Šta je novo?

Windows 8 - vaše mišljenje

Ma ok je razumem ja sve to, pretpostavljam uz dovoljno volje i truda verovatno bi podesio Windows da funkcionise onako kako bi mi odgovaralo, ali jednostavno pored alternativa koje su u vecini slučajeva podjednako dobre ili bolje ne vidim sebe kako provodim previše vremena u tweakovanju. Generalno me najviše nervira taj nefunkcionalni koncept dva različita UI-a na jednom operativnom sistemu i konstantno stanje blage konfuzije pri radu. Vratio bih se bez razmisljanja na Win7, ali s obzirom da mi je windows sad potreban isključivo jednom nedeljno za igre, osimca može da završi taj posao i više nego dobro.

Posle jedno dva meseca koriscenja, prilično razočaran. Možda propuštam nešto, ali meni nikako nije jasna poenta MetroUI na desktop mašini, bez touch monitora (mada sumnjam da bih želeo da ga koristim i tom slučaju). Ok, najmanji je problem da kliknem na desktop tile i zaboravim na Metro ali nekako stalno imaju neke sitnice koje me vraćaju nazad hteo to ili ne.

Svaki put kad me prebaci na Metro zbog drastične iznenadne promene UI-a, šeme boja i načina rada OS-a imam utisak kao da mi je neko opalio šamar. Razlog zašto svaki operativni sistem ima svoje smernice za dizajniranje aplikacija je kako bi korisnici imali konzistentno iskustvo pri korišćenju istih. Ovo mu dođe kao kad bi na androidu neke od aplikacija funkcionisale onako kako je apple zamislio da bi trebalo.

Windows 8 sam instalirao kad sam video kako funkcioniše na prijateljevom računaru i na prvi pogled izgleda fino ali brzo sam se razočarao kad sam lično počeo da ga koristim. Jednostavno sve je to cool, izgleda lepo, radi brzo, sve je glatko dok si samo puki posmatrač ali čim kreneš da ga lično koristiš na površinu isplivavaju sitnice koje samo svakodnevno dižu pritisak (barem meni).

Na primer, konstantno šetkanje mišem iz jednog ćoška u drugi, i generalni utisak da je tu nešto off. Kada hoverujem mišem u donji levi ćošak pojavi se Start tile/dugme kako god...e sad, godine korišćenja računara su me naučile da se trudim da klikćem na sredinu dugmeta i bez obzira što znam bolje, moj prvi instinkt i dalje je da pomerim kursor malo nazad, što naravno sklanja dugme sa ekrana. Start dugme se pojavljuje istog trenutka kada se kursor postavi u levi ćošak dok npr, za pojavljivanje Charms trake postoji mali delay. Opet sitnica ali i dalje nikako ne mogu da se naviknem na to.

Recimo da želim da otvorim Power Options, pritisnem Win taster na tastaturi, menja se UI, windows mi zavali šamarčinu, krenem da kucam Power, iskoci mi opcija Windows Power Shell....okkkk ne želim to, to je aplikacija, moram da izaberem Settings u gornjem desnom uglu. Znači moram ili da uzmem miša pa da kliknem šta mi treba. Ili da pritisnem na tastaturi dva puta na dole pa enter, pa da izaberem sta mi treba iz liste Settings-a. Lupim enter i BLAM...šamarčina opet. A recimo da nisam hteo da izaberem Power Options, hocu da se vratim na standardni desktop, morem 3 puta da pritisnem Esc ili dva puta Win taster. Opet nekom to možda ne smeta, mene opasno nervira, ali svakako ne vidim kako ovo može da bude napredak u odnosu na Win7. Notifikacije su užasne
Na desktopu, gest prevlacenja prozora na dole de-maksimizira prozor, dok na Metro-u gasi aplikaciju. Koja je poenta full screen aplikacija? Dve verzije skajpa? Dve verzije IE-a? I još gomila malih sitnica koje nisu vredne pominjanja ali svakako ne pomažu opštem utisku su me naterale da mnogo češće bootujem Mint, Win8 sad koristim samo kad hocu da se izduvam malo uz neku igru i to je to. Na laptopu imam OSX za posao, na desktopu Mint za surf, muziku, filmove itd. tako da me Win8 bukvalno odvikao od Windows-a.

Ono što mi se dopada jeste brzina, deluje malo življe od sedmice, mada može biti što je sistem relativno sveže instaliran. Boot mislim da ne traje ni 10 sekundi, to mi je prosto neverovatno.

