Šta je novo?

Windows 8 - vaše mišljenje

Mene jos uvek mrzi da uzmem da sredjujem start ekran. Prvo treba da odlucim sta mi od ovog MS djubreta treba a sta ne (za sada must have samo desktop precica i vremenska prognoza) pa onda sta od programa da stavim. Jeste to 10-20 minuta posla ali me bas mrzi da se time bakcem.

Sve posle Win 2000 je nepotrebno

Sa ovim mogu da se slozim. Ja volim fancy dizajn ali vecinoj korisnika koji leba jedu od windowsa, sistem izgleda skoro kao win2k.

Poslednja izmena:
Nisam bas siguran da corporate korisnici nece preci na W8, moja firma polako vec prelazi.
Ne znam ni cemu kukanje oko Metroa, ja ga licno koristim umesto start menija. Ako neces, ti ne moras metro ni da gledas.
Nece. Sa 7-ice ce preci max. nekoliko procenata, sa XP-a nesto vise ali nedovoljno. Nije samo Metro problem, ali je svakako najveci problem.

Na osmicu neće preći samo najtvrdoglaviji.
Aj' videcemo za godinu-dve

Ajde da se slozimo da je Win7 bolji od Win8, WinXP je bio bolji od Win7 a Win98 je bio bolji od WinXP, i tako uvek, ali uvek novo je bilo losije nego starije.
Ja se sa ovim nikako ne bih slozio.Tvojom analogijom bi se moglo doci do zakljucka da je Win 3.1 najbolji operativni sistem svih vremena a i preskocio si Vistu;)Elem meni licno je 98 losija od Xp-a,Xp mnogo losiji od Win 7 a ovo koliko koristim Win 8 (nekih 20-ak dana) mi je u najmanju ruku podjednak sa sedmicom.Pozdrav

Ono što je meni interesantno u vezi protivnika win 8, je da su svi protiv istog zbog nesrećnog nedostatka start menija, odnosno postojanja Modern/Metro UI. Vama bi, očigledno, najviše odgovarao Windows 2000 sa svojim start menijem i "korporativnim" izgledom, šta god to bilo. Sve posle Win 2000 je nepotrebno. Ne kažem da su sve promene u osmici najsrećnije urađene, ali ko želi veoma se lako navikne na iste. Ista je priča bila i sa XP i Vista, Win98 i XP, jedino je sedmica nekako izbegla tu sudbinu da bude pljuvana na svakom koraku. Ja osmicu vidim kao evoluciju Windows 7 koncepta i to uglavnom pozitivnu. Vidim da se ljudi bune što je Microsoft odustao od SP2 za sedmicu, mada ja ne vidim šta to toliko fali istoj da joj je potreban SP2. Na osmicu neće preći samo najtvrdoglaviji.
Pa da, to je najveca mana. Jer realno gledano, Win8 jeste zategnut/ispeglan Win7 + Metro UI.

Nije samo Metro problem, ali je svakako najveci problem.

Sta je jos po tebi problematicno?
UI mi jeste delovao konfuzno prvih pola sata(W8 tutorial je ocajan), ali posto sam procitao techradar tutorial i zapamtio par shortcutova, sve mogu da odradim makar podjednako brzo kao na W7.
Kada na to dodam unapredjenja(brzi boot, bolje performanse, bolji Task Manager/Admin Tools, File History, Skydrive integration), ne vidim zasto bih ostajao na W7.

Pretpostavljam da novi UI smeta ljudima koji su navikli da ne diraju tastaturu tokom rada.

Ne kazem da mi se Metro svidja, vec da niko nije primoran da ga koristi.
I sam sam prilicno razocaran aplikacijama koje su do sada dostupne(probao sam Skype i ono je katastrofa).
Sem toga, ocekivao sam da ce Metro sem tableta moci da se prilagodi i radu na vecim ekranima, da ce nuditi iskustvo slicno XBMC i da cu vecinu aplikacija moci da koristim bez uzimanja tastature i misa u ruke.
To na zalost (jos) nije slucaj.

Problem je sto ukidaju opcije i forsiraju ljude da koriste nesto na sta nisu navikli. Ne moze metro start screen popunjen sa sitnim ikonicama svih programa da bude brzi od win xp/7 resenja, jer prosto, dok radis u desktop programu moras da skocis nazad u metro da bi nasao sta ti treba, pa da pokrenes i da se vratis u desktop.

Zasto mislis da je sporije pritisnuti Windows taster, skontati ikonicu i kliknuti na nju.
I sa Start menijem ti radis manje-vise isto, zar ne ?

Jedina razlika je sto je u Start meniju sve nagurano i manji napor :d je potrebno uloziti jer ne pomeras misa po celoj povrsini.
Ja bih rado menjao manji pomeraj za vecu povrsinu. Jasno mi je da se oko toga necemo sloziti.

Pa zasto bi prelazili? Novcano ulaganje nije malo, a zaista nema potrebe, pogotovu kad se uzme u obzir metro UI.
Mi smo u firmi (developeri) probali Win8 na jednoj masini, svi su bili uzasnuti istim. :D

Pretpostavljam da development nije vezan za M$ tehnologije?
Meni je recimo vec sada potreban IIS8, sto znaci da svakako idem na W8.

Poslednja izmena:
@shin-bojan:
Lakse je kliknuti na ikonicu u quick launch nego bilo sta drugo. Prelaskom iz desktopa u metro ui bespotrebno se gubi fokus sa onoga sta radis. Live tiles ume da menja boju i slicicu u kockici i dodatno zbunjuje korisnike.
A metro aplikacije su tek sumanute. To nikome na desktopu ili laptopu ne treba.

Pa ako hoces da pokrenes aplikaciju svakako gubis fokus :).
Slazem se da je metro uglavnom bespotreban na desktopu/laptopu.
Da je malo bolje odradjen mogao bih lepo da ga koristim zavaljen u krevet/fotelju sa ovim u ruci.
Da li neko zna da li mogu aplikaciju koju razvijam da deploy-ujem direktno na Metro ili Store ostaje jedini entry point?

Windows 8 takodje ima daleko bolje odradjenu podrsku za rad sa vise monitora:
+ razliciti wallpaperi na svakom monitoru, wallpaper moze biti spanovan, Multi-monitor slide show
+ taskbar moze biti podeljen
+ mogucnost istovremenog rada u razlicitim(Metro na jednom, desktop na drugom) ili istom rezimu na 2 monitora(ako pustim film/yt video na jednom monitoru, a krenem da surfujem na drugom, film ostaje prikazan u full screenu)
+ lakse prebacivanje obicnih(Windows+strelice) ili Metro(Windows+Page Up/Down) aplikacija izmedju screenova

- na zalost, nije moguce "zakljucati" Start na jednom monitoru

Poslednja izmena:
A sta se desilo sa:
- ukidanjem slovnih oznaka diskova,
- uvecanjem bezbednosti sistema,
- smanjivanjem ingerencija softvera da ne moze da brlja po sistemskim fajlovima i reg bazi do te mere da ga je skoro nemoguce izbaciti,
- konacnom unifikacijom interfejsa u svim delovima sistema koji je u Windowsu 7 bio totalni sarenis (malo Windows 3.11, malo XP ikonica, malo Vista),
- unapredjenjem pinovanja aplikacija i taskabara zarad vece funkcionalnosti
- konacnim uvodjenjem standardizovanog sistema sistemskih notifikacija (a ne da svaka aplikacija ima neki svoj uvrnuti sistem),
- ukidanjem potrebe za tonom shitware sigurnosnog softvera,
- ubijanjem nepotrebnog backward compatibility balasta koji se vuce godinama,
- redizajnom networking interfejsa koji je TOTALNO LUDILO u W7

i ostalim BITNIM stvarima?

Da ali to je sustina cele ove price. Uvek kada se pojavi novi OS, onaj pre njega je bolji, kao sad tako sam vodio polemike kada je izasao Win7, ima ih sigurno i na ovom forumu negde, gde sam ispisao gomilu postova u korist Win7, ali barem 50%, njih je tvrdilo da je preglomazan, prezahtevan, prekomplikovan, presminkan i sl. Verujem da je 90% njih sada na Win7 i da ce sada isto tako zdusno strazariti nad OS-om koji je izasao pre vise od 3 godine i kucati kako je bolji i kako je tim programera iz Redmonda gubio vreme praveci los OS u nameri da unazadi IT industriju u svetu a Stivu Balmeru donese milionski profit na nasu stetu. I ako te ne mrzi pogledaj identicna razmisljanja kada se pojavio i WinXP i Win7. Kazem nekome ce se dopasti, nekome ne, stvar licnih zahteva i navika ali sam ubedjen da su na njegovom razvoju radili neki od najboljih svetskih programera i da su nam doneli neke novine koje treba da unaprede rad na racunaru. Vec sama cinjenica da sada mogu imati u jednoj sobi desktop, u drugoj laptop, za putovanje tablet a za van kuci mobilni sa identicnim OS-om koji ce automastski preuzimati postavke putem jednog naloga, iste aplikacije i sl. me odusevljava. Naravno kada budem imao dovoljno novca da sve to i kupim.

Poslednja izmena:
Zahvaljujem svima na insajdovima i živoj diskusiji :) Još par dana, do vikenda...pa ćemo napraviti selekciju najzanimljivijih mišljenja.

To sto si naveo o sinhronizaciji windows uredjaja je samo marketinska glupost. To ne radi kako ti zamisljas. Win RT ne moze da pokrene niti jedan jedini postojeci program, tako da sva ta sinhronizacija u startu nema smisla. Win RT ne moze da bude deo korporativne mreze, ne mozes da pristupis poslovnom mailu, ne mozes da edituje office dokumenta sa verzijom koja je isporucuje uz Win RT.
Ja sam bar dosledan. Smatram da Microsoft vuce pogresne poteze i sustinski ne unapredjuje OS, vec se igra sa grafickim interfejsom iz verzije u verziju. Kutija napisao je ono sto ocekujem od operativnog sistema u 2012.
Da li shvatate da su prve aplikacije koje stavljate na sveze instalirani OS, glupavi antivirusni programi? Da li mozete da zamislite da racunar radi bez AV programa? Toliko su vas zaplasili da kada kupite smartphone pitate koji AV da stavite? Da li shvatate da je Windows jedini OS na planeti za koga se pisu AV programi? Da li smatrate da je to bezveze i da bi trebalo da operativni sistem obezbedi sebe i korisnika od virusa?
Ja ocekujem bas to. Kada jednom instaliram OS zelim da radi svaki dan kao i prvog dana i da visim na netu bez brige da ce mi neki busni browser plugin napraviti haos na racunaru.
Iz tog razloga smatram da su Microsoftovi proizvodi sve gori i gori i da je potpuno pogresno davati im podrsku da nastave na ovaj nacin i da treba da urade neke stvari na pravi nacin.
Win8 nije napredak, vec iznudjen potez koji je Microsoft povukao ne bi li se prikljucio mobilnom trzistu, i koliko vidim, ozbiljno su pukli sa celim konceptom. Pukla je Nokia, puko je Surface, puca i Win8.
Treba da izbace zakrpu za win8 koja ce da ukloni metroui, i da zaborave surface, win rt, wp, live tiles, i da zavrnu rukave i srede OS sto pre, jer ce na kraju biti marginalizovani.

A sta se desilo sa:
1) ukidanjem slovnih oznaka diskova,
2) uvecanjem bezbednosti sistema,
3) smanjivanjem ingerencija softvera da ne moze da brlja po sistemskim fajlovima i reg bazi do te mere da ga je skoro nemoguce izbaciti,
4) konacnom unifikacijom interfejsa u svim delovima sistema koji je u Windowsu 7 bio totalni sarenis (malo Windows 3.11, malo XP ikonica, malo Vista),
5) unapredjenjem pinovanja aplikacija i taskabara zarad vece funkcionalnosti
6) konacnim uvodjenjem standardizovanog sistema sistemskih notifikacija (a ne da svaka aplikacija ima neki svoj uvrnuti sistem),
7) ukidanjem potrebe za tonom shitware sigurnosnog softvera,
8) ubijanjem nepotrebnog backward compatibility balasta koji se vuce godinama,
9) redizajnom networking interfejsa koji je TOTALNO LUDILO u W7

i ostalim BITNIM stvarima?

Defender sadrzi MSE feature-e, UEFI Secure Boot support i SmartScreen filter tako da se nikako ne moze reci da bezbednost nije uvecana.
Yooyo, trenutno na racunaru nemam nikakav dodatni AV software instaliran. Prva aplikacija koju sam stavio je Opera :).
Sto se 7) tice, MSE sam koristio duze vreme na W7 i nikada nikakvih problema nisam imao.

Zbog cega ti smetaju slovne oznake? Za svakodnevni rad mi je dovoljno mi je sto mogu da nazovem particiju i u svakom trenutku znam o kojoj se particiji radi(System-C, Data-D, Games-G,...).

Stvari 3 i 8 tesko da ce ikada biti promenjene.
Interfejs bi mogao da se unifikuje, ali im to ocigledno nije toliko bitno buduci da su isti usarenili dodatnim Metro slojem: Notifications, Networks panel, Language panel, Touch keyboard, pa cak i ikonica koja se pojavi kada se pojacava zvuk igledaju kao da su deo Metroa, a ne Desktopa.

Na pinovanje i taskbar nemam vece zamerke. Sama cinjenica da moze da se podeli tako da svaki ekran sadrzi svoje aplikacije je veliko unapredjenje u odnosu na W7.

Poslednja izmena:
Doslednost je vrlina ako si u pravu. Kad nisi, onda ne znaci mnogo.

Defender sadrzi MSE feature-e, UEFI Secure Boot support i SmartScreen filter tako da se nikako ne moze reci da bezbednost nije uvecana.
Yooyo, trenutno na racunaru nemam nikakav dodatni AV software instaliran. Prva aplikacija koju sam stavio je Opera :).
Sto se 7) tice, MSE sam koristio duze vreme na W7 i nikada nikakvih problema nisam imao.

Zbog cega ti smetaju slovne oznake? Za svakodnevni rad mi je dovoljno mi je sto mogu da nazovem particiju i u svakom trenutku znam o kojoj se particiji radi(System-C, Data-D, Games-G,...).

Stvari 3 i 8 tesko da ce ikada biti promenjene.
Interfejs bi mogao da se unifikuje, ali im to ocigledno nije toliko bitno buduci da su isti usarenili dodatnim Metro slojem: Notifications, Networks panel, Language panel, Touch keyboard, pa cak i ikonica koja se pojavi kada se pojacava zvuk igledaju kao da su deo Metroa, a ne Desktopa.

Na pinovanje i taskbar nemam vece zamerke. Sama cinjenica da moze da se podeli tako da svaki ekran sadrzi svoje aplikacije je veliko unapredjenje u odnosu na W7.

Poenta je da Defender ne treba da postoji jer je to zakrpa. Ako virus ne moze da ubaci svoj code u sistem onda i nema potrebe da postoji zakrpa koja ce da testira i skenira sistem. System Restore je zakrpa. Ako neki proces pokrene maliciozni code onda taj code moze da pravi haos samo u okviru tog procesa i nigde vise.
Slovne oznake su bezveze jer ogranicavaju korisnika. Zamisli da imas svoj user profile folder koji se nalazi negde na disku i disk postane pun i vise nemas dovoljno mesta. Onda zakacis novi disk i mapiras particiju tog diska na neki folder u tvom profilu i nastavis dalje da radis bez problema. Ili samo iskoristis drugu particiju diska da bude dodeljena korisnicima i samo mapiras Users folder na tu particiju. Kada reinstaliras sistem, podaci i podesavanja svih korisnika su netaknuta.
Kod Windowsa je to nemoguce izvesti zbog toga sto svaki korisnik ima i deo registry baze, koje se ne moze bas tako lako spojiti sa svezom registry bazom posle reinstalacije windowsa.
Uostalom, danasnji laptopovi imaju samo po jedan disk i na njemu jednu particiju, tako da je slovo C: zaista suvisno.

To da li sam dosledan i da li sam u pravu, vreme ce pokazati. Sa Vistom i Win7 su iznervirali corporate korisnike sa Win8 su iznervirali i kucne korisnike i OEM proizvodjace. Jel ostao jos neko?

Dovoljan pokazatelj koliko su zabrljali je taj da su HP i Acer rekli veliko NE WART-u :)

To ne znaci da je uvecana sigurnost vec da su oni nabacali gomilu bloata kako ta rupa ne bi bas toliko zjapila.

Poslednja izmena:
^^Entuzijasti i pomodari, ali oni su totalno nebitni sto se tice finansijske strane price.
Sa 7-icom (nakon Vista-e) je delovalo kao da su uvideli gresku i krenuli pravim putem, doduse jaako sporo (mada koliki su birokratski aparat, tesko da i mogu brze). S ovim su se zakopali. Sledeci Win ce biti ili revolucionaran ili M$ moze da se pozdravi sa desktopom, kao sto su se pozdravili sa serverom i kao sto se pozdravljaju sa enterprise-om.

Onda ne mojte koristiti ms-ov oeprativni sistem. Imate Apple-ove proizvode, platite ih, imate Linux. Izbor postoji. Nemojte koristiti nešto što vas nervira :)

Pa, većina kućnih korisnika, kako onih 'običnih', tako i ovih naprednijih (ako se tako mogu zvati korisnici sa ovog foruma) se žale na UI, koliko ja vidim, koji, usput, uopšte nije ništa gori od prethodnog, samo treba malo vremena da se navikne na isti. I u čemu je fora sa izbacanjem slova sa particije? Ja kao ne baš napredni korisnik ne kapiram.

^^Entuzijasti i pomodari, ali oni su totalno nebitni sto se tice finansijske strane price.
Sa 7-icom (nakon Vista-e) je delovalo kao da su uvideli gresku i krenuli pravim putem, doduse jaako sporo (mada koliki su birokratski aparat, tesko da i mogu brze). S ovim su se zakopali. Sledeci Win ce biti ili revolucionaran ili M$ moze da se pozdravi sa desktopom, kao sto su se pozdravili sa serverom i kao sto se pozdravljaju sa enterprise-om.

Na sta mislis kada kazes da su se "pozdravili sa serverom"?
Od 5 divizija koje M$ ima, Server and Tools je na trecem mestu po prihodu i ima najveci rast.
Izvor - http://www.microsoft.com/investor/SEC/default.aspx?year=2012.

Mogu da razumem ljude koji misle da je Linux/Mac OS bolji OS od Windowsa.
Ne mogu da razumem po cemu je to W7 bolji od W8.

Poslednja izmena:
@mmsandi:
Ne kapiras... nije samo UI problem. Slova su prisutna jos od 1981, tj. sada vec 31. godinu i to vam ne smeta, a kukate kako je WinXP bzvz i kako ga se odmah treba resiti i preci na novi OS. Slova su balast proslosti koji Microsoft treba da odbaci i sredi stvari. Sigurnosni mehanizmi Windowsa su samo zakrpe single-user okruzenja jos od pojave windowsa 95. I umesto da te stvari rese, oni smatarju da treba da budze izgled OS-a. Apple nije menjao izgled OSX-a vec 12 godina i korisnici sa svakom novom verzijom umeju da se snadju, ma koliko bili nesposobni za rad sa racunarom. Microsoft je menjao UI vec 4x u zadnjih 12 godina i svaki put sve zivo ispremesta. Rezultat toga je da danas imamo kupus koji u startu ima zive plocice potpuno drugacijeg look & feel od desktop aplikacija koje se vrte iza. A u tim desktop aplikacaijama dugmici i kontrole izgledaju kao iz Windowsa 2000, okviri prozora su neki nedefinisani mix izmedju Win7 i Windowsa 3.11. To nije OS, to je Frankenstajnovo cudoviste.

Microsoft analizira kako korisnici rad i na osnovu toga donose neke odluke. Nemam nista protiv toga, samo nemoj da te odluke uticu na zivce starih korisnika.

I na kraju... kada sklonis taj nesrecni MetroUI sta dobijes ispod? Win7, samo skroz ravan. Nije nista brzi.. boot ne racunam jer racunar restartujem samo kada naidje neki talas sa updejtovima. Svaki windows je brz kada ga instaliras. Ajde da vidimo kakav ce da bude posle 5 godina?

@shin-bojan:
Windows Server 2012 ima metro UI i podrsku za touch screen. Da li si siguran da je to killer feature server?

Poslednja izmena:
Pa, većina kućnih korisnika, kako onih 'običnih', tako i ovih naprednijih (ako se tako mogu zvati korisnici sa ovog foruma) se žale na UI, koliko ja vidim, koji, usput, uopšte nije ništa gori od prethodnog, samo treba malo vremena da se navikne na isti.
Covek se i na lose navikne. ;)

@shin-bojan:
Windows Server 2012 ima metro UI i podrsku za touch screen. Da li si siguran da je to killer feature server?

Po onome sto sam do sada mogao da vidim, 2012 je dosta bolji od 2008.
Metro za 2012 tek nema smisla.

Ne kapiras... nije samo UI problem. Slova su prisutna jos od 1981, tj. sada vec 31. godinu i to vam ne smeta, a kukate kako je WinXP bzvz i kako ga se odmah treba resiti i preci na novi OS. Slova su balast proslosti koji Microsoft treba da odbaci i sredi stvari. Sigurnosni mehanizmi Windowsa su samo zakrpe single-user okruzenja jos od pojave windowsa 95. I umesto da te stvari rese, oni smatarju da treba da budze izgled OS-a. Apple nije menjao izgled OSX-a vec 12 godina i korisnici sa svakom novom verzijom umeju da se snadju, ma koliko bili nesposobni za rad sa racunarom. Microsoft je menjao UI vec 4x u zadnjih 12 godina i svaki put sve zivo ispremesta. Rezultat toga je da danas imamo kupus koji u startu ima zive plocice potpuno drugacijeg look & feel od desktop aplikacija koje se vrte iza. A u tim desktop aplikacaijama dugmici i kontrole izgledaju kao iz Windowsa 2000, okviri prozora su neki nedefinisani mix izmedju Win7 i Windowsa 3.11. To nije OS, to je Frankenstajnovo cudoviste.

Dok sam citao ovaj post (tapatalk), morao sam da skrolujem nazad da vidim dal je to uleteo kovacm u temu :)

Ja mislim da je osmica brza samo zato sto je izbacen aero i ni zbog cega vise.

Ali se slazem da je novi task manager dobar kao i skydrive integracija. Mada za takve stvari ne mora da se osvezava OS novom verzijom...

Vidim Bojane, da pominjes SmartScreen kao dobar feature.. mislim stvarno?

Ceo UAC je nakaza od zastitnog sistema od kako je uveden. Nepotrebno smara a koliko stiti vidim na primeru ljudi sa 26 antivirusa i UAC full on kako zapate neke gadne viruse. Ja nemam zelje da se smaram sa tim a jedini malware koji sam popio za dve godine je nesto sto se provuklo kroz piratsko izdanje igre...

Poslednja izmena:
Da li ste probali rad sa 2 monitora? Koliko je tesko nabosti kvadratic dole desno da otvoris charms a da ti mish ne predje na drugi monitor? Aj razumem za cosak dole levo, gde samo "bacis" misha i mozes dalje da radis. Kakva je pretraga control panel appleta? Da li u searchu radi "device manager" ili "printers"?

Ali se slazem da je novi task manager dobar kao i skydrive integracija. Mada za takve stvari ne mora da se osvezava OS novom verzijom...
Vidim Bojane, da pominjes SmartScreen kao dobar feature.. mislim stvarno?

Nisam rekao da je dobar feature, samo da je feature :).

Da li ste probali rad sa 2 monitora? Koliko je tesko nabosti kvadratic dole desno da otvoris charms a da ti mish ne predje na drugi monitor? Aj razumem za cosak dole levo, gde samo "bacis" misha i mozes dalje da radis. Kakva je pretraga control panel appleta? Da li u searchu radi "device manager" ili "printers"?

Manje-vise ga je nemoguce nabosti u tom slucaju. Zbog toga sam i koristio Windows + C kada mi zatreba.
Multi-monitor rad je odlicno odradjen i meni to vec bilo dovoljno da predjem na W8.
Odlicno je sto displej settings lako moze da se promeni na Windows + P(dobro dodje kada Windows ne skonta da sam iskljucio HDMI i na laptopu ostavi prikaz drugog ekrana bez mogucnosti da pristupim sadrzaju sa prvog :D).

Poslednja izmena:

Definitivno radi bolje na slabijim mašinama od sedmice, na kojima je i onako bio ugašen aero zbog "štednje" :)

Evo ja se igram sa W8 zadnjih 3-4 sata po prvi put, i ovo su moji utisci:

na desktop racunaru metro UI uglavnom nema nikakvog smisla. Mozda jedino da ga smatramo kao novi stil gadgeta, gde mozemo da vidimo vreme, poslednje vesti, i sl. :) I mogu se i nabaciti pojedini shortcutovi za programe koje najcesce koristimo, i to je to (mada opet, ako 99% posto vremena koristimo na desktopu, ti shortcutovi i nemaju nekog smisla). MS account je totalni promasaj. Metro skype mi samo pravi probleme - sta ako imam 2 naloga, jedan poslovni a jedan privatni? Nije mi jasno zasto bi se instalacija softvera vezivala za MS account? Mogu da razumem da je potreban za skidanje softvera (Store), ali za instalaciju/povezivanje na racunaru... ? I na kraju, kad povezez (link) skupe account sa MS accountom, izgleda da ne postoji unlink. :)

Osim ovih problema, ceo rad mi je identican W7, osim sto je malo brzi. Na osnovu prvih utisaka smatram da nema potrebe prelaziti sa W7->W8, ali da je WinXP->W8 sasvim ok prelaz (za dosta manje novaca nego WinXP->W7).

Nazad
Vrh Dno