Šta je novo?

Windows 8

@borab - Nije baš da je port, ali svakako da je Metro u našim očima namnjen touch tehnologijama. Dosta dugo sam tražio uzrok zašto Metro i na standardnim PC verzijama i jedini odgovor koji je bio iole normalan, jeste da" Informacije budu na jedan klik od korisnika", tj. da se skrati procedura.

@Mare
OK, a znaš li možda da li će metro biti default i na enterprise verziji?

Ne sumnjam ja da će se u svakodnevnoj kućnoj upotrebi metro vremenom pokazati kao korisna stvar, ali šta je sa poslovnom primenom? OK, znam da može (ili da će moći) sve da se vrati na izgled sedmice, ali bar u Enterprise verziji metro ne bi trebalo da bude podrazumevano okruženje.

@Mare

Ne sumnjam ja da će se u svakodnevnoj kućnoj upotrebi metro vremenom pokazati kao korisna stvar, ali šta je sa poslovnom primenom? OK, znam da može (ili da će moći) sve da se vrati na izgled sedmice, ali bar u Enterprise verziji metro ne bi trebalo da bude podrazumevano okruženje.

Метро ће бити на свакој.

@Mare

Cak i na serveru je metro aktivan i nema start dugmeta, tako da ne ocekuj na bilo kojoj verziji Windows 8 da nema metro.

Cak i na serveru je metro aktivan i nema start dugmeta, tako da ne ocekuj na bilo kojoj verziji Windows 8 da nema metro.

Pinujete na taskbar aplikacije ako vam je Metro stran... za ostale vrlo lako im se pristupa start key + prvih par slova i dobijate listu... dakle ne mora da se skorluje + imate desktop za ikonice po zelji...

Ono sto meni smeta je dizajn namenjen ocigledno uredjajima od 10 incha, kao da su svi zaboravili da ima i ljudi sa 23+ inca full HD monitorima kojima 8-12 ili 16 tile-ova sa imenima aplikacija bas nista ne znaci ako na to mesto moze da stane 100+ ikonca za startovanje svega...

Aplikacije koje svakodnevno koristim su mi pinovane i u sedmici, ali start meni mi sluzi da imam pristup ostalim aplikacijama koje i ne koristim tako cesto (i same sebe dodaju pri instalaciji tako da ne moram da mislim na pravljenje precica). A za start meni postoji sada vec vise alternativa koje su ljudi pravili, jedan link sam vec postavio pre par stranica.

Ne znam za vas, ali ja odavno koristim winkey + kucanje da otvorim program koji mi treba. Izuzetak su programi koje (pre)često otvaram (4-5 komada), a koje su u Quicklaunch/pinned to taskbar, eventualno shortcut na desktop. Mnogo toga držim u button bar Total Commander.

Poslednja izmena:
Ono sto meni smeta je dizajn namenjen ocigledno uredjajima od 10 incha, kao da su svi zaboravili da ima i ljudi sa 23+ inca full HD monitorima kojima 8-12 ili 16 tile-ova sa imenima aplikacija bas nista ne znaci ako na to mesto moze da stane 100+ ikonca za startovanje svega...

Nisu zaboravili vec se najzad neko setio da je to MIZERAN deo populacije, i da treba raditi za prosecne rezolucije i ekrane... a to je 1366x768 najvise... mada je i to preko proseka danas.
Sta koj moj znaci da vas nekoliko moze da stavi 100 ikonica ako vecina ne moze ni da vidi slova :D

Sorry za OT, ali stvarno me nervira "mentalitet" dizajnera koji sve rade i proveravaju na FullHD micro-font ekranu... umesto da lepo vide da li to stvarno moze da se vidi na nekom prosecnom ekranu...

Ne zezaj... 1280x800 je minimalna moguca rezolucija bilo kojeg PC-a danas i to za low end laptop, neka normalna laptop rez jeste 1366x768, a na desktopu vlada full HD. Moguce da neki manji uredjaji od 13" imaju manju rezoluciju ali to je bottom line ponuda... pa moj DELL 15' iz 2005-e (ili bese 2004) ima 1920x1200... a nije bio high end.

Inace sto neko rece meni je i u 7 stavljeno small icons i nekih 15 stavki je ovde (+ jedno 10 pinovano na start menu) + jedno 15 pinovano na quick lounch... ostatak desktop... tako da davno ne korstim "foldere" koje su bili u programs.

Poslednja izmena:
Bravo, hvala na linku, Griffin.

Ne zezaj... 1280x800 je minimalna moguca rezolucija bilo kojeg PC-a danas i to za low end laptop, neka normalna laptop rez jeste 1366x768, a na desktopu vlada full HD. Moguce da neki manji uredjaji od 13" imaju manju rezoluciju ali to je bottom line ponuda... pa moj DELL 15' iz 2005-e (ili bese 2004) ima 1920x1200... a nije bio high end.

Ne zezam ja nimalo vec ste vi ocigledno u iluziji da je vas desktop ili eventualno vasa okolina "prosek".
1366x768 jeste najcesce koriscena rezolucija po GlobalStats (sto ne znaci da je uopste najcesce koriscena jer dosta racunara i ne izlazi na net).
Medjutim, rezolucije ISPOD 1366x768 cine >50% korisnika. Sta vise do skora je 1024x768 bila najcesca rezolucija sa >20% korisnika.

Shvatite da ne mogu svi da vide na 1366x768 - cak dobar broje ne moze ni na 1024x768 :(

Ne zezam ja nimalo vec ste vi ocigledno u iluziji da je vas desktop ili eventualno vasa okolina "prosek".
1366x768 jeste najcesce koriscena rezolucija po GlobalStats (sto ne znaci da je uopste najcesce koriscena jer dosta racunara i ne izlazi na net).
Medjutim, rezolucije ISPOD 1366x768 cine >50% korisnika. Sta vise do skora je 1024x768 bila najcesca rezolucija sa >20% korisnika.

Shvatite da ne mogu svi da vide na 1366x768 - cak dobar broje ne moze ni na 1024x768 :(

Pa znam to, verovatno i dalje vise ima CRT-a, ali mi pricamo o ljudima koji imaju racunar dovoljno jak da podrzi OS najnovije generacije, tako da oni sigurno imaju komp od bar 2 GB RAM-a, a ta konfiguracija je postala aktuelna sa C2D, a ti procesori su isli u masine koje su masovno na LCD, koji mahom pocinju sa 1280x1024 (cak i prve serije 17", jedino neke 15" i neki junk laptopovi sa sredine 2000ih imaju manje)...

Kakva sreca za nas u nekoj od varijanti kolicininskog licenciranja.
Kod nas , citaj OVS.

Pa znam to, verovatno i dalje vise ima CRT-a, ali mi pricamo o ljudima koji imaju racunar dovoljno jak da podrzi OS najnovije generacije, tako da oni sigurno imaju komp od bar 2 GB RAM-a, a ta konfiguracija je postala aktuelna sa C2D, a ti procesori su isli u masine koje su masovno na LCD, koji mahom pocinju sa 1280x1024 (cak i prve serije 17", jedino neke 15" i neki junk laptopovi sa sredine 2000ih imaju manje)...

Ja imam LGA1156 i5 platformu i SyncMaster 793df CRT monitor, cisto za info. Ima nas jos uvek, nismo izumrli. :)

meni je 17" kocka tft sasvim kul, to koristim trenutno. imam još jedan koji čeka opravku, pa ću da imam dva, mada šta će mi...

kako mogu da narezem butabilam disk sa .iso fajla. nemam nero ni neki slican program nego iz W8 direktno na dvd.

taj iso file je vec butabilan tako da mozes da ga narezes bilo cime, eto ovaj imgburn je odlican. samo nemoj da raspakujes iso pa da rezes fajlove.

Od 2009 preko pola korisnika ima rezuluciju vecu od 1024*768, od 2011 preko 85%.

Ajde molim te potkrepi tu laz necim?:)

Al ga lupi, 85 % hahahaha :D
I ono, kad vec lupetas, nikad ne zaokruzuj cifre.. Stavis 84 ili 87 ili 81.5 %... Tako nekako ;)

Poslednja izmena od urednika:
Na kraju kad zvanicno izlazi full verzija Win 8?

Vrh Dno