Šta je novo?

Windows 8 - vaše mišljenje

ja sam telefonski juče aktiviro, očas posla...naravno, ilegalac...:D

@kimi
I kakvo je sad resenje u Win8 za problem sa mnogo programa u start meniju, u odnosu na Win7?

Platio sam onih 15$ za upgrade (legalno jer imam w7 na laptopu) instalirao i joj al sam se zgrozio...
mogu da zamislim da je sistem upotrebljiv u slucaju touchscreena ali na obicnim masinama nema sta da trazi... i tih 15$ mu je i realna cena...
Dodatno me je iznerviralo sto sam morao da skidam opet gomilu drivera da bi sve radilo kako treba iako je u ovom slucaju hw stariji od w8 i u pitanju je prilicno standardan ultrabook... ubuntu samo bootujem i radi!

vratio sam image w7 sa drugog diska i ne diram vise, sad razmisljam da li ima nacina da legalno ustupim nekom ovu licencu...

Ispade da su tebi trebali da plate 15$ a ne ti njima. :d

@kimi
I kakvo je sad resenje u Win8 za problem sa mnogo programa u start meniju, u odnosu na Win7?

Pa ne mora se sve pinovati u njega, ali kako bilo metro je daleko bolje i primernije rešenje od klasičnog start menija, iako nije sasvim idealan.

Nisam probao, samo sam video par puta.
Ako imas recimo 50 programa, kako to funkcionise u metrou? Imas 10 ekrana pa ides levo desno?

Windows 8 nikada necu instalirati je je totalno ne funkcionalan...

Pa ne mora se sve pinovati u njega, ali kako bilo metro je daleko bolje i primernije rešenje od klasičnog start menija, iako nije sasvim idealan.
Kako da ne. "Ikonice" od 3x3cm su bas zgodne... Mogli su i jednu full screen, pa da scroll-ujemo do beskonacnosti
Ako imas recimo 50 programa, kako to funkcionise u metrou? Imas 10 ekrana pa ides levo desno?
Upravo tako

Tako nekako, s' tim sto su ikonice takoreci ogranicene na dve velicine i obe su velike odnosno vidi se da nisu prvensveno pravljene za koriscenje misa vec za touch screen. Meni zaista nije jasno kako neki ljudi i razmisljaju o kupovini touch screen monitora, pa ko bi normalan sedeo u stolici i kliktao prstom po monitoru na desktopu?! A metro polje se siri bocno sto se vise ikonica postavi. Ceo interfejs jednostavno nije prilagodjen klasicnom desktop radu.

Pa to mi i nije bas prakticno ako treba da idem 5 puta levo ili desno da bih nasao program. Al' dobro to sam samo ja. :)

@kimi

otkud znam, nisam rekao da je bolje, nisam rekao da je gore, nisam rekao da resava problem, nisam reko da pravi problem. rekao sam samo, pa da ponovim: ne vidim potrebu za start menijem jer ga nisam ni koristio. najcesce korisceni su mi pinovini u taskbar ili shotcut na desktop, ostali na search.. a search mi je u oba slucaja 2 koraka (start btn klik i search klik sa jedne, kursor desno i search klik sa druge strane), sto mi ne pravi nikakvu razliku. search mi je bio jedina korisna stvar u start meniju, pa ako njega stavis na neko drugo mesto, sto se mene tice, start button moze slobodno da leti :).

uzmi samo start meni iz windowsa i ubuntua (mislim na gnome, unity nesto bas i nisam koristio). u gnome-u maltene sve sto mi treba je na dva klika, a u windowsu mi je 2 klika samo da dodjem na search :).

Pa to mi i nije bas prakticno ako treba da idem 5 puta levo ili desno da bih nasao program. Al' dobro to sam samo ja. :)

U sustini je za svaku akciju potreban korak vise. Tecnije radi sistem, meni je i dizajn lepsi iako se vidim neki zale na nedostatak aera ali ovaj metro je nevidjeni promasaj. Vise opcija za kustomizaciju je imao Windows 98 pa i 95 ako se dobro secam.

Vidis, ja sam navikao na quick launch i tu mi se nalazi sve sto treba. U slucaju da nije tu jer retko koristim taj program, vise volim klasicni start meni koji ce da "razmota" sve programe, nego search opciju.
Navike su razlicite. Zbog ukidanja klasicnog start menija jos uvek nisam presao na W7, a W8 i ne razmatram. Srecom za W7 postoji classic shell koji moze koliko/toliko da nadoknadi nedostatke. Pinovani programi na taskbaru zauzimaju previse mesta i razmak je preveliki, tako da mi je i ta mogucnost ne odgovara. Jednostavno vise preferiram klasicni start + quick launch + taskbar i sve je to zakaceno za vrh ekrana.

Kod W8 mi se ne svidja skrivanje menija koji te isprepadaju ako ti mis odleti do neke ivice ekrana.. Nisam probao dual view i kako se ponasa kada pomeris misa do ivice ekrana. Fullscreen aplikacije su mi takodje besmislene.
Koristim Windowse od Win 3.0. Win9x nisam smatrao za ozbiljne te sam u to vreme imao multi boot boot DOS i Win NT. Kasnije sam presao na NT i Win2K pa na XP (posle nekog service packa).

Dugo se bavim racunarima, a iskustva sa Microsoftovim proizvodima mi govore da treba cekati service pack pa tek onda preci na novi OS. Isto tako, razocarava me ponasanje Microsofta da potpuno ignorise stare korisnike i potpuno se fokusira iskljucivo na nove korisnike. Novotarije koje donose u poslednje vreme su uglavnom vizuelne, ukidaju stare mogucnosti i jos uvek ne resavaju kriticne sigurnosne probleme, vec razvijaju antivirusne zastite. Meni nikako nije logicno da je u 2012. godini moguce da zakacis malware toolbar uz instalaciju nekog free programa i da se taj uglavi u browser(e) i ne mozes da ga se otreses? Nikako mi nije jasno kako neki program moze da brlja po sistemskom folderu, da se uglavi u System Restore (virusi i malware). Kako je moguce da OS dozvoli upis podataka van partcije, npr... Autodesk flexLM i HP sigurnosni bloatware upisuju neke podatke odmah iza MBR-a tako da pregazi Grub2 loader i na kraju ne mozes da pokrenes racunar dok ne popravis boot.

Win7 sam mogao da prilagodim svojim potrebama, ali Win8 zahteva da se borim da bi ga prilagodio svojim potrebama. Ne zelim da trosim ni zivce ni vreme na to.

Vrlo prosto je kod metro interfejsa napraviti organizaciju programa koje najcesce koristite da se vide na prvom ekranu. Ako postavite male ikonice staje i do 60 programa samo na prvi deo ekrana, a pomeranje ekrana vrsite okretanjem tockica misa, znaci prosto da ne moze prostije. Sve se lakse nalazi nego kod klasicnog start menija, postoji i dugme za umanjenje prikaza (dole desno) pa vidite sve sto postoji od programa na jednom ekranu. Mogucnosti su ogromne, samo treba malo istrazivanja i citanja. Barem meni kao nekom ko aktivno prati razvoj operativnih sistema je pravo uzivanje u nalazenju novih i jednostavnijih resenja koja su primenjena kod win8. Danas win8 koristim na 3 desktop-a i jednom laptopu i ne pada mi na pamet da vise razmisljam o Win7. Sve radi kao sat....

Poslednja izmena:
Pa ti u start meniju vidis manje vise sve programe, takodje mozes najcesce koriscene da pinujes u Start meni, pa su dostupne na prvi klik na Start meni.
Nista od gore navedenog ne deluje jednostavnije za desktop usere.
U slucaju Remote Desktop konekcije, nema opcije Shutdown, samo Disconnect...

Nema potrebe da pinuješ 50 programa ne metro, čemu to? :)

Ja sa pinovao programe koje češće koristim i shortcutove do foldera koje takođe češće koristim. Za sve ostalo win key + kucanje prvih par slova programa koji te interesije i rezultate će izbaciti u roku od odma :)

Takođe nema potrebe da se vitla do leve-desne strane mišem da bi se otvorili ti padajući bar-ove, za sve postoje prečice i na tastaturama.

Poslednja izmena:
Precice su sporije od 2 click-a...
Ikonice od nekoliko kvadratnih centimetara (programi, folderi, nebitno) su izuzetno glupe (cak i za touch screen su prevelike)

Pa ti u start meniju vidis manje vise sve programe, takodje mozes najcesce koriscene da pinujes u Start meni, pa su dostupne na prvi klik na Start meni.
Nista od gore navedenog ne deluje jednostavnije za desktop usere.
U slucaju Remote Desktop konekcije, nema opcije Shutdown, samo Disconnect...

Mislim da je primer kako start meni moze da bude kontraproduktivan odlicno slikom prikazao clan Kimi na prethodnoj strani, sve zavisi kako se ko organizuje sa programima. Neko sve radi preko starta, neko drzi desetine ikonica na desktopu pa funkcionise tako, neko sve radi pre quick launch-a, mene je ovaj metro odusevio, jedan klik na dugme win na tastaturi i prvih par slova programa i on je tu, brze i lakse nisam nikada pristupao svojim programima, ali kazem sve je stvar navike i zelja....

Pa to (win key i kucanje prvih par slova) si imao i u 7-ici...

Nema potrebe da pinuješ 50 programa ne metro, čemu to? :)

Ja sa pinovao programe koje češće koristim i shortcutove do foldera koje takođe češće koristim. Za sve ostalo win key + kucanje prvih par slova programa koji te interesije i rezultate će izbaciti u roku od odma :)

Takođe nema potrebe da se vitla do leve-desne strane mišem da bi se otvorili ti padajući bar-ove, za sve postoje prečice i na tastaturama.
Znaci za te ostale jedino search. ;) A search postoji i u Win7. Mozda neki to nisu ni znali pa sad koriste u Win8 jer moraju. :d

Kao sto sam rekao u Win7 pinujem najcesce koriscene u Start meni, ili jos bolje na desktop. Opet ne vidim kako je u Win8 to jednostavnije.

Poslednja izmena:
Precice su sporije od 2 click-a...
Ikonice od nekoliko kvadratnih centimetara (programi, folderi, nebitno) su izuzetno glupe (cak i za touch screen su prevelike)

A listanje kroz gusto zbijeni tekst u klasičnom start meniju nije glupo? Što je kimi odlično ilustrovao onom slikom. Stvarno pokušavam da razumem šta u tome ima da toliko nedostaje...

Pa lakse se snaci u listi (koja je sortirana) nego sa krupnim ikonicama na 10 ekrana.
Evo jedne analogije, ako recimo u jednom folderu ima gomila mp3 fajlova (ili bilo kojih drugih), da li je se lakse snaci u Win Exploreru ako je u View izabrano List (ili Details) ili ako je izabrano Large Icons?

^^Kakvo listanje? 50 programa se pregleda jednim potezom scroll-a

Ajde da se slozimo da je Win7 bolji od Win8, WinXP je bio bolji od Win7 a Win98 je bio bolji od WinXP, i tako uvek, ali uvek novo je bilo losije nego starije. Posecujem razne forume vec vise od 10 godina i uvek ista varijanta, sve je bilo lakse bolje i efikasnije, ali hardver se menja, prilagodjava, napreduje a softver to jednsotavno mora da isprati, nekome se ta resenja dopadaju, nekome ne ali to je to.

8-ica nista nije ispratila, manje je zahtevna od 7-ice (kao i malo brza, al' to je do Aero-a). U osnovi je malo bolja (par novih opcija), ali Metro/Modern UI je promasaj nad promasajima, to im nije trebalo.
Corporate korisnici (najveci deo profita) nece ni pod razno 8-icu, kucni (legalni) delimicno hoce (ali ni polovina), pirati su nebitni tako da - zalim slucaj, vise srece sa iducom verzijom

Zato je i otpusten vodja programa zaduzenog za Win8. :)

U sustini osmica radi fino ali te neke stvari koje su zeznuli su jako iritantne.

Poslednja izmena:
8-ica nista nije ispratila, manje je zahtevna od 7-ice (kao i malo brza, al' to je do Aero-a). U osnovi je malo bolja (par novih opcija), ali Metro/Modern UI je promasaj nad promasajima, to im nije trebalo.
Corporate korisnici (najveci deo profita) nece ni pod razno 8-icu, kucni (legalni) delimicno hoce (ali ni polovina), pirati su nebitni tako da - zalim slucaj, vise srece sa iducom verzijom

Nisam bas siguran da corporate korisnici nece preci na W8, moja firma polako vec prelazi.
Ne znam ni cemu kukanje oko Metroa, ja ga licno koristim umesto start menija. Ako neces, ti ne moras metro ni da gledas.

Pa zasto bi prelazili? Novcano ulaganje nije malo, a zaista nema potrebe, pogotovu kad se uzme u obzir metro UI.
Mi smo u firmi (developeri) probali Win8 na jednoj masini, svi su bili uzasnuti istim. :D

Ono što je meni interesantno u vezi protivnika win 8, je da su svi protiv istog zbog nesrećnog nedostatka start menija, odnosno postojanja Modern/Metro UI. Vama bi, očigledno, najviše odgovarao Windows 2000 sa svojim start menijem i "korporativnim" izgledom, šta god to bilo. Sve posle Win 2000 je nepotrebno. Ne kažem da su sve promene u osmici najsrećnije urađene, ali ko želi veoma se lako navikne na iste. Ista je priča bila i sa XP i Vista, Win98 i XP, jedino je sedmica nekako izbegla tu sudbinu da bude pljuvana na svakom koraku. Ja osmicu vidim kao evoluciju Windows 7 koncepta i to uglavnom pozitivnu. Vidim da se ljudi bune što je Microsoft odustao od SP2 za sedmicu, mada ja ne vidim šta to toliko fali istoj da joj je potreban SP2. Na osmicu neće preći samo najtvrdoglaviji.

Sve je stva ukusa. Ja sam pomenuo da mi je sve bitno u Quick Launchu i te programe pokrecem jednim klikom misha. Nema search, nema kucanja prvih par slova. Ako mi zaatreba nesto sto ne koristim cesto, uopst mi nije problem da potrosim par sekundi zivota da ga nadjem u Start/Programs.

Problem je sto ukidaju opcije i forsiraju ljude da koriste nesto na sta nisu navikli. Ne moze metro start screen popunjen sa sitnim ikonicama svih programa da bude brzi od win xp/7 resenja, jer prosto, dok radis u desktop programu moras da skocis nazad u metro da bi nasao sta ti treba, pa da pokrenes i da se vratis u desktop. Skriveni meniji koji iskacu sa strane su me oduvek iritirali. Isto tako me iritira autohide na taskbaru u starijim verzijama windowsa.

Istrazivanja su pokazala da nije problem da li neko voli ili ne voli novi windows. Problem je u tome sto postoji veliki procenat ljudi koji MRZE win8. ZDNet je preneo istrazivanje sa forumwindows8 gde se ispostavilo da vise od 50% korisnika ostaje na Win7 a Win8 i XP su podjednako zastupljeni. Kada se na sve ovo doda zbunjenost kupaca jer ne postoji jasna razlika izmedju Win8 i Win8 RT pa je prodaja surfacea "modest" i kada su najurili vodju windows projekta, mislim da je ovo veoma los trenutak za Microsoft.

Nazad
Vrh Dno