Posle jedno dva meseca koriscenja, prilično razočaran. Možda propuštam nešto, ali meni nikako nije jasna poenta MetroUI na desktop mašini, bez touch monitora (mada sumnjam da bih želeo da ga koristim i tom slučaju). Ok, najmanji je problem da kliknem na desktop tile i zaboravim na Metro ali nekako stalno imaju neke sitnice koje me vraćaju nazad hteo to ili ne.
Svaki put kad me prebaci na Metro zbog drastične iznenadne promene UI-a, šeme boja i načina rada OS-a imam utisak kao da mi je neko opalio šamar. Razlog zašto svaki operativni sistem ima svoje smernice za dizajniranje aplikacija je kako bi korisnici imali konzistentno iskustvo pri korišćenju istih. Ovo mu dođe kao kad bi na androidu neke od aplikacija funkcionisale onako kako je apple zamislio da bi trebalo.
Windows 8 sam instalirao kad sam video kako funkcioniše na prijateljevom računaru i na prvi pogled izgleda fino ali brzo sam se razočarao kad sam lično počeo da ga koristim. Jednostavno sve je to cool, izgleda lepo, radi brzo, sve je glatko dok si samo puki posmatrač ali čim kreneš da ga lično koristiš na površinu isplivavaju sitnice koje samo svakodnevno dižu pritisak (barem meni).
Na primer, konstantno šetkanje mišem iz jednog ćoška u drugi, i generalni utisak da je tu nešto off. Kada hoverujem mišem u donji levi ćošak pojavi se Start tile/dugme kako god...e sad, godine korišćenja računara su me naučile da se trudim da klikćem na sredinu dugmeta i bez obzira što znam bolje, moj prvi instinkt i dalje je da pomerim kursor malo nazad, što naravno sklanja dugme sa ekrana. Start dugme se pojavljuje istog trenutka kada se kursor postavi u levi ćošak dok npr, za pojavljivanje Charms trake postoji mali delay. Opet sitnica ali i dalje nikako ne mogu da se naviknem na to.
Recimo da želim da otvorim Power Options, pritisnem Win taster na tastaturi, menja se UI, windows mi zavali šamarčinu, krenem da kucam Power, iskoci mi opcija Windows Power Shell....okkkk ne želim to, to je aplikacija, moram da izaberem Settings u gornjem desnom uglu. Znači moram ili da uzmem miša pa da kliknem šta mi treba. Ili da pritisnem na tastaturi dva puta na dole pa enter, pa da izaberem sta mi treba iz liste Settings-a. Lupim enter i BLAM...šamarčina opet. A recimo da nisam hteo da izaberem Power Options, hocu da se vratim na standardni desktop, morem 3 puta da pritisnem Esc ili dva puta Win taster. Opet nekom to možda ne smeta, mene opasno nervira, ali svakako ne vidim kako ovo može da bude napredak u odnosu na Win7. Notifikacije su užasne
Na desktopu, gest prevlacenja prozora na dole de-maksimizira prozor, dok na Metro-u gasi aplikaciju. Koja je poenta full screen aplikacija? Dve verzije skajpa? Dve verzije IE-a? I još gomila malih sitnica koje nisu vredne pominjanja ali svakako ne pomažu opštem utisku su me naterale da mnogo češće bootujem Mint, Win8 sad koristim samo kad hocu da se izduvam malo uz neku igru i to je to. Na laptopu imam OSX za posao, na desktopu Mint za surf, muziku, filmove itd. tako da me Win8 bukvalno odvikao od Windows-a.
Ono što mi se dopada jeste brzina, deluje malo življe od sedmice, mada može biti što je sistem relativno sveže instaliran. Boot mislim da ne traje ni 10 sekundi, to mi je prosto neverovatno.
Sav ovaj mess je mogao da se izbegne jednostavnim pitanjem na početku instalacije: "Da li pokušavate da instalirate Windows 8 na uređaj koji podržava touch interfejs" ili "Da li želite da koristite Metro UI". Mada ni tad ne vidim zašto bi neko izabrao da koristi interfejs pravljen za tablete ali dobro.