Sav ovaj mess je mogao da se izbegne jednostavnim pitanjem na početku instalacije: "Da li pokušavate da instalirate Windows 8 na uređaj koji podržava touch interfejs" ili "Da li želite da koristite Metro UI". Mada ni tad ne vidim zašto bi neko izabrao da koristi interfejs pravljen za tablete ali dobro.

Sve je stvar navike, ja npr koji ne volim da radim sa mišem više nego što moram, W8 mi je omogućio brzi rad sa tastaturom. Kad sam ga prvi put instalirao, razmišljao sam kao ti, evo sad sam se totalno navikao, i brže se snalazim nego u W7. Evo kako neke stvari mozes brzo da otvoris, koje si gore naveo:

"Na primer, konstantno šetkanje mišem iz jednog ćoška u drugi, i generalni utisak da je tu nešto off."

WinKey će prikazati Metro (meni iz levog ćoška), a Win+C će prikazati Charms (meni iz desnog ćoška).

"Recimo da želim da otvorim Power Options, pritisnem Win taster na tastaturi"
Win+X -> pomoćni meni, tu imaš power options, control panel, add remove programs, system, device manager, itd -> dosta stvari koje se često koriste prilikom menjanja sistema. Da bi otvorio Power options, nakon Win+X, pritisneš O (podvučeno slovo).

"okkkk ne želim to, to je aplikacija, moram da izaberem Settings u gornjem desnom uglu. Znači moram ili da uzmem miša pa da kliknem šta mi treba. Ili da pritisnem na tastaturi dva puta na dole pa enter, pa da izaberem sta mi treba iz liste Settings-a. "

Win+W: Drugi način da otvoriš Power options je pomoću (pretraga u podešavanjima), i tamo kucaš Pow... i biće prvi na listi. Ako želiš da pretražuješ fajlove, onda Win+F. Pretraga aplikacija je podrazumevana (samo WinKey i kreneš da kucaš).

"A recimo da nisam hteo da izaberem Power Options, hocu da se vratim na standardni desktop, morem 3 puta da pritisnem Esc ili dva puta Win taster."

Win+D -> Ako si u metrou, ideš na desktop sa otvorenim prozorima kako si ih ostavio, a ako ponovo pritisneš Win+D, dok si na desktopu, sve će se minimizirati i prikazaće desktop sa ikonicama. Da ponovo vratiš otvorene prozore, samo dodas Shift (Win+Shift+M)

Znaci 5-6 skraćenica zapamtiš, i zivot ti je mnogo lakši i brže ćeš se snalaziti nego u W7 (barem je to slučaj sa mnom).

Hvala na detaljnom postu, pretpostavljam da je dosta lakše kad se čovek navikne na odredjene prečice.

Ja lično sam shvatio da mi je mnogo lakše da koristim Launchy koji mi radi na sva tri operativna sistema (Win8, OSX i Mint)na potpuno isti način. Space + Alt, i krenem da kucam, on pretražuje sve živo, pa izaberem šta mi treba.

Jos je laksa neka distribucija linuxa.
Stisnes tab i dobijes listu komandi.
Milina jedna, a jos je lepsa od win 8.

Ne razumem neke, ljudi provode sate i dane nameštajući raznorazne Linuxe i razne distribucije a kad dođe do nameštanja Windowsa onda hoće da sve bude namešteno po njihovoj želji, onako "iz kutije". Ja sam batalio Linuxa samo zato što je previše rada i komplikacija. Nisu ni windows baš neka cvećka ali su mnogo lakši za rad.

Da li moze neko da pomogne pri "lecenju" win8, nzm kojim redom da idem... koju aktivaciju da koristim... ?
Ako moze na PM help :)

Poslednja izmena:
Ne razumem neke, ljudi provode sate i dane nameštajući raznorazne Linuxe i razne distribucije a kad dođe do nameštanja Windowsa onda hoće da sve bude namešteno po njihovoj želji, onako "iz kutije". Ja sam batalio Linuxa samo zato što je previše rada i komplikacija. Nisu ni windows baš neka cvećka ali su mnogo lakši za rad.

Jednostavno je, Windows kosta a Linux je dzabe. I mogu ti reci da je veci problem namestiti na Windowsu nesto specificno nego na Linuxu. Na Winu je sve okej dok se drzis onoga kako je MS zamislio.

