 za iskljucivo tablet racunare i to je to. Oni su krenuli sa idejom da spoje dva sveta i na pola puta fino odustali od toga :) , sto samo dokazuje da su odluku o konceptu ovog sistema doneli bez nekog veceg istrazivanja, bez vizije i plana.

Verujem da ce se uglavnom i prodavati ovi ARM modeli sa RT verzijom, tako da od desktop sveta na tablet racunarima ce imati koristi samo mali broj ljudi. Mene na desktopu ti tablet "fjucersi" samo nerviraju i ja ostajem na Win7 (iako mi je u VM). Pitanje je sta posle Windows 7 za desktop korisnike? Hoce li se samo sacica nas baviti kreativnim stvarima na racunarima i hoce li racunari sposobni za nesto ozbiljnije opet postati skupi i egzotika? Dobro, vremenom ce sve na Cloud (i opet ce potpuno zaziveti Net koncept racunara), ali sta sa operativnim sistemom?

OS X jeste pozajmio dosta stvari od iOS-a ali je i dalje punokrvni desktop sistem. Ne pratim Linux scenu, ali ni oni nisu zaboli noz u ledja ljudima koji su ih pratili godinama i decenijama.

Na kraju, sta ce nam i ta podrska za Win32 aplikacije na tabletu? Hoce li neko raspakivati arhive, kopirati fajlove... pa i raditi u Photoshopu/Visual Studiu pritiskom na sitne dugmice predvidjene za misa? Jedino mozda da se koristi neki tromi poslovni softver za koji je skupo uraditi konverziju za Metro interfejs.

Ja sve obicne korisnike koje znam da imaju smart telefon, kazu koji ce mi tablet to imam sve na telefonu, znaci ljudi ocekuju da sve svugde rade ma bilo to funkcionlno ili ne, ako neko nevidi potrebu da tablet ima sve funkcije kao win a ne kao sakati android sta dalje reci :)

Windows RT vidim kao prelazno resenje u narednih 2 godine ka punokrvnom sistemu na jacim tabletima

Poslednja izmena:
Procitao sam ovaj tekst na Benchmarku i posto sam bio instalirao predhodne dve verzije, evo da malo sumiram:

- Definitivno su trebali da naprave Windows 8 za iskljucivo tablet racunare i to je to. Oni su krenuli sa idejom da spoje dva sveta i na pola puta fino odustali od toga :) , sto samo dokazuje da su odluku o konceptu ovog sistema doneli bez nekog veceg istrazivanja, bez vizije i plana.

Verujem da ce se uglavnom i prodavati ovi ARM modeli sa RT verzijom, tako da od desktop sveta na tablet racunarima ce imati koristi samo mali broj ljudi. Mene na desktopu ti tablet "fjucersi" samo nerviraju i ja ostajem na Win7 (iako mi je u VM). Pitanje je sta posle Windows 7 za desktop korisnike? Hoce li se samo sacica nas baviti kreativnim stvarima na racunarima i hoce li racunari sposobni za nesto ozbiljnije opet postati skupi i egzotika? Dobro, vremenom ce sve na Cloud (i opet ce potpuno zaziveti Net koncept racunara), ali sta sa operativnim sistemom?

OS X jeste pozajmio dosta stvari od iOS-a ali je i dalje punokrvni desktop sistem. Ne pratim Linux scenu, ali ni oni nisu zaboli noz u ledja ljudima koji su ih pratili godinama i decenijama.

Na kraju, sta ce nam i ta podrska za Win32 aplikacije na tabletu? Hoce li neko raspakivati arhive, kopirati fajlove... pa i raditi u Photoshopu/Visual Studiu pritiskom na sitne dugmice predvidjene za misa? Jedino mozda da se koristi neki tromi poslovni softver za koji je skupo uraditi konverziju za Metro interfejs.

heh....

^ sta oni uradise :D ? Pratim malo Ubuntu i vidim da mu ok ide.

Novi Ubuntu takođe koristi tabletoliki interfejs, s tim što je tu bar vrlo jednostavno vratiti neki klasičan desktop interfejs (Cinnamon, Mate), dok je u osmici Metro sastavni deo operativnog sistema pa to ide "malo" teže...

