Šta je novo?

Windows 8 - vaše mišljenje

@garson:
To je i poenta ove situacije. Microsoft ce nastaviti da gura ModernUI i jos vise ce gasiti klasican desktop. Verovatno ce u jednom trenutku i izbaciti klasican desktop. Taj pravac razvoja se meni licno ne svidja i u startu odbijam da ucestvujem u tome. Ostali koji problm resavaju instaliranjem start menu alternativa samo odlazu agoniju, jer ce za godinu dana doci u situaciju da ni to vise nece biti moguce i da ce morati da koriste nakaradni metro interface ili da predju na neki drugi OS.
Generalno, Microsoft se ozbiljno kocka. Sve su gurnuli u Metro UI, a koliko vidim, slabo im idu i tableti i telefoni i win8. Takav pritisak ce naterati korisnike da potraze alternative, a kada ih pronadju alternative, Microsoft ce izgubiti te korisnike.

Nisam protiv promena, ali sam protiv toga da ti ukinu staru opciju.

Pa ici cemo na Linux realno ako krenu tim pravcem.

Generalno, Microsoft se ozbiljno kocka. Sve su gurnuli u Metro UI, a koliko vidim, slabo im idu i tableti i telefoni i win8. Takav pritisak ce naterati korisnike da potraze alternative, a kada ih pronadju alternative, Microsoft ce izgubiti te korisnike.
kako znas unapred sta ce MS da radi i kako ce da radi!? ne odlucuje se o strategiji MS-a na forumu, to su valjda neke ozbiljnije analize ne bih ja tek tako pretpostavljao, o tom potom. pa "DOS" prozor nije ukinut sto bi se ukinuo voljeni DESKTOP!? a da se kocka - kocka se, za to im svaka cast.
gde to vidis da im slabo idu win8 telefoni - imas neki (aktuelni) link?

Poslednja izmena:
Vidi se po poslovanju Microsofta i Nokie, vidi se po prodatom broju surface rt tableta, vidi se po reakciji OEM proizvodjaca koji su bili ucenjeni da MORAJU da prodaju Win8 i da se zabrani dalja prodaja Win7.
Microsoft je prodao surface za 3meseca koliko Apple iPad za jedno popodne. Nokia je za 3 meseca prodala 700K Lumia u USA (oko 4M na celom svetu). Samsung prodaje 10M za 1 mesec (o Appleu necu ni da govorim).
Zasto smatram da ce da ukinu desktop... pa postepeno su ukidali desktop mogucnosti jos u beta verziji. Tada si mogao sa reg-hackom da vratis start menu i ukines Metro. Sada to nije moguce. Metro moras da vidis makar na delic sekunde. Sledeci korak je potpuno ukidanje desktopa. Videcemo sta ce ce Windows Blue da donese.. ocekujem razradu Modern UI interfejsa, jos vece zavrtanje ruku korisnicima i OEM proizvodjacima.
Fullscreen metro apps su glupost nevidjena. OK za tablet, ali ne i z desktop. Jedina aplikacija koju koristim u full-screen modu je Visual Studio. Sve ostalo je u prozoru i nalazi se negde na ekranu. Cesto treba da posaljem file preko skajpa ili maila, da kopiram URL izmedju skajpa/gtalk i browsera. Drag 'n'drop koristim cesto. Sta da radim sa metro full screen skajpom? Sta da radim sa metro full screen browserom?

A tek ovo:
http://blog.hinshelwood.com/allow-user-to-change-the-region-for-windows-live-id-billing/

Poslednja izmena:
gde to vidis da im slabo idu win8 telefoni - imas neki (aktuelni) link?

Takav link ne postoji....svi izveštaji govore o procentalno velikom rastu prodaje telefona sa w8 platformom, poslednji kvartal 2012 prema istom periodu 2011....
Niko normalan nije očekivao da će wp8 telefoni za tri meseca baciti android ili aple na kolena....Ali dobro je da se pojavljuje još jedan ozbiljan igrač, a vidim da se najavljuju još neki....
To je dobro za sve nas potrošače, a to će i postojeće lidere ( android i aple ) naterati da budu još bolji....