To je tačno ali je CountMike u pravu, nemožeš čak ni na plaćenoj verziji očekivati da ama baš sve bude onako kako bi pojedinačnih korisnik (sto ljudi sto ćudi) želeo

Ma slab vam je taj linux ako malo jače ga stisneš bagovi iskaču kao kokice. Kada ga instaliram linux uvek plačem a i skoro sam probao nekoliko distribucija (Ubuntu,Mint,OpenSuse ranije i mandrivu) u nadi da ima nekog poboljšanja ali jok sve po starom crap.
Inače kad instaliram onaj Startis back i slično potpuno eliminišem taj metro koji je pravljen zbog zarade, zbog potrošača, da kupuješ sa win stora a ne zato što ima neke koristi tokom korišćenja. Slika preko celog ekrana....I onaj Start Metro se prilično ikonama instaliranih programa da postaje konfuzno....

@analizer:
A kad na windowsu instaliras free program usput dobijes malware, adware, par toolbarova za browsere, modifikovani search provider... Sigurnosni mehanizmi na windowsu su najgori.
Linux sasvim lepo radi kada je sve sto koristis open source. Nazalost, vlasnicki driveri prave najveci problem. Nvidia i Intel su jos i ok, ali ati driveri prave najvise problema.
Usput, objasni kako pravis te kokice.

hajd' da se i ja umesam... kao i svaki drugi ( L0L ) koji je instalirao win8 koji nije legalan... stani stani pogresno sam poceo... nije mi cilj da gomilam bez veze...
dakle instalirao win8, METRO me je ubio macom po glavi da nisam mogao da se opasuljim narednih 10dana... brze bolje na win7... ne svidja mi se metro brate nikako ni
na telefonu ni na desktopu. pa majka mu stara mogli su pri instalaciji napraviti da covek bira classic desktop ili metro okruzenje, nisam od onih starih korisnika koji se plase
promene. daleko od toga. muka mi je od interfejsa ii nacina kako su razbucali windows sa nekim ''a-la-touchscreen without touch using only mouse interfejsom''... mada sam spreman da
dam win8 jos jednu sansu, da ako me ne zgadi ponovo...

ps... nedostaje mi i dalje dreamscene sa viste
(znam znam da ima kao neki dreamscene za win7 ... ali t nije isto :p )

Šta se svi navrzli na metro, metro pa metro, od svih Live Tiles sam ostavio samo Weather, većina ostalog me i ne interesuje, ostadoše samo normalni programi koje sam instalirao i grupisao po temema pa mi to dođe kao još jedan način da dođem do njih. Od stotinak programa do sada instaliranih nijedan nije odbio da radi a sada sa novim SSDom sve radi ko na atomski pogon. Meni su važne stvari "ispod kože" a izgled je relativna stvar. Jedino što je do sada odbilo da radi je Alkatelov VIP 3G modem, neće da instalira drajvere pa to ti je. (Huawei no problem ).

Ja sam pokusao.... stigao je laptop sa w8, ali nema sansi. Na kraju sam odustao jer ne mogu da razlikujem okvir pozadinskog prozora od ostalih UI kontrola u pozadinskom prozoru. Mnogo mi je nezgodniji za rad.

@analizer:
A kad na windowsu instaliras free program usput dobijes malware, adware, par toolbarova za browsere, modifikovani search provider... Sigurnosni mehanizmi na windowsu su najgori.
Linux sasvim lepo radi kada je sve sto koristis open source. Nazalost, vlasnicki driveri prave najveci problem. Nvidia i Intel su jos i ok, ali ati driveri prave najvise problema.
Usput, objasni kako pravis te kokice.

Potpisujem sve što si rekao. Tipični primeri tih free programa za Windows su : Deamon tools lite, uTorrent, KMPlayer i još mnogi. Instalacija tih gluposti se može izbeći, ali neki korisnici refleksno lupaju next-next i instaliraju smeće zajedno sa programom. Na gomili računara zatičem instalirana baš ta smeća.
Tako je, AMD/ATI vlasnički drajveri za Linux su užasno loši. Upravo sam iz tog razloga skoro kupio Nvidia karticu i propevao sam. Ne žalim nijedan jedini dinar što sam dao za Nvidiju. AMD nije džabe jeftiniji.

Potpisujem sve što si rekao. Tipični primeri tih free programa za Windows su : Deamon tools lite, uTorrent, KMPlayer i još mnogi. Instalacija tih gluposti se može izbeći, ali neki korisnici refleksno lupaju next-next i instaliraju smeće zajedno sa programom. Na gomili računara zatičem instalirana baš ta smeća.
Tako je, AMD/ATI vlasnički drajveri za Linux su užasno loši. Upravo sam iz tog razloga skoro kupio Nvidia karticu i propevao sam. Ne žalim nijedan jedini dinar što sam dao za Nvidiju. AMD nije džabe jeftiniji.

Deamon tools lite više nema ni smisla instalirati na osmicu kada osmica sama odlično barata sa image-ovima.

Poslednje predpostavke Juli - Avgust, 3/4 godine.
Ima beta X64.
Nadajmo se boljem sa Blue ver...sadašnji w8,sa svim poslednjim updete-ovima je nepouzdan,BSODs neočekivano se dogadjaju, više i ne proveravam razloge.

Deamon tools lite više nema ni smisla instalirati na osmicu kada osmica sama odlično barata sa image-ovima.
Ovo nije tačno.Koristim Alkohol 52% (jer u Deamon tools-u je postojao back door koji je KIS uvek prijavljivao), a što se tiče integrisanog image engine-a u w8,to je krš..3/4 .iso-a ne prepoznaje.
Drugo..učitavanje image-a traje po 15minuta..govorim o DVD-9 formatu (8.5GB).

a što se tiče integrisanog image engine-a u w8,to je krš..3/4 .iso-a ne prepoznaje.
Drugo..učitavanje image-a traje po 15minuta..govorim o DVD-9 formatu (8.5GB).

Ovih problema nisam uošte imao, sve iso-e mi učitava bez problema i to instant.

Poslednja izmena:
E pa ne znam onda u čemu je problem. I meni je na w7 učitavao i 100GB instant,a sada na w8 mu treba oko realnih 5-10minuta da skapira 8.5GB.
Odbio je masu iso fajlova da učita..kao ne prepoznaje ih, ne odgovara mu format.I zbog toga sam instalirao nanovo Alkohol 52%..a taj w8 image engine u control panel-u isključio i oduzeo mu sve extenzije, misleći da ću tako izbeći taj njegov interni image performans, ali ništa od toga..i dalje učitava sporo.

Nisam ni ja primetio ikakvo usporenje pri otvaranu ISOa, sada sam probao preko file managera ( nemam dual layer da probam) i otvorio ga skoro instant, mada nešto iz navike upotrebljavam Alcohol ili TC, tu su i grugi programi kao PowerIso ili Magic ISO pa može da se bira.

ISO fajlovi rade kako treba i ovde, a što se tiče BSOD - proveri da nemaš negde neki problem.

Poslednja izmena:
Pa to bi M$ trebao da proveri.Kako je w7 radila savrseno,bez jednog jedinog BSODa..
Hteo sam,ranije,kada je krenulo sa pucanjem,da overim na Google-u kako da resim problem,ali se ispostavilo,bar iz iskustva drugih,koje sam pročitao,a to je da rešiš jedan BSOD prob.,pojavi se sledeći i zbog toga nisam hteo da 'podižem haubu'.

Ako imaš BSOD, prvo proveriš da li ti imaš hardverski ili softverski problem, a onda tražiš problem u OSu. Ovde ima dosta ljudi koji koriste osmicu, i pretpostavljam da velika većina (90%) nema problema sa BSOD... Svaki BSOD bi trebalo da ostavi memory dump, pa otvori temu vezano za to, ako ti treba pomoć...

Pa iz memory dump-a sam i iščitao error code,pronašao na netu rešenje..i kada sam video da su i drugi imali isti prob. ,da bi se ispostavilo da nakon resavanja tog, djuska naredni BSOD,tako da sam tresnuo haubu nazad,pucvalom izbrisao ruke :D i rešio da sačekam da M$ reši prob., umesto mene 8)

Dugo vreme sam imao 7micu u 8micu u dual bootu dok se nisam osvedočio da mi 8mica bolje radi posao. Dakle jedna mašina, 2 OSa i 7mica mi sa zaglupljivala daleko više, specijalno pri preterivanju OCa. Isti drajveri i programi. Program za gledanje TVa e svakih sat, dva obarao ceo sistem a na 8mici se samo on zaglavio jedno dva, tri puta (dok nisam naštelovao drajvere i sam program) a ostatak sistema nije ni trepnuo. Flash mi je takođe pravio probleme u 7mici dok na 8mici za ovih nekoliko meseci nikada. Imam utisak da je 8mica mnogo robustnija nego pređašnji winowsi.
Većina problema nastaje zbog loših ili neodgovarajućih drajvera, teško da će hardware da počne da pravi probleme baš u trenutku kada se promeni OS.

Ja sam isto imao 7/8icu na istoj masini, ali ***. totalno drugacije iskustvo od tebe. Definitivno i u svakom pogledu glas za 7icu ,)

Win 8 je u početku bio raj za korisnike... Nakon nekih mjesec dana znatno uspori... Opet sam se vratio na win 7, jes' da jede mnogo više memorije, ali isplati se.

Vrh Dno