Nije mi jasno nad cim ocajavate, haj' malo od mene info iz prve ruke. Koristim za vrlo ozbiljan rad Win8 od marta (od izlaska CP verzije), pre par dana uradio sam full reinstall na RP, sistem je jako zivahan, nikakav problem ne vidim sto je jedna vrsta start menija zamenjena drugim, metro aplikacije sam probao, zadovoljio znatizelju i to je to.

Ono sto je bitno, ovaj OS odlicno upravlja resursima, ima solidnu drajversku podrsku ako je masina od 2007 na ovamo, lepo radi i na starijem hardveru, brzo se podize i RP je solidno stabilan.

Koristim gomilu softvera, uglavnom koderski alati i alati za rad sa bazama, ali i content editore najrazlicitijih namena.

Savrseno nije, ima prostora za poboljsanje, ali navika je cudno, stoje mi side by side 2 masine win7 i win8 i tesko da mi na bilo kojoj treba vise vremena za neki task.

Edit: Htedoh reci, nakon malo navikavanja win8 se koristi ISTO kao i win7...

Poslednja izmena:
Da li neko koristi wireless karticu sa Realtekovim chipom RTL8187 na Windows 8??
Ne mogu da verujem da jos nije napisan driver, ne mogu da je koristim, ako neko zna za neku foru neka mi kaze, please..

Ono sto je bitno, ovaj OS odlicno upravlja resursima, ima solidnu drajversku podrsku ako je masina od 2007 na ovamo, lepo radi i na starijem hardveru, brzo se podize i RP je solidno stabilan.

Sta znam - meni su drajveri pravili problem - sumnjam na chipset drajvere.
Sto se tice nekih stvari smislenije su od 7-ce a sudeci po TechEd konferenciji ima dosta poboljsanja na svim poljima OS-a ;)

Ha! Nece da radi ni zvucna Asus Xonar D1, ne prihvata drajvere. :mad:
A zanimljivo je sto su i wireless kartica i zvucna radili normalno na Windows 8 x64 Consumer Preview a nece na Windows 8 x64 Release Preview.

A da... imao je "earliest purchase date".

Ha! Nece da radi ni zvucna Asus Xonar D1, ne prihvata drajvere. :mad:
A zanimljivo je sto su i wireless kartica i zvucna radili normalno na Windows 8 x64 Consumer Preview a nece na Windows 8 x64 Release Preview.

Znam sta te muci, ako preinstaliras recimo masinu na win7 sa svim drajverima, uradis upgrade sve pokupi... ako uradis clean, te iste drajvere nece da proguta.

Meni recimo neda native rezoluciju na jednom laptopu... na drugoj masini radi ko zmaj, dok me CP ubio sa BSOD (valjda neki drajver, sta drugo).

Imam i problem sa HP 1010... nece da radi, a drajver se instalira... tako da nije to savrseno... ima posla svakako.

Probacu sa upgradom sa win7 na win8, nisam se setio toga :)

Imam i problem sa HP 1010... nece da radi, a drajver se instalira... tako da nije to savrseno... ima posla svakako.

Meni HP 1010 ni na jednom sistemu nije radio kako treba (od XP do W7). Neki ****** je napisao drivere, ili ne ume da napravi enumerator kako treba, to je zalosno koliko je zalosno :(
Tako da... mozda samo nisi imao srece, pa si pogresnim redosledom HP1010/driver instalirao :)

Ma neko se zeznuo :)

Ja sam imao problema sa drajverima za zvucnu (integrisanu), i onda sam nasao ovo na netu:
u cmd (kao administrator) kucate: "secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose" -->enter -->reset i proradilo. Nemam pojma sta znaci ali pocelo da svira. :D

Lepe vesti. Baš me zanima šta će još dodatnop izmeniti U RTM finalnoj verziji osmice, u odnosu na Release Preview. Verovatno će neobično biti što je Aero ukinut, a meni se baš sviđa taj način rada. Nadam se da će Aero u Windows 8 RTM biti moguće naknadno uključiti.

Ne vidim razlog za prelazak sa odlicnog Win 7 na Win 8 , koji je ocigledno port sa tableta.
Radio sam upgrade sa Win7>Win8, posle par dana clean install Win8, ali jednostavno metro i jos neke
gluposti ne mogu da svarim.

Nazad
Vrh Dno