Nokia je za 3 meseca prodala 700K Lumia u USA (oko 4M na celom svetu). Samsung prodaje 10M za 1 mesec (o Appleu necu ni da govorim).

hehe pa nisi racunao nokia c2 koliko je prodato :) jer nije fer da poredis sve samsunge kojih ima ko shashe, stancaju ih ko u plastikarnici - sa koliko nokia? i mnogo koristis proslo vreme, videces kako ce pokidati u Q1 '13.

ja cenim - bice desktopa tu negde jos duugo ... ali ko da je taj desktop tolko bitan !?

Evo ja koristim Windows 8 već mesec dana čisto radi testiranja na desktop-u jer uglavnom koristim laptop za rad i mislim da za klasičan desktop na koji smo navikli Windows 8 jednostavno nije dobar. U Modern UI gotovo da i ne ulazim. Što se tiče drajvera i brzine nekako mi deluje da je to sve malo bolje i brže ali izgleda kao da su u MS-u hteli da naprave dva OS-a u jednom što mi se uopšte ne dopada... Ili jesi ili nisi... Ima nekih ok Modern UI aplikacija (Wikipedia, Tweeter itd...) ali to su izuzeci... Live Tiles nije loš za tablete i telefone, ali na desktopu po meni je suvišan. Barem dok touch monitore ne zažive (ako zažive...)

Znaci za desktop tj game masine mora i dalje win7, a za laptop vec mogu da experimentisem ;-)
Samo me zanima ( a mislim da bi trebalo sve da radi ) kako se ponasa sa igricama, moze li da gura igre a da ne brljavi ?

Još jedna, mnogo jaka, fora u metro IE.
Otvoriš YT klip, baciš IE u background..i reprodukcija zvuka prestaje,VOILA!
Kako su dobri,)..ovi iz M$a..

btw, e, u inat sam instalirao AdobeReader i sve ostalo što su mislili da mi neće trebati:smackbum:

hehe pa nisi racunao nokia c2 koliko je prodato :) jer nije fer da poredis sve samsunge kojih ima ko shashe, stancaju ih ko u plastikarnici - sa koliko nokia? i mnogo koristis proslo vreme, videces kako ce pokidati u Q1 '13.

ja cenim - bice desktopa tu negde jos duugo ... ali ko da je taj desktop tolko bitan !?

Nokia je imala svoje vreme i imala je sansu da se izvuce ali su oni volovi idalje forsirali sinbian platformu dok su svi ostali izmisljali vrucu vodu i na kraju im se isplatilo svo to experimentisanje. Pre je Nokia malo malo pa izbacivala neki novi fon i svi su vizuelno bili razliciti ali softverski su svi bili isti, uzmes Nokiu od pre 6 godina i umes neku od pre dve godine znas da radis na njoj. A uzmi Samsunga od pre 6 godina i Samsunga od pre dve godine nema sanse da ce neko ko se prvi put susrece sa takvim telefonima da ce znati na istima da se snadje. Jednostavno Nokia je izgubila trku davnih dana, dok si nekada kod nas mogo da kupis samo Nokiu, Simens, Alkatel, Eriksona pa kasnije i Samsunga posle se sve svelo na par telefona.

A sto se tice samog Win 8 koristio sam ga neko vreme i kao i svi se vratio na provereni Win 7 jer dzaba modifikacije Win 8 da bih imao na kraju Win 7.

Od prodaje C2 se ne zivi. Gledam samo top modele. Kada sam napisao samsung i 10M komada mislio sam iskljucivo na model S3. Nokia je sve Lumie koje ima jedva prodala u 4M primeraka za 3 meseca. Cinjenica je da su ih i kineski proizvodjaci telefona pregazili. Videcemo kako ce da prodje Q1'13. Ja mislim da ce jos vise da potonu... i Nokia i Microsoft.

Nokia ide ka dnu, u tome nema sumnje. Microsoft je ko drzava, sporo tone. A pre nego sto potone MS, prvo ce potonuti svi koji zavise od MSa (OEMi). Sto se vec sada desava.

Pad prodaje OEM-a nema veze sa M$-om, već sa time da za 99% populacije radi posao i računar star 5-6 godina, i da nemaju razlog da ga menjaju. U pitanju je lafan i očekivan pad desktop tržišta, ne vezano samo za M$, na uštrb mobilnog i tablet tržišta.

Pad prodaje OEM-a nema veze sa M$-om, već sa time da za 99% populacije radi posao i računar star 5-6 godina, i da nemaju razlog da ga menjaju. U pitanju je lafan i očekivan pad desktop tržišta, ne vezano samo za M$, na uštrb mobilnog i tablet tržišta.

Kod mene na poslu ima masina koje su jos uvek pod NT4-om. Da nije tuzno , bilo bi smesno.

Nokia je sve Lumie koje ima jedva prodala u 4M primeraka za 3 meseca.
koristis se nekim kvarnim fazonima u stilu novinara kurira:
- nije bas tri meseca, vec DVA jer nove lumie koje su razbile sa prodajom su izasle u novembru.
- nije 4m nego 4.4M sto je jako dobro, a ne lose kao sto ti predstavljas (kina i indija nisu ni krenuli sa prodajom u Q4)

nokiu za sad kupuju ljudi koji znaju sta kupuju - a to je tehnoloski biser! plastaxy s3 je krenuo stopama ajfona koji se kupuje da ti bude lep uz odelce i da ti ga ljudi prepoznaju i slicno ... krdo je u pitanju. nokia ce taj efekat tek da izazove, a neka trzista jos nisu ni krenula u Q4.

nema puno veze sa temom al *** ... na nasu zalost MS je trenutno jedini koji pokusava da donese nesto zaista novo.

Poslednja izmena:
koristis se nekim kvarnim fazonima u stilu novinara kurira:
- nije bas tri meseca, vec DVA jer nove lumie koje su razbile sa prodajom su izasle u novembru.
- nije 4m nego 4.4M sto je jako dobro, a ne lose kao sto ti predstavljas (kina i indija nisu ni krenuli sa prodajom u Q4)

nokiu za sad kupuju ljudi koji znaju sta kupuju - a to je tehnoloski biser! plastaxy s3 je krenuo stopama ajfona koji se kupuje da ti bude lep uz odelce i da ti ga ljudi prepoznaju i slicno ... krdo je u pitanju. nokia ce taj efekat tek da izazove, a neka trzista jos nisu ni krenula u Q4.

nema puno veze sa temom al *** ... na nasu zalost MS je trenutno jedini koji pokusava da donese nesto zaista novo.

Nazalost Nokia nece napraviti boom na trzistu i to samo sto je njeno vreme proslo. Nokia je imala svojih 5 minute slave a sada vladaju HTC, Samsung, iPhone, ZTE sve drugo sada samo pokusava da opstane na trzistu mobilnih telefona. To je realna cinjenica.

@anti patriota:
Pa Microsoft je za****o Nokiu jer nisu mesec i kusur dana dozvolili prodaju nove Lumie, zbog opstenarodnog win8 launch partya krahem oktobra 2012.
Za to vreme izaslo je mnogo naprednijih i boljih telefona. Wp8 je debelo zaostao, cak ce i bb da ih pregazi.
No, ovo je tema o win8, ili kako degradirati sopstveni desktop.

Taj štab će biti rezidentan u zemunicama :D ,ili sojenicama.

Poslednja izmena:
Što se tiče Blue verzije, 'el će to biti u vidu SP-a @ postojeću instalaciju w8, ili mora o5 reintall rezidentne w8 instalacije?
Mrzi me da tupim vijuge na njihove za*ebancije..lakše mi da pitam ovdi.

@Svastika
Kao i SP do sada. Moci ces da updejtujes, a moci ces i da stavis novu instalaciju.

@Dragan.P
Nokia je imala svojih 5 minute slave a sada vladaju HTC, Samsung, iPhone, ZTE sve drugo sada samo pokusava da opstane na trzistu mobilnih telefona.

HTC je imao nekoliko bas losih quarter-a... tako da je sada market cap Nokije duplo veci od HTC-a (ako dubro tumacim tajvanske dolare)...

Posle jedno dva meseca koriscenja, prilično razočaran. Možda propuštam nešto, ali meni nikako nije jasna poenta MetroUI na desktop mašini, bez touch monitora (mada sumnjam da bih želeo da ga koristim i tom slučaju). Ok, najmanji je problem da kliknem na desktop tile i zaboravim na Metro ali nekako stalno imaju neke sitnice koje me vraćaju nazad hteo to ili ne.

Svaki put kad me prebaci na Metro zbog drastične iznenadne promene UI-a, šeme boja i načina rada OS-a imam utisak kao da mi je neko opalio šamar. Razlog zašto svaki operativni sistem ima svoje smernice za dizajniranje aplikacija je kako bi korisnici imali konzistentno iskustvo pri korišćenju istih. Ovo mu dođe kao kad bi na androidu neke od aplikacija funkcionisale onako kako je apple zamislio da bi trebalo.

Windows 8 sam instalirao kad sam video kako funkcioniše na prijateljevom računaru i na prvi pogled izgleda fino ali brzo sam se razočarao kad sam lično počeo da ga koristim. Jednostavno sve je to cool, izgleda lepo, radi brzo, sve je glatko dok si samo puki posmatrač ali čim kreneš da ga lično koristiš na površinu isplivavaju sitnice koje samo svakodnevno dižu pritisak (barem meni).

Na primer, konstantno šetkanje mišem iz jednog ćoška u drugi, i generalni utisak da je tu nešto off. Kada hoverujem mišem u donji levi ćošak pojavi se Start tile/dugme kako god...e sad, godine korišćenja računara su me naučile da se trudim da klikćem na sredinu dugmeta i bez obzira što znam bolje, moj prvi instinkt i dalje je da pomerim kursor malo nazad, što naravno sklanja dugme sa ekrana. Start dugme se pojavljuje istog trenutka kada se kursor postavi u levi ćošak dok npr, za pojavljivanje Charms trake postoji mali delay. Opet sitnica ali i dalje nikako ne mogu da se naviknem na to.

Recimo da želim da otvorim Power Options, pritisnem Win taster na tastaturi, menja se UI, windows mi zavali šamarčinu, krenem da kucam Power, iskoci mi opcija Windows Power Shell....okkkk ne želim to, to je aplikacija, moram da izaberem Settings u gornjem desnom uglu. Znači moram ili da uzmem miša pa da kliknem šta mi treba. Ili da pritisnem na tastaturi dva puta na dole pa enter, pa da izaberem sta mi treba iz liste Settings-a. Lupim enter i BLAM...šamarčina opet. A recimo da nisam hteo da izaberem Power Options, hocu da se vratim na standardni desktop, morem 3 puta da pritisnem Esc ili dva puta Win taster. Opet nekom to možda ne smeta, mene opasno nervira, ali svakako ne vidim kako ovo može da bude napredak u odnosu na Win7. Notifikacije su užasne
Na desktopu, gest prevlacenja prozora na dole de-maksimizira prozor, dok na Metro-u gasi aplikaciju. Koja je poenta full screen aplikacija? Dve verzije skajpa? Dve verzije IE-a? I još gomila malih sitnica koje nisu vredne pominjanja ali svakako ne pomažu opštem utisku su me naterale da mnogo češće bootujem Mint, Win8 sad koristim samo kad hocu da se izduvam malo uz neku igru i to je to. Na laptopu imam OSX za posao, na desktopu Mint za surf, muziku, filmove itd. tako da me Win8 bukvalno odvikao od Windows-a.

Ono što mi se dopada jeste brzina, deluje malo življe od sedmice, mada može biti što je sistem relativno sveže instaliran. Boot mislim da ne traje ni 10 sekundi, to mi je prosto neverovatno.

Sav ovaj mess je mogao da se izbegne jednostavnim pitanjem na početku instalacije: "Da li pokušavate da instalirate Windows 8 na uređaj koji podržava touch interfejs" ili "Da li želite da koristite Metro UI". Mada ni tad ne vidim zašto bi neko izabrao da koristi interfejs pravljen za tablete ali dobro.

@Wabbit
Imas Start+D, Start+C skracenice, to ce ti resiti neke od problema koje imas.
Search je kao sto si napisao bas problematican ako imas i APP i Setting, mada to su promenili sa Windows Blue.
"Metro" aplikacije ne moras pokretari u fullscreen modu, imas i opciju da ih stavis na "1/4" mod (ili kako se vec zove), a da ostalo drzis desktop.

Mada ni tad ne vidim zašto bi neko izabrao da koristi interfejs pravljen za tablete ali dobro.
<<
nije im ovo ideja... vec da isti soft i slican interface koristis i na tabletu i na desktopu...
Kad imas W8/RT tablet i W8 desktop ima vise logike...
Super je bas, kad krenes nesto da radis na tabletu, pa sednes za desktop, a sve ti spremno da nastavis sa radom, posto je sve sync-ovano, isto okruzenje, isti softver...
(isto vazi i za 2 desktop/laptop racunara sa W8)
Problem je sto vecina ljudi ne stigne dotle...

Neke male sugestije od mene. Stavi Control Panel na Desktop, "God Mode" takodje radi na 8mici, odatle su ti dostupna sva nameštanja. Posle toga nameštanja vrlo retko idem u Charm Bar koji je namerno namešten da ima malu pauzu dok se pojavi da nebi iskakao svaki put kad prođeš kursorom u njegov aktivaciomi ćošak. Problem sa full sceen Metro aplikacijama bi trebalo da bude rešen sa "Blue" dodatkom.
Da je Metro ružan, to jeste, bilo bi lepše da su "Tiles" popunjene sa ikonama programa koji nisu Metro aplikacije, barem bi bile vidljivije. Najveći zamerku imam na Metro što nema automatsko grupisanje Tiles-a po vrsti programa nego samo dodaje na kraju pa mora ručno da se pomera u grupu iz koje je lakše naći.
Za brzo dizanje Windowsa je zaslužan "Hiberfill", on radi isto kao Sleep Mode samo gasi kompjuter potpuno pa tako kada se sistem diže čita samo odatle bez jurnjave po HDDu. Kada se on isključi dizanje je samo malo brže, ako i uopšte, nego 7mica sa istim postavkama.
Što se tiče dupliranja nekih aplikacija (IE, Skype itd.) nevidim neku problem tu, opredeliš sa za jednu i nju upotrebljavaš, mada je po meni bolje imati izbor.
Ja sam jedan od onih kojima Start nimalo ne fali, kad imam stotinak programa na startu je bilo gubljenje vremena naći odgovarajući program pa sve linkove grupišem u folderima na desktopu po odgovarajućim temema i to radim još od 95ice, tako da mi Start baš ništa ne treba.
Samo da napomenem da upotrebljavam M$ operativne sisteme još od prvih DOS ova, kroz baš sve verzije windowsa tako da verovatno imam daleko više ustaljenih navika nego mnogi pa ipak sam sa primio na 8micu bez ikakvih problema. Još uvek uhvatim sebe ponekad da rastrojeno upotrebljavam console za neke stvari pa se tek onda setim da sam isto mogao da uradim i sa nekoliko klikova mišem. Po meni mnogo je važnije kako neki OS radi nego kako izgleda, mada je još važnije kako programi rade, na njima provedem 99.9% vremena ostalo je sam put do njih, "lepota" desktopa i ostalog mi je tu potpuno beznačajna.

Vrh Dno