Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Koji je najbolji program da mi omogućni start meni na 8.1? Uključio sam direktno butovanje na desktop, ali bi da totalno ne vidim onaj skrnavi metro.

Hvala obojici. Ima sve da pogasim od ovih metro gluposti.

Koji je najbolji program da mi omogućni start meni na 8.1? Uključio sam direktno butovanje na desktop, ali bi da totalno ne vidim onaj skrnavi metro.

Ne znam sto toliko hejtujete metro... Meni je organizovan i koristan mi je...

Poslednja izmena:

Još jedan glas za Start is back. Ubedljivo je najbolji. Samo obrati pažnju da je za win 8.1 Start is back+, a za Win 8.0 bez plus :)

I ajde sad realno, koje su prednosti Win 8.1 u odnosu na sedmicu sp1 ultimate? Znaci treba da se cimam oko prelaska na 8.1, uklanjam metro gluposti da bih na kraju dobio sta? Sedmicu sa manjim vizuelnim izmenama? :)

Ozbiljno pitam jer me ipak nesto vuce da probam win 8.1 ali ne znam zasto bih to radio, samo bih izgubio vreme na razna podesavanja, uklanjanja a kada se jos setim sta sve posle treba da instaliram i da li sve dobro (ili opste) radi na osmici.. pa drajver podrska, lecenje neophodnih programa..

Nema velikih/značajnih prednosti.
Na istom hardveru će 8.1 nešto brže raditi.

Mana potencijalna je da je još uvek "mlad" pa je moguće da ćeš u zavisnosti od hardvera možda imati problema sa drajverima.

Možda je najbolje da napraviš bekap postojeće sedmice i isprobaš 8.1 pa ako ti se ne svidi vratiš se za pola sata na sadašnje stanje.

I ajde sad realno, koje su prednosti Win 8.1 u odnosu na sedmicu sp1 ultimate? Znaci treba da se cimam oko prelaska na 8.1, uklanjam metro gluposti da bih na kraju dobio sta? Sedmicu sa manjim vizuelnim izmenama? :)

Ozbiljno pitam jer me ipak nesto vuce da probam win 8.1 ali ne znam zasto bih to radio, samo bih izgubio vreme na razna podesavanja, uklanjanja a kada se jos setim sta sve posle treba da instaliram i da li sve dobro (ili opste) radi na osmici.. pa drajver podrska, lecenje neophodnih programa..

Prvo, nema nekog ''uklanjanja'' :) Samo snimiš Start is back i u njemu čekiraš par checkboxeva i on ti sve uradi, tj. ako ne želiš, više nećeš videti metro.

Drugo, prednosti:
1. Brži startup
2. Odzivniji sistem
3. Bolji desktop UI od sedmice (sa Start is back, naravno)
4. Znatno moderniji sistem sa milion sitnica koje su dobrodošle. Npr. pada mi napamet, zaista mala, ali dobrodošla stvar - kada uzmeš da instaliraš neki program koji recimo traži .NET verzije te i te, izađe ti windows-ov pop-up koji te o tome obavesti i pita te da li želiš da ga skine i snimi. Klikneš ok i on to odradi.

Osnovni problem jeste to što su opisi Osmice po medijima fokusirani na metroUI (modernUI), a kada ga korisnici snime njima se zgadi od metroa pa mu ne daju šansu ni par dana da vide i osete promene, već se vraćaju na 7... Tako da i u javnosti, a ne samo medijima, desktop unapređenja bivaju zapostavljena.

Mnogi kažu ''e neću da ga snimam jer zašto bih se cimao i snimao start menu kada na 7 sve radi out of box'', ali treba čovek da bude pošten, nije ni 7 bio baš out of box perfektan. Verujem da je 96,9% :D benchmarkovaca odmah po snimanju/reinstaliranju Win7 patchovalo sistem i snimalo neku od custom tema. Ja prvi nisam mogao (ne mogu) da smislim default areo koji je kič, kič, kič.

Poslednja izmena:
@ zeko
Hvala :)

Ali :d
1. smesna prednost bez ssd-a.
2. verujem ali ja sam veoma zadovoljan brzinom sedmice i samo me nedostatak ssd-a usporava. OS je ''star'' preko godinu dana i sve radi veoma dobro i brzo.
3. ne znam sta da mislim
4. nista mi to ne znaci.

Znaci to je to, osmicu cu instalirati samo ako mi nekada bude bas dosadno mada i tada tesko.

@ lozac
Ja isto razmisljam ovih dana da oborim sistem jer mi je poprilicno prso, i gledam da li to opet da bude 7 ili 8.1. Najvise me brine TV kartica, jer sam na jako cudan nacin osposobio zvuk preko nje, preko samog PCI slota ide zvuk..

TV kartice su zlo, bar ove do 50e, bolje je kupiti razbijen i blatnjav TV na buvljaku nego tv karticu, od 2004 se patim sa istim, ova je dugo radila ok a sada sam ostao bez zvuka, ne smem da zamislim koliko bih se patio sa drajverima i instalacijama uopste na osmici. Ako xonar drajveri ne bi radili mislim da bih skrenuo.

Ako ti je prso win 7 a ne bi da se smaras sa osmicom, nadji neku dobru instalaciju x64, Norton i Malwarebytes AM i os ima da radi kao sat (koliko je to moguce za jedan windows :d)

Vidimo se u Win 9.1 temi :d

Poslednja izmena:
Ja isto razmisljam ovih dana da oborim sistem jer mi je poprilicno prso, i gledam da li to opet da bude 7 ili 8.1. Najvise me brine TV kartica, jer sam na jako cudan nacin osposobio zvuk preko nje, preko samog PCI slota ide zvuk..

@ssd Pa i nije baš... Na win7 mi je boot bio 40-45 sekundi, a 8.1 17-18 sekundi na istoj konfiguraciji. E sad, ako ćemo pošteno sam startup i nije toliko bitan :) Ono što su sredili je početno ''drljanje po hdd'' po paljenju kompa. Da budem precizniji super fetch je sada po tom pitanju manje agresivan - maksimum 2 minuta.

Posle nekoliko meseci win-u 8.1 na laptopu sa i5 i 4gb rama treba dva ipo do tri minuta da se podigne. Excell fajl otvara 10 sekundi. Moguće da sam ja nešto zeznuo u međuvremenu, samo ne znam sta...

Posle nekoliko meseci win-u 8.1 na laptopu sa i5 i 4gb rama treba dva ipo do tri minuta da se podigne. Excell fajl otvara 10 sekundi. Moguće da sam ja nešto zeznuo u međuvremenu, samo ne znam sta...

Kod mene je instalirano i deinstalirano bar 200 komada različitog softvera (od 9 meseca prošle godine naovamo) a maltretiran je sistem i na sve druge načine.

Nešto je sporiji sada ali ništa značajno.

Kada sam ga podesio i namestio/instalirao sve što mi je standardno potrebno napravio sam sliku sistema ali još uvek nije bilo potrebe da je vraćam.

I meni je muka od 8.1
Imam problema sa AMD ahci driverom pa ga drzim na IDE kao da su 90te. A bez drajvera radi kilavo. Ne rade mi ni neki softveri za flesovanje telefona, fifa mi secka.. Definitivno pada sedmica ovih dana.

I meni je muka od 8.1
Imam problema sa AMD ahci driverom pa ga drzim na IDE kao da su 90te. A bez drajvera radi kilavo. Ne rade mi ni neki softveri za flesovanje telefona, fifa mi secka.. Definitivno pada sedmica ovih dana.

Meni Intel AHCI radi sasvim dobro od pocetka.

Ne videh nigde na netu kako se vraca nazad iz AHCi moda u IDE kod Win 8/8.1.
Nije ista procedura kao za Win 7. Kada se jednom predje iz IDE u Ahci ( preko reg. hacka) izgubi se
dword startup override.

Meni se citav sistem butuje za 15ak sekundi, ali se zato chrome startuje pun minut, origin isto tako itd. Ostalo je sve ok, sem par tih sitnica sto mi zivce cupaju, ima li neko slicne probleme?

Ti imas neke viruse meni za par sekundi udje na Google Chrome , procesor Pentium 2020m na laptopu!

Proveri da li ti nesto mozda ne opterecuje procesor na task manager

Capture.PNG

Vrh Dno