Šta je novo?

Windows 8 - vaše mišljenje

Nabacio sam Win8 na stari laptop. Opšti utisak mi je sledeći. Brži mi je rad nego na Sedmici ali mislim da je napravljena katastrofa sa drajverima. Dok mi je Sedmica većinu stvari prepoznavala bez problema ovde to nije slučaj. Windows update je odrađivao većinu posla a ostatak oni DVD-ovi sa drajverima. Ovde nisam imao sreće i Win nije mogao da nađe drajvere za Nvidia GO 6100 (ako neko zna rešenje nek viče :)). Ne mislim da je novo korisničko okruženje katastrofa. Malo sam promenio mišljenje u odnosu na slike i filmiće ekrana pre izlaska Windowsa. Mnogi se žale da nema Start dugme. Ne vidim u tome problem. Ionako sam Start dugme koristio prvenstveno za Control Panel koji je sada prebačen sa strane. Ne ulazim u to šta je Majkrosoft želeo da uradi ali ovo novo okruženje i nije tako loše za one koji se slabije snalaze na računaru. Nakrcate im Metro sa aplikacijama i kažete im da ništa ne diraju. :D Sve u svemu, lepa igračka ali i dalje mislim da Win7 ima neprevaziđenu hardversku podršku (bar ono što je meni trebalo). Tamo se nisam brinuo da li će stari računari biti podržani dok to ovde nije slučaj.

/ovo novo okruženje i nije tako loše za one koji se slabije snalaze na računaru. /

Ovo me podseti, posto sam i mojima (matorcima) stavio Win8 na laptop kao i sebi... pola sata su udruzeno pokusavali da nadju Shut Down i na kraju odustali. A ovako se snalaze manje vise, odnosno za ono osnovno lagano. :)

Ok je start meni ako nemas tastaturu
pa ne mozes efikasno da koristis start launcher
ili ako si na windows xp i starijima pa nemas launcher uopste. Ne znam kome treba da pretrazuje one menije.Kucnes 3 ili 4 slova u sekundi enter i imas sta ti treba :)

Vrlo slican sistem kao i unity sa ubuntua tj taj njihov HUD.

Isto su ljudi tamo kukali ko da je kraj sveta a realno sabija sistem i efkasniji je i bolji nego pretrazivanje po start pod menijima gnome ili klasicnog windowsa.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je osmica brza samo zato sto je izbacen aero i ni zbog cega vise.

Ali se slazem da je novi task manager dobar kao i skydrive integracija. Mada za takve stvari ne mora da se osvezava OS novom verzijom...

Vidim Bojane, da pominjes SmartScreen kao dobar feature.. mislim stvarno?

Ceo UAC je nakaza od zastitnog sistema od kako je uveden. Nepotrebno smara a koliko stiti vidim na primeru ljudi sa 26 antivirusa i UAC full on kako zapate neke gadne viruse. Ja nemam zelje da se smaram sa tim a jedini malware koji sam popio za dve godine je nesto sto se provuklo kroz piratsko izdanje igre...

Nije samo zbog toga gomila taskova je izbacena i nekoliko servisa plus pola servisa je prebaceno na delayed start itd cini mi se da malo bolje barata ram memorijom tako da je odzivniji ... vecina stvari moze da se iskuci i u windows7 to je tacno ali sto se tice registry repova koji ostaju iza aplikacija i programa je daleko ispred sedmice :)

Da li neko zna da li mogu aplikaciju koju razvijam da deploy-ujem direktno na Metro ili Store ostaje jedini entry point?
http://stackoverflow.com/questions/...able-to-be-installed-outside-the-market-frame
Na sta mislis kada kazes da su se "pozdravili sa serverom"?
Od 5 divizija koje M$ ima, Server and Tools je na trecem mestu po prihodu i ima najveci rast.
Izvor - http://www.microsoft.com/investor/SEC/default.aspx?year=2012.
Na to da drze 30-ak % (web) servera. A ta cifra tesko da ce rasti

Da li ste probali rad sa 2 monitora? Koliko je tesko nabosti kvadratic dole desno da otvoris charms a da ti mish ne predje na drugi monitor? Aj razumem za cosak dole levo, gde samo "bacis" misha i mozes dalje da radis. Kakva je pretraga control panel appleta? Da li u searchu radi "device manager" ili "printers"?

Ovo stvarno stoji... samo zar multimonitor setup ne koriste pre svega "ozbiljni" korisnici koji odlicno barataju skracenicama?
Leva ruka mi je uvek na "WASD" a desna na misu...
Win+C je (relativno) zgodno...

Ovo za control panel, device manager i printers radi kad udjes u "Metro"...
Keyword + Strelica Dole + Enter

Juce sam se po treci put naterao da instaliram Windows 8 i to je pet uzalud protracenih sati.

Instaliram je, napravim hotmail account, aktiviram, instaliram start8, sve ok.. i reko da se pohvalim na fb, napravim screenshot, paste u paint i da snimim na D disk nema sanse! Nemam permission da sacuvam na D, nudi mi da odaberem pictures folder i tu daje da se snima.

Ja tu poludim i krenem da prckam po ownership, stoji da mi je account admin i da imam full permission za sve ali jednostavno ne dozvoljava slika iz painta da se snimi na D disk. Sat vremena sam se *****avao sa tim..

Ok rekoh, mozda brlja jer nije local acount... konvertujem nalog u local acount i radi i radi.. prodje 10min i ja popizdim i resetujem komp i PUF.. plavi smajli ekran, repair ne pomaze.. pao sistem.

Sta cu, na flesu imam samo osmicu i bacim se ja opet u instalaciju nje jer nemam izbora.
Ovaj put cu rekoh vezati sa google nalogom koji svakako koristim pa mozda ne bude zezalo.. ali prc, opet nista. Paint ne dozvoljava, a neki film koji se takodje nalazio na d disku mi nije dao raspakovati.

Uzmem lepo nabacim obrijanu W7 sto sam radio sa WinToolkit po svom ukusu, instaliram sve za 15min i podesim i skontam koliko je to u stvari dobar sistem.

Windows 8 ce dobiti sansu kod mene mozda kad se pojavi SP1, ovo za sad je katastrofa.

Win 8 = Win 7 + Metro U.I
Metro mi ne treba/ne svidja mi se, tako da je zakljucak ocit.

Mozda, ako jednog dana uzmem touch screen foliju za 23`` monitor.

Instaliram je, napravim hotmail account, aktiviram, instaliram start8, sve ok.. i reko da se pohvalim na fb, napravim screenshot, paste u paint i da snimim na D disk nema sanse! Nemam permission da sacuvam na D, nudi mi da odaberem pictures folder i tu daje da se snima.

Zar nije to tako reseno jos od Viste?

Reseno sta tacno?

Nikad nisam cuvao nista na sistemsku particiju, zabole me bas za njegove pictures, video i druge foldere sto pravi.

I ne radi se samo o tome, problem je malo dublji. Iskljucen UAC ne daje ista prava kao kod sedmice, jesi administrator ali nisi "elevated". Drve ga bezveze i komplikuju.

Library po defaultu ti on definise foldere, ali to iz explorera mozes ti da namestis bilo koji folder da ti bude deo "biblioteke"...
Ali tako je isto bilo na 7 (za ranije se ne secam)...
Za profi usere, koji imaju tacno definisanu logiku gde stavljaju to sto rade ovo bas nije potrebno...
Za ostale je olaksica jer npr muziku mogu imati razbacanu u vise foldera, gde je svaki od tih foldera definisan kao "Music Library" i aplikacije poput winamp-a mogu da vide sve te foldere kao jedan.
Naravno windows media player (i desktop i "new UI") direktno podrzavaju pustanje iz librarija...

UAC je i meni cudan... bas to sto si spomenuo iako sam ulogovan kao admin, moram neke aplikacije da pokrenem "run as admin"...
Mada ovo nije vezano za W8, identican problem imam i na Windows Server 2008 R2 :|
SQL Server Management svaki put moram da pokrenem "run as admin"...
Ovo sam siguran da moze da se podesi... Da li neko ima ideju sta treba da radimo?

Na kraju ovo nisu Windows 8 problemi, nego "samo" Windows problemi...

Ma kakav libraty kakvi bakraci, mislim covek hoce da snimi .jpg (ili sta vec) na D disk. :S:

Bice da je Windows 8 problem jer na Windows 7 ovakvih problema sa UAC i ownershipom nema :)

Malo sam guglao, vidim da je to redovan problem kod mnogih. Dakle, iskljucivanjem UAC-a ne postize se isti efekat kao kod sedmice, vec mora da se edituje registry kako bi se dobio "elevated" status.
Medjutim, onda neke metro aplikacije ne rade... haos.

Ne znam da li je sve ovo vredno cimanja...

Ja nemam taj problem sa paintom, mogu da snimim gde kod oću.

Ne znam onda sta je problem, toliko sam se cimao sa tim da sam na kraju utripovao da Start8 pravi problem..

Nope, radi i sa Start8 kod mene. ;) Svejedno i pored toga nije to to jos uvek...

Da li je legao neki honorar, bar za vopi:d

Vopi moze kad god...

Ne mogu da verujem da sam zavrsio u tekstu, i to sa postom koji sam "pisao nogama". Sledeci put cu morati da vas shvatim malo ozbiljnije i da post srocim kako dolikuje benchmark sajtu. Cesto se trudim da mi postovi lice na nesto, ovaj svakako nije medju njima.

Ljudi da ne bih otvarao novi post jer Windows 8 kada se instalira iz sedmice na drugu particiju napravi posle instalacije onaj boot screen gde se bira u koji sistem se ulazi? :)

Vontrol Panel -> System -> Advanced System Settings i tu imas Start up i recovery karticu u kojoj imas podesavanja za to. A napravi ako je bilo pitanje jer si napisao "jer" pa ne znam da li si nesto zeleo da konstatujes mada stoji znak pitanja na kraju. :)

Ma samo proverevam, sećam se da kada sam stavljao dual boot sedmice a imao xp, instalirao sam je iz xp-a (sedmicu na drugu particiju) i po default-u mi je kreirao onaj boot logon screen gde biram da li ću xp ili win 7 kada uključim komp pa me interesovalo jer to i sada slučaj :)

Evo i moje misljenje o Win8;elem,gledao sam neke klipove na jutjubcetu o win 8 i;iskreno;meni se dopada. Posto trenutno koristim XP i to ga vec koristim oko 7 godina,pa razmisljam da predjem na Win8,posto vidim da je to poslednje cedo bila gejtsa. A sto se tice start menija i tako tih stvari,tu imam svoju logiku. Prvobitno sam bio totalno protiv osmice,prvenstveno zbog metro UI-a,koji je,po meni, najgroznija stvar na desktop racunarima koja je napravljena,prvenstveno zato sto je metro UI zamisljen da radi na touch screen stvarima,a ne na desktopu sa misem i tastaturom. Ali verujem da ce se i to ispraviti kada dodje do krajnje verzije osmice koja ce biti dostupna krajnjim korisnicima,sto se nadam da ce biti uskoro.

Krajnja verzija dostupna korisnicima je izašla 26. oktobra, za tvoju informaciju :)

Nazad
Vrh